Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૬. તિણસન્થરદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    6. Tiṇasantharadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિકં આયસ્મતો તિણસન્થરદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો તિસ્સસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો બુદ્ધુપ્પાદતો પગેવ ઉપ્પન્નત્તા ઘરાવાસં પહાય તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તસ્સ અવિદૂરે એકં સરં નિસ્સાય પટિવસતિ. તસ્મિં સમયે તિસ્સો ભગવા તસ્સાનુકમ્પાય આકાસેન અગમાસિ. અથ ખો સો તાપસો આકાસતો ઓરુય્હ ઠિતં તં ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો તિણં લાયિત્વા તિણસન્થરં કત્વા નિસીદાપેત્વા બહુમાનાદરેન પઞ્ચપતિટ્ઠિતેન વન્દિત્વા પટિકુટિકો હુત્વા પક્કામિ. સો યાવતાયુકં ઠત્વા તતો ચવિત્વા દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો અનેકવિધસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Himavantassāvidūretiādikaṃ āyasmato tiṇasantharadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto tissassa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto buddhuppādato pageva uppannattā gharāvāsaṃ pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā himavantassa avidūre ekaṃ saraṃ nissāya paṭivasati. Tasmiṃ samaye tisso bhagavā tassānukampāya ākāsena agamāsi. Atha kho so tāpaso ākāsato oruyha ṭhitaṃ taṃ bhagavantaṃ disvā pasannamānaso tiṇaṃ lāyitvā tiṇasantharaṃ katvā nisīdāpetvā bahumānādarena pañcapatiṭṭhitena vanditvā paṭikuṭiko hutvā pakkāmi. So yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cavitvā devamanussesu saṃsaranto anekavidhasampattiṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhippatto satthari pasīditvā pabbajito nacirasseva arahā ahosi.

    ૨૨. સો અપરભાગે અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તત્થમેવ. મહાજાતસ્સરોતિ એત્થ પન સરન્તિ એત્થ પાનીયત્થિકા દ્વિપદચતુપ્પદાદયો સત્તાતિ સરં, અથ વા સરન્તિ એત્થ નદીકન્દરાદયોતિ સરં, મહન્તો ચ સો સયમેવ જાતત્તા સરો ચેતિ મહાજાતસ્સરો. અનોતત્તછદ્દન્તદહાદયો વિય અપાકટનામત્તા ‘‘મહાજાતસ્સરો’’તિ વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બો. સતપત્તેહિ સઞ્છન્નોતિ એકેકસ્મિં પુપ્ફે સતસતપત્તાનં વસેન સતપત્તો, સતપત્તસેતપદુમેહિ સઞ્છન્નો ગહનીભૂતોતિ અત્થો. નાનાસકુણમાલયોતિ અનેકે હંસકુક્કુટકુક્કુહદેણ્ડિભાદયો એકતો કુણન્તિ સદ્દં કરોન્તીતિ સકુણાતિ લદ્ધનામાનં પક્ખીનં આલયો આધારભૂતોતિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    22. So aparabhāge attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento himavantassāvidūretiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva. Mahājātassaroti ettha pana saranti ettha pānīyatthikā dvipadacatuppadādayo sattāti saraṃ, atha vā saranti ettha nadīkandarādayoti saraṃ, mahanto ca so sayameva jātattā saro ceti mahājātassaro. Anotattachaddantadahādayo viya apākaṭanāmattā ‘‘mahājātassaro’’ti vuttoti daṭṭhabbo. Satapattehisañchannoti ekekasmiṃ pupphe satasatapattānaṃ vasena satapatto, satapattasetapadumehi sañchanno gahanībhūtoti attho. Nānāsakuṇamālayoti aneke haṃsakukkuṭakukkuhadeṇḍibhādayo ekato kuṇanti saddaṃ karontīti sakuṇāti laddhanāmānaṃ pakkhīnaṃ ālayo ādhārabhūtoti attho. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.

    તિણસન્થરદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Tiṇasantharadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. તિણસન્થરદાયકત્થેરઅપદાનં • 6. Tiṇasantharadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact