Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૮૮] ૩. તુણ્ડિલજાતકવણ્ણના
[388] 3. Tuṇḍilajātakavaṇṇanā
નવછન્નકેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં મરણભીરુકં ભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર સાવત્થિવાસી કુલપુત્તો બુદ્ધસાસને પબ્બજિત્વા મરણભીરુકો અહોસિ, અપ્પમત્તકમ્પિ સાખાચલનં દણ્ડકપતનં સકુણચતુપ્પદસદ્દં વા અઞ્ઞં વા તથારૂપં સુત્વા મરણભયતજ્જિતો હુત્વા કુચ્છિયં વિદ્ધસસો વિય કમ્પન્તો વિચરિ. ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, અસુકો કિર ભિક્ખુ મરણભીરુકો અપ્પમત્તકમ્પિ સદ્દં સુત્વા વિકમ્પમાનો પલાયતિ, ઇમેસઞ્ચ સત્તાનં મરણમેવ ધુવં, જીવિતં અદ્ધુવં, નનુ તદેવ યોનિસો મનસિ કાતબ્બ’’ન્તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે તં ભિક્ખું પક્કોસાપેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ મરણભીરુકો’’તિ વત્વા ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ તેન પટિઞ્ઞાતો ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ મરણભીરુકોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Navachannaketi idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ maraṇabhīrukaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī kulaputto buddhasāsane pabbajitvā maraṇabhīruko ahosi, appamattakampi sākhācalanaṃ daṇḍakapatanaṃ sakuṇacatuppadasaddaṃ vā aññaṃ vā tathārūpaṃ sutvā maraṇabhayatajjito hutvā kucchiyaṃ viddhasaso viya kampanto vicari. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko kira bhikkhu maraṇabhīruko appamattakampi saddaṃ sutvā vikampamāno palāyati, imesañca sattānaṃ maraṇameva dhuvaṃ, jīvitaṃ addhuvaṃ, nanu tadeva yoniso manasi kātabba’’nti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu maraṇabhīruko’’ti vatvā ‘‘āma, bhante’’ti tena paṭiññāto ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa maraṇabhīrukoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સૂકરિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ. સૂકરી પરિણતગબ્ભા દ્વે પુત્તે વિજાયિ. સા એકદિવસં તે ગહેત્વા એકસ્મિં આવાટે નિપજ્જિ. અથેકા બારાણસિદ્વારગામવાસિની મહલ્લિકા કપ્પાસખેત્તતો પચ્છિપુણ્ણં કપ્પાસં આદાય યટ્ઠિયા ભૂમિં આકોટેન્તી આગચ્છિ. સૂકરી તં સદ્દં સુત્વા મરણભયેન પુત્તકે છડ્ડેત્વા પલાયિ. મહલ્લિકા સૂકરપોતકે દિસ્વા પુત્તસઞ્ઞં પટિલભિત્વા પચ્છિયં પક્ખિપિત્વા ઘરં નેત્વા જેટ્ઠકસ્સ મહાતુણ્ડિલો, કનિટ્ઠસ્સ ચૂળતુણ્ડિલોતિ નામં કરિત્વા તે પુત્તકે વિય પોસેસિ. તે અપરભાગે વડ્ઢિત્વા થૂલસરીરા અહેસું. મહલ્લિકા ‘‘ઇમે નો મૂલેન દેહી’’તિ વુચ્ચમાનાપિ ‘‘પુત્તા મે’’તિ વત્વા કસ્સચિ ન દેતિ. અથેકસ્મિં છણકાલે ધુત્તા સુરં પિવન્તા મંસે ખીણે ‘‘કુતો નુ ખો મંસં લભિસ્સામા’’તિ વીમંસન્તા મહલ્લિકાય ગેહે સૂકરાનં અત્થિભાવં ઞત્વા મૂલં ગહેત્વા તત્થ ગન્ત્વા ‘‘અમ્મ, મૂલં ગહેત્વા એકં નો સૂકરં દેહી’’તિ આહંસુ. સા ‘‘અલં, તાતા, પુત્તા મે એતે, પુત્તં નામ મંસં ખાદનત્થાય કિણન્તાનં દદન્તા નામ નત્થી’’તિ પટિક્ખિપિ. ધુત્તા ‘‘અમ્મ, મનુસ્સાનં સૂકરા નામ પુત્તા ન હોન્તિ, દેહિ નો’’તિ પુનપ્પુનં યાચન્તાપિ અલભિત્વા મહલ્લિકં સુરં પાયેત્વા મત્તકાલે ‘‘અમ્મ, સૂકરેહિ કિં કરિસ્સસિ, મૂલં ગહેત્વા પરિબ્બયં કરોહી’’તિ તસ્સા હત્થે કહાપણે ઠપયિંસુ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sūkariyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Sūkarī pariṇatagabbhā dve putte vijāyi. Sā ekadivasaṃ te gahetvā ekasmiṃ āvāṭe nipajji. Athekā bārāṇasidvāragāmavāsinī mahallikā kappāsakhettato pacchipuṇṇaṃ kappāsaṃ ādāya yaṭṭhiyā bhūmiṃ ākoṭentī āgacchi. Sūkarī taṃ saddaṃ sutvā maraṇabhayena puttake chaḍḍetvā palāyi. Mahallikā sūkarapotake disvā puttasaññaṃ paṭilabhitvā pacchiyaṃ pakkhipitvā gharaṃ netvā jeṭṭhakassa mahātuṇḍilo, kaniṭṭhassa cūḷatuṇḍiloti nāmaṃ karitvā te puttake viya posesi. Te aparabhāge vaḍḍhitvā thūlasarīrā ahesuṃ. Mahallikā ‘‘ime no mūlena dehī’’ti vuccamānāpi ‘‘puttā me’’ti vatvā kassaci na deti. Athekasmiṃ chaṇakāle dhuttā suraṃ pivantā maṃse khīṇe ‘‘kuto nu kho maṃsaṃ labhissāmā’’ti vīmaṃsantā mahallikāya gehe sūkarānaṃ atthibhāvaṃ ñatvā mūlaṃ gahetvā tattha gantvā ‘‘amma, mūlaṃ gahetvā ekaṃ no sūkaraṃ dehī’’ti āhaṃsu. Sā ‘‘alaṃ, tātā, puttā me ete, puttaṃ nāma maṃsaṃ khādanatthāya kiṇantānaṃ dadantā nāma natthī’’ti paṭikkhipi. Dhuttā ‘‘amma, manussānaṃ sūkarā nāma puttā na honti, dehi no’’ti punappunaṃ yācantāpi alabhitvā mahallikaṃ suraṃ pāyetvā mattakāle ‘‘amma, sūkarehi kiṃ karissasi, mūlaṃ gahetvā paribbayaṃ karohī’’ti tassā hatthe kahāpaṇe ṭhapayiṃsu.
સા કહાપણે ગહેત્વા ‘‘તાતા, મહાતુણ્ડિલં દાતું ન સક્કોમિ. ચૂળતુણ્ડિલં પન ગણ્હથા’’તિ આહ. ‘‘કહં સો’’તિ? ‘‘અયં એતસ્મિં ગચ્છેતિ, સદ્દમસ્સ દેહી’’તિ. ‘‘આહારં ન પસ્સામી’’તિ. ધુત્તા મૂલેન એકં ભત્તપાતિં આહરાપેસું. મહલ્લિકા તં ગહેત્વા દ્વારે ઠપિતં સૂકરદોણિં પૂરેત્વા દોણિસમીપે અટ્ઠાસિ. તિંસમત્તાપિ ધુત્તા પાસહત્થા તત્થેવ અટ્ઠંસુ. મહલ્લિકા ‘‘તાત, ચૂળતુણ્ડિલ, એહી’’તિ તસ્સ સદ્દમકાસિ. તં સુત્વા મહાતુણ્ડિલો ‘‘એત્તકં કાલં મમ માતરા ચૂળતુણ્ડિલસ્સ સદ્દો ન દિન્નપુબ્બો, મંયેવ પઠમં સદ્દાયતિ, અવસ્સં અજ્જ અમ્હાકં ભયં ઉપ્પન્નં ભવિસ્સતી’’તિ અઞ્ઞાસિ. સો કનિટ્ઠં આમન્તેસિ ‘‘તાત, મમ માતા તં પક્કોસતિ, ગચ્છ તાવ જાનાહી’’તિ. સો ગચ્છા નિક્ખમિત્વા ભત્તદોણિસમીપે તેસં ઠિતભાવં દિસ્વા ‘‘અજ્જ મે મરણં ઉપ્પન્ન’’ન્તિ મરણભયતજ્જિતો નિવત્તિત્વા કમ્પમાનો ભાતુ સન્તિકં આગન્ત્વા થમ્ભિતું નાસક્ખિ, કમ્પમાનો પરિબ્ભમિ. મહાતુણ્ડિલો તં દિસ્વા ‘‘તાત, ત્વં અજ્જ પન પવેધસિ પરિબ્ભમસિ, પવિસનટ્ઠાનં ઓલોકેસિ, કિં નામેતં કરોસી’’તિ પુચ્છિ. સો અત્તના દિટ્ઠકારણં કથેન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Sā kahāpaṇe gahetvā ‘‘tātā, mahātuṇḍilaṃ dātuṃ na sakkomi. Cūḷatuṇḍilaṃ pana gaṇhathā’’ti āha. ‘‘Kahaṃ so’’ti? ‘‘Ayaṃ etasmiṃ gaccheti, saddamassa dehī’’ti. ‘‘Āhāraṃ na passāmī’’ti. Dhuttā mūlena ekaṃ bhattapātiṃ āharāpesuṃ. Mahallikā taṃ gahetvā dvāre ṭhapitaṃ sūkaradoṇiṃ pūretvā doṇisamīpe aṭṭhāsi. Tiṃsamattāpi dhuttā pāsahatthā tattheva aṭṭhaṃsu. Mahallikā ‘‘tāta, cūḷatuṇḍila, ehī’’ti tassa saddamakāsi. Taṃ sutvā mahātuṇḍilo ‘‘ettakaṃ kālaṃ mama mātarā cūḷatuṇḍilassa saddo na dinnapubbo, maṃyeva paṭhamaṃ saddāyati, avassaṃ ajja amhākaṃ bhayaṃ uppannaṃ bhavissatī’’ti aññāsi. So kaniṭṭhaṃ āmantesi ‘‘tāta, mama mātā taṃ pakkosati, gaccha tāva jānāhī’’ti. So gacchā nikkhamitvā bhattadoṇisamīpe tesaṃ ṭhitabhāvaṃ disvā ‘‘ajja me maraṇaṃ uppanna’’nti maraṇabhayatajjito nivattitvā kampamāno bhātu santikaṃ āgantvā thambhituṃ nāsakkhi, kampamāno paribbhami. Mahātuṇḍilo taṃ disvā ‘‘tāta, tvaṃ ajja pana pavedhasi paribbhamasi, pavisanaṭṭhānaṃ olokesi, kiṃ nāmetaṃ karosī’’ti pucchi. So attanā diṭṭhakāraṇaṃ kathento paṭhamaṃ gāthamāha –
૮૮.
88.
‘‘નવછન્નકેદાનિ દિય્યતિ, પુણ્ણાયં દોણિ સુવામિની ઠિતા;
‘‘Navachannakedāni diyyati, puṇṇāyaṃ doṇi suvāminī ṭhitā;
બહુકે જને પાસપાણિકે, નો ચ ખો મે પટિભાતિ ભુઞ્જિતુ’’ન્તિ.
Bahuke jane pāsapāṇike, no ca kho me paṭibhāti bhuñjitu’’nti.
તત્થ નવછન્નકેદાનિ દિય્યતીતિ ભાતિક, પુબ્બે અમ્હાકં કુણ્ડકયાગુ વા ઝામભત્તં વા દિય્યતિ, અજ્જ પન નવછન્નકં નવાકારં દાનં દિય્યતિ. પુણ્ણાયં દોણીતિ અયં અમ્હાકં ભત્તદોણિ સુદ્ધભત્તસ્સ પુણ્ણા. સુવામિની ઠિતાતિ અય્યાપિ નો તસ્સા સન્તિકે ઠિતા. બહુકે જનેતિ ન કેવલઞ્ચ અય્યાવ, અઞ્ઞોપિ બહુકો જનો પાસપાણિકો ઠિતો. નો ચ ખો મે પટિભાતીતિ અયં એવં એતેસં ઠિતભાવોપિ ઇદં ભત્તં ભુઞ્જિતુમ્પિ મય્હં ન પટિભાતિ, ન રુચ્ચતીતિ અત્થો.
Tattha navachannakedāni diyyatīti bhātika, pubbe amhākaṃ kuṇḍakayāgu vā jhāmabhattaṃ vā diyyati, ajja pana navachannakaṃ navākāraṃ dānaṃ diyyati. Puṇṇāyaṃ doṇīti ayaṃ amhākaṃ bhattadoṇi suddhabhattassa puṇṇā. Suvāminī ṭhitāti ayyāpi no tassā santike ṭhitā. Bahuke janeti na kevalañca ayyāva, aññopi bahuko jano pāsapāṇiko ṭhito. No ca kho me paṭibhātīti ayaṃ evaṃ etesaṃ ṭhitabhāvopi idaṃ bhattaṃ bhuñjitumpi mayhaṃ na paṭibhāti, na ruccatīti attho.
તં સુત્વા મહાસત્તો ‘‘તાત ચૂળતુણ્ડિલ, મમ કિર માતા એત્થેવ સૂકરે પોસેન્તી નામ યદત્થં પોસેતિ, સ્વાસ્સા અત્થો અજ્જ મત્થકં પત્તો, ત્વં મા ચિન્તયી’’તિ વત્વા મધુરેન સરેન બુદ્ધલીળાય ધમ્મં દેસેન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘tāta cūḷatuṇḍila, mama kira mātā ettheva sūkare posentī nāma yadatthaṃ poseti, svāssā attho ajja matthakaṃ patto, tvaṃ mā cintayī’’ti vatvā madhurena sarena buddhalīḷāya dhammaṃ desento dve gāthā abhāsi –
૮૯.
89.
‘‘તસસિ ભમસિ લેણમિચ્છસિ, અત્તાણોસિ કુહિં ગમિસ્સસિ;
‘‘Tasasi bhamasi leṇamicchasi, attāṇosi kuhiṃ gamissasi;
અપ્પોસ્સુક્કો ભુઞ્જ તુણ્ડિલ, મંસત્થાય હિ પોસિતામ્હસે.
Appossukko bhuñja tuṇḍila, maṃsatthāya hi positāmhase.
૯૦.
90.
‘‘ઓગહ રહદં અકદ્દમં, સબ્બં સેદમલં પવાહય;
‘‘Ogaha rahadaṃ akaddamaṃ, sabbaṃ sedamalaṃ pavāhaya;
ગણ્હાહિ નવં વિલેપનં, યસ્સ ગન્ધો ન કદાચિ છિજ્જતી’’તિ.
Gaṇhāhi navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjatī’’ti.
તત્થ તસસિ ભમસીતિ મરણભયેન ઉત્તસસિ, તેનેવ કિલમન્તો ભમસિ. લેણમિચ્છસીતિ પતિટ્ઠં ઓલોકેસિ. અત્તાણોસીતિ તાત, પુબ્બે અમ્હાકં માતા પટિસરણં અહોસિ, સા અજ્જ પન નિરપેક્ખા અમ્હે છડ્ડેસિ, ઇદાનિ કુહિં ગમિસ્સસિ. ઓગહાતિ ઓગાહ, અયમેવ વા પાઠો. પવાહયાતિ પવાહેહિ, હારેહીતિ અત્થો. ન છિજ્જતીતિ ન નસ્સતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – તાત, સચે મરણતો તસસિ, અકદ્દમં પોક્ખરણિં ઓતરિત્વા તવ સરીરે સબ્બં સેદઞ્ચ મલઞ્ચ પવાહેત્વા સુરભિગન્ધવિલેપનં વિલિમ્પાતિ.
Tattha tasasi bhamasīti maraṇabhayena uttasasi, teneva kilamanto bhamasi. Leṇamicchasīti patiṭṭhaṃ olokesi. Attāṇosīti tāta, pubbe amhākaṃ mātā paṭisaraṇaṃ ahosi, sā ajja pana nirapekkhā amhe chaḍḍesi, idāni kuhiṃ gamissasi. Ogahāti ogāha, ayameva vā pāṭho. Pavāhayāti pavāhehi, hārehīti attho. Na chijjatīti na nassati. Idaṃ vuttaṃ hoti – tāta, sace maraṇato tasasi, akaddamaṃ pokkharaṇiṃ otaritvā tava sarīre sabbaṃ sedañca malañca pavāhetvā surabhigandhavilepanaṃ vilimpāti.
તસ્સ દસ પારમિયો આવજ્જેત્વા મેત્તાપારમિં પુરેચારિકં કત્વા પઠમં પદં ઉદાહરન્તસ્સેવ સદ્દો સકલં દ્વાદસયોજનિકં બારાણસિં અજ્ઝોત્થરિત્વા ગતો. સુતસુતક્ખણેયેવ રાજઉપરાજાદયો આદિં કત્વા બારાણસિવાસિનો આગમંસુ. અનાગતાપિ ગેહે ઠિતાવ સુણિંસુ. રાજપુરિસા ગચ્છે છિન્દિત્વા ભૂમિં સમં કત્વા વાલુકં ઓકિરિંસુ. ધુત્તાનં સુરામદો છિજ્જિ. પાસે છડ્ડેત્વા ધમ્મં સુણમાના અટ્ઠંસુ. મહલ્લિકાયપિ સુરામદો છિજ્જિ. મહાસત્તો મહાજનમજ્ઝે ચૂળતુણ્ડિલસ્સ ધમ્મદેસનં આરભિ. તં સુત્વા ચૂળતુણ્ડિલો ‘‘મય્હં ભાતા એવં વદેતિ, અમ્હાકઞ્ચ વંસે પોક્ખરણિં ઓતરિત્વા નહાનં, સરીરતો સેદમલપવાહનં, પુરાણવિલેપનં હારેત્વા નવવિલેપનગહણઞ્ચ કિસ્મિઞ્ચિ કાલે નત્થિ, કિં નુ ખો સન્ધાય ભાતા મં એવ માહા’’તિ પુચ્છન્તો ચતુત્થં ગાથમાહ –
Tassa dasa pāramiyo āvajjetvā mettāpāramiṃ purecārikaṃ katvā paṭhamaṃ padaṃ udāharantasseva saddo sakalaṃ dvādasayojanikaṃ bārāṇasiṃ ajjhottharitvā gato. Sutasutakkhaṇeyeva rājauparājādayo ādiṃ katvā bārāṇasivāsino āgamaṃsu. Anāgatāpi gehe ṭhitāva suṇiṃsu. Rājapurisā gacche chinditvā bhūmiṃ samaṃ katvā vālukaṃ okiriṃsu. Dhuttānaṃ surāmado chijji. Pāse chaḍḍetvā dhammaṃ suṇamānā aṭṭhaṃsu. Mahallikāyapi surāmado chijji. Mahāsatto mahājanamajjhe cūḷatuṇḍilassa dhammadesanaṃ ārabhi. Taṃ sutvā cūḷatuṇḍilo ‘‘mayhaṃ bhātā evaṃ vadeti, amhākañca vaṃse pokkharaṇiṃ otaritvā nahānaṃ, sarīrato sedamalapavāhanaṃ, purāṇavilepanaṃ hāretvā navavilepanagahaṇañca kismiñci kāle natthi, kiṃ nu kho sandhāya bhātā maṃ eva māhā’’ti pucchanto catutthaṃ gāthamāha –
૯૧.
91.
‘‘કતમો રહદો અકદ્દમો, કિંસુ સેદમલન્તિ વુચ્ચતિ;
‘‘Katamo rahado akaddamo, kiṃsu sedamalanti vuccati;
કતમઞ્ચ નવં વિલેપનં, યસ્સ ગન્ધો ન કદાચિ છિજ્જતી’’તિ.
Katamañca navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjatī’’ti.
તં સુત્વા મહાસત્તો ‘‘તેન હિ કનિટ્ઠ ઓહિતસોતો સુણાહી’’તિ બુદ્ધલીળાય ધમ્મં દેસેન્તો ઇમા ગાથા અભાસિ –
Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘tena hi kaniṭṭha ohitasoto suṇāhī’’ti buddhalīḷāya dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –
૯૨.
92.
‘‘ધમ્મો રહદો અકદ્દમો, પાપં સેદમલન્તિ વુચ્ચતિ;
‘‘Dhammo rahado akaddamo, pāpaṃ sedamalanti vuccati;
સીલઞ્ચ નવં વિલેપનં, તસ્સ ગન્ધો ન કદાચિ છિજ્જતિ.
Sīlañca navaṃ vilepanaṃ, tassa gandho na kadāci chijjati.
૯૩.
93.
‘‘નન્દન્તિ સરીરઘાતિનો, ન ચ નન્દન્તિ સરીરધારિનો;
‘‘Nandanti sarīraghātino, na ca nandanti sarīradhārino;
પુણ્ણાય ચ પુણ્ણમાસિયા, રમમાનાવ જહન્તિ જીવિત’’ન્તિ.
Puṇṇāya ca puṇṇamāsiyā, ramamānāva jahanti jīvita’’nti.
તત્થ ધમ્મોતિ પઞ્ચસીલઅટ્ઠસીલદસસીલાનિ તીણિ સુચરિતાનિ સત્તતિંસબોધિપક્ખિયધમ્મા અમતમહાનિબ્બાનન્તિ સબ્બોપેસ ધમ્મો નામ. અકદ્દમોતિ રાગદોસમોહમાનદિટ્ઠિકિલેસકદ્દમાનં અભાવેન અકદ્દમો. ઇમિના સેસધમ્મતો વિનિવત્તેત્વા નિબ્બાનમેવ દસ્સેતિ. ‘‘યાવતા, ભિક્ખવે, ધમ્મા સઙ્ખતા વા અસઙ્ખતા વા, વિરાગો તેસં ધમ્માનં અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં મદનિમ્મદનો પિપાસવિનયો આલયસમુગ્ઘાતો વટ્ટુપચ્છેદો તણ્હક્ખયો વિરાગો નિરોધો નિબ્બાન’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૪.૩૪; ઇતિવુ॰ ૯૦) હિ વુત્તં, તદેવ દસ્સેન્તો, તાત ચૂળતુણ્ડિલ, અહં નિબ્બાનતળાકં ‘‘રહદો’’તિ કથેમિ. જાતિજરાબ્યાધિમરણાદીનિ હિ તત્થ નત્થિ, સચે મરણતો મુઞ્ચિતુકામો, નિબ્બાનગામિનિં પટિપદં ગણ્હાતિ. ઉપનિસ્સયપચ્ચયવસેન કિર બોધિસત્તો એવં કથેસિ.
Tattha dhammoti pañcasīlaaṭṭhasīladasasīlāni tīṇi sucaritāni sattatiṃsabodhipakkhiyadhammā amatamahānibbānanti sabbopesa dhammo nāma. Akaddamoti rāgadosamohamānadiṭṭhikilesakaddamānaṃ abhāvena akaddamo. Iminā sesadhammato vinivattetvā nibbānameva dasseti. ‘‘Yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ dhammānaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ madanimmadano pipāsavinayo ālayasamugghāto vaṭṭupacchedo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbāna’’nti (a. ni. 4.34; itivu. 90) hi vuttaṃ, tadeva dassento, tāta cūḷatuṇḍila, ahaṃ nibbānataḷākaṃ ‘‘rahado’’ti kathemi. Jātijarābyādhimaraṇādīni hi tattha natthi, sace maraṇato muñcitukāmo, nibbānagāminiṃ paṭipadaṃ gaṇhāti. Upanissayapaccayavasena kira bodhisatto evaṃ kathesi.
પાપં સેદમલન્તિ તાત ચૂળતુણ્ડિલ, પાપં સેદમલસદિસત્તા ‘‘સેદમલ’’ન્તિ પોરાણકપણ્ડિતેહિ કથિતં. તં પનેતં એકવિધેન પાપં યદિદં મનોપદોસો, દુવિધેન પાપં પાપકઞ્ચ સીલં, પાપિકા ચ દિટ્ઠિ, તિવિધેન પાપં તીણિ દુચ્ચરિતાનિ, ચતુબ્બિધેન પાપં ચત્તારિ અગતિગમનાનિ, પઞ્ચવિધેન પાપં પઞ્ચ ચેતોખિલા, છબ્બિધેન પાપં છ અગારવા, સત્તવિધેન પાપં સત્ત અસદ્ધમ્મા, અટ્ઠવિધેન પાપં અટ્ઠ મિચ્છત્તા, નવવિધેન પાપં નવ આઘાતવત્થૂનિ, દસવિધેન પાપં દસ અકુસલકમ્મપથા, બહુવિધેન પાપં રાગો દોસો મોહોતિ એકકદુકતિકાદિવસેન વિભત્તા અકુસલા ધમ્મા, ઇતિ સબ્બમ્પેતં પાપં ‘‘સરીરનિસ્સિતસેદમલસદિસ’’ન્તિ પણ્ડિતેહિ કથિતં.
Pāpaṃsedamalanti tāta cūḷatuṇḍila, pāpaṃ sedamalasadisattā ‘‘sedamala’’nti porāṇakapaṇḍitehi kathitaṃ. Taṃ panetaṃ ekavidhena pāpaṃ yadidaṃ manopadoso, duvidhena pāpaṃ pāpakañca sīlaṃ, pāpikā ca diṭṭhi, tividhena pāpaṃ tīṇi duccaritāni, catubbidhena pāpaṃ cattāri agatigamanāni, pañcavidhena pāpaṃ pañca cetokhilā, chabbidhena pāpaṃ cha agāravā, sattavidhena pāpaṃ satta asaddhammā, aṭṭhavidhena pāpaṃ aṭṭha micchattā, navavidhena pāpaṃ nava āghātavatthūni, dasavidhena pāpaṃ dasa akusalakammapathā, bahuvidhena pāpaṃ rāgo doso mohoti ekakadukatikādivasena vibhattā akusalā dhammā, iti sabbampetaṃ pāpaṃ ‘‘sarīranissitasedamalasadisa’’nti paṇḍitehi kathitaṃ.
સીલન્તિ પઞ્ચસીલં દસસીલં ચતુપારિસુદ્ધિસીલં. ‘‘ઇદં, તાત, સીલં ચતુજ્જાતિગન્ધવિલેપનસદિસ’’ન્તિ વદતિ. તસ્સાતિ તસ્સ સિલસ્સ ગન્ધો તીસુ વયેસુ કદાચિ ન છિજ્જતિ, સકલલોકં પત્થરિત્વા ગચ્છતિ.
Sīlanti pañcasīlaṃ dasasīlaṃ catupārisuddhisīlaṃ. ‘‘Idaṃ, tāta, sīlaṃ catujjātigandhavilepanasadisa’’nti vadati. Tassāti tassa silassa gandho tīsu vayesu kadāci na chijjati, sakalalokaṃ pattharitvā gacchati.
‘‘ન પુપ્ફગન્ધો પટિવાતમેતિ, ન ચન્દનં તગ્ગરમલ્લિકા વા;
‘‘Na pupphagandho paṭivātameti, na candanaṃ taggaramallikā vā;
સતઞ્ચ ગન્ધો પટિવાતમેતિ, સબ્બા દિસા સપ્પુરિસો પવાયતિ.
Satañca gandho paṭivātameti, sabbā disā sappuriso pavāyati.
‘‘ચન્દનં તગરં વાપિ, ઉપ્પલં અથ વસ્સિકી;
‘‘Candanaṃ tagaraṃ vāpi, uppalaṃ atha vassikī;
એતેસં ગન્ધજાતાનં, સીલગન્ધો અનુત્તરો.
Etesaṃ gandhajātānaṃ, sīlagandho anuttaro.
‘‘અપ્પમત્તો અયં ગન્ધો, ય્વાયં તગરચન્દનં;
‘‘Appamatto ayaṃ gandho, yvāyaṃ tagaracandanaṃ;
યો ચ સીલવતં ગન્ધો, વાતિ દેવેસુ ઉત્તમો’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૫૪-૫૬);
Yo ca sīlavataṃ gandho, vāti devesu uttamo’’ti. (dha. pa. 54-56);
નન્દન્તિ સરીરઘાતિનોતિ તાત ચૂળતુણ્ડિલ, ઇમે અઞ્ઞાણમનુસ્સા ‘‘મધુરમંસં ખાદિસ્સામ, પુત્તદારમ્પિ ખાદાપેસ્સામા’’તિ પાણાતિપાતં કરોન્તા નન્દન્તિ તુસ્સન્તિ, પાણાતિપાતો આસેવિતો ભાવિતો બહુલીકતો નિરયસંવત્તનિકો હોતિ, તિરચ્છાનયોનિ…પે॰… પેત્તિવિસયસંવત્તનિકો હોતિ, યો સબ્બલહુકો પાણાતિપાતસ્સ વિપાકો, સો મનુસ્સભૂતસ્સ અપ્પાયુકસંવત્તનિકો હોતીતિ ઇમં પાણાતિપાતે આદીનવં ન જાનન્તિ. અજાનન્તા –
Nandanti sarīraghātinoti tāta cūḷatuṇḍila, ime aññāṇamanussā ‘‘madhuramaṃsaṃ khādissāma, puttadārampi khādāpessāmā’’ti pāṇātipātaṃ karontā nandanti tussanti, pāṇātipāto āsevito bhāvito bahulīkato nirayasaṃvattaniko hoti, tiracchānayoni…pe… pettivisayasaṃvattaniko hoti, yo sabbalahuko pāṇātipātassa vipāko, so manussabhūtassa appāyukasaṃvattaniko hotīti imaṃ pāṇātipāte ādīnavaṃ na jānanti. Ajānantā –
‘‘મધુવા મઞ્ઞતિ બાલો, યાવ પાપં ન પચ્ચતિ;
‘‘Madhuvā maññati bālo, yāva pāpaṃ na paccati;
યદા ચ પચ્ચતિ પાપં, બાલો દુક્ખં નિગચ્છતી’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૬૯) –
Yadā ca paccati pāpaṃ, bālo dukkhaṃ nigacchatī’’ti. (dha. pa. 69) –
મધુરસઞ્ઞિનો હુત્વા –
Madhurasaññino hutvā –
‘‘ચરન્તિ બાલા દુમ્મેધા, અમિત્તેનેવ અત્તના;
‘‘Caranti bālā dummedhā, amitteneva attanā;
કરોન્તા પાપકં કમ્મં, યં હોતિ કટુકપ્ફલ’’ન્તિ. (ધ॰ પ॰ ૬૬) –
Karontā pāpakaṃ kammaṃ, yaṃ hoti kaṭukapphala’’nti. (dha. pa. 66) –
એત્તકમ્પિ ન જાનન્તિ.
Ettakampi na jānanti.
‘‘ન તં કમ્મં કતં સાધુ, યં કત્વા અનુતપ્પતિ;
‘‘Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappati;
યસ્સ અસ્સુમુખો રોદં, વિપાકં પટિસેવતી’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૬૭);
Yassa assumukho rodaṃ, vipākaṃ paṭisevatī’’ti. (dha. pa. 67);
ન ચ નન્દન્તિ સરીરધારિનોતિ તાત ચૂળતુણ્ડિલ, યે પનેતે સરીરધારિનો સત્તા, તે અત્તનો મરણે આગચ્છન્તે ઠપેત્વા સીહમિગરાજહત્થાજાનીયઅસ્સાજાનીયખીણાસવે અવસેસા બોધિસત્તં આદિં કત્વા અભાયન્તા નામ નત્થિ.
Na ca nandanti sarīradhārinoti tāta cūḷatuṇḍila, ye panete sarīradhārino sattā, te attano maraṇe āgacchante ṭhapetvā sīhamigarājahatthājānīyaassājānīyakhīṇāsave avasesā bodhisattaṃ ādiṃ katvā abhāyantā nāma natthi.
‘‘સબ્બે તસન્તિ દણ્ડસ્સ, સબ્બે ભાયન્તિ મચ્ચુનો;
‘‘Sabbe tasanti daṇḍassa, sabbe bhāyanti maccuno;
અત્તાનં ઉપમં કત્વા, ન હનેય્ય ન ઘાતયે’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૧૨૯);
Attānaṃ upamaṃ katvā, na haneyya na ghātaye’’ti. (dha. pa. 129);
પુણ્ણાયાતિ ગુણપુણ્ણાય. પુણ્ણમાસિયાતિ પુણ્ણચન્દયુત્તાય, માસં વા પૂરેત્વા ઠિતાય. તદા કિર પુણ્ણમાસી ઉપોસથદિવસો હોતિ. રમમાનાવ જહન્તિ જીવિતન્તિ તાત ચૂળતુણ્ડિલ, મા સોચિ મા પરિદેવિ, મરણસ્સ નામ તે ભાયન્તિ, યેસં અબ્ભન્તરે સીલાદિગુણા નત્થિ. મયં પન સીલાચારસમ્પન્ના પુઞ્ઞવન્તો, તસ્મા અમ્હાદિસા સત્તા રમમાનાવ જહન્તિ જીવિતન્તિ.
Puṇṇāyāti guṇapuṇṇāya. Puṇṇamāsiyāti puṇṇacandayuttāya, māsaṃ vā pūretvā ṭhitāya. Tadā kira puṇṇamāsī uposathadivaso hoti. Ramamānāva jahanti jīvitanti tāta cūḷatuṇḍila, mā soci mā paridevi, maraṇassa nāma te bhāyanti, yesaṃ abbhantare sīlādiguṇā natthi. Mayaṃ pana sīlācārasampannā puññavanto, tasmā amhādisā sattā ramamānāva jahanti jīvitanti.
એવં મહાસત્તો મધુરેન સરેન બુદ્ધલીળાય ધમ્મં દેસેસિ. મહાજનકાયા અઙ્ગુલિયો ફોટેસું, ચેલુક્ખેપા ચ પવત્તિંસુ, સાધુકારસદ્દપુણ્ણં અન્તલિક્ખં અહોસિ. બારાણસિરાજા બોધિસત્તં રજ્જેન પૂજેત્વા મહલ્લિકાય યસં દત્વા ઉભોપિ તે ગન્ધોદકેન ન્હાપેત્વા ગન્ધાદીહિ વિલિમ્પાપેત્વા ગીવાસુ મણિરતનાનિ પિળન્ધાપેત્વા ઘરં નેત્વા પુત્તટ્ઠાને ઠપેત્વા મહન્તેન પરિવારેન પટિજગ્ગિ. બોધિસત્તો રઞ્ઞો પઞ્ચ સીલાનિ અદાસિ. સબ્બે બારાણસિવાસિનો ચ કાસિરટ્ઠવાસિનો ચ પઞ્ચ સીલાનિ રક્ખિંસુ. મહાસત્તો નેસં પક્ખદિવસેસુ ધમ્મં દેસેસિ, વિનિચ્છયે નિસીદિત્વા અડ્ડે તીરેસિ. તસ્મિં ધરમાને કૂટડ્ડકારકા નામ નાહેસું. અપરભાગે રાજા કાલમકાસિ. મહાસત્તો તસ્સ સરીરપરિહારં કારેત્વા વિનિચ્છયે પોત્થકે લિખાપેત્વા ‘‘ઇમં પોત્થકં ઓલોકેત્વા અડ્ડં તીરેય્યાથા’’તિ વત્વા મહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા અપ્પમાદેન ઓવાદં દત્વા સબ્બેસં રોદન્તાનં પરિદેવન્તાનઞ્ઞેવ સદ્ધિં ચૂળતુણ્ડિલેન અરઞ્ઞં પાવિસિ. તદા બોધિસત્તસ્સ ઓવાદો સટ્ઠિ વસ્સસહસ્સાનિ પવત્તિ.
Evaṃ mahāsatto madhurena sarena buddhalīḷāya dhammaṃ desesi. Mahājanakāyā aṅguliyo phoṭesuṃ, celukkhepā ca pavattiṃsu, sādhukārasaddapuṇṇaṃ antalikkhaṃ ahosi. Bārāṇasirājā bodhisattaṃ rajjena pūjetvā mahallikāya yasaṃ datvā ubhopi te gandhodakena nhāpetvā gandhādīhi vilimpāpetvā gīvāsu maṇiratanāni piḷandhāpetvā gharaṃ netvā puttaṭṭhāne ṭhapetvā mahantena parivārena paṭijaggi. Bodhisatto rañño pañca sīlāni adāsi. Sabbe bārāṇasivāsino ca kāsiraṭṭhavāsino ca pañca sīlāni rakkhiṃsu. Mahāsatto nesaṃ pakkhadivasesu dhammaṃ desesi, vinicchaye nisīditvā aḍḍe tīresi. Tasmiṃ dharamāne kūṭaḍḍakārakā nāma nāhesuṃ. Aparabhāge rājā kālamakāsi. Mahāsatto tassa sarīraparihāraṃ kāretvā vinicchaye potthake likhāpetvā ‘‘imaṃ potthakaṃ oloketvā aḍḍaṃ tīreyyāthā’’ti vatvā mahājanassa dhammaṃ desetvā appamādena ovādaṃ datvā sabbesaṃ rodantānaṃ paridevantānaññeva saddhiṃ cūḷatuṇḍilena araññaṃ pāvisi. Tadā bodhisattassa ovādo saṭṭhi vassasahassāni pavatti.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને સો મરણભીરુકો ભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so maraṇabhīruko bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.
તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, ચૂળતુણ્ડિલો મરણભીરુકો ભિક્ખુ, પરિસા બુદ્ધપરિસા, મહાતુણ્ડિલો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.
Tadā rājā ānando ahosi, cūḷatuṇḍilo maraṇabhīruko bhikkhu, parisā buddhaparisā, mahātuṇḍilo pana ahameva ahosinti.
તુણ્ડિલજાતકવણ્ણના તતિયા.
Tuṇḍilajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૮૮. તુણ્ડિલજાતકં • 388. Tuṇḍilajātakaṃ