Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૪. તિરચ્છાનકથાવણ્ણના

    4. Tiracchānakathāvaṇṇanā

    ૮૬૯-૮૭૧. ઇદાનિ તિરચ્છાનકથા નામ હોતિ. તત્થ દેવેસુ એરાવણાદયો દેવપુત્તા હત્થિવણ્ણં અસ્સવણ્ણં વિકુબ્બન્તિ, નત્થિ તત્થ તિરચ્છાનગતા. યેસં પન તિરચ્છાનવણ્ણિનો દેવપુત્તે દિસ્વા ‘‘અત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતા’’તિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં ; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘યદિ દેવયોનિયં તિરચ્છાનગતા સિયું, તિરચ્છાનયોનિયમ્પિ દેવા સિયુ’’ન્તિ ચોદેતું અત્થિ તિરચ્છાનગતેસૂતિઆદિમાહ. કીટાતિઆદિ યેસં સો અભાવં ઇચ્છતિ, તે દસ્સેતું વુત્તં. એરાવણોતિ પઞ્હે તસ્સ અત્થિતાય પટિઞ્ઞા સકવાદિસ્સ , ન તિરચ્છાનગતસ્સ. હત્થિબન્ધાતિઆદિ ‘‘યદિ તત્થ હત્થિઆદયો સિયું, હત્થિબન્ધાદયોપિ સિયુ’’ન્તિ ચોદનત્થં વુત્તં. તત્થ યાવસિકાતિ યવસ્સ દાયકા. કારણિકાતિ હત્થાચરિયાદયો, યેહિ તે નાનાવિધં કારણં કરેય્યું. ભત્તકારકાતિ હત્થિઆદીનં ભત્તરન્ધકા. ન હેવન્તિ તથા અનિચ્છન્તો પટિક્ખિપતીતિ.

    869-871. Idāni tiracchānakathā nāma hoti. Tattha devesu erāvaṇādayo devaputtā hatthivaṇṇaṃ assavaṇṇaṃ vikubbanti, natthi tattha tiracchānagatā. Yesaṃ pana tiracchānavaṇṇino devaputte disvā ‘‘atthi devesu tiracchānagatā’’ti laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi devayoniyaṃ tiracchānagatā siyuṃ, tiracchānayoniyampi devā siyu’’nti codetuṃ atthi tiracchānagatesūtiādimāha. Kīṭātiādi yesaṃ so abhāvaṃ icchati, te dassetuṃ vuttaṃ. Erāvaṇoti pañhe tassa atthitāya paṭiññā sakavādissa , na tiracchānagatassa. Hatthibandhātiādi ‘‘yadi tattha hatthiādayo siyuṃ, hatthibandhādayopi siyu’’nti codanatthaṃ vuttaṃ. Tattha yāvasikāti yavassa dāyakā. Kāraṇikāti hatthācariyādayo, yehi te nānāvidhaṃ kāraṇaṃ kareyyuṃ. Bhattakārakāti hatthiādīnaṃ bhattarandhakā. Na hevanti tathā anicchanto paṭikkhipatīti.

    તિરચ્છાનકથાવણ્ણના.

    Tiracchānakathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯૭) ૪. તિરચ્છાનકથા • (197) 4. Tiracchānakathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. તિરચ્છાનકથાવણ્ણના • 4. Tiracchānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. તિરચ્છાનકથાવણ્ણના • 4. Tiracchānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact