Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૨૦. વીસતિમવગ્ગો

    20. Vīsatimavaggo

    (૧૯૭) ૪. તિરચ્છાનકથા

    (197) 4. Tiracchānakathā

    ૮૬૯. અત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતાતિ? આમન્તા. અત્થિ તિરચ્છાનગતેસુ દેવાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતાતિ? આમન્તા . દેવલોકો તિરચ્છાનયોનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતાતિ? આમન્તા. અત્થિ તત્થ કીટા પટઙ્ગા મકસા મક્ખિકા અહી વિચ્છિકા સતપદી ગણ્ડુપ્પાદાતિ 1? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    869. Atthi devesu tiracchānagatāti? Āmantā. Atthi tiracchānagatesu devāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi devesu tiracchānagatāti? Āmantā . Devaloko tiracchānayonīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi devesu tiracchānagatāti? Āmantā. Atthi tattha kīṭā paṭaṅgā makasā makkhikā ahī vicchikā satapadī gaṇḍuppādāti 2? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૮૭૦. નત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતાતિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ તત્થ એરાવણો નામ હત્થિનાગો સહસ્સયુત્તં દિબ્બં યાનન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ તત્થ એરાવણો નામ હત્થિનાગો સહસ્સયુત્તં દિબ્બં યાનં, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતા’’તિ.

    870. Natthi devesu tiracchānagatāti? Āmantā. Nanu atthi tattha erāvaṇo nāma hatthināgo sahassayuttaṃ dibbaṃ yānanti? Āmantā. Hañci atthi tattha erāvaṇo nāma hatthināgo sahassayuttaṃ dibbaṃ yānaṃ, tena vata re vattabbe – ‘‘atthi devesu tiracchānagatā’’ti.

    ૮૭૧. અત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતાતિ? આમન્તા. અત્થિ તત્થ હત્થિબન્ધા અસ્સબન્ધા 3 યાવસિકા કારણિકા ભત્તકારકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તેન હિ નત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતાતિ.

    871. Atthi devesu tiracchānagatāti? Āmantā. Atthi tattha hatthibandhā assabandhā 4 yāvasikā kāraṇikā bhattakārakāti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi natthi devesu tiracchānagatāti.

    તિરચ્છાનકથા નિટ્ઠિતા.

    Tiracchānakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ગણ્ડુપાદાતિ (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. gaṇḍupādāti (syā. kaṃ. pī.)
    3. હત્થિભણ્ડા અસ્સભણ્ડા (?)
    4. hatthibhaṇḍā assabhaṇḍā (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. તિરચ્છાનકથાવણ્ણના • 4. Tiracchānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. તિરચ્છાનકથાવણ્ણના • 4. Tiracchānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. તિરચ્છાનકથાવણ્ણના • 4. Tiracchānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact