Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    14. துவடகஸுத்தங்

    14. Tuvaṭakasuttaṃ

    921.

    921.

    ‘‘புச்சா²மி தங் ஆதி³ச்சப³ந்து⁴ 1, விவேகங் ஸந்திபத³ஞ்ச மஹேஸி;

    ‘‘Pucchāmi taṃ ādiccabandhu 2, vivekaṃ santipadañca mahesi;

    கத²ங் தி³ஸ்வா நிப்³பா³தி பி⁴க்கு², அனுபாதி³யானோ லோகஸ்மிங் கிஞ்சி’’.

    Kathaṃ disvā nibbāti bhikkhu, anupādiyāno lokasmiṃ kiñci’’.

    922.

    922.

    ‘‘மூலங் பபஞ்சஸங்கா²ய, (இதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Mūlaṃ papañcasaṅkhāya, (iti bhagavā)

    மந்தா அஸ்மீதி ஸப்³ப³முபருந்தே⁴ 3;

    Mantā asmīti sabbamuparundhe 4;

    யா காசி தண்ஹா அஜ்ஜ²த்தங்,

    Yā kāci taṇhā ajjhattaṃ,

    தாஸங் வினயா 5 ஸதா³ ஸதோ ஸிக்கே².

    Tāsaṃ vinayā 6 sadā sato sikkhe.

    923.

    923.

    ‘‘யங் கிஞ்சி த⁴ம்மமபி⁴ஜஞ்ஞா, அஜ்ஜ²த்தங் அத²வாபி ப³ஹித்³தா⁴;

    ‘‘Yaṃ kiñci dhammamabhijaññā, ajjhattaṃ athavāpi bahiddhā;

    ந தேன தா²மங் 7 குப்³பே³த², ந ஹி ஸா நிப்³பு³தி ஸதங் வுத்தா.

    Na tena thāmaṃ 8 kubbetha, na hi sā nibbuti sataṃ vuttā.

    924.

    924.

    ‘‘ஸெய்யோ ந தேன மஞ்ஞெய்ய, நீசெய்யோ அத²வாபி ஸரிக்கோ²;

    ‘‘Seyyo na tena maññeyya, nīceyyo athavāpi sarikkho;

    பு²ட்டோ² 9 அனேகரூபேஹி, நாதுமானங் விகப்பயங் திட்டே².

    Phuṭṭho 10 anekarūpehi, nātumānaṃ vikappayaṃ tiṭṭhe.

    925.

    925.

    ‘‘அஜ்ஜ²த்தமேவுபஸமே , ந அஞ்ஞதோ பி⁴க்கு² ஸந்திமேஸெய்ய;

    ‘‘Ajjhattamevupasame , na aññato bhikkhu santimeseyya;

    அஜ்ஜ²த்தங் உபஸந்தஸ்ஸ, நத்தி² அத்தா குதோ நிரத்தா வா.

    Ajjhattaṃ upasantassa, natthi attā kuto nirattā vā.

    926.

    926.

    ‘‘மஜ்ஜே² யதா² ஸமுத்³த³ஸ்ஸ, ஊமி நோ ஜாயதீ டி²தோ ஹோதி;

    ‘‘Majjhe yathā samuddassa, ūmi no jāyatī ṭhito hoti;

    ஏவங் டி²தோ அனேஜஸ்ஸ, உஸ்ஸத³ங் பி⁴க்கு² ந கரெய்ய குஹிஞ்சி’’.

    Evaṃ ṭhito anejassa, ussadaṃ bhikkhu na kareyya kuhiñci’’.

    927.

    927.

    ‘‘அகித்தயீ விவடசக்கு², ஸக்கி²த⁴ம்மங் பரிஸ்ஸயவினயங்;

    ‘‘Akittayī vivaṭacakkhu, sakkhidhammaṃ parissayavinayaṃ;

    படிபத³ங் வதே³ஹி ப⁴த்³த³ந்தே, பாதிமொக்க²ங் அத²வாபி ஸமாதி⁴ங்’’.

    Paṭipadaṃ vadehi bhaddante, pātimokkhaṃ athavāpi samādhiṃ’’.

    928.

    928.

    ‘‘சக்கூ²ஹி நேவ லோலஸ்ஸ, கா³மகதா²ய ஆவரயே ஸோதங்;

    ‘‘Cakkhūhi neva lolassa, gāmakathāya āvaraye sotaṃ;

    ரஸே ச நானுகி³ஜ்ஜெ²ய்ய, ந ச மமாயேத² கிஞ்சி லோகஸ்மிங்.

    Rase ca nānugijjheyya, na ca mamāyetha kiñci lokasmiṃ.

    929.

    929.

    ‘‘ப²ஸ்ஸேன யதா³ பு²ட்ட²ஸ்ஸ, பரிதே³வங் பி⁴க்கு² ந கரெய்ய குஹிஞ்ச்ஞ்ச்சி;

    ‘‘Phassena yadā phuṭṭhassa, paridevaṃ bhikkhu na kareyya kuhiñcñcci;

    ப⁴வஞ்ச நாபி⁴ஜப்பெய்ய, பே⁴ரவேஸு ச ந ஸம்பவேதெ⁴ய்ய.

    Bhavañca nābhijappeyya, bheravesu ca na sampavedheyya.

    930.

    930.

    ‘‘அன்னானமதோ² பானானங், கா²த³னீயானங் அதோ²பி வத்தா²னங்;

    ‘‘Annānamatho pānānaṃ, khādanīyānaṃ athopi vatthānaṃ;

    லத்³தா⁴ ந ஸன்னிதி⁴ங் கயிரா, ந ச பரித்தஸே தானி அலப⁴மானோ.

    Laddhā na sannidhiṃ kayirā, na ca parittase tāni alabhamāno.

    931.

    931.

    ‘‘ஜா²யீ ந பாத³லோலஸ்ஸ, விரமே குக்குச்சா நப்பமஜ்ஜெய்ய;

    ‘‘Jhāyī na pādalolassa, virame kukkuccā nappamajjeyya;

    அதா²ஸனேஸு ஸயனேஸு, அப்பஸத்³தே³ஸு பி⁴க்கு² விஹரெய்ய.

    Athāsanesu sayanesu, appasaddesu bhikkhu vihareyya.

    932.

    932.

    ‘‘நித்³த³ங் ந ப³ஹுலீகரெய்ய, ஜாக³ரியங் ப⁴ஜெய்ய ஆதாபீ;

    ‘‘Niddaṃ na bahulīkareyya, jāgariyaṃ bhajeyya ātāpī;

    தந்தி³ங் மாயங் ஹஸ்ஸங் கி²ட்³ட³ங், மேது²னங் விப்பஜஹே ஸவிபூ⁴ஸங்.

    Tandiṃ māyaṃ hassaṃ khiḍḍaṃ, methunaṃ vippajahe savibhūsaṃ.

    933.

    933.

    ‘‘ஆத²ப்³ப³ணங் ஸுபினங் லக்க²ணங், நோ வித³ஹே அதோ²பி நக்க²த்தங்;

    ‘‘Āthabbaṇaṃ supinaṃ lakkhaṇaṃ, no vidahe athopi nakkhattaṃ;

    விருதஞ்ச க³ப்³ப⁴கரணங், திகிச்ச²ங் மாமகோ ந ஸேவெய்ய.

    Virutañca gabbhakaraṇaṃ, tikicchaṃ māmako na seveyya.

    934.

    934.

    ‘‘நிந்தா³ய நப்பவேதெ⁴ய்ய, ந உண்ணமெய்ய பஸங்ஸிதோ பி⁴க்கு²;

    ‘‘Nindāya nappavedheyya, na uṇṇameyya pasaṃsito bhikkhu;

    லோப⁴ங் ஸஹ மச்ச²ரியேன, கோத⁴ங் பேஸுணியஞ்ச பனுதெ³ய்ய.

    Lobhaṃ saha macchariyena, kodhaṃ pesuṇiyañca panudeyya.

    935.

    935.

    ‘‘கயவிக்கயே ந திட்டெ²ய்ய, உபவாத³ங் பி⁴க்கு² ந கரெய்ய குஹிஞ்சி;

    ‘‘Kayavikkaye na tiṭṭheyya, upavādaṃ bhikkhu na kareyya kuhiñci;

    கா³மே ச நாபி⁴ஸஜ்ஜெய்ய, லாப⁴கம்யா ஜனங் ந லபயெய்ய.

    Gāme ca nābhisajjeyya, lābhakamyā janaṃ na lapayeyya.

    936.

    936.

    ‘‘ந ச கத்தி²தா ஸியா பி⁴க்கு², ந ச வாசங் பயுத்தங் பா⁴ஸெய்ய;

    ‘‘Na ca katthitā siyā bhikkhu, na ca vācaṃ payuttaṃ bhāseyya;

    பாக³ப்³பி⁴யங் ந ஸிக்கெ²ய்ய, கத²ங் விக்³கா³ஹிகங் ந கத²யெய்ய.

    Pāgabbhiyaṃ na sikkheyya, kathaṃ viggāhikaṃ na kathayeyya.

    937.

    937.

    ‘‘மோஸவஜ்ஜே ந நீயேத², ஸம்பஜானோ ஸடா²னி ந கயிரா;

    ‘‘Mosavajje na nīyetha, sampajāno saṭhāni na kayirā;

    அத² ஜீவிதேன பஞ்ஞாய, ஸீலப்³ப³தேன நாஞ்ஞமதிமஞ்ஞே.

    Atha jīvitena paññāya, sīlabbatena nāññamatimaññe.

    938.

    938.

    ‘‘ஸுத்வா ருஸிதோ ப³ஹுங் வாசங், ஸமணானங் வா புது²ஜனானங் 11;

    ‘‘Sutvā rusito bahuṃ vācaṃ, samaṇānaṃ vā puthujanānaṃ 12;

    ப²ருஸேன நே ந படிவஜ்ஜா, ந ஹி ஸந்தோ படிஸேனிகரொந்தி.

    Pharusena ne na paṭivajjā, na hi santo paṭisenikaronti.

    939.

    939.

    ‘‘ஏதஞ்ச த⁴ம்மமஞ்ஞாய, விசினங் பி⁴க்கு² ஸதா³ ஸதோ ஸிக்கே²;

    ‘‘Etañca dhammamaññāya, vicinaṃ bhikkhu sadā sato sikkhe;

    ஸந்தீதி நிப்³பு³திங் ஞத்வா, ஸாஸனே கோ³தமஸ்ஸ ந பமஜ்ஜெய்ய.

    Santīti nibbutiṃ ñatvā, sāsane gotamassa na pamajjeyya.

    940.

    940.

    ‘‘அபி⁴பூ⁴ ஹி ஸோ அனபி⁴பூ⁴தோ, ஸக்கி²த⁴ம்மமனீதிஹமத³ஸ்ஸீ;

    ‘‘Abhibhū hi so anabhibhūto, sakkhidhammamanītihamadassī;

    தஸ்மா ஹி தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே, அப்பமத்தோ ஸதா³ நமஸ்ஸமனுஸிக்கே²’’தி.

    Tasmā hi tassa bhagavato sāsane, appamatto sadā namassamanusikkhe’’ti.

    துவடகஸுத்தங் சுத்³த³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Tuvaṭakasuttaṃ cuddasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆதி³ச்சப³ந்து⁴ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. ādiccabandhuṃ (sī. syā.)
    3. ஸப்³ப³முபருத்³தே⁴ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    4. sabbamuparuddhe (syā. pī. ka.)
    5. வினயாய (?)
    6. vinayāya (?)
    7. மானங் (ஸீ॰ க॰)
    8. mānaṃ (sī. ka.)
    9. புட்டோ² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    10. puṭṭho (sī. syā. ka.)
    11. புது²வசனானங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. puthuvacanānaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 14. துவடகஸுத்தவண்ணனா • 14. Tuvaṭakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact