Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૧૦. તિપદુમિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
10. Tipadumiyattheraapadānavaṇṇanā
પદુમુત્તરો નામ જિનોતિઆદિકં આયસ્મતો તિપદુમિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે હંસવતિયં માલાકારકુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો માલાકારકમ્મં કત્વા વસન્તો એકદિવસં અનેકવિધાનિ જલજથલજપુપ્ફાનિ ગહેત્વા રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્તુકામો એવં ચિન્તેસિ – ‘‘રાજા ઇમાનિ તાવ પુપ્ફાનિ દિસ્વા પસન્નો સહસ્સં વા ધનં ગામાદિકં વા દદેય્ય, લોકનાથં પન પૂજેત્વા નિબ્બાનામતધનં લભામિ, કિં મે એતેસુ સુન્દર’’ન્તિ તેન ‘‘ભગવન્તં પૂજેત્વા સગ્ગમોક્ખસમ્પત્તિયો નિપ્ફાદેતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા વણ્ણવન્તં અતીવ રત્તપુપ્ફત્તયં ગહેત્વા પૂજેસિ. તાનિ ગન્ત્વા આકાસં છાદેત્વા પત્થરિત્વા અટ્ઠંસુ. નગરવાસિનો અચ્છરિયબ્ભુતચિત્તજાતા ચેલુક્ખેપસહસ્સાનિ પવત્તયિંસુ. તં દિસ્વા ભગવા અનુમોદનં અકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે ગહપતિકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સત્થરિ પસીદિત્વા ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Padumuttaro nāma jinotiādikaṃ āyasmato tipadumiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatiyaṃ mālākārakulagehe nibbatto vuddhippatto mālākārakammaṃ katvā vasanto ekadivasaṃ anekavidhāni jalajathalajapupphāni gahetvā rañño santikaṃ gantukāmo evaṃ cintesi – ‘‘rājā imāni tāva pupphāni disvā pasanno sahassaṃ vā dhanaṃ gāmādikaṃ vā dadeyya, lokanāthaṃ pana pūjetvā nibbānāmatadhanaṃ labhāmi, kiṃ me etesu sundara’’nti tena ‘‘bhagavantaṃ pūjetvā saggamokkhasampattiyo nipphādetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā vaṇṇavantaṃ atīva rattapupphattayaṃ gahetvā pūjesi. Tāni gantvā ākāsaṃ chādetvā pattharitvā aṭṭhaṃsu. Nagaravāsino acchariyabbhutacittajātā celukkhepasahassāni pavattayiṃsu. Taṃ disvā bhagavā anumodanaṃ akāsi. So tena puññena devamanussesu sampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde gahapatikule nibbatto vuddhimanvāya satthari pasīditvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૪૮. સો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પદુમુત્તરો નામ જિનોતિઆદિમાહ. તસ્સત્થો હેટ્ઠા વુત્તોવ. સબ્બધમ્માન પારગૂતિ સબ્બેસં નવલોકુત્તરધમ્માનં પારં નિબ્બાનં ગતો પચ્ચક્ખં કતોતિ અત્થો. દન્તો દન્તપરિવુતોતિ સયં કાયવાચાદીહિ દન્તો એતદગ્ગે ઠપિતેહિ સાવકેહિ પરિવુતોતિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ સમ્બન્ધવસેન ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
48. So attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumuttaronāma jinotiādimāha. Tassattho heṭṭhā vuttova. Sabbadhammāna pāragūti sabbesaṃ navalokuttaradhammānaṃ pāraṃ nibbānaṃ gato paccakkhaṃ katoti attho. Danto dantaparivutoti sayaṃ kāyavācādīhi danto etadagge ṭhapitehi sāvakehi parivutoti attho. Sesaṃ sabbattha sambandhavasena uttānatthamevāti.
તિપદુમિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Tipadumiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
અટ્ઠમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.
Aṭṭhamavaggavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. તિપદુમિયત્થેરઅપદાનં • 10. Tipadumiyattheraapadānaṃ