Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૧૧. એકાદસમવગ્ગો

    11. Ekādasamavaggo

    ૧-૩. તિસ્સોપિ અનુસયકથાવણ્ણના

    1-3. Tissopi anusayakathāvaṇṇanā

    ૬૦૫-૬૧૩. ઇદાનિ અનુસયા અબ્યાકતા, અહેતુકા, ચિત્તવિપ્પયુત્તાતિ તિસ્સોપિ અનુસયકથા નામ હોન્તિ. તત્થ યસ્મા પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને ‘‘સાનુસયો’’તિ વત્તબ્બો, યો ચસ્સ તસ્મિં ખણે હેતુ, ન તેન હેતુના અનુસયા સહેતુકા, ન તેન ચિત્તેન સમ્પયુત્તા, તસ્મા ‘‘તે અબ્યાકતા, અહેતુકા, ચિત્તવિપ્પયુત્તા’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ મહાસંઘિકાનઞ્ચેવ સમ્મિતિયાનઞ્ચ; તે સન્ધાય તીસુપિ કથાસુ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા સક્કા પાળિમગ્ગેનેવ જાનિતુન્તિ, તસ્મા ન વિત્થારિતન્તિ.

    605-613. Idāni anusayā abyākatā, ahetukā, cittavippayuttāti tissopi anusayakathā nāma honti. Tattha yasmā puthujjano kusalābyākate citte vattamāne ‘‘sānusayo’’ti vattabbo, yo cassa tasmiṃ khaṇe hetu, na tena hetunā anusayā sahetukā, na tena cittena sampayuttā, tasmā ‘‘te abyākatā, ahetukā, cittavippayuttā’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi mahāsaṃghikānañceva sammitiyānañca; te sandhāya tīsupi kathāsu pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā sakkā pāḷimaggeneva jānitunti, tasmā na vitthāritanti.

    તિસ્સોપિ અનુસયકથાવણ્ણના.

    Tissopi anusayakathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૦૬-૧૦૮) ૧-૩. તિસ્સોપિ અનુસયકથા • (106-108) 1-3. Tissopi anusayakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact