Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૭. તિણસૂલકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
7. Tiṇasūlakattheraapadānavaṇṇanā
હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિકં આયસ્મતો તિણસૂલકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ થેરો પુરિમજિનવરેસુ કતપુઞ્ઞસમ્ભારો ઉપ્પન્નુપ્પન્નભવે કુસલાનિ ઉપચિનન્તો સિખિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા તત્થ દોસં દિસ્વા તં પહાય તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા વસન્તો હિમવન્તસમીપે ભૂતગણે નામ પબ્બતે વસન્તં એકતં વિવેકમનુબ્રૂહન્તં સિખિં સમ્બુદ્ધં દિસ્વા પસન્નમાનસો તિણસૂલપુપ્ફં ગહેત્વા પાદમૂલે પૂજેસિ. બુદ્ધોપિ તસ્સ અનુમોદનં અકાસિ.
Himavantassāvidūretiādikaṃ āyasmato tiṇasūlakattherassa apadānaṃ. Ayampi thero purimajinavaresu katapuññasambhāro uppannuppannabhave kusalāni upacinanto sikhissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā tattha dosaṃ disvā taṃ pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā vasanto himavantasamīpe bhūtagaṇe nāma pabbate vasantaṃ ekataṃ vivekamanubrūhantaṃ sikhiṃ sambuddhaṃ disvā pasannamānaso tiṇasūlapupphaṃ gahetvā pādamūle pūjesi. Buddhopi tassa anumodanaṃ akāsi.
૩૫. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સાસને પસન્નો પબ્બજિત્વા ઉપનિસ્સયસમ્પન્નત્તા નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિત્વા પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સપ્પત્તો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિમાહ. ભૂતગણો નામ પબ્બતોતિ ભૂતગણાનં દેવયક્ખસમૂહાનં આવાસભૂતત્તા ભવનસદિસત્તા અવિરૂળ્હભાવેન પવત્તત્તા ચ ભૂતગણો નામ પબ્બતો, તસ્મિં એકો અદુતિયો જિનો જિતમારો બુદ્ધો વસતે દિબ્બબ્રહ્મઅરિયઇરિયાપથવિહારેહિ વિહરતીતિ અત્થો.
35. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ vibhavasampanne ekasmiṃ kule nibbatto vuddhimanvāya sāsane pasanno pabbajitvā upanissayasampannattā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇitvā pubbakammaṃ saritvā somanassappatto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento himavantassāvidūretiādimāha. Bhūtagaṇo nāma pabbatoti bhūtagaṇānaṃ devayakkhasamūhānaṃ āvāsabhūtattā bhavanasadisattā avirūḷhabhāvena pavattattā ca bhūtagaṇo nāma pabbato, tasmiṃ eko adutiyo jino jitamāro buddho vasate dibbabrahmaariyairiyāpathavihārehi viharatīti attho.
૩૬. એકૂનસતસહસ્સં , કપ્પં ન વિનિપાતિકોતિ તેન તિણસૂલપુપ્ફપૂજાકરણફલેન નિરન્તરં એકૂનસતસહસ્સકપ્પાનં અવિનિપાતકો ચતુરાપાયવિનિમુત્તો સગ્ગસમ્પત્તિભવમેવ ઉપપન્નોતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
36.Ekūnasatasahassaṃ , kappaṃ na vinipātikoti tena tiṇasūlapupphapūjākaraṇaphalena nirantaraṃ ekūnasatasahassakappānaṃ avinipātako caturāpāyavinimutto saggasampattibhavameva upapannoti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
તિણસૂલકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Tiṇasūlakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૭. તિણસૂલકત્થેરઅપદાનં • 7. Tiṇasūlakattheraapadānaṃ