Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૩. તિસરણગમનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
3. Tisaraṇagamaniyattheraapadānavaṇṇanā
નગરે બન્ધુમતિયાતિઆદિકં આયસ્મતો તિસરણગમનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે બન્ધુમતીનગરે કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા અન્ધમાતાપિતરો ઉપટ્ઠાસિ. સો એકદિવસં ચિન્તેસિ – ‘‘અહં માતાપિતરો ઉપટ્ઠહન્તો પબ્બજિતું ન લભામિ, યંનૂનાહં તીણિ સરણાનિ ગણ્હિસ્સામિ , એવં દુગ્ગતિતો મોચેસ્સામી’’તિ નિસભં નામ વિપસ્સિસ્સ ભગવતો અગ્ગસાવકં ઉપસઙ્કમિત્વા તીણિ સરણાનિ ગણ્હિ. સો તાનિ વસ્સસતસહસ્સાનિ રક્ખિત્વા તેનેવ કમ્મેન તાવતિંસભવને નિબ્બત્તો, તતો પરં દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિનગરે મહાસાલકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સત્તવસ્સિકોવ દારકેહિ પરિવુતો એકં સઙ્ઘારામં અગમાસિ. તત્થ એકો ખીણાસવત્થેરો તસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા સરણાનિ અદાસિ. સો તાનિ ગહેત્વા પુબ્બે અત્તનો રક્ખિતાનિ સરણાનિ સરિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણિ. તં અરહત્તપ્પત્તં ભગવા ઉપસમ્પાદેસિ.
Nagare bandhumatiyātiādikaṃ āyasmato tisaraṇagamaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle bandhumatīnagare kulagehe nibbattitvā andhamātāpitaro upaṭṭhāsi. So ekadivasaṃ cintesi – ‘‘ahaṃ mātāpitaro upaṭṭhahanto pabbajituṃ na labhāmi, yaṃnūnāhaṃ tīṇi saraṇāni gaṇhissāmi , evaṃ duggatito mocessāmī’’ti nisabhaṃ nāma vipassissa bhagavato aggasāvakaṃ upasaṅkamitvā tīṇi saraṇāni gaṇhi. So tāni vassasatasahassāni rakkhitvā teneva kammena tāvatiṃsabhavane nibbatto, tato paraṃ devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthinagare mahāsālakule nibbatto viññutaṃ patto sattavassikova dārakehi parivuto ekaṃ saṅghārāmaṃ agamāsi. Tattha eko khīṇāsavatthero tassa dhammaṃ desetvā saraṇāni adāsi. So tāni gahetvā pubbe attano rakkhitāni saraṇāni saritvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Taṃ arahattappattaṃ bhagavā upasampādesi.
૧૦૬. સો અરહત્તપ્પત્તો ઉપસમ્પન્નો હુત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સવસેન પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નગરે બન્ધુમતિયાતિઆદિમાહ. તત્થ માતુ ઉપટ્ઠાકો અહુન્તિ અહં માતાપિતૂનં ઉપટ્ઠાકો ભરકો બન્ધુમતીનગરે અહોસિન્તિ સમ્બન્ધો.
106. So arahattappatto upasampanno hutvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassavasena pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nagare bandhumatiyātiādimāha. Tattha mātu upaṭṭhāko ahunti ahaṃ mātāpitūnaṃ upaṭṭhāko bharako bandhumatīnagare ahosinti sambandho.
૧૦૮. તમન્ધકારપિહિતાતિ મોહન્ધકારેન પિહિતા છાદિતા. તિવિધગ્ગીહિ ડય્હરેતિ રાગગ્ગિદોસગ્ગિમોહગ્ગિસઙ્ખાતેહિ તીહિ અગ્ગીહિ ડય્હરે ડય્હન્તિ સબ્બે સત્તાતિ સમ્બન્ધો.
108.Tamandhakārapihitāti mohandhakārena pihitā chāditā. Tividhaggīhi ḍayhareti rāgaggidosaggimohaggisaṅkhātehi tīhi aggīhi ḍayhare ḍayhanti sabbe sattāti sambandho.
૧૧૪. અટ્ઠ હેતૂ લભામહન્તિ અટ્ઠ કારણાનિ સુખસ્સ પચ્ચયભૂતાનિ કારણાનિ લભામિ અહન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
114.Aṭṭha hetū labhāmahanti aṭṭha kāraṇāni sukhassa paccayabhūtāni kāraṇāni labhāmi ahanti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
તિસરણગમનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Tisaraṇagamaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૩. તિસરણગમનિયત્થેરઅપદાનં • 3. Tisaraṇagamaniyattheraapadānaṃ