Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૧. એકાદસમવગ્ગો
11. Ekādasamavaggo
(૧૦૬-૧૦૮) ૧-૩. તિસ્સોપિ અનુસયકથા
(106-108) 1-3. Tissopi anusayakathā
૬૦૫. અનુસયા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. વિપાકાબ્યાકતા કિરિયાબ્યાકતા રૂપં નિબ્બાનં ચક્ખાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
605. Anusayā abyākatāti? Āmantā. Vipākābyākatā kiriyābyākatā rūpaṃ nibbānaṃ cakkhāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatananti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં કામરાગસંયોજનં કામોઘો કામયોગો કામચ્છન્દનીવરણં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં…પે॰… કામચ્છન્દનીવરણં અકુસલન્તિ? આમન્તા. કામરાગાનુસયો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo abyākatoti? Āmantā. Kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ kāmarāgasaṃyojanaṃ kāmogho kāmayogo kāmacchandanīvaraṇaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ…pe… kāmacchandanīvaraṇaṃ akusalanti? Āmantā. Kāmarāgānusayo akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
પટિઘાનુસયો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. પટિઘં પટિઘપરિયુટ્ઠાનં પટિઘસંયોજનં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પટિઘં પટિઘપરિયુટ્ઠાનં પટિઘસંયોજનં અકુસલન્તિ? આમન્તા. પટિઘાનુસયો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Paṭighānusayo abyākatoti? Āmantā. Paṭighaṃ paṭighapariyuṭṭhānaṃ paṭighasaṃyojanaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭighaṃ paṭighapariyuṭṭhānaṃ paṭighasaṃyojanaṃ akusalanti? Āmantā. Paṭighānusayo akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
માનાનુસયો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. માનો માનપરિયુટ્ઠાનં માનસંયોજનં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… માનો માનપરિયુટ્ઠાનં માનસંયોજનં અકુસલન્તિ? આમન્તા. માનાનુસયો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰….
Mānānusayo abyākatoti? Āmantā. Māno mānapariyuṭṭhānaṃ mānasaṃyojanaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe …pe… māno mānapariyuṭṭhānaṃ mānasaṃyojanaṃ akusalanti? Āmantā. Mānānusayo akusaloti? Na hevaṃ vattabbe …pe….
દિટ્ઠાનુસયો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. દિટ્ઠિ દિટ્ઠોઘો દિટ્ઠિયોગો દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં દિટ્ઠિસંયોજનં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દિટ્ઠિ દિટ્ઠોઘો દિટ્ઠિયોગો દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં દિટ્ઠિસંયોજનં અકુસલન્તિ? આમન્તા. દિટ્ઠાનુસયો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Diṭṭhānusayo abyākatoti? Āmantā. Diṭṭhi diṭṭhogho diṭṭhiyogo diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ diṭṭhisaṃyojanaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… diṭṭhi diṭṭhogho diṭṭhiyogo diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ diṭṭhisaṃyojanaṃ akusalanti? Āmantā. Diṭṭhānusayo akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
વિચિકિચ્છાનુસયો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. વિચિકિચ્છા વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં વિચિકિચ્છાસંયોજનં વિચિકિચ્છાનીવરણં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… વિચિકિચ્છા વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં વિચિકિચ્છાસંયોજનં વિચિકિચ્છાનીવરણં અકુસલન્તિ? આમન્તા. વિચિકિચ્છાનુસયો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Vicikicchānusayo abyākatoti? Āmantā. Vicikicchā vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ vicikicchāsaṃyojanaṃ vicikicchānīvaraṇaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… vicikicchā vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ vicikicchāsaṃyojanaṃ vicikicchānīvaraṇaṃ akusalanti? Āmantā. Vicikicchānusayo akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ભવરાગાનુસયો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. ભવરાગો ભવરાગપરિયુટ્ઠાનં ભવરાગસંયોજનં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ભવરાગો ભવરાગપરિયુટ્ઠાનં ભવરાગસંયોજનં અકુસલન્તિ? આમન્તા. ભવરાગાનુસયો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Bhavarāgānusayo abyākatoti? Āmantā. Bhavarāgo bhavarāgapariyuṭṭhānaṃ bhavarāgasaṃyojanaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… bhavarāgo bhavarāgapariyuṭṭhānaṃ bhavarāgasaṃyojanaṃ akusalanti? Āmantā. Bhavarāgānusayo akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાનુસયો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણં અકુસલન્તિ? આમન્તા. અવિજ્જાનુસયો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Avijjānusayo abyākatoti? Āmantā. Avijjā avijjogho avijjāyogo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… avijjā avijjogho avijjāyogo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇaṃ akusalanti? Āmantā. Avijjānusayo akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૦૬. ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુસયા અબ્યાકતા’’તિ? આમન્તા. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને ‘‘સાનુસયો’’તિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. કુસલાકુસલા ધમ્મા સમ્મુખીભાવં આગચ્છન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ અનુસયા અબ્યાકતાતિ. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને ‘‘સરાગો’’તિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. કુસલાકુસલા ધમ્મા સમ્મુખીભાવં આગચ્છન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ રાગો અબ્યાકતોતિ.
606. Na vattabbaṃ – ‘‘anusayā abyākatā’’ti? Āmantā. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne ‘‘sānusayo’’ti vattabboti? Āmantā. Kusalākusalā dhammā sammukhībhāvaṃ āgacchantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi anusayā abyākatāti. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne ‘‘sarāgo’’ti vattabboti? Āmantā. Kusalākusalā dhammā sammukhībhāvaṃ āgacchantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi rāgo abyākatoti.
૬૦૭. અનુસયા અહેતુકાતિ? આમન્તા. રૂપં નિબ્બાનં ચક્ખાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
607. Anusayā ahetukāti? Āmantā. Rūpaṃ nibbānaṃ cakkhāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatananti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો અહેતુકોતિ? આમન્તા. કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં કામરાગસંયોજનં કામચ્છન્દનીવરણં અહેતુકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં…પે॰… કામચ્છન્દનીવરણં સહેતુકન્તિ? આમન્તા. કામરાગાનુસયો સહેતુકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પટિઘાનુસયો…પે॰… માનાનુસયો… દિટ્ઠાનુસયો… વિચિકિચ્છાનુસયો… ભવરાગાનુસયો… અવિજ્જાનુસયો અહેતુકોતિ? આમન્તા. અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણં અહેતુકન્તિ ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… અવિજ્જા અવિજ્જોઘો…પે॰… અવિજ્જાનીવરણં સહેતુકન્તિ? આમન્તા. અવિજ્જાનુસયો સહેતુકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo ahetukoti? Āmantā. Kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ kāmarāgasaṃyojanaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ ahetukanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ…pe… kāmacchandanīvaraṇaṃ sahetukanti? Āmantā. Kāmarāgānusayo sahetukoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭighānusayo…pe… mānānusayo… diṭṭhānusayo… vicikicchānusayo… bhavarāgānusayo… avijjānusayo ahetukoti? Āmantā. Avijjā avijjogho avijjāyogo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇaṃ ahetukanti ? Na hevaṃ vattabbe …pe… avijjā avijjogho…pe… avijjānīvaraṇaṃ sahetukanti? Āmantā. Avijjānusayo sahetukoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૦૮. ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુસયા અહેતુકા’’તિ? આમન્તા. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને ‘‘સાનુસયો’’તિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. અનુસયા તેન હેતુના સહેતુકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ અનુસયા અહેતુકાતિ. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને ‘‘સરાગો’’તિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. રાગો તેન હેતુના સહેતુકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ રાગો અહેતુકોતિ.
608. Na vattabbaṃ – ‘‘anusayā ahetukā’’ti? Āmantā. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne ‘‘sānusayo’’ti vattabboti? Āmantā. Anusayā tena hetunā sahetukāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi anusayā ahetukāti. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne ‘‘sarāgo’’ti vattabboti? Āmantā. Rāgo tena hetunā sahetukoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi rāgo ahetukoti.
૬૦૯. અનુસયા ચિત્તવિપ્પયુત્તાતિ? આમન્તા. રૂપં નિબ્બાનં ચક્ખાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
609. Anusayā cittavippayuttāti? Āmantā. Rūpaṃ nibbānaṃ cakkhāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatananti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં કામરાગસંયોજનં કામોઘો કામયોગો કામચ્છન્દનીવરણં ચિત્તવિપ્પયુત્તન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં…પે॰… કામચ્છન્દનીવરણં ચિત્તસમ્પયુત્તન્તિ? આમન્તા. કામરાગાનુસયો ચિત્તસમ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo cittavippayuttoti? Āmantā. Kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ kāmarāgasaṃyojanaṃ kāmogho kāmayogo kāmacchandanīvaraṇaṃ cittavippayuttanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ…pe… kāmacchandanīvaraṇaṃ cittasampayuttanti? Āmantā. Kāmarāgānusayo cittasampayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૧૦. કામરાગાનુસયો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. કતમક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ? સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ. સઙ્ખારક્ખન્ધો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. સઙ્ખારક્ખન્ધો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
610. Kāmarāgānusayo cittavippayuttoti? Āmantā. Katamakkhandhapariyāpannoti? Saṅkhārakkhandhapariyāpannoti. Saṅkhārakkhandho cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe. Saṅkhārakkhandho cittavippayuttoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. કામરાગો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કામરાગો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તસમ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. કામરાગાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તસમ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittavippayuttoti? Āmantā. Kāmarāgo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmarāgo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittasampayuttoti? Āmantā. Kāmarāgānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittasampayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તવિપ્પયુત્તો, કામરાગો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તસમ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો ચિત્તસમ્પયુત્તો એકદેસો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittavippayutto, kāmarāgo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittasampayuttoti? Āmantā. Saṅkhārakkhandho ekadeso cittasampayutto ekadeso cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો ચિત્તસમ્પયુત્તો એકદેસો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો એકદેસો ચિત્તસમ્પયુત્તો એકદેસો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saṅkhārakkhandho ekadeso cittasampayutto ekadeso cittavippayuttoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho ekadeso cittasampayutto ekadeso cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૧૧. પટિઘાનુસયો માનાનુસયો દિટ્ઠાનુસયો વિચિકિચ્છાનુસયો ભવરાગાનુસયો અવિજ્જાનુસયો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનીવરણં ચિત્તવિપ્પયુત્તન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનીવરણં ચિત્તસમ્પયુત્તન્તિ? આમન્તા. અવિજ્જાનુસયો ચિત્તસમ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
611. Paṭighānusayo mānānusayo diṭṭhānusayo vicikicchānusayo bhavarāgānusayo avijjānusayo cittavippayuttoti? Āmantā. Avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānīvaraṇaṃ cittavippayuttanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānīvaraṇaṃ cittasampayuttanti? Āmantā. Avijjānusayo cittasampayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૧૨. અવિજ્જાનુસયો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. કતમક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ? સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ. સઙ્ખારક્ખન્ધો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે . સઙ્ખારક્ખન્ધો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
612. Avijjānusayo cittavippayuttoti? Āmantā. Katamakkhandhapariyāpannoti? Saṅkhārakkhandhapariyāpannoti. Saṅkhārakkhandho cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe . Saṅkhārakkhandho cittavippayuttoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. અવિજ્જા સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્ના ચિત્તવિપ્પયુત્તાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અવિજ્જા સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્ના ચિત્તસમ્પયુત્તાતિ? આમન્તા. અવિજ્જાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તસમ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Avijjānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittavippayuttoti? Āmantā. Avijjā saṅkhārakkhandhapariyāpannā cittavippayuttāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… avijjā saṅkhārakkhandhapariyāpannā cittasampayuttāti? Āmantā. Avijjānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittasampayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો ચિત્તવિપ્પયુત્તો, અવિજ્જાસઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્ના ચિત્તસમ્પયુત્તાતિ? આમન્તા. સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો ચિત્તસમ્પયુત્તો એકદેસો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Avijjānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno cittavippayutto, avijjāsaṅkhārakkhandhapariyāpannā cittasampayuttāti? Āmantā. Saṅkhārakkhandho ekadeso cittasampayutto ekadeso cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe.
સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો ચિત્તસમ્પયુત્તો એકદેસો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો એકદેસો ચિત્તસમ્પયુત્તો એકદેસો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saṅkhārakkhandho ekadeso cittasampayutto ekadeso cittavippayuttoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho ekadeso cittasampayutto ekadeso cittavippayuttoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૧૩. ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુસયા ચિત્તવિપ્પયુત્તા’’તિ? આમન્તા. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને ‘‘સાનુસયો’’તિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. અનુસયા તેન ચિત્તેન સમ્પયુત્તાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તેન હિ અનુસયા ચિત્તવિપ્પયુત્તાતિ. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને ‘‘સરાગો’’તિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. રાગો તેન ચિત્તેન સમ્પયુત્તોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તેન હિ રાગો ચિત્તવિપ્પયુત્તોતિ.
613. Na vattabbaṃ – ‘‘anusayā cittavippayuttā’’ti? Āmantā. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne ‘‘sānusayo’’ti vattabboti? Āmantā. Anusayā tena cittena sampayuttāti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi anusayā cittavippayuttāti. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne ‘‘sarāgo’’ti vattabboti? Āmantā. Rāgo tena cittena sampayuttoti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi rāgo cittavippayuttoti.
તિસ્સોપિ અનુસયકથા નિટ્ઠિતા.
Tissopi anusayakathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧-૩. તિસ્સોપિ અનુસયકથાવણ્ણના • 1-3. Tissopi anusayakathāvaṇṇanā