Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૬. તિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
6. Tipupphiyattheraapadānavaṇṇanā
મિગલુદ્દો પુરે આસિન્તિઆદિકં આયસ્મતો તિપુપ્ફિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અન્તરા કેનચિ અકુસલચ્છિદ્દેન વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે નેસાદકુલે નિબ્બત્તો મિગલુદ્દો હુત્વા અરઞ્ઞે વિહરતિ. તદા વિપસ્સિસ્સ ભગવતો પાટલિબોધિં સમ્પુણ્ણપત્તપલ્લવં હરિતવણ્ણં નીલોભાસં મનોરમં દિસ્વા તીહિ પુપ્ફેહિ પૂજેત્વા પુરાણપત્તં છડ્ડેત્વા ભગવતો સમ્મુખા વિય પાટલિમહાબોધિં વન્દિ. સો તેન પુઞ્ઞેન તતો ચુતો દેવલોકે ઉપ્પન્નો તત્થ દિબ્બસમ્પત્તિં અપરાપરં અનુભવિત્વા તતો ચુતો મનુસ્સેસુ જાતો તત્થ ચક્કવત્તિસમ્પત્તિઆદયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પટિલદ્ધસોમનસ્સહદયો ગેહં પહાય પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Migaluddo pure āsintiādikaṃ āyasmato tipupphiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro antarā kenaci akusalacchiddena vipassissa bhagavato kāle nesādakule nibbatto migaluddo hutvā araññe viharati. Tadā vipassissa bhagavato pāṭalibodhiṃ sampuṇṇapattapallavaṃ haritavaṇṇaṃ nīlobhāsaṃ manoramaṃ disvā tīhi pupphehi pūjetvā purāṇapattaṃ chaḍḍetvā bhagavato sammukhā viya pāṭalimahābodhiṃ vandi. So tena puññena tato cuto devaloke uppanno tattha dibbasampattiṃ aparāparaṃ anubhavitvā tato cuto manussesu jāto tattha cakkavattisampattiādayo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhimanvāya satthu dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasomanassahadayo gehaṃ pahāya pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૩૧. સો એવં સિદ્ધિપ્પત્તો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો મિગલુદ્દો પુરે આસિન્તિઆદિમાહ. તત્થ મરણાય ગચ્છતિ પાપુણાતીતિ મિગો, અથ વા મગયમાનો ઇહતિ પવત્તતીતિ મિગો, મિગાનં મારણે લુદ્દો લોભી ગેધોતિ મિગલુદ્દો, પુરે મય્હં પુઞ્ઞકરણસમયે કાનનસઙ્ખાતે મહાઅરઞ્ઞે મિગલુદ્દો આસિન્તિ સમ્બન્ધો. પાટલિં હરિતં દિસ્વાતિ તત્થ પકારેન તલેન રત્તવણ્ણેન ભવતીતિ પાટલિ , પુપ્ફાનં રત્તવણ્ણતાય પાટલીતિ વોહારો, પત્તાનં હરિતતાય હરિતં નીલવણ્ણં પાટલિબોધિં દિસ્વાતિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
31. So evaṃ siddhippatto attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento migaluddo pure āsintiādimāha. Tattha maraṇāya gacchati pāpuṇātīti migo, atha vā magayamāno ihati pavattatīti migo, migānaṃ māraṇe luddo lobhī gedhoti migaluddo, pure mayhaṃ puññakaraṇasamaye kānanasaṅkhāte mahāaraññe migaluddo āsinti sambandho. Pāṭaliṃ haritaṃ disvāti tattha pakārena talena rattavaṇṇena bhavatīti pāṭali , pupphānaṃ rattavaṇṇatāya pāṭalīti vohāro, pattānaṃ haritatāya haritaṃ nīlavaṇṇaṃ pāṭalibodhiṃ disvāti attho. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
તિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Tipupphiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. તિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 6. Tipupphiyattheraapadānaṃ