Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. તિપદુમિયત્થેરઅપદાનં

    10. Tipadumiyattheraapadānaṃ

    ૪૮.

    48.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    દન્તો દન્તપરિવુતો, નગરા નિક્ખમી તદા.

    Danto dantaparivuto, nagarā nikkhamī tadā.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘નગરે હંસવતિયં, અહોસિં માલિકો તદા;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyaṃ, ahosiṃ māliko tadā;

    યં તત્થ ઉત્તમં તોણિ, પદ્મપુપ્ફાનિ 1 અગ્ગહિં.

    Yaṃ tattha uttamaṃ toṇi, padmapupphāni 2 aggahiṃ.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘અદ્દસં વિરજં બુદ્ધં, પટિમગ્ગન્તરાપણે;

    ‘‘Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, paṭimaggantarāpaṇe;

    સહ 3 દિસ્વાન સમ્બુદ્ધં, એવં ચિન્તેસહં તદા.

    Saha 4 disvāna sambuddhaṃ, evaṃ cintesahaṃ tadā.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘કિં મે ઇમેહિ પુપ્ફેહિ, રઞ્ઞો ઉપનિતેહિ મે;

    ‘‘Kiṃ me imehi pupphehi, rañño upanitehi me;

    ગામં વા ગામખેત્તં વા, સહસ્સં વા લભેય્યહં.

    Gāmaṃ vā gāmakhettaṃ vā, sahassaṃ vā labheyyahaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘અદન્તદમનં વીરં, સબ્બસત્તસુખાવહં;

    ‘‘Adantadamanaṃ vīraṃ, sabbasattasukhāvahaṃ;

    લોકનાથં પૂજયિત્વા, લચ્છામિ અમતં ધનં.

    Lokanāthaṃ pūjayitvā, lacchāmi amataṃ dhanaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, સકં ચિત્તં પસાદયિં;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;

    તીણિ લોહિતકે ગય્હ, આકાસે ઉક્ખિપિં તદા.

    Tīṇi lohitake gayha, ākāse ukkhipiṃ tadā.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘મયા ઉક્ખિત્તમત્તમ્હિ, આકાસે પત્થરિંસુ તે;

    ‘‘Mayā ukkhittamattamhi, ākāse patthariṃsu te;

    ધારિંસુ મત્થકે તત્થ, ઉદ્ધંવણ્ટા અધોમુખા.

    Dhāriṃsu matthake tattha, uddhaṃvaṇṭā adhomukhā.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘યે કેચિ મનુજા દિસ્વા, ઉક્કુટ્ઠિં સમ્પવત્તયું;

    ‘‘Ye keci manujā disvā, ukkuṭṭhiṃ sampavattayuṃ;

    દેવતા અન્તલિક્ખમ્હિ, સાધુકારં પવત્તયું.

    Devatā antalikkhamhi, sādhukāraṃ pavattayuṃ.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘અચ્છેરં લોકે ઉપ્પન્નં, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ વાહસા;

    ‘‘Accheraṃ loke uppannaṃ, buddhaseṭṭhassa vāhasā;

    સબ્બે ધમ્મં સુણિસ્સામ, પુપ્ફાનં વાહસા મયં.

    Sabbe dhammaṃ suṇissāma, pupphānaṃ vāhasā mayaṃ.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    વીથિયઞ્હિ ઠિતો સન્તો, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Vīthiyañhi ṭhito santo, imā gāthā abhāsatha.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘‘યો સો બુદ્ધં અપૂજેસિ, રત્તપદ્મેહિ 5 માણવો;

    ‘‘‘Yo so buddhaṃ apūjesi, rattapadmehi 6 māṇavo;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘‘તિંસકપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;

    તિંસકપ્પાનિ 7 દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ.

    Tiṃsakappāni 8 devindo, devarajjaṃ karissati.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘‘મહાવિત્થારિકં નામ, બ્યમ્હં હેસ્સતિ તાવદે;

    ‘‘‘Mahāvitthārikaṃ nāma, byamhaṃ hessati tāvade;

    તિયોજનસતુબ્બિદ્ધં, દિયડ્ઢસતવિત્થતં.

    Tiyojanasatubbiddhaṃ, diyaḍḍhasatavitthataṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘‘ચત્તારિસતસહસ્સાનિ , નિય્યૂહા ચ સુમાપિતા;

    ‘‘‘Cattārisatasahassāni , niyyūhā ca sumāpitā;

    કૂટાગારવરૂપેતા, મહાસયનમણ્ડિતા.

    Kūṭāgāravarūpetā, mahāsayanamaṇḍitā.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘‘કોટિસતસહસ્સિયો , પરિવારેસ્સન્તિ અચ્છરા;

    ‘‘‘Koṭisatasahassiyo , parivāressanti accharā;

    કુસલા નચ્ચગીતસ્સ, વાદિતેપિ પદક્ખિણા.

    Kusalā naccagītassa, vāditepi padakkhiṇā.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘‘એતાદિસે બ્યમ્હવરે, નારીગણસમાકુલે;

    ‘‘‘Etādise byamhavare, nārīgaṇasamākule;

    વસ્સિસ્સતિ પુપ્ફવસ્સો, દિબ્બો 9 લોહિતકો સદા.

    Vassissati pupphavasso, dibbo 10 lohitako sadā.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘‘ભિત્તિખીલે નાગદન્તે, દ્વારબાહાય તોરણે;

    ‘‘‘Bhittikhīle nāgadante, dvārabāhāya toraṇe;

    ચક્કમત્તા લોહિતકા, ઓલમ્બિસ્સન્તિ તાવદે.

    Cakkamattā lohitakā, olambissanti tāvade.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘‘પત્તેન પત્તસઞ્છન્ને, અન્તોબ્યમ્હવરે ઇમં;

    ‘‘‘Pattena pattasañchanne, antobyamhavare imaṃ;

    અત્થરિત્વા પારુપિત્વા, તુવટ્ટિસ્સન્તિ તાવદે.

    Attharitvā pārupitvā, tuvaṭṭissanti tāvade.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘‘ભવનં પરિવારેત્વા, સમન્તા સતયોજને;

    ‘‘‘Bhavanaṃ parivāretvā, samantā satayojane;

    તેપિ પદ્મા 11 લોહિતકા, દિબ્બગન્ધં પવાયરે.

    Tepi padmā 12 lohitakā, dibbagandhaṃ pavāyare.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘‘પઞ્ચસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Pañcasattatikkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘‘સમ્પત્તિયો દુવે ભુત્વા, અનીતિ અનુપદ્દવો;

    ‘‘‘Sampattiyo duve bhutvā, anīti anupaddavo;

    સમ્પત્તે પરિયોસાને, નિબ્બાનં પાપુણિસ્સતિ’ 13.

    Sampatte pariyosāne, nibbānaṃ pāpuṇissati’ 14.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘સુદિટ્ઠો વત મે બુદ્ધો, વાણિજ્જં સુપયોજિતં;

    ‘‘Sudiṭṭho vata me buddho, vāṇijjaṃ supayojitaṃ;

    પદ્માનિ તીણિ પૂજેત્વા, અનુભોસિં તિસમ્પદા 15.

    Padmāni tīṇi pūjetvā, anubhosiṃ tisampadā 16.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘અજ્જ મે ધમ્મપ્પત્તસ્સ, વિપ્પમુત્તસ્સ સબ્બસો;

    ‘‘Ajja me dhammappattassa, vippamuttassa sabbaso;

    સુપુપ્ફિતં લોહિતકં, ધારયિસ્સતિ મત્થકે.

    Supupphitaṃ lohitakaṃ, dhārayissati matthake.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘મમ કમ્મં કથેન્તસ્સ, પદુમુત્તરસત્થુનો;

    ‘‘Mama kammaṃ kathentassa, padumuttarasatthuno;

    સતપાણસહસ્સાનં, ધમ્માભિસમયો અહુ.

    Satapāṇasahassānaṃ, dhammābhisamayo ahu.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં બુદ્ધમભિપૂજયિં;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, તિપદુમાનિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, tipadumānidaṃ phalaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બાસવા પરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા તિપદુમિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā tipadumiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    તિપદુમિયત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Tipadumiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    નાગસમાલવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Nāgasamālavaggo aṭṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નાગસમાલો પદસઞ્ઞી, સઞ્ઞકાલુવદાયકો;

    Nāgasamālo padasaññī, saññakāluvadāyako;

    એકસઞ્ઞી તિણસન્થારો, સૂચિપાટલિપુપ્ફિયો;

    Ekasaññī tiṇasanthāro, sūcipāṭalipupphiyo;

    ઠિતઞ્જલી તિપદુમી, ગાથાયો પઞ્ચસત્તતિ.

    Ṭhitañjalī tipadumī, gāthāyo pañcasattati.







    Footnotes:
    1. ઉત્તમં પુપ્ફં, તીણિ પુપ્ફાનિ (સી॰)
    2. uttamaṃ pupphaṃ, tīṇi pupphāni (sī.)
    3. સોહં (સી॰)
    4. sohaṃ (sī.)
    5. રત્તપદુમેહિ (સી॰ સ્યા॰)
    6. rattapadumehi (sī. syā.)
    7. તિંસક્ખત્તુઞ્ચ (સ્યા॰)
    8. tiṃsakkhattuñca (syā.)
    9. પદ (ક॰)
    10. pada (ka.)
    11. તે વિસુદ્ધા (સી॰ સ્યા॰)
    12. te visuddhā (sī. syā.)
    13. ફસ્સયિસ્સતિ (સી॰), પસ્સયિસ્સતિ (ક॰)
    14. phassayissati (sī.), passayissati (ka.)
    15. અનુભૂયન્તિ સમ્પદા (ક॰)
    16. anubhūyanti sampadā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. તિપદુમિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Tipadumiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact