Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫૩. તિણદાયકવગ્ગો

    53. Tiṇadāyakavaggo

    ૧. તિણમુટ્ઠિદાયકત્થેરઅપદાનં

    1. Tiṇamuṭṭhidāyakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , લમ્બકો નામ પબ્બતો;

    ‘‘Himavantassāvidūre , lambako nāma pabbato;

    તત્થેવ તિસ્સો 1 સમ્બુદ્ધો, અબ્ભોકાસમ્હિ ચઙ્કમિ.

    Tattheva tisso 2 sambuddho, abbhokāsamhi caṅkami.

    .

    2.

    ‘‘મિગલુદ્દો પુરે આસિં, અરઞ્ઞે કાનને અહં;

    ‘‘Migaluddo pure āsiṃ, araññe kānane ahaṃ;

    દિસ્વાન તં દેવદેવં, તિણમુટ્ઠિમદાસહં.

    Disvāna taṃ devadevaṃ, tiṇamuṭṭhimadāsahaṃ.

    .

    3.

    ‘‘નિસીદનત્થં બુદ્ધસ્સ, દત્વા ચિત્તં પસાદયિં;

    ‘‘Nisīdanatthaṃ buddhassa, datvā cittaṃ pasādayiṃ;

    સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, પક્કામિં 3 ઉત્તરામુખો.

    Sambuddhaṃ abhivādetvā, pakkāmiṃ 4 uttarāmukho.

    .

    4.

    ‘‘અચિરં ગતમત્તસ્સ 5, મિગરાજા અપોથયિ 6;

    ‘‘Aciraṃ gatamattassa 7, migarājā apothayi 8;

    સીહેન પોથિતો 9 સન્તો, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Sīhena pothito 10 santo, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    .

    5.

    ‘‘આસન્ને મે કતં કમ્મં, બુદ્ધસેટ્ઠે અનાસવે;

    ‘‘Āsanne me kataṃ kammaṃ, buddhaseṭṭhe anāsave;

    સુમુત્તો સરવેગોવ, દેવલોકમગચ્છહં.

    Sumutto saravegova, devalokamagacchahaṃ.

    .

    6.

    ‘‘યૂપો તત્થ સુભો આસિ, પુઞ્ઞકમ્માભિનિમ્મિતો;

    ‘‘Yūpo tattha subho āsi, puññakammābhinimmito;

    સહસ્સકણ્ડો સતભેણ્ડુ, ધજાલુ હરિતામયો.

    Sahassakaṇḍo satabheṇḍu, dhajālu haritāmayo.

    .

    7.

    ‘‘પભા નિદ્ધાવતે તસ્સ, સતરંસીવ ઉગ્ગતો;

    ‘‘Pabhā niddhāvate tassa, sataraṃsīva uggato;

    આકિણ્ણો દેવકઞ્ઞાહિ, આમોદિં કામકામિહં.

    Ākiṇṇo devakaññāhi, āmodiṃ kāmakāmihaṃ.

    .

    8.

    ‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;

    આગન્ત્વાન મનુસ્સત્તં, પત્તોમ્હિ આસવક્ખયં.

    Āgantvāna manussattaṃ, pattomhi āsavakkhayaṃ.

    .

    9.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, નિસીદનમદાસહં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, nisīdanamadāsahaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, તિણમુટ્ઠે ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, tiṇamuṭṭhe idaṃ phalaṃ.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા તિણમુટ્ઠિદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā tiṇamuṭṭhidāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    તિણમુટ્ઠિદાયકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Tiṇamuṭṭhidāyakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. તત્થોપતિસ્સો (સી॰ પી॰ ક॰)
    2. tatthopatisso (sī. pī. ka.)
    3. પક્કમિં (ક॰)
    4. pakkamiṃ (ka.)
    5. ગતમત્તં મં (સી॰ સ્યા॰)
    6. અહેઠયિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    7. gatamattaṃ maṃ (sī. syā.)
    8. aheṭhayi (sī. syā. pī.)
    9. પાતિતો (સી॰ પી॰), ઘાટિતો (સ્યા॰)
    10. pātito (sī. pī.), ghāṭito (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact