Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    388. துண்டி³லஜாதகங் (6-2-3)

    388. Tuṇḍilajātakaṃ (6-2-3)

    88.

    88.

    நவச²ன்னகே 1 தா³னி 2 தி³ய்யதி, புண்ணாயங் தோ³ணி ஸுவாமினீ டி²தா;

    Navachannake 3 dāni 4 diyyati, puṇṇāyaṃ doṇi suvāminī ṭhitā;

    ப³ஹுகே ஜனே பாஸபாணிகே, நோ ச கோ² மே படிபா⁴தி பு⁴ஞ்ஜிதுங்.

    Bahuke jane pāsapāṇike, no ca kho me paṭibhāti bhuñjituṃ.

    89.

    89.

    தஸஸி ப⁴மஸி லேணமிச்ச²ஸி, அத்தாணோஸி குஹிங் க³மிஸ்ஸஸி;

    Tasasi bhamasi leṇamicchasi, attāṇosi kuhiṃ gamissasi;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ பு⁴ஞ்ஜ துண்டி³ல, மங்ஸத்தா²ய ஹி போஸிதாம்ஹஸே 5.

    Appossukko bhuñja tuṇḍila, maṃsatthāya hi positāmhase 6.

    90.

    90.

    ஓக³ஹ ரஹத³ங் அகத்³த³மங், ஸப்³ப³ங் ஸேத³மலங் பவாஹய;

    Ogaha rahadaṃ akaddamaṃ, sabbaṃ sedamalaṃ pavāhaya;

    க³ண்ஹாஹி நவங் விலேபனங், யஸ்ஸ க³ந்தோ⁴ ந கதா³சி சி²ஜ்ஜதி.

    Gaṇhāhi navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjati.

    91.

    91.

    கதமோ ரஹதோ³ அகத்³த³மோ, கிங்ஸு ஸேத³மலந்தி வுச்சதி;

    Katamo rahado akaddamo, kiṃsu sedamalanti vuccati;

    கதமஞ்ச நவங் விலேபனங், யஸ்ஸ க³ந்தோ⁴ ந கதா³சி சி²ஜ்ஜதி.

    Katamañca navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjati.

    92.

    92.

    த⁴ம்மோ ரஹதோ³ அகத்³த³மோ, பாபங் ஸேத³மலந்தி வுச்சதி;

    Dhammo rahado akaddamo, pāpaṃ sedamalanti vuccati;

    ஸீலஞ்ச நவங் விலேபனங், தஸ்ஸ க³ந்தோ⁴ ந கதா³சி சி²ஜ்ஜதி.

    Sīlañca navaṃ vilepanaṃ, tassa gandho na kadāci chijjati.

    93.

    93.

    நந்த³ந்தி ஸரீரகா⁴தினோ, ந ச நந்த³ந்தி ஸரீரதா⁴ரினோ;

    Nandanti sarīraghātino, na ca nandanti sarīradhārino;

    புண்ணாய ச புண்ணமாஸியா, ரமமானாவ ஜஹந்தி ஜீவிதந்தி.

    Puṇṇāya ca puṇṇamāsiyā, ramamānāva jahanti jīvitanti.

    துண்டி³லஜாதகங் ததியங்.

    Tuṇḍilajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. நவச²ந்த³கே (ஸீ॰ பீ॰), நவச்ச²த்³த³கே (ஸ்யா॰)
    2. தோ³ணி (க॰), தா³னங், தா³னே (கத்த²சி)
    3. navachandake (sī. pī.), navacchaddake (syā.)
    4. doṇi (ka.), dānaṃ, dāne (katthaci)
    5. போஸியாமஸே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. posiyāmase (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [388] 3. துண்டி³லஜாதகவண்ணனா • [388] 3. Tuṇḍilajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact