Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā |
ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણના
Ubbāhikavaggavaṇṇanā
૪૫૫. ઉબ્બાહિકવગ્ગે – ન અત્થકુસલોતિ ન અટ્ઠકથાકુસલો; અત્થુદ્ધારે છેકો ન હોતિ. ન ધમ્મકુસલોતિ આચરિયમુખતો અનુગ્ગહિતત્તા પાળિયં ન કુસલો, ન પાળિસૂરો. ન નિરુત્તિકુસલોતિ ભાસન્તરવોહારે ન કુસલો. ન બ્યઞ્જનકુસલોતિ સિથિલધનિતાદિવસેન પરિમણ્ડલબ્યઞ્જનારોપને કુસલો ન હોતિ; ન અક્ખરપરિચ્છેદે નિપુણોતિ અત્થો. ન પુબ્બાપરકુસલોતિ અત્થપુબ્બાપરે ધમ્મપુબ્બાપરે નિરુત્તિપુબ્બાપરે બ્યઞ્જનપુબ્બાપરે પુરેકથાપચ્છાકથાસુ ચ ન કુસલો હોતિ.
455. Ubbāhikavagge – na atthakusaloti na aṭṭhakathākusalo; atthuddhāre cheko na hoti. Na dhammakusaloti ācariyamukhato anuggahitattā pāḷiyaṃ na kusalo, na pāḷisūro. Naniruttikusaloti bhāsantaravohāre na kusalo. Na byañjanakusaloti sithiladhanitādivasena parimaṇḍalabyañjanāropane kusalo na hoti; na akkharaparicchede nipuṇoti attho. Na pubbāparakusaloti atthapubbāpare dhammapubbāpare niruttipubbāpare byañjanapubbāpare purekathāpacchākathāsu ca na kusalo hoti.
કોધનોતિઆદીનિ યસ્મા કોધાદીહિ અભિભૂતો કારણાકારણં ન જાનાતિ, વિનિચ્છિતું ન સક્કોતિ, તસ્મા વુત્તાનિ. પસારેતા હોતિ નો સારેતાતિ મોહેતા હોતિ, ન સતિઉપ્પાદેતા; ચોદકચુદિતકાનં કથં મોહેતિ પિદહતિ ન સારેતીતિ અત્થો. સેસમેત્થ ઉબ્બાહિકવગ્ગે ઉત્તાનમેવાતિ.
Kodhanotiādīni yasmā kodhādīhi abhibhūto kāraṇākāraṇaṃ na jānāti, vinicchituṃ na sakkoti, tasmā vuttāni. Pasāretā hotino sāretāti mohetā hoti, na satiuppādetā; codakacuditakānaṃ kathaṃ moheti pidahati na sāretīti attho. Sesamettha ubbāhikavagge uttānamevāti.
ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ubbāhikavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૯. ઉબ્બાહિકવગ્ગો • 9. Ubbāhikavaggo
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણના • Ubbāhikavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણના • Ubbāhikavaggavaṇṇanā