Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨૫. તુવરદાયકવગ્ગો
25. Tuvaradāyakavaggo
૧-૧૦. તુવરદાયકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના
1-10. Tuvaradāyakattheraapadānādivaṇṇanā
૧. પઞ્ચવીસતિમે વગ્ગે પઠમાપદાને ભરિત્વા તુવરમાદાયાતિ તુવરઅટ્ઠિં મુગ્ગકલયસદિસં તુવરટ્ઠિં ભજ્જિત્વા પુપ્ફેત્વા ભાજનેન આદાય સઙ્ઘસ્સ વનમજ્ઝોગાહકસ્સ અદદિં અદાસિન્તિ અત્થો.
1. Pañcavīsatime vagge paṭhamāpadāne bharitvā tuvaramādāyāti tuvaraaṭṭhiṃ muggakalayasadisaṃ tuvaraṭṭhiṃ bhajjitvā pupphetvā bhājanena ādāya saṅghassa vanamajjhogāhakassa adadiṃ adāsinti attho.
૪-૫. દુતિયાપદાને ધનું અદ્વેજ્ઝં કત્વાનાતિ મિગાદીનં મારણત્થાય ધનું સન્નય્હિત્વા ચરમાનો કેસરં ઓગતં દિસ્વાતિ સુપુપ્ફિતં ખુદ્દકસરં દિસ્વા બુદ્ધસ્સ અભિરોપેસિન્તિ અહં ચિત્તં પસાદેત્વા વનં સમ્પત્તસ્સ તિસ્સસ્સ ભગવતો અભિરોપયિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
4-5. Dutiyāpadāne dhanuṃ advejjhaṃ katvānāti migādīnaṃ māraṇatthāya dhanuṃ sannayhitvā caramāno kesaraṃ ogataṃ disvāti supupphitaṃ khuddakasaraṃ disvā buddhassa abhiropesinti ahaṃ cittaṃ pasādetvā vanaṃ sampattassa tissassa bhagavato abhiropayiṃ pūjesinti attho.
૯-૧૦. તતિયાપદાને જલકુક્કુટોતિ જાતસ્સરે ચરમાનકુક્કુટો. તુણ્ડેન કેસરિં ગય્હાતિ પદુમપુપ્ફં મુખતુણ્ડેન ડંસિત્વા આકાસેન ગચ્છન્તસ્સ તિસ્સસ્સ ભગવતો અભિરોપેસિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
9-10. Tatiyāpadāne jalakukkuṭoti jātassare caramānakukkuṭo. Tuṇḍena kesariṃ gayhāti padumapupphaṃ mukhatuṇḍena ḍaṃsitvā ākāsena gacchantassa tissassa bhagavato abhiropesiṃ pūjesinti attho.
૧૪. ચતુત્થાપદાને વિરવપુપ્ફમાદાયાતિ વિવિધં રવતિ સદ્દં કરોતીતિ વિરવં, સદ્દકરણવેલાયં વિકસનતો ‘‘વિરવ’’ન્તિ લદ્ધનામં પુપ્ફસમૂહં આદાય ગહેત્વા સિદ્ધત્થસ્સ બુદ્ધસ્સ અભિરોપયિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
14. Catutthāpadāne viravapupphamādāyāti vividhaṃ ravati saddaṃ karotīti viravaṃ, saddakaraṇavelāyaṃ vikasanato ‘‘virava’’nti laddhanāmaṃ pupphasamūhaṃ ādāya gahetvā siddhatthassa buddhassa abhiropayiṃ pūjesinti attho.
૧૭. પઞ્ચમાપદાને કુટિગોપકોતિ સેનાસનપાલકો. કાલેન કાલં ધૂપેસિન્તિ સમ્પત્તસમ્પત્તકાલાનુકાલે ધૂપેસિં, ધૂપેન સુગન્ધં અકાસિન્તિ અત્થો. સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો ગન્ધકુટિકાલાનુસારિધૂપેન ધૂપેસિં વાસેસિન્તિ અત્થો.
17. Pañcamāpadāne kuṭigopakoti senāsanapālako. Kālena kālaṃ dhūpesinti sampattasampattakālānukāle dhūpesiṃ, dhūpena sugandhaṃ akāsinti attho. Siddhatthassa bhagavato gandhakuṭikālānusāridhūpena dhūpesiṃ vāsesinti attho.
છટ્ઠસત્તમાપદાનાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
Chaṭṭhasattamāpadānāni uttānatthāneva.
૨૭. અટ્ઠમાપદાને સત્ત સત્તલિપુપ્ફાનીતિ સત્તલિસઙ્ખાતાનિ, સત્ત પુપ્ફાનિ સીસેનાદાય વેસ્સભુસ્સ ભગવતો અભિરોપેસિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
27. Aṭṭhamāpadāne satta sattalipupphānīti sattalisaṅkhātāni, satta pupphāni sīsenādāya vessabhussa bhagavato abhiropesiṃ pūjesinti attho.
૩૧. નવમાપદાને બિમ્બિજાલકપુપ્ફાનીતિ રત્તઙ્કુરવકપુપ્ફાનિ સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો પૂજેસિન્તિ અત્થો.
31. Navamāpadāne bimbijālakapupphānīti rattaṅkuravakapupphāni siddhatthassa bhagavato pūjesinti attho.
૩૫. દસમાપદાને ઉદ્દાલકં ગહેત્વાનાતિ જાતસ્સરે વિહઙ્ગસોબ્ભે જાતં ઉદ્દાલકપુપ્ફં ઓચિનિત્વા કકુસન્ધસ્સ ભગવતો પૂજેસિન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
35. Dasamāpadāne uddālakaṃ gahetvānāti jātassare vihaṅgasobbhe jātaṃ uddālakapupphaṃ ocinitvā kakusandhassa bhagavato pūjesinti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
પઞ્ચવીસતિમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.
Pañcavīsatimavaggavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi
૧. તુવરદાયકત્થેરઅપદાનં • 1. Tuvaradāyakattheraapadānaṃ
૨. નાગકેસરિયત્થેરઅપદાનં • 2. Nāgakesariyattheraapadānaṃ
૩. નળિનકેસરિયત્થેરઅપદાનં • 3. Naḷinakesariyattheraapadānaṃ
૪. વિરવપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 4. Viravapupphiyattheraapadānaṃ
૫. કુટિધૂપકત્થેરઅપદાનં • 5. Kuṭidhūpakattheraapadānaṃ
૮. સત્તલિપુપ્ફપૂજકત્થેરઅપદાનં • 8. Sattalipupphapūjakattheraapadānaṃ
૯. બિમ્બિજાલિયત્થેરઅપદાનં • 9. Bimbijāliyattheraapadānaṃ
૧૦. ઉદ્દાલકદાયકત્થેરઅપદાનં • 10. Uddālakadāyakattheraapadānaṃ