Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨. તિસ્સસુત્તવણ્ણના
2. Tissasuttavaṇṇanā
૮૪. દુતિયે મધુરકજાતો વિયાતિ સઞ્જાતગરુભાવો વિય અકમ્મઞ્ઞો. દિસાપિ મેતિ અયં પુરત્થિમા અયં દક્ખિણાતિ એવં દિસાપિ મય્હં ન પક્ખાયન્તિ, ન પાકટા હોન્તીતિ વદતિ. ધમ્માપિ મં ન પટિભન્તીતિ પરિયત્તિધમ્માપિ મય્હં ન ઉપટ્ઠહન્તિ, ઉગ્ગહિતં સજ્ઝાયિતં ન દિસ્સતીતિ વદતિ. વિચિકિચ્છાતિ નો મહાવિચિકિચ્છા. ન હિ તસ્સ ‘‘સાસનં નિય્યાનિકં નુ ખો, ન નુ ખો’’તિ વિમતિ ઉપ્પજ્જતિ. એવં પનસ્સ હોતિ ‘‘સક્ખિસ્સામિ નુ ખો સમણધમ્મં કાતું, ઉદાહુ પત્તચીવરધારણમત્તમેવ કરિસ્સામી’’તિ.
84. Dutiye madhurakajāto viyāti sañjātagarubhāvo viya akammañño. Disāpi meti ayaṃ puratthimā ayaṃ dakkhiṇāti evaṃ disāpi mayhaṃ na pakkhāyanti, na pākaṭā hontīti vadati. Dhammāpi maṃ na paṭibhantīti pariyattidhammāpi mayhaṃ na upaṭṭhahanti, uggahitaṃ sajjhāyitaṃ na dissatīti vadati. Vicikicchāti no mahāvicikicchā. Na hi tassa ‘‘sāsanaṃ niyyānikaṃ nu kho, na nu kho’’ti vimati uppajjati. Evaṃ panassa hoti ‘‘sakkhissāmi nu kho samaṇadhammaṃ kātuṃ, udāhu pattacīvaradhāraṇamattameva karissāmī’’ti.
કામાનમેતં અધિવચનન્તિ યથા હિ નિન્નં પલ્લલં ઓલોકેન્તસ્સ દસ્સનરામણેય્યકમત્તં અત્થિ, યો પનેત્થ ઓતરતિ, તં ચણ્ડમીનાકુલતાય આકડ્ઢિત્વા અનયબ્યસનં પાપેતિ, એવમેવં પઞ્ચસુ કામગુણેસુ ચક્ખુદ્વારાદીનં આરમ્મણે રામણેય્યકમત્તં અત્થિ, યો પનેત્થ ગેધં આપજ્જતિ, તં આકડ્ઢિત્વા નિરયાદીસુ એવ પક્ખિપન્તિ. અપ્પસ્સાદા હિ કામા બહુદુક્ખા બહુપાયાસા, આદીનવો એત્થ ભિય્યોતિ ઇમં અત્થવસં પટિચ્ચ ‘‘કામાનમેતં અધિવચન’’ન્તિ વુત્તં. અહમનુગ્ગહેનાતિ અહં ધમ્મામિસાનુગ્ગહેહિ અનુગ્ગણ્હામિ. અભિનન્દીતિ સમ્પટિચ્છિ. ન કેવલઞ્ચ અભિનન્દિ, ઇમં પન સત્થુ સન્તિકા અસ્સાસં લભિત્વા ઘટેન્તો વાયમન્તો કતિપાહેન અરહત્તે પતિટ્ઠાસિ. દુતિયં.
Kāmānametaṃ adhivacananti yathā hi ninnaṃ pallalaṃ olokentassa dassanarāmaṇeyyakamattaṃ atthi, yo panettha otarati, taṃ caṇḍamīnākulatāya ākaḍḍhitvā anayabyasanaṃ pāpeti, evamevaṃ pañcasu kāmaguṇesu cakkhudvārādīnaṃ ārammaṇe rāmaṇeyyakamattaṃ atthi, yo panettha gedhaṃ āpajjati, taṃ ākaḍḍhitvā nirayādīsu eva pakkhipanti. Appassādā hi kāmā bahudukkhā bahupāyāsā, ādīnavo ettha bhiyyoti imaṃ atthavasaṃ paṭicca ‘‘kāmānametaṃ adhivacana’’nti vuttaṃ. Ahamanuggahenāti ahaṃ dhammāmisānuggahehi anuggaṇhāmi. Abhinandīti sampaṭicchi. Na kevalañca abhinandi, imaṃ pana satthu santikā assāsaṃ labhitvā ghaṭento vāyamanto katipāhena arahatte patiṭṭhāsi. Dutiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. તિસ્સસુત્તં • 2. Tissasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. તિસ્સસુત્તવણ્ણના • 2. Tissasuttavaṇṇanā