Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૦. તિરચ્છાનકથાસુત્તવણ્ણના

    10. Tiracchānakathāsuttavaṇṇanā

    ૧૦૮૦. દુગ્ગતિતો સંસારતો ચ નિય્યાતિ એતેનાતિ નિય્યાનં, સગ્ગમગ્ગો મોક્ખમગ્ગો ચ. તસ્મિં નિય્યાને નિયુત્તા, તં એત્થ અત્થીતિ નિય્યાનિકા. વચીદુચ્ચરિતસંકિલેસતો વા નિય્યાતીતિ ઈ-કારસ્સ રસ્સત્તં ય-કારસ્સ ક-કારં કત્વા નિય્યાનિકા. ચેતનાય સદ્ધિં સમ્ફપ્પલાપા વેરમણિ. તપ્પટિપક્ખતો અનિય્યાનિકા, તસ્સ ભાવો અનિય્યાનિકત્તં. તિરચ્છાનભૂતન્તિ તિરોકરણભૂતં. કમ્મટ્ઠાનભાવેતિ અનિચ્ચતાપટિસંયુત્તચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનભાવે. સાત્થકન્તિ દાનસીલાદિનિસ્સિતત્તા હિતપટિસંયુત્તં.

    1080. Duggatito saṃsārato ca niyyāti etenāti niyyānaṃ, saggamaggo mokkhamaggo ca. Tasmiṃ niyyāne niyuttā, taṃ ettha atthīti niyyānikā. Vacīduccaritasaṃkilesato vā niyyātīti ī-kārassa rassattaṃ ya-kārassa ka-kāraṃ katvā niyyānikā. Cetanāya saddhiṃ samphappalāpā veramaṇi. Tappaṭipakkhato aniyyānikā, tassa bhāvo aniyyānikattaṃ. Tiracchānabhūtanti tirokaraṇabhūtaṃ. Kammaṭṭhānabhāveti aniccatāpaṭisaṃyuttacatusaccakammaṭṭhānabhāve. Sātthakanti dānasīlādinissitattā hitapaṭisaṃyuttaṃ.

    વિસિખાતિ ઘરસન્નિવેસો. વિસિખાગહણેન ચ ગામાદિગહણે વિય તન્નિવાસિનો વિસેસતો ગહિતા ‘‘આગતો ગામો’’તિઆદીસુ વિય . તેનાહ ‘‘સૂરા સમત્થા’’તિ. કુમ્ભટ્ઠાનાપદેસેન કુમ્ભદાસિયો વુત્તાતિ આહ – ‘‘કુમ્ભદાસિકથા’’તિ. અયાથાવતો ઉપ્પત્તિટ્ઠિતિસંહારાદિવસેન લોકો અક્ખાયતિ એતેનાતિ લોકક્ખાયિકા. ઇતિ ઇમિના પકારેન ભવો, ઇમિના અભવોતિ એવં પવત્તાય ઇતિભવાભવકથાય સદ્ધિં.

    Visikhāti gharasanniveso. Visikhāgahaṇena ca gāmādigahaṇe viya tannivāsino visesato gahitā ‘‘āgato gāmo’’tiādīsu viya . Tenāha ‘‘sūrā samatthā’’ti. Kumbhaṭṭhānāpadesena kumbhadāsiyo vuttāti āha – ‘‘kumbhadāsikathā’’ti. Ayāthāvato uppattiṭṭhitisaṃhārādivasena loko akkhāyati etenāti lokakkhāyikā. Iti iminā pakārena bhavo, iminā abhavoti evaṃ pavattāya itibhavābhavakathāya saddhiṃ.

    સમાધિવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Samādhivaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. તિરચ્છાનકથાસુત્તં • 10. Tiracchānakathāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. તિરચ્છાનકથાસુત્તવણ્ણના • 10. Tiracchānakathāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact