Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૭] ૭. તિત્તિરજાતકવણ્ણના

    [37] 7. Tittirajātakavaṇṇanā

    યે વુડ્ઢમપચાયન્તીતિ ઇદં સત્થા સાવત્થિં ગચ્છન્તો સારિપુત્તત્થેરસ્સ સેનાસનપટિબાહનં આરબ્ભ કથેસિ. અનાથપિણ્ડિકેન હિ વિહારં કારેત્વા દૂતે પેસિતે સત્થા રાજગહા નિક્ખમ્મ વેસાલિં પત્વા તત્થ યથાભિરન્તં વિહરિત્વા ‘‘સાવત્થિં ગમિસ્સામી’’તિ મગ્ગં પટિપજ્જિ. તેન ચ સમયેન છબ્બગ્ગિયાનં અન્તેવાસિકા પુરતો પુરતો ગન્ત્વા થેરાનં સેનાસનેસુ અગ્ગહિતેસ્વેવ ‘‘ઇદં સેનાસનં અમ્હાકં ઉપજ્ઝાયસ્સ, ઇદં આચરિયસ્સ, ઇદં અમ્હાકમેવ ભવિસ્સતી’’તિ સેનાસનાનિ પલિબુન્ધેન્તિ. પચ્છા આગતા થેરા સેનાસનાનિ ન લભન્તિ. સારિપુત્તત્થેરસ્સાપિ અન્તેવાસિકા થેરસ્સ સેનાસનં પરિયેસન્તા ન લભિંસુ. થેરો સેનાસનં અલભન્તો સત્થુ સેનાસનસ્સ અવિદૂરે એકસ્મિં રુક્ખમૂલે નિસજ્જાય ચ ચઙ્કમેન ચ રત્તિં વીતિનામેસિ. સત્થા પચ્ચૂસસમયે નિક્ખમિત્વા ઉક્કાસિ, થેરોપિ ઉક્કાસિ. ‘‘કો એસો’’તિ? ‘‘અહં, ભન્તે, સારિપુત્તો’’તિ. ‘‘સારિપુત્ત, ઇમાય વેલાય ઇધ કિં કરોસી’’તિ? ‘‘સો તં પવત્તિં આરોચેસિ’’. સત્થા થેરસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘ઇદાનિ તાવ મયિ જીવન્તેયેવ ભિક્ખૂ અઞ્ઞમઞ્ઞં અગારવા અપતિસ્સા વિહરન્તિ, પરિનિબ્બુતે કિં નુ ખો કરિસ્સન્તી’’તિ આવજ્જેન્તસ્સ ધમ્મસંવેગો ઉદપાદિ.

    Yevuḍḍhamapacāyantīti idaṃ satthā sāvatthiṃ gacchanto sāriputtattherassa senāsanapaṭibāhanaṃ ārabbha kathesi. Anāthapiṇḍikena hi vihāraṃ kāretvā dūte pesite satthā rājagahā nikkhamma vesāliṃ patvā tattha yathābhirantaṃ viharitvā ‘‘sāvatthiṃ gamissāmī’’ti maggaṃ paṭipajji. Tena ca samayena chabbaggiyānaṃ antevāsikā purato purato gantvā therānaṃ senāsanesu aggahitesveva ‘‘idaṃ senāsanaṃ amhākaṃ upajjhāyassa, idaṃ ācariyassa, idaṃ amhākameva bhavissatī’’ti senāsanāni palibundhenti. Pacchā āgatā therā senāsanāni na labhanti. Sāriputtattherassāpi antevāsikā therassa senāsanaṃ pariyesantā na labhiṃsu. Thero senāsanaṃ alabhanto satthu senāsanassa avidūre ekasmiṃ rukkhamūle nisajjāya ca caṅkamena ca rattiṃ vītināmesi. Satthā paccūsasamaye nikkhamitvā ukkāsi, theropi ukkāsi. ‘‘Ko eso’’ti? ‘‘Ahaṃ, bhante, sāriputto’’ti. ‘‘Sāriputta, imāya velāya idha kiṃ karosī’’ti? ‘‘So taṃ pavattiṃ ārocesi’’. Satthā therassa vacanaṃ sutvā ‘‘idāni tāva mayi jīvanteyeva bhikkhū aññamaññaṃ agāravā apatissā viharanti, parinibbute kiṃ nu kho karissantī’’ti āvajjentassa dhammasaṃvego udapādi.

    સો પભાતાય રત્તિયા ભિક્ખુસઙ્ઘં સન્નિપાતાપેત્વા ભિક્ખૂ પુચ્છિ ‘‘સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પુરતો પુરતો ગન્ત્વા થેરાનં ભિક્ખૂનં સેનાસનં પટિબાહન્તી’’તિ. ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ? તતો છબ્બગ્ગિયે ગરહિત્વા ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ ‘‘કો નુ ખો, ભિક્ખવે, અગ્ગાસનં અગ્ગોદકં અગ્ગપિણ્ડં અરહતી’’તિ? એકચ્ચે ‘‘ખત્તિયકુલા પબ્બજિતો’’તિ આહંસુ, એકચ્ચે ‘‘બ્રાહ્મણકુલા, ગહપતિકુલા પબ્બજિતો’’તિ, અપરે ‘‘વિનયધરો, ધમ્મકથિકો, પઠમસ્સ ઝાનસ્સ લાભી, દુતિયસ્સ, તતિયસ્સ, ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ લાભી’’તિ. અપરે ‘‘સોતાપન્નો, સકદાગામી, અનાગામી, અરહા, તેવિજ્જો, છળભિઞ્ઞો’’તિ આહંસુ. એવં તેહિ ભિક્ખૂહિ અત્તનો અત્તનો રુચિવસેન અગ્ગાસનાદિરહાનં કથિતકાલે સત્થા આહ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, મય્હં સાસને અગ્ગાસનાદીનિ પત્વા ખત્તિયકુલા પબ્બજિતો પમાણં, ન બ્રાહ્મણકુલા પબ્બજિતો, ન ગહપતિકુલા પબ્બજિતો, ન વિનયધરો, ન સુત્તન્તિકો, ન આભિધમ્મિકો, ન પઠમજ્ઝાનાદિલાભિનો, ન સોતાપન્નાદયો પમાણં, અથ ખો, ભિક્ખવે, ઇમસ્મિં સાસને યથાવુડ્ઢં અભિવાદનં પચ્ચુટ્ઠાનં અઞ્જલિકમ્મં સામીચિકમ્મં કાતબ્બં, અગ્ગાસનં અગ્ગોદકં અગ્ગપિણ્ડો લદ્ધબ્બો. ઇદમેત્થ પમાણં. તસ્મા વુડ્ઢતરો ભિક્ખુ એતેસં અનુચ્છવિકો. ઇદાનિ ખો પન, ભિક્ખવે, સારિપુત્તો મય્હં અગ્ગસાવકો અનુધમ્મચક્કપ્પવત્તકો મમાનન્તરં સેનાસનં લદ્ધું અરહતિ, સો ઇમં રત્તિં સેનાસનં અલભન્તો રુક્ખમૂલે વીતિનામેસિ, તુમ્હે ઇદાનેવ એવં અગારવા અપતિસ્સા, ગચ્છન્તે ગચ્છન્તે કાલે કિન્તિ કત્વા વિહરિસ્સથા’’તિ. અથ નેસં ઓવાદદાનત્થાય ‘‘પુબ્બે, ભિક્ખવે, તિરચ્છાનગતાપિ ‘ન ખો પનેતં અમ્હાકં પતિરૂપં, યં મયં અઞ્ઞમઞ્ઞં અગારવા અપતિસ્સા અસભાગવુત્તિનો વિહરેય્યામ, અમ્હેસુ મહલ્લકતરં જાનિત્વા તસ્સ અભિવાદનાદીનિ કરિસ્સામા’તિ સાધુકં વીમંસિત્વા ‘અયં નો મહલ્લકો’તિ ઞત્વા તસ્સ અભિવાદનાદીનિ કત્વા દેવપથં પૂરયમાના ગતા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    So pabhātāya rattiyā bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā bhikkhū pucchi ‘‘saccaṃ kira, bhikkhave, chabbaggiyā bhikkhū purato purato gantvā therānaṃ bhikkhūnaṃ senāsanaṃ paṭibāhantī’’ti. ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti? Tato chabbaggiye garahitvā dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi ‘‘ko nu kho, bhikkhave, aggāsanaṃ aggodakaṃ aggapiṇḍaṃ arahatī’’ti? Ekacce ‘‘khattiyakulā pabbajito’’ti āhaṃsu, ekacce ‘‘brāhmaṇakulā, gahapatikulā pabbajito’’ti, apare ‘‘vinayadharo, dhammakathiko, paṭhamassa jhānassa lābhī, dutiyassa, tatiyassa, catutthassa jhānassa lābhī’’ti. Apare ‘‘sotāpanno, sakadāgāmī, anāgāmī, arahā, tevijjo, chaḷabhiñño’’ti āhaṃsu. Evaṃ tehi bhikkhūhi attano attano rucivasena aggāsanādirahānaṃ kathitakāle satthā āha – ‘‘na, bhikkhave, mayhaṃ sāsane aggāsanādīni patvā khattiyakulā pabbajito pamāṇaṃ, na brāhmaṇakulā pabbajito, na gahapatikulā pabbajito, na vinayadharo, na suttantiko, na ābhidhammiko, na paṭhamajjhānādilābhino, na sotāpannādayo pamāṇaṃ, atha kho, bhikkhave, imasmiṃ sāsane yathāvuḍḍhaṃ abhivādanaṃ paccuṭṭhānaṃ añjalikammaṃ sāmīcikammaṃ kātabbaṃ, aggāsanaṃ aggodakaṃ aggapiṇḍo laddhabbo. Idamettha pamāṇaṃ. Tasmā vuḍḍhataro bhikkhu etesaṃ anucchaviko. Idāni kho pana, bhikkhave, sāriputto mayhaṃ aggasāvako anudhammacakkappavattako mamānantaraṃ senāsanaṃ laddhuṃ arahati, so imaṃ rattiṃ senāsanaṃ alabhanto rukkhamūle vītināmesi, tumhe idāneva evaṃ agāravā apatissā, gacchante gacchante kāle kinti katvā viharissathā’’ti. Atha nesaṃ ovādadānatthāya ‘‘pubbe, bhikkhave, tiracchānagatāpi ‘na kho panetaṃ amhākaṃ patirūpaṃ, yaṃ mayaṃ aññamaññaṃ agāravā apatissā asabhāgavuttino vihareyyāma, amhesu mahallakataraṃ jānitvā tassa abhivādanādīni karissāmā’ti sādhukaṃ vīmaṃsitvā ‘ayaṃ no mahallako’ti ñatvā tassa abhivādanādīni katvā devapathaṃ pūrayamānā gatā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે હિમવન્તપ્પદેસે એકં મહાનિગ્રોધં ઉપનિસ્સાય તયો સહાયા વિહરિંસુ – તિત્તિરો, મક્કટો, હત્થીતિ. તે અઞ્ઞમઞ્ઞં અગારવા અપતિસ્સા અસભાગવુત્તિનો અહેસું. અથ નેસં એતદહોસિ ‘‘ન યુત્તં અમ્હાકં એવં વિહરિતું, યંનૂન મયં યો નો મહલ્લકતરો, તસ્સ અભિવાદનાદીનિ કરોન્તા વિહરેય્યામા’’તિ. ‘‘કો પન નો મહલ્લકતરો’’તિ ચિન્તેન્તા એકદિવસં ‘‘અત્થેસો ઉપાયો’’તિ તયોપિ જના નિગ્રોધમૂલે નિસીદિત્વા તિત્તિરો ચ મક્કટો ચ હત્થિં પુચ્છિંસુ ‘‘સમ્મ હત્થિ, ત્વં ઇમં નિગ્રોધરુક્ખં કીવપ્પમાણકાલતો પટ્ઠાય જાનાસી’’તિ? સો આહ ‘‘સમ્મા, અહં તરુણપોતકકાલે ઇમં નિગ્રોધગચ્છં અન્તરસત્થીસુ કત્વા ગચ્છામિ, અવત્થરિત્વા ઠિતકાલે ચ પન મે એતસ્સ અગ્ગસાખા નાભિં ઘટ્ટેતિ, એવાહં ઇમં ગચ્છકાલતો પટ્ઠાય જાનામી’’તિ પુન ઉભોપિ જના પુરિમનયેનેવ મક્કટં પુચ્છિંસુ. સો આહ ‘‘અહં સમ્મા મક્કટચ્છાપકો સમાનો ભૂમિયં નિસીદિત્વા ગીવં અનુક્ખિપિત્વાવ ઇમસ્સ નિગ્રોધપોતકસ્સ અગ્ગઙ્કુરે ખાદામિ, એવાહં ઇમં ખુદ્દકકાલતો પટ્ઠાય જાનામી’’તિ. અથ ઇતરે ઉભોપિ પુરિમનયેનેવ તિત્તિરં પુચ્છિંસુ. સો આહ ‘‘સમ્મા, પુબ્બે અસુકસ્મિં નામ ઠાને મહાનિગ્રોધરુક્ખો અહોસિ, અહં તસ્સ ફલાનિ ખાદિત્વા ઇમસ્મિં ઠાને વચ્ચં પાતેસિં, તતો એસ રુક્ખો જાતો, એવાહં ઇમં અજાતકાલતો પટ્ઠાય જાનામિ, તસ્મા અહં તુમ્હેહિ જાતિયા મહલ્લકતરો’’તિ.

    Atīte himavantappadese ekaṃ mahānigrodhaṃ upanissāya tayo sahāyā vihariṃsu – tittiro, makkaṭo, hatthīti. Te aññamaññaṃ agāravā apatissā asabhāgavuttino ahesuṃ. Atha nesaṃ etadahosi ‘‘na yuttaṃ amhākaṃ evaṃ viharituṃ, yaṃnūna mayaṃ yo no mahallakataro, tassa abhivādanādīni karontā vihareyyāmā’’ti. ‘‘Ko pana no mahallakataro’’ti cintentā ekadivasaṃ ‘‘attheso upāyo’’ti tayopi janā nigrodhamūle nisīditvā tittiro ca makkaṭo ca hatthiṃ pucchiṃsu ‘‘samma hatthi, tvaṃ imaṃ nigrodharukkhaṃ kīvappamāṇakālato paṭṭhāya jānāsī’’ti? So āha ‘‘sammā, ahaṃ taruṇapotakakāle imaṃ nigrodhagacchaṃ antarasatthīsu katvā gacchāmi, avattharitvā ṭhitakāle ca pana me etassa aggasākhā nābhiṃ ghaṭṭeti, evāhaṃ imaṃ gacchakālato paṭṭhāya jānāmī’’ti puna ubhopi janā purimanayeneva makkaṭaṃ pucchiṃsu. So āha ‘‘ahaṃ sammā makkaṭacchāpako samāno bhūmiyaṃ nisīditvā gīvaṃ anukkhipitvāva imassa nigrodhapotakassa aggaṅkure khādāmi, evāhaṃ imaṃ khuddakakālato paṭṭhāya jānāmī’’ti. Atha itare ubhopi purimanayeneva tittiraṃ pucchiṃsu. So āha ‘‘sammā, pubbe asukasmiṃ nāma ṭhāne mahānigrodharukkho ahosi, ahaṃ tassa phalāni khāditvā imasmiṃ ṭhāne vaccaṃ pātesiṃ, tato esa rukkho jāto, evāhaṃ imaṃ ajātakālato paṭṭhāya jānāmi, tasmā ahaṃ tumhehi jātiyā mahallakataro’’ti.

    એવં વુત્તે મક્કટો ચ હત્થી ચ તિત્તિરપણ્ડિતં આહંસુ ‘‘સમ્મ, ત્વં અમ્હેહિ મહલ્લકતરો, ઇતો પટ્ઠાય મયં તવ સક્કારગરુકારમાનનવન્દનપૂજનાનિ ચેવ અભિવાદનપચ્ચુટ્ઠાનઅઞ્જલિકમ્મસામીચિકમ્માનિ ચ કરિસ્સામ, ઓવાદે ચ તે ઠસ્સામ, ત્વં પન ઇતો પટ્ઠાય અમ્હાકં ઓવાદાનુસાસનિં દદેય્યાસી’’તિ. તતો પટ્ઠાય તિત્તિરો તેસં ઓવાદં અદાસિ, સીલેસુ પતિટ્ઠાપેસિ, સયમ્પિ સીલાનિ સમાદિયિ. તે તયોપિ જના પઞ્ચસુ સીલેસુ પતિટ્ઠાય અઞ્ઞમઞ્ઞં સગારવા સપ્પતિસ્સા સભાગવુત્તિનો હુત્વા જીવિતપરિયોસાને દેવલોકપરાયણા અહેસું. તેસં તિણ્ણં સમાદાનં તિત્તિરિયં બ્રહ્મચરિયં નામ અહોસિ.

    Evaṃ vutte makkaṭo ca hatthī ca tittirapaṇḍitaṃ āhaṃsu ‘‘samma, tvaṃ amhehi mahallakataro, ito paṭṭhāya mayaṃ tava sakkāragarukāramānanavandanapūjanāni ceva abhivādanapaccuṭṭhānaañjalikammasāmīcikammāni ca karissāma, ovāde ca te ṭhassāma, tvaṃ pana ito paṭṭhāya amhākaṃ ovādānusāsaniṃ dadeyyāsī’’ti. Tato paṭṭhāya tittiro tesaṃ ovādaṃ adāsi, sīlesu patiṭṭhāpesi, sayampi sīlāni samādiyi. Te tayopi janā pañcasu sīlesu patiṭṭhāya aññamaññaṃ sagāravā sappatissā sabhāgavuttino hutvā jīvitapariyosāne devalokaparāyaṇā ahesuṃ. Tesaṃ tiṇṇaṃ samādānaṃ tittiriyaṃ brahmacariyaṃ nāma ahosi.

    તે હિ નામ, ભિક્ખવે, તિરચ્છાનગતા અઞ્ઞમઞ્ઞં સગારવા સપ્પતિસ્સા વિહરિંસુ, તુમ્હે એવં સ્વાખાતે ધમ્મવિનયે પબ્બજિત્વા કસ્મા અઞ્ઞમઞ્ઞં અગારવા અપતિસ્સા વિહરથ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઇતો પટ્ઠાય તુમ્હાકં યથાવુડ્ઢં અભિવાદનં પચ્ચુટ્ઠાનં અઞ્જલિકમ્મં સામીચિકમ્મં, યથાવુડ્ઢં અગ્ગાસનં અગ્ગોદકં અગ્ગપિણ્ડં, ન ઇતો પટ્ઠાય ચ નવકતરેન વુડ્ઢતરો સેનાસનેન પટિબાહિતબ્બો, યો પટિબાહેય્ય, આપત્તિદુક્કટસ્સાતિ એવં સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Te hi nāma, bhikkhave, tiracchānagatā aññamaññaṃ sagāravā sappatissā vihariṃsu, tumhe evaṃ svākhāte dhammavinaye pabbajitvā kasmā aññamaññaṃ agāravā apatissā viharatha. Anujānāmi, bhikkhave, ito paṭṭhāya tumhākaṃ yathāvuḍḍhaṃ abhivādanaṃ paccuṭṭhānaṃ añjalikammaṃ sāmīcikammaṃ, yathāvuḍḍhaṃ aggāsanaṃ aggodakaṃ aggapiṇḍaṃ, na ito paṭṭhāya ca navakatarena vuḍḍhataro senāsanena paṭibāhitabbo, yo paṭibāheyya, āpattidukkaṭassāti evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –

    ૩૭.

    37.

    ‘‘યે વુડ્ઢમપચાયન્તિ, નરા ધમ્મસ્સ કોવિદા;

    ‘‘Ye vuḍḍhamapacāyanti, narā dhammassa kovidā;

    દિટ્ઠેવ ધમ્મે પાસંસા, સમ્પરાયે ચ સુગ્ગતી’’તિ.

    Diṭṭheva dhamme pāsaṃsā, samparāye ca suggatī’’ti.

    તત્થ યે વુડ્ઢમપચાયન્તીતિ જાતિવુડ્ઢો, વયોવુડ્ઢો, ગુણવુડ્ઢોતિ તયો વુડ્ઢા. તેસુ જાતિસમ્પન્નો જાતિવુડ્ઢો નામ, વયે ઠિતો વયોવુડ્ઢો નામ , ગુણસમ્પન્નો ગુણવુડ્ઢો નામ. તેસુ ગુણસમ્પન્નો વયોવુડ્ઢો ઇમસ્મિં ઠાને ‘‘વુડ્ઢો’’તિ અધિપ્પેતો. અપચાયન્તીતિ જેટ્ઠાપચાયિકકમ્મેન પૂજેન્તિ. ધમ્મસ્સ કોવિદાતિ જેટ્ઠાપચાયનધમ્મસ્સ કોવિદા કુસલા. દિટ્ઠેવ ધમ્મેતિ ઇમસ્મિંયેવ અત્તભાવે. પાસંસાતિ પસંસારહા. સમ્પરાયે ચ સુગ્ગતીતિ સમ્પરેતબ્બે ઇમં લોકં હિત્વા ગન્તબ્બે પરલોકેપિ તેસં સુગતિયેવ હોતીતિ. અયં પનેત્થ પિણ્ડત્થો – ભિક્ખવે, ખત્તિયા વા હોન્તુ બ્રાહ્મણા વા વેસ્સા વા સુદ્દા વા ગહટ્ઠા વા પબ્બજિતા વા તિરચ્છાનગતા વા, યે કેચિ સત્તા જેટ્ઠાપચિતિકમ્મે છેકા કુસલા ગુણસમ્પન્નાનં વયોવુડ્ઢાનં અપચિતિં કરોન્તિ, તે ઇમસ્મિઞ્ચ અત્તભાવે જેટ્ઠાપચિતિકારકાતિ પસંસં વણ્ણનં થોમનં લભન્તિ, કાયસ્સ ચ ભેદા સગ્ગે નિબ્બત્તન્તીતિ.

    Tattha ye vuḍḍhamapacāyantīti jātivuḍḍho, vayovuḍḍho, guṇavuḍḍhoti tayo vuḍḍhā. Tesu jātisampanno jātivuḍḍho nāma, vaye ṭhito vayovuḍḍho nāma , guṇasampanno guṇavuḍḍho nāma. Tesu guṇasampanno vayovuḍḍho imasmiṃ ṭhāne ‘‘vuḍḍho’’ti adhippeto. Apacāyantīti jeṭṭhāpacāyikakammena pūjenti. Dhammassa kovidāti jeṭṭhāpacāyanadhammassa kovidā kusalā. Diṭṭheva dhammeti imasmiṃyeva attabhāve. Pāsaṃsāti pasaṃsārahā. Samparāye ca suggatīti samparetabbe imaṃ lokaṃ hitvā gantabbe paralokepi tesaṃ sugatiyeva hotīti. Ayaṃ panettha piṇḍattho – bhikkhave, khattiyā vā hontu brāhmaṇā vā vessā vā suddā vā gahaṭṭhā vā pabbajitā vā tiracchānagatā vā, ye keci sattā jeṭṭhāpacitikamme chekā kusalā guṇasampannānaṃ vayovuḍḍhānaṃ apacitiṃ karonti, te imasmiñca attabhāve jeṭṭhāpacitikārakāti pasaṃsaṃ vaṇṇanaṃ thomanaṃ labhanti, kāyassa ca bhedā sagge nibbattantīti.

    એવં સત્થા જેટ્ઠાપચિતિકમ્મસ્સ ગુણં કથેત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા હત્થિનાગો મોગ્ગલ્લાનો અહોસિ, મક્કટો સારિપુત્તો, તિત્તિરપણ્ડિતો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Evaṃ satthā jeṭṭhāpacitikammassa guṇaṃ kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā hatthināgo moggallāno ahosi, makkaṭo sāriputto, tittirapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    તિત્તિરજાતકવણ્ણના સત્તમા.

    Tittirajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૭. તિત્તિરજાતકં • 37. Tittirajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact