Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૧૬] ૬. તિપલ્લત્થમિગજાતકવણ્ણના

    [16] 6. Tipallatthamigajātakavaṇṇanā

    મિગં તિપલ્લત્થન્તિ ઇદં સત્થા કોસમ્બિયં બદરિકારામે વિહરન્તો સિક્ખાકામં રાહુલત્થેરં આરબ્ભ કથેસિ. એકસ્મિઞ્હિ કાલે સત્થરિ આળવિનગરં ઉપનિસ્સાય અગ્ગાળવે ચેતિયે વિહરન્તે બહૂ ઉપાસકા ઉપાસિકા ભિક્ખૂ ભિક્ખુનિયો ચ વિહારં ધમ્મસ્સવનત્થાય ગચ્છન્તિ, દિવા ધમ્મસ્સવનં હોતિ. ગચ્છન્તે પન કાલે ઉપાસિકાયો ભિક્ખુનિયો ચ ન ગચ્છિંસુ, ભિક્ખૂ ચેવ ઉપાસકા ચ અહેસું. તતો પટ્ઠાય રત્તિં ધમ્મસ્સવનં જાતં. ધમ્મસ્સવનપરિયોસાને થેરા ભિક્ખૂ અત્તનો અત્તનો વસનટ્ઠાનાનિ ગચ્છન્તિ. દહરા સામણેરા ચ ઉપાસકેહિ સદ્ધિં ઉપટ્ઠાનસાલાયં સયન્તિ. તેસુ નિદ્દં ઉપગતેસુ એકચ્ચે ઘુરુઘુરુપસ્સાસા કાકચ્છમાના દન્તે ખાદન્તા નિપજ્જિંસુ, એકચ્ચે મુહુત્તં નિદ્દાયિત્વા ઉટ્ઠહિંસુ. તે તં વિપ્પકારં દિસ્વા ભગવતો આરોચેસું. ભગવા ‘‘યો પન ભિક્ખુ અનુપસમ્પન્નેન સહસેય્યં કપ્પેય્ય પાચિત્તિય’’ન્તિ (પાચિ॰ ૪૯) સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેત્વા કોસમ્બિં અગમાસિ.

    Migaṃtipallatthanti idaṃ satthā kosambiyaṃ badarikārāme viharanto sikkhākāmaṃ rāhulattheraṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi kāle satthari āḷavinagaraṃ upanissāya aggāḷave cetiye viharante bahū upāsakā upāsikā bhikkhū bhikkhuniyo ca vihāraṃ dhammassavanatthāya gacchanti, divā dhammassavanaṃ hoti. Gacchante pana kāle upāsikāyo bhikkhuniyo ca na gacchiṃsu, bhikkhū ceva upāsakā ca ahesuṃ. Tato paṭṭhāya rattiṃ dhammassavanaṃ jātaṃ. Dhammassavanapariyosāne therā bhikkhū attano attano vasanaṭṭhānāni gacchanti. Daharā sāmaṇerā ca upāsakehi saddhiṃ upaṭṭhānasālāyaṃ sayanti. Tesu niddaṃ upagatesu ekacce ghurughurupassāsā kākacchamānā dante khādantā nipajjiṃsu, ekacce muhuttaṃ niddāyitvā uṭṭhahiṃsu. Te taṃ vippakāraṃ disvā bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā ‘‘yo pana bhikkhu anupasampannena sahaseyyaṃ kappeyya pācittiya’’nti (pāci. 49) sikkhāpadaṃ paññapetvā kosambiṃ agamāsi.

    તત્થ ભિક્ખૂ આયસ્મન્તં રાહુલં આહંસુ – ‘‘આવુસો રાહુલ, ભગવતા સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં, ઇદાનિ ત્વં અત્તનો વસનટ્ઠાનં જાનાહી’’તિ. પુબ્બે પન તે ભિક્ખૂ ભગવતિ ચ ગારવં તસ્સ ચાયસ્મતો સિક્ખાકામતં પટિચ્ચ તં અત્તનો વસનટ્ઠાનં આગતં અતિવિય સઙ્ગણ્હન્તિ, ખુદ્દકમઞ્ચકં પઞ્ઞપેત્વા ઉસ્સીસકકરણત્થાય ચીવરં દેન્તિ. તં દિવસં પન સિક્ખાપદભયેન વસનટ્ઠાનમ્પિ ન અદંસુ. રાહુલભદ્દોપિ ‘‘પિતા મે’’તિ દસબલસ્સ વા, ‘‘ઉપજ્ઝાયો મે’’તિ ધમ્મસેનાપતિનો વા, ‘‘આચરિયો મે’’તિ મહામોગ્ગલ્લાનસ્સ વા, ‘‘ચૂળપિતા મે’’તિ આનન્દત્થેરસ્સ વા સન્તિકં અગન્ત્વા દસબલસ્સ વળઞ્જનવચ્ચકુટિં બ્રહ્મવિમાનં પવિસન્તો વિય પવિસિત્વા વાસં કપ્પેસિ. બુદ્ધાનઞ્હિ વળઞ્જનકુટિયં દ્વારં સુપિહિતં હોતિ, ગન્ધપરિભણ્ડકતા ભૂમિ, ગન્ધદામમાલાદામાનિ ઓસારિતાનેવ હોન્તિ, સબ્બરત્તિં દીપો ઝાયતિ. રાહુલભદ્દો પન ન તસ્સા કુટિયા ઇમં સમ્પત્તિં પટિચ્ચ તત્થ વાસં ઉપગતો, ભિક્ખૂહિ પન ‘‘વસનટ્ઠાનં જાનાહી’’તિ વુત્તત્તા ઓવાદગારવેન સિક્ખાકામતાય તત્થ વાસં ઉપગતો. અન્તરન્તરા હિ ભિક્ખૂ તં આયસ્મન્તં દૂરતોવ આગચ્છન્તં દિસ્વા તસ્સ વીમંસનત્થાય મુટ્ઠિસમ્મજ્જનિં વા કચવરછડ્ડનકં વા બહિ ખિપિત્વા તસ્મિં આગતે ‘‘આવુસો, ઇમં કેન છડ્ડિત’’ન્તિ વદન્તિ. તત્થ કેહિચિ ‘‘રાહુલો ઇમિના મગ્ગેન ગતો’’તિ વુત્તે સો આયસ્મા ‘‘નાહં, ભન્તે, એતં જાનામી’’તિ અવત્વાવ તં પટિસામેત્વા ‘‘ખમથ મે, ભન્તે’’તિ ખમાપેત્વા ગચ્છતિ. એવમેસ સિક્ખાકામો.

    Tattha bhikkhū āyasmantaṃ rāhulaṃ āhaṃsu – ‘‘āvuso rāhula, bhagavatā sikkhāpadaṃ paññattaṃ, idāni tvaṃ attano vasanaṭṭhānaṃ jānāhī’’ti. Pubbe pana te bhikkhū bhagavati ca gāravaṃ tassa cāyasmato sikkhākāmataṃ paṭicca taṃ attano vasanaṭṭhānaṃ āgataṃ ativiya saṅgaṇhanti, khuddakamañcakaṃ paññapetvā ussīsakakaraṇatthāya cīvaraṃ denti. Taṃ divasaṃ pana sikkhāpadabhayena vasanaṭṭhānampi na adaṃsu. Rāhulabhaddopi ‘‘pitā me’’ti dasabalassa vā, ‘‘upajjhāyo me’’ti dhammasenāpatino vā, ‘‘ācariyo me’’ti mahāmoggallānassa vā, ‘‘cūḷapitā me’’ti ānandattherassa vā santikaṃ agantvā dasabalassa vaḷañjanavaccakuṭiṃ brahmavimānaṃ pavisanto viya pavisitvā vāsaṃ kappesi. Buddhānañhi vaḷañjanakuṭiyaṃ dvāraṃ supihitaṃ hoti, gandhaparibhaṇḍakatā bhūmi, gandhadāmamālādāmāni osāritāneva honti, sabbarattiṃ dīpo jhāyati. Rāhulabhaddo pana na tassā kuṭiyā imaṃ sampattiṃ paṭicca tattha vāsaṃ upagato, bhikkhūhi pana ‘‘vasanaṭṭhānaṃ jānāhī’’ti vuttattā ovādagāravena sikkhākāmatāya tattha vāsaṃ upagato. Antarantarā hi bhikkhū taṃ āyasmantaṃ dūratova āgacchantaṃ disvā tassa vīmaṃsanatthāya muṭṭhisammajjaniṃ vā kacavarachaḍḍanakaṃ vā bahi khipitvā tasmiṃ āgate ‘‘āvuso, imaṃ kena chaḍḍita’’nti vadanti. Tattha kehici ‘‘rāhulo iminā maggena gato’’ti vutte so āyasmā ‘‘nāhaṃ, bhante, etaṃ jānāmī’’ti avatvāva taṃ paṭisāmetvā ‘‘khamatha me, bhante’’ti khamāpetvā gacchati. Evamesa sikkhākāmo.

    સો તં સિક્ખાકામતંયેવ પટિચ્ચ તત્થ વાસં ઉપગતો. અથ સત્થા પુરેઅરુણંયેવ વચ્ચકુટિદ્વારે ઠત્વા ઉક્કાસિ, સોપાયસ્મા ઉક્કાસિ. ‘‘કો એસો’’તિ? ‘‘અહં રાહુલો’’તિ નિક્ખમિત્વા વન્દિ. ‘‘કસ્મા ત્વં રાહુલ ઇધ નિપન્નોસી’’તિ? ‘‘વસનટ્ઠાનસ્સ અભાવતો’’. ‘‘પુબ્બે હિ, ભન્તે, ભિક્ખૂ મમ સઙ્ગહં કરોન્તિ, ઇદાનિ અત્તનો આપત્તિભયેન વસનટ્ઠાનં ન દેન્તિ, સ્વાહં ‘ઇદં અઞ્ઞેસં અસઙ્ઘટ્ટનટ્ઠાન’ન્તિ ઇમિના કારણેન ઇધ નિપન્નોસ્મીતિ. અથ ભગવતો ‘‘રાહુલં તાવ ભિક્ખૂ એવં પરિચ્ચજન્તિ, અઞ્ઞે કુલદારકે પબ્બાજેત્વા કિં કરિસ્સન્તી’’તિ ધમ્મસંવેગો ઉદપાદિ.

    So taṃ sikkhākāmataṃyeva paṭicca tattha vāsaṃ upagato. Atha satthā purearuṇaṃyeva vaccakuṭidvāre ṭhatvā ukkāsi, sopāyasmā ukkāsi. ‘‘Ko eso’’ti? ‘‘Ahaṃ rāhulo’’ti nikkhamitvā vandi. ‘‘Kasmā tvaṃ rāhula idha nipannosī’’ti? ‘‘Vasanaṭṭhānassa abhāvato’’. ‘‘Pubbe hi, bhante, bhikkhū mama saṅgahaṃ karonti, idāni attano āpattibhayena vasanaṭṭhānaṃ na denti, svāhaṃ ‘idaṃ aññesaṃ asaṅghaṭṭanaṭṭhāna’nti iminā kāraṇena idha nipannosmīti. Atha bhagavato ‘‘rāhulaṃ tāva bhikkhū evaṃ pariccajanti, aññe kuladārake pabbājetvā kiṃ karissantī’’ti dhammasaṃvego udapādi.

    અથ ભગવા પાતોવ ભિક્ખૂ સન્નિપાતાપેત્વા ધમ્મસેનાપતિં પુચ્છિ ‘‘જાનાસિ પન ત્વં, સારિપુત્ત, અજ્જ કત્થચિ રાહુલસ્સ વુત્થભાવ’’ન્તિ? ‘‘ન જાનામિ, ભન્તે’’તિ. ‘‘સારિપુત્ત, અજ્જ રાહુલો વચ્ચકુટિયં વસિ, સારિપુત્ત, તુમ્હે રાહુલં એવં પરિચ્ચજન્તા અઞ્ઞે કુલદારકે પબ્બાજેત્વા કિં કરિસ્સથ? એવઞ્હિ સન્તે ઇમસ્મિં સાસને પબ્બજિતા ન પતિટ્ઠા ભવિસ્સન્તિ, ઇતો દાનિ પટ્ઠાય અનુપસમ્પન્નેન એકં દ્વે દિવસે અત્તનો સન્તિકે વસાપેત્વા તતિયદિવસે તેસં વસનટ્ઠાનં ઞત્વા બહિ વાસેથા’’તિ ઇમં અનુપઞ્ઞત્તિં કત્વા પુન સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેસિ.

    Atha bhagavā pātova bhikkhū sannipātāpetvā dhammasenāpatiṃ pucchi ‘‘jānāsi pana tvaṃ, sāriputta, ajja katthaci rāhulassa vutthabhāva’’nti? ‘‘Na jānāmi, bhante’’ti. ‘‘Sāriputta, ajja rāhulo vaccakuṭiyaṃ vasi, sāriputta, tumhe rāhulaṃ evaṃ pariccajantā aññe kuladārake pabbājetvā kiṃ karissatha? Evañhi sante imasmiṃ sāsane pabbajitā na patiṭṭhā bhavissanti, ito dāni paṭṭhāya anupasampannena ekaṃ dve divase attano santike vasāpetvā tatiyadivase tesaṃ vasanaṭṭhānaṃ ñatvā bahi vāsethā’’ti imaṃ anupaññattiṃ katvā puna sikkhāpadaṃ paññapesi.

    તસ્મિં સમયે ધમ્મસભાયં સન્નિસિન્ના ભિક્ખૂ રાહુલસ્સ ગુણકથં કથેન્તિ ‘‘પસ્સથાવુસો, યાવ સિક્ખાકામો વતાયં રાહુલો, ‘તવ વસનટ્ઠાનં જાનાહી’તિ વુત્તો નામ ‘અહં દસબલસ્સ પુત્તો, તુમ્હાકં સેનાસનસ્મા તુમ્હેયેવ નિક્ખમથા’તિ એકં ભિક્ખુમ્પિ અપ્પટિપ્ફરિત્વા વચ્ચકુટિયં વાસં કપ્પેસી’’તિ. એવં તેસુ કથયમાનેસુ સત્થા ધમ્મસભં ગન્ત્વા અલઙ્કતાસને નિસીદિત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ આહ. ‘‘ભન્તે, રાહુલસ્સ સિક્ખાકામકથાય, ન અઞ્ઞાય કથાયા’’તિ. સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, રાહુલો ઇદાનેવ સિક્ખાકામો, પુબ્બે તિરચ્છાનયોનિયં નિબ્બત્તોપિ સિક્ખાકામોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Tasmiṃ samaye dhammasabhāyaṃ sannisinnā bhikkhū rāhulassa guṇakathaṃ kathenti ‘‘passathāvuso, yāva sikkhākāmo vatāyaṃ rāhulo, ‘tava vasanaṭṭhānaṃ jānāhī’ti vutto nāma ‘ahaṃ dasabalassa putto, tumhākaṃ senāsanasmā tumheyeva nikkhamathā’ti ekaṃ bhikkhumpi appaṭippharitvā vaccakuṭiyaṃ vāsaṃ kappesī’’ti. Evaṃ tesu kathayamānesu satthā dhammasabhaṃ gantvā alaṅkatāsane nisīditvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti āha. ‘‘Bhante, rāhulassa sikkhākāmakathāya, na aññāya kathāyā’’ti. Satthā ‘‘na, bhikkhave, rāhulo idāneva sikkhākāmo, pubbe tiracchānayoniyaṃ nibbattopi sikkhākāmoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે રાજગહે એકો મગધરાજા રજ્જં કારેસિ. તદા બોધિસત્તો મિગયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા મિગગણપરિવુતો અરઞ્ઞે વસતિ. અથસ્સ ભગિની અત્તનો પુત્તકં ઉપનેત્વા ‘‘ભાતિક, ઇમં તે ભાગિનેય્યં મિગમાયં સિક્ખાપેહી’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા ‘‘ગચ્છ, તાત, અસુકવેલાય નામ આગન્ત્વા સિક્ખેય્યાસી’’તિ આહ. સો માતુલેન વુત્તવેલં અનતિક્કમિત્વા તં ઉપસઙ્કમિત્વા મિગમાયં સિક્ખિ. સો એકદિવસં વને વિચરન્તો પાસેન બદ્ધો બદ્ધરવં રવિ, મિગગણો પલાયિત્વા ‘‘પુત્તો તે પાસેન બદ્ધો’’તિ તસ્સ માતુયા આરોચેસિ. સા ભાતુ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ભાતિક, ભાગિનેય્યો તે મિગમાયં સિક્ખાપિતો’’તિ પુચ્છિ. બોધિસત્તો ‘‘મા ત્વં પુત્તસ્સ કિઞ્ચિ પાપકં આસઙ્કિ, સુગ્ગહિતા તેન મિગમાયા, ઇદાનિ તં હાસયમાનો આગચ્છિસ્સતી’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Atīte rājagahe eko magadharājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto migayoniyaṃ nibbattitvā migagaṇaparivuto araññe vasati. Athassa bhaginī attano puttakaṃ upanetvā ‘‘bhātika, imaṃ te bhāgineyyaṃ migamāyaṃ sikkhāpehī’’ti āha. Bodhisatto ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ‘‘gaccha, tāta, asukavelāya nāma āgantvā sikkheyyāsī’’ti āha. So mātulena vuttavelaṃ anatikkamitvā taṃ upasaṅkamitvā migamāyaṃ sikkhi. So ekadivasaṃ vane vicaranto pāsena baddho baddharavaṃ ravi, migagaṇo palāyitvā ‘‘putto te pāsena baddho’’ti tassa mātuyā ārocesi. Sā bhātu santikaṃ gantvā ‘‘bhātika, bhāgineyyo te migamāyaṃ sikkhāpito’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘mā tvaṃ puttassa kiñci pāpakaṃ āsaṅki, suggahitā tena migamāyā, idāni taṃ hāsayamāno āgacchissatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    ૧૬.

    16.

    ‘‘મિગં તિપલ્લત્થમનેકમાયં, અટ્ઠક્ખુરં અડ્ઢરત્તાપપાયિં;

    ‘‘Migaṃ tipallatthamanekamāyaṃ, aṭṭhakkhuraṃ aḍḍharattāpapāyiṃ;

    એકેન સોતેન છમાસ્સસન્તો, છહિ કલાહિતિભોતિ ભાગિનેય્યો’’તિ.

    Ekena sotena chamāssasanto, chahi kalāhitibhoti bhāgineyyo’’ti.

    તત્થ મિગન્તિ ભાગિનેય્યમિગં. તિપલ્લત્થન્તિ પલ્લત્થં વુચ્ચતિ સયનં, ઉભોહિ પસ્સેહિ ઉજુકમેવ ચ નિપન્નકવસેનાતિ તીહાકારેહિ પલ્લત્થં અસ્સ, તીણિ વા પલ્લત્થાનિ અસ્સાતિ તિપલ્લત્થો, તં તિપલ્લત્થં. અનેકમાયન્તિ બહુમાયં બહુવઞ્ચનં. અટ્ઠક્ખુરન્તિ એકેકસ્મિં પાદે દ્વિન્નં દ્વિન્નં વસેન અટ્ઠહિ ખુરેહિ સમન્નાગતં. અડ્ઢરત્તાપપાયિન્તિ પુરિમયામં અતિક્કમિત્વા મજ્ઝિમયામે અરઞ્ઞતો આગમ્મ પાનીયસ્સ પિવનતો અડ્ઢરત્તે આપં પિવતીતિ અડ્ઢરત્તાપપાયી. તં અડ્ઢરત્તે અપાયિન્તિ અત્થો. મમ ભાગિનેય્યં મિગં અહં સાધુકં મિગમાયં ઉગ્ગણ્હાપેસિં. કથં? યથા એકેન સોતેન છમાસ્સસન્તો, છહિ કલાહિતિભોતિ ભાગિનેય્યોતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – અહઞ્હિ તવ પુત્તં તથા ઉગ્ગણ્હાપેસિં, યથા એકસ્મિં ઉપરિમનાસિકાસોતે વાતં સન્નિરુમ્ભિત્વા પથવિયા અલ્લીનેન એકેન હેટ્ઠિમસોતેન તત્થેવ છમાયં અસ્સસન્તો છહિ કલાહિ લુદ્દકં અતિભોતિ, છહિ કોટ્ઠાસેહિ અજ્ઝોત્થરતિ વઞ્ચેતીતિ અત્થો. કતમાહિ છહિ? ચત્તારો પાદે પસારેત્વા એકેન પસ્સેન સેય્યાય, ખુરેહિ તિણપંસુખણનેન, જિવ્હાનિન્નામનેન ઉદરસ્સ ઉદ્ધુમાતભાવકરણેન, ઉચ્ચારપસ્સાવવિસ્સજ્જનેન, વાતસન્નિરુમ્ભનેનાતિ.

    Tattha miganti bhāgineyyamigaṃ. Tipallatthanti pallatthaṃ vuccati sayanaṃ, ubhohi passehi ujukameva ca nipannakavasenāti tīhākārehi pallatthaṃ assa, tīṇi vā pallatthāni assāti tipallattho, taṃ tipallatthaṃ. Anekamāyanti bahumāyaṃ bahuvañcanaṃ. Aṭṭhakkhuranti ekekasmiṃ pāde dvinnaṃ dvinnaṃ vasena aṭṭhahi khurehi samannāgataṃ. Aḍḍharattāpapāyinti purimayāmaṃ atikkamitvā majjhimayāme araññato āgamma pānīyassa pivanato aḍḍharatte āpaṃ pivatīti aḍḍharattāpapāyī. Taṃ aḍḍharatte apāyinti attho. Mama bhāgineyyaṃ migaṃ ahaṃ sādhukaṃ migamāyaṃ uggaṇhāpesiṃ. Kathaṃ? Yathā ekena sotena chamāssasanto, chahi kalāhitibhoti bhāgineyyoti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ahañhi tava puttaṃ tathā uggaṇhāpesiṃ, yathā ekasmiṃ uparimanāsikāsote vātaṃ sannirumbhitvā pathaviyā allīnena ekena heṭṭhimasotena tattheva chamāyaṃ assasanto chahi kalāhi luddakaṃ atibhoti, chahi koṭṭhāsehi ajjhottharati vañcetīti attho. Katamāhi chahi? Cattāro pāde pasāretvā ekena passena seyyāya, khurehi tiṇapaṃsukhaṇanena, jivhāninnāmanena udarassa uddhumātabhāvakaraṇena, uccārapassāvavissajjanena, vātasannirumbhanenāti.

    અપરો નયો – પાદેન પંસું ગહેત્વા અભિમુખાકડ્ઢનેન, પટિપણામનેન, ઉભોસુ પસ્સેસુ સઞ્ચરણેન, ઉદરં ઉદ્ધં પક્ખિપનેન, અધો અવક્ખિપનેનાતિ ઇમાહિ છહિ કલાહિ યથા અતિભોતિ, ‘‘મતો અય’’ન્તિ સઞ્ઞં ઉપ્પાદેત્વા વઞ્ચેતિ, એવં તં મિગમાયં ઉગ્ગણ્હાપેસિન્તિ દીપેતિ.

    Aparo nayo – pādena paṃsuṃ gahetvā abhimukhākaḍḍhanena, paṭipaṇāmanena, ubhosu passesu sañcaraṇena, udaraṃ uddhaṃ pakkhipanena, adho avakkhipanenāti imāhi chahi kalāhi yathā atibhoti, ‘‘mato aya’’nti saññaṃ uppādetvā vañceti, evaṃ taṃ migamāyaṃ uggaṇhāpesinti dīpeti.

    અપરો નયો – તથા નં ઉગ્ગણ્હાપેસિં, યથા એકેન સોતેન છમાસ્સસન્તો છહિ કલાહિતિ દ્વીસુપિ નયેસુ દસ્સિતેહિ છહિ કારણેહિ કલાહિતિ કલાયિસ્સતિ, લુદ્દં વઞ્ચેસ્સતીતિ અત્થો. ભોતીતિ ભગિનિં આલપતિ. ભાગિનેય્યોતિ એવં છહિ કારણેહિ વઞ્ચનકં ભાગિનેય્યં નિદ્દિસતિ. એવં બોધિસત્તો ભાગિનેય્યસ્સ મિગમાયાય સાધુકં ઉગ્ગહિતભાવં દસ્સેન્તો ભગિનિં સમસ્સાસેતિ.

    Aparo nayo – tathā naṃ uggaṇhāpesiṃ, yathā ekena sotena chamāssasanto chahi kalāhiti dvīsupi nayesu dassitehi chahi kāraṇehi kalāhiti kalāyissati, luddaṃ vañcessatīti attho. Bhotīti bhaginiṃ ālapati. Bhāgineyyoti evaṃ chahi kāraṇehi vañcanakaṃ bhāgineyyaṃ niddisati. Evaṃ bodhisatto bhāgineyyassa migamāyāya sādhukaṃ uggahitabhāvaṃ dassento bhaginiṃ samassāseti.

    સોપિ મિગપોતકો પાસે બદ્ધો અવિપ્ફન્દિત્વાયેવ ભૂમિયં મહાફાસુકપસ્સેન પાદે પસારેત્વા નિપન્નો પાદાનં આસન્નટ્ઠાને ખુરેહેવ પહરિત્વા પંસુઞ્ચ તિણાનિ ચ ઉપ્પાટેત્વા ઉચ્ચારપસ્સાવં વિસ્સજ્જેત્વા સીસં પાતેત્વા જિવ્હં નિન્નામેત્વા સરીરં ખેળકિલિન્નં કત્વા વાતગ્ગહણેન ઉદરં ઉદ્ધુમાતકં કત્વા અક્ખીનિ પરિવત્તેત્વા હેટ્ઠા નાસિકાસોતેન વાતં સઞ્ચરાપેન્તો ઉપરિમનાસિકાસોતેન વાતં સન્નિરુમ્ભિત્વા સકલસરીરં થદ્ધભાવં ગાહાપેત્વા મતાકારં દસ્સેસિ. નીલમક્ખિકાપિ નં સમ્પરિવારેસું, તસ્મિં તસ્મિં ઠાને કાકા નિલીયિંસુ. લુદ્દો આગન્ત્વા ઉદરં હત્થેન પહરિત્વા ‘‘અતિપાતોવ બદ્ધો ભવિસ્સતિ, પૂતિકો જાતો’’તિ તસ્સ બન્ધનરજ્જુકં મોચેત્વા ‘‘એત્થેવદાનિ નં ઉક્કન્તિત્વા મંસં આદાય ગમિસ્સામી’’તિ નિરાસઙ્કો હુત્વા સાખાપલાસં ગહેતું આરદ્ધો. મિગપોતકોપિ ઉટ્ઠાય ચતૂહિ પાદેહિ ઠત્વા કાયં વિધુનિત્વા ગીવં પસારેત્વા મહાવાતેન છિન્નવલાહકો વિય વેગેન માતુ સન્તિકં અગમાસિ.

    Sopi migapotako pāse baddho avipphanditvāyeva bhūmiyaṃ mahāphāsukapassena pāde pasāretvā nipanno pādānaṃ āsannaṭṭhāne khureheva paharitvā paṃsuñca tiṇāni ca uppāṭetvā uccārapassāvaṃ vissajjetvā sīsaṃ pātetvā jivhaṃ ninnāmetvā sarīraṃ kheḷakilinnaṃ katvā vātaggahaṇena udaraṃ uddhumātakaṃ katvā akkhīni parivattetvā heṭṭhā nāsikāsotena vātaṃ sañcarāpento uparimanāsikāsotena vātaṃ sannirumbhitvā sakalasarīraṃ thaddhabhāvaṃ gāhāpetvā matākāraṃ dassesi. Nīlamakkhikāpi naṃ samparivāresuṃ, tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne kākā nilīyiṃsu. Luddo āgantvā udaraṃ hatthena paharitvā ‘‘atipātova baddho bhavissati, pūtiko jāto’’ti tassa bandhanarajjukaṃ mocetvā ‘‘etthevadāni naṃ ukkantitvā maṃsaṃ ādāya gamissāmī’’ti nirāsaṅko hutvā sākhāpalāsaṃ gahetuṃ āraddho. Migapotakopi uṭṭhāya catūhi pādehi ṭhatvā kāyaṃ vidhunitvā gīvaṃ pasāretvā mahāvātena chinnavalāhako viya vegena mātu santikaṃ agamāsi.

    સત્થાપિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, રાહુલો ઇદાનેવ સિક્ખાકામો, પુબ્બેપિ સિક્ખાકામોયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ભાગિનેય્યમિગપોતકો રાહુલો અહોસિ, માતા ઉપ્પલવણ્ણા, માતુલમિગો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, rāhulo idāneva sikkhākāmo, pubbepi sikkhākāmoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bhāgineyyamigapotako rāhulo ahosi, mātā uppalavaṇṇā, mātulamigo pana ahameva ahosi’’nti.

    તિપલ્લત્થમિગજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.

    Tipallatthamigajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૬. તિપલ્લત્થમિગજાતકં • 16. Tipallatthamigajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact