Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠપાળિ • Khuddakapāṭhapāḷi

    ૭. તિરોકુટ્ટસુત્તં

    7. Tirokuṭṭasuttaṃ

    .

    1.

    તિરોકુટ્ટેસુ તિટ્ઠન્તિ, સન્ધિસિઙ્ઘાટકેસુ ચ;

    Tirokuṭṭesu tiṭṭhanti, sandhisiṅghāṭakesu ca;

    દ્વારબાહાસુ તિટ્ઠન્તિ, આગન્ત્વાન સકં ઘરં.

    Dvārabāhāsu tiṭṭhanti, āgantvāna sakaṃ gharaṃ.

    .

    2.

    પહૂતે અન્નપાનમ્હિ, ખજ્જભોજ્જે ઉપટ્ઠિતે;

    Pahūte annapānamhi, khajjabhojje upaṭṭhite;

    ન તેસં કોચિ સરતિ, સત્તાનં કમ્મપચ્ચયા.

    Na tesaṃ koci sarati, sattānaṃ kammapaccayā.

    .

    3.

    એવં દદન્તિ ઞાતીનં, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા;

    Evaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakā;

    સુચિં પણીતં કાલેન, કપ્પિયં પાનભોજનં;

    Suciṃ paṇītaṃ kālena, kappiyaṃ pānabhojanaṃ;

    ઇદં વો ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો.

    Idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo.

    .

    4.

    તે ચ તત્થ સમાગન્ત્વા, ઞાતિપેતા સમાગતા;

    Te ca tattha samāgantvā, ñātipetā samāgatā;

    પહૂતે અન્નપાનમ્હિ, સક્કચ્ચં અનુમોદરે.

    Pahūte annapānamhi, sakkaccaṃ anumodare.

    .

    5.

    ચિરં જીવન્તુ નો ઞાતી, યેસં હેતુ લભામસે;

    Ciraṃ jīvantu no ñātī, yesaṃ hetu labhāmase;

    અમ્હાકઞ્ચ કતા પૂજા, દાયકા ચ અનિપ્ફલા.

    Amhākañca katā pūjā, dāyakā ca anipphalā.

    .

    6.

    ન હિ તત્થ કસિ 1 અત્થિ, ગોરક્ખેત્થ ન વિજ્જતિ;

    Na hi tattha kasi 2 atthi, gorakkhettha na vijjati;

    વણિજ્જા તાદિસી નત્થિ, હિરઞ્ઞેન કયોકયં 3;

    Vaṇijjā tādisī natthi, hiraññena kayokayaṃ 4;

    ઇતો દિન્નેન યાપેન્તિ, પેતા કાલઙ્કતા 5 તહિં.

    Ito dinnena yāpenti, petā kālaṅkatā 6 tahiṃ.

    .

    7.

    ઉન્નમે ઉદકં વુટ્ઠં, યથા નિન્નં પવત્તતિ;

    Unname udakaṃ vuṭṭhaṃ, yathā ninnaṃ pavattati;

    એવમેવ ઇતો દિન્નં, પેતાનં ઉપકપ્પતિ.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.

    .

    8.

    યથા વારિવહા પૂરા, પરિપૂરેન્તિ સાગરં;

    Yathā vārivahā pūrā, paripūrenti sāgaraṃ;

    એવમેવ ઇતો દિન્નં, પેતાનં ઉપકપ્પતિ.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.

    .

    9.

    અદાસિ મે અકાસિ મે, ઞાતિમિત્તા 7 સખા ચ મે;

    Adāsi me akāsi me, ñātimittā 8 sakhā ca me;

    પેતાનં દક્ખિણં દજ્જા, પુબ્બે કતમનુસ્સરં.

    Petānaṃ dakkhiṇaṃ dajjā, pubbe katamanussaraṃ.

    ૧૦.

    10.

    ન હિ રુણ્ણં વા સોકો વા, યા ચઞ્ઞા પરિદેવના;

    Na hi ruṇṇaṃ vā soko vā, yā caññā paridevanā;

    ન તં પેતાનમત્થાય, એવં તિટ્ઠન્તિ ઞાતયો.

    Na taṃ petānamatthāya, evaṃ tiṭṭhanti ñātayo.

    ૧૧.

    11.

    અયઞ્ચ ખો દક્ખિણા દિન્ના, સઙ્ઘમ્હિ સુપ્પતિટ્ઠિતા;

    Ayañca kho dakkhiṇā dinnā, saṅghamhi suppatiṭṭhitā;

    દીઘરત્તં હિતાયસ્સ, ઠાનસો ઉપકપ્પતિ.

    Dīgharattaṃ hitāyassa, ṭhānaso upakappati.

    ૧૨.

    12.

    સો ઞાતિધમ્મો ચ અયં નિદસ્સિતો, પેતાન પૂજા ચ કતા ઉળારા;

    So ñātidhammo ca ayaṃ nidassito, petāna pūjā ca katā uḷārā;

    બલઞ્ચ ભિક્ખૂનમનુપ્પદિન્નં 9, તુમ્હેહિ પુઞ્ઞં પસુતં અનપ્પકન્તિ.

    Balañca bhikkhūnamanuppadinnaṃ 10, tumhehi puññaṃ pasutaṃ anappakanti.

    તિરોકુટ્ટસુત્તં નિટ્ઠિતં.

    Tirokuṭṭasuttaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. કસી (સી॰)
    2. kasī (sī.)
    3. કયાક્કયં (સી॰), કયા કયં (સ્યા॰)
    4. kayākkayaṃ (sī.), kayā kayaṃ (syā.)
    5. કાલકતા (સી॰ સ્યા॰ કં॰)
    6. kālakatā (sī. syā. kaṃ.)
    7. ઞાતિ મિત્તો (?)
    8. ñāti mitto (?)
    9. … મનુપ્પદિન્નવા (ક॰)
    10. … manuppadinnavā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā / ૭. તિરોકુટ્ટસુત્તવણ્ણના • 7. Tirokuṭṭasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact