Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    3. உப⁴யத்த²ஸுத்தவண்ணனா

    3. Ubhayatthasuttavaṇṇanā

    23. ததியே பா⁴விதோதி உப்பாதி³தோ ச வட்³டி⁴தோ ச. ப³ஹுலீகதோதி புனப்புனங் கதோ. அத்தோ²தி ஹிதங். தஞ்ஹி அரணீயதோ உபக³ந்தப்³ப³தோ அத்தோ²தி வுச்சதி. ஸமதி⁴க³ய்ஹ திட்ட²தீதி ஸம்மா பரிக்³க³ஹெத்வா அவிஜஹித்வா வத்ததி. தி³ட்ட²த⁴ம்மிகந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மோ வுச்சதி பச்சக்க²பூ⁴தோ அத்தபா⁴வோ, தி³ட்ட²த⁴ம்மே ப⁴வங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகங், இத⁴லோகபரியாபன்னந்தி அத்தோ². ஸம்பராயிகந்தி த⁴ம்மவஸேன ஸம்பரேதப்³ப³தோ ஸம்பராயோ, பரலோகோ, ஸம்பராயே ப⁴வங் ஸம்பராயிகங், பரலோகபரியாபன்னந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    23. Tatiye bhāvitoti uppādito ca vaḍḍhito ca. Bahulīkatoti punappunaṃ kato. Atthoti hitaṃ. Tañhi araṇīyato upagantabbato atthoti vuccati. Samadhigayha tiṭṭhatīti sammā pariggahetvā avijahitvā vattati. Diṭṭhadhammikanti diṭṭhadhammo vuccati paccakkhabhūto attabhāvo, diṭṭhadhamme bhavaṃ diṭṭhadhammikaṃ, idhalokapariyāpannanti attho. Samparāyikanti dhammavasena samparetabbato samparāyo, paraloko, samparāye bhavaṃ samparāyikaṃ, paralokapariyāpannanti vuttaṃ hoti.

    கோ பனேஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகோ நாம அத்தோ², கோ வா ஸம்பராயிகோதி? ஸங்கே²பேன தாவ யங் இத⁴லோகஸுக²ங், யஞ்சேதரஹி இத⁴லோகஸுகா²வஹங், அயங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகோ அத்தோ². ஸெய்யதி²த³ங் – க³ஹட்டா²னங் தாவ இத⁴ யங் கிஞ்சி வித்தூபகரணங், அனாகுலகம்மந்ததா, ஆரொக்³யஸங்விதா⁴னங், வத்து²விஸத³கிரியாயோக³விஹிதானி ஸிப்பாயதனவிஜ்ஜாட்டா²னானி ஸங்க³ஹிதபரிஜனதாதி ஏவமாதி³. பப்³ப³ஜிதானங் பன யே இமே ஜீவிதபரிக்கா²ரா சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரா. தேஸங் அகிச்ச²லாபோ⁴, தத்த² ச ஸங்கா²ய படிஸேவனா , ஸங்கா²ய பரிவஜ்ஜனா, வத்து²விஸத³கிரியா, அப்பிச்ச²தா, ஸந்துட்டி², பவிவேகோ, அஸங்ஸக்³கோ³தி ஏவமாதி³. பதிரூபதே³ஸவாஸஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனயோனிஸோமனஸிகாராத³யோ பன உப⁴யேஸங் ஸாதா⁴ரணா உப⁴யானுரூபா சாதி வேதி³தப்³பா³.

    Ko panesa diṭṭhadhammiko nāma attho, ko vā samparāyikoti? Saṅkhepena tāva yaṃ idhalokasukhaṃ, yañcetarahi idhalokasukhāvahaṃ, ayaṃ diṭṭhadhammiko attho. Seyyathidaṃ – gahaṭṭhānaṃ tāva idha yaṃ kiñci vittūpakaraṇaṃ, anākulakammantatā, ārogyasaṃvidhānaṃ, vatthuvisadakiriyāyogavihitāni sippāyatanavijjāṭṭhānāni saṅgahitaparijanatāti evamādi. Pabbajitānaṃ pana ye ime jīvitaparikkhārā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārā. Tesaṃ akicchalābho, tattha ca saṅkhāya paṭisevanā , saṅkhāya parivajjanā, vatthuvisadakiriyā, appicchatā, santuṭṭhi, paviveko, asaṃsaggoti evamādi. Patirūpadesavāsasappurisūpanissayasaddhammassavanayonisomanasikārādayo pana ubhayesaṃ sādhāraṇā ubhayānurūpā cāti veditabbā.

    அப்பமாதோ³தி எத்த² அப்பமாதோ³ பமாத³ப்படிபக்க²தோ வேதி³தப்³போ³. கோ பனேஸ பமாதோ³ நாம? பமஜ்ஜனாகாரோ. வுத்தங் ஹேதங் –

    Appamādoti ettha appamādo pamādappaṭipakkhato veditabbo. Ko panesa pamādo nāma? Pamajjanākāro. Vuttaṃ hetaṃ –

    ‘‘தத்த² கதமோ பமாதோ³? காயது³ச்சரிதே வா வசீது³ச்சரிதே வா மனோது³ச்சரிதே வா பஞ்சஸு வா காமகு³ணேஸு சித்தஸ்ஸ வொஸ்ஸக்³கோ³ வொஸ்ஸக்³கா³னுப்பாத³னங் குஸலானங் வா த⁴ம்மானங் பா⁴வனாய அஸக்கச்சகிரியதா அஸாதச்சகிரியதா அனட்டி²தகிரியதா ஓலீனவுத்திதா நிக்கி²த்தச²ந்த³தா நிக்கி²த்தது⁴ரதா அனாஸேவனா அபா⁴வனா அப³ஹுலீகம்மங் அனதி⁴ட்டா²னங் அனநுயோகோ³பமாதோ³. யோ ஏவரூபோ பமாதோ³ பமஜ்ஜனா பமஜ்ஜிதத்தங். அயங் வுச்சதி பமாதோ³’’தி (விப⁴॰ 846).

    ‘‘Tattha katamo pamādo? Kāyaduccarite vā vacīduccarite vā manoduccarite vā pañcasu vā kāmaguṇesu cittassa vossaggo vossaggānuppādanaṃ kusalānaṃ vā dhammānaṃ bhāvanāya asakkaccakiriyatā asātaccakiriyatā anaṭṭhitakiriyatā olīnavuttitā nikkhittachandatā nikkhittadhuratā anāsevanā abhāvanā abahulīkammaṃ anadhiṭṭhānaṃ ananuyogopamādo. Yo evarūpo pamādo pamajjanā pamajjitattaṃ. Ayaṃ vuccati pamādo’’ti (vibha. 846).

    தஸ்மா வுத்தப்படிபக்க²தோ அப்பமாதோ³ வேதி³தப்³போ³. அத்த²தோ ஹி ஸோ ஸதியா அவிப்பவாஸோ, நிச்சங் உபட்டி²தஸ்ஸதியா ஏதங் நாமங். அபரே பன ‘‘ஸதிஸம்பஜஞ்ஞயோகே³ன பவத்தா சத்தாரோ அரூபினோ க²ந்தா⁴ அப்பமாதோ³’’தி வத³ந்தி.

    Tasmā vuttappaṭipakkhato appamādo veditabbo. Atthato hi so satiyā avippavāso, niccaṃ upaṭṭhitassatiyā etaṃ nāmaṃ. Apare pana ‘‘satisampajaññayogena pavattā cattāro arūpino khandhā appamādo’’ti vadanti.

    ‘‘பா⁴விதோ ப³ஹூலீகதோ’’தி வுத்தங், கத²ங் பனாயங் அப்பமாதோ³ பா⁴வேதப்³போ³தி? ந அப்பமாத³பா⁴வனா நாம விஸுங் ஏகபா⁴வனா அத்தி². யா ஹி காசி புஞ்ஞகிரியா குஸலகிரியா, ஸப்³பா³ ஸா அப்பமாத³பா⁴வனாத்வேவ வேதி³தப்³பா³. விஸேஸதோ பன விவட்டூபனிஸ்ஸயங் ஸரணக³மனங் காயிகவாசஸிகஸங்வரஞ்ச உபாதா³ய ஸப்³பா³ ஸீலபா⁴வனா, ஸப்³பா³ ஸமாதி⁴பா⁴வனா, ஸப்³பா³ பஞ்ஞாபா⁴வனா, ஸப்³பா³ குஸலபா⁴வனா, அனவஜ்ஜபா⁴வனா, அப்பமாத³பா⁴வனாதி வேதி³தப்³பா³. ‘‘அப்பமாதோ³’’தி ஹி இத³ங் மஹந்தங் அத்த²ங் தீ³பேதி, மஹந்தங் அத்த²ங் பரிக்³க³ஹெத்வா திட்ட²தி. ஸகலம்பி தேபிடகங் பு³த்³த⁴வசனங் ஆஹரித்வா அப்பமாத³பத³ஸ்ஸ அத்த²ங் கத்வா கதெ²ந்தோ த⁴ம்மகதி²கோ ‘‘அதித்தே²ன பக்க²ந்தோ³’’தி ந வத்தப்³போ³. கஸ்மா? அப்பமாத³பத³ஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வதோ. ததா² ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ குஸினாராயங் யமகஸாலானமந்தரே பரினிப்³பா³னஸமயே நிபன்னோ அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ பட்டா²ய பஞ்சசத்தாலீஸாய வஸ்ஸேஸு அத்தனா பா⁴ஸிதங் த⁴ம்மங் ஏகேன பதே³ன ஸங்க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ – ‘‘அப்பமாதே³ன ஸம்பாதே³தா²’’தி பி⁴க்கூ²னங் ஓவாத³மதா³ஸி. ததா² ச வுத்தங் –

    ‘‘Bhāvito bahūlīkato’’ti vuttaṃ, kathaṃ panāyaṃ appamādo bhāvetabboti? Na appamādabhāvanā nāma visuṃ ekabhāvanā atthi. Yā hi kāci puññakiriyā kusalakiriyā, sabbā sā appamādabhāvanātveva veditabbā. Visesato pana vivaṭṭūpanissayaṃ saraṇagamanaṃ kāyikavācasikasaṃvarañca upādāya sabbā sīlabhāvanā, sabbā samādhibhāvanā, sabbā paññābhāvanā, sabbā kusalabhāvanā, anavajjabhāvanā, appamādabhāvanāti veditabbā. ‘‘Appamādo’’ti hi idaṃ mahantaṃ atthaṃ dīpeti, mahantaṃ atthaṃ pariggahetvā tiṭṭhati. Sakalampi tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ āharitvā appamādapadassa atthaṃ katvā kathento dhammakathiko ‘‘atitthena pakkhando’’ti na vattabbo. Kasmā? Appamādapadassa mahantabhāvato. Tathā hi sammāsambuddho kusinārāyaṃ yamakasālānamantare parinibbānasamaye nipanno abhisambodhito paṭṭhāya pañcacattālīsāya vassesu attanā bhāsitaṃ dhammaṃ ekena padena saṅgahetvā dassento – ‘‘appamādena sampādethā’’ti bhikkhūnaṃ ovādamadāsi. Tathā ca vuttaṃ –

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே , யானி கானிசி ஜங்க³லானங் பாணானங் பத³ஜாதானி, ஸப்³பா³னி தானி ஹத்தி²பதே³ ஸமோதா⁴னங் க³ச்ச²ந்தி, ஹத்தி²பத³ங் தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதி யதி³த³ங் மஹந்தட்டே²ன; ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, யே கேசி குஸலா த⁴ம்மா, ஸப்³பே³தே அப்பமாத³மூலகா அப்பமாத³ஸமோஸரணா, அப்பமாதோ³ தேஸங் த⁴ம்மானங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.300).

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave , yāni kānici jaṅgalānaṃ pāṇānaṃ padajātāni, sabbāni tāni hatthipade samodhānaṃ gacchanti, hatthipadaṃ tesaṃ aggamakkhāyati yadidaṃ mahantaṭṭhena; evameva kho, bhikkhave, ye keci kusalā dhammā, sabbete appamādamūlakā appamādasamosaraṇā, appamādo tesaṃ dhammānaṃ aggamakkhāyatī’’ti (ma. ni. 1.300).

    கா³தா²ஸு அப்பமாத³ங் பஸங்ஸந்தீதி தா³னாதி³புஞ்ஞகிரியாஸு அப்பமாத³ங் அப்பமஜ்ஜனங் பண்டி³தா ஸப்பஞ்ஞா பு³த்³தா⁴த³யோ பஸங்ஸந்தி, வண்ணெந்தி தோ²மெந்தி. கஸ்மா? யஸ்மா அப்பமத்தோ உபோ⁴ அத்தே² அதி⁴க³ண்ஹாதி பண்டி³தோ. கே பன தே உபோ⁴ அத்தா²தி ஆஹ – ‘‘தி³ட்டே² த⁴ம்மே ச யோ அத்தோ², யோ சத்தோ² ஸம்பராயிகோ’’தி, ஏவமெத்த² பத³யோஜனா வேதி³தப்³பா³. இதா⁴பி தி³ட்டே² த⁴ம்மே ச யோ அத்தோ²தி க³ஹட்ட²ஸ்ஸ தாவ ‘‘அனவஜ்ஜானி கம்மானி, அனாகுலா ச கம்மந்தா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தோ கஸிகோ³ரக்கா²தி³விதி⁴னா லத்³த⁴ப்³போ³ அத்தோ², பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ பன அவிப்படிஸாராதி³அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. யோ சத்தோ² ஸம்பராயிகோதி பன உப⁴யேஸம்பி த⁴ம்மசரியாவ வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. அத்தா²பி⁴ஸமயாதி து³வித⁴ஸ்ஸபி அத்த²ஸ்ஸ ஹிதஸ்ஸ படிலாபா⁴, லத்³த⁴ப்³பே³ன ஸமிதி ஸங்க³தி ஸமோதா⁴னந்தி ஸமயோ, லாபோ⁴. ஸமயோ ஏவ அபி⁴ஸமயோ, அபி⁴முக²பா⁴வேன வா ஸமயோ அபி⁴ஸமயோதி ஏவமெத்த² அபி⁴ஸமயோ வேதி³தப்³போ³. தி⁴திஸம்பன்னத்தா தீ⁴ரோ. ததியேன செத்த² அத்த²-ஸத்³தே³ன பரமத்த²ஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸாபி ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ. இதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே வட்டஸம்பத்தி ஏவ கதி²தா. கா³தா²யங் பன விவட்டஸ்ஸபி ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³. ததா² ஹி வுத்தங் –

    Gāthāsu appamādaṃ pasaṃsantīti dānādipuññakiriyāsu appamādaṃ appamajjanaṃ paṇḍitā sappaññā buddhādayo pasaṃsanti, vaṇṇenti thomenti. Kasmā? Yasmā appamatto ubho atthe adhigaṇhāti paṇḍito. Ke pana te ubho atthāti āha – ‘‘diṭṭhe dhamme ca yo attho, yo cattho samparāyiko’’ti, evamettha padayojanā veditabbā. Idhāpi diṭṭhe dhamme ca yo atthoti gahaṭṭhassa tāva ‘‘anavajjāni kammāni, anākulā ca kammantā’’tiādinā nayena vutto kasigorakkhādividhinā laddhabbo attho, pabbajitassa pana avippaṭisārādiattho veditabbo. Yo cattho samparāyikoti pana ubhayesampi dhammacariyāva vuttāti veditabbā. Atthābhisamayāti duvidhassapi atthassa hitassa paṭilābhā, laddhabbena samiti saṅgati samodhānanti samayo, lābho. Samayo eva abhisamayo, abhimukhabhāvena vā samayo abhisamayoti evamettha abhisamayo veditabbo. Dhitisampannattā dhīro. Tatiyena cettha attha-saddena paramatthassa nibbānassāpi saṅgaho veditabbo. Sesaṃ suviññeyyameva. Iti imasmiṃ sutte vaṭṭasampatti eva kathitā. Gāthāyaṃ pana vivaṭṭassapi saṅgaho daṭṭhabbo. Tathā hi vuttaṃ –

    ‘‘அப்பமாதோ³ அமதபத³ங், பமாதோ³ மச்சுனோ பத³ங்;

    ‘‘Appamādo amatapadaṃ, pamādo maccuno padaṃ;

    அப்பமத்தா ந மீயந்தி, யே பமத்தா யதா² மதா.

    Appamattā na mīyanti, ye pamattā yathā matā.

    ‘‘ஏவங் விஸேஸதோ ஞத்வா, அப்பமாத³ம்ஹி பண்டி³தா;

    ‘‘Evaṃ visesato ñatvā, appamādamhi paṇḍitā;

    அப்பமாதே³ பமோத³ந்தி, அரியானங் கோ³சரே ரதா.

    Appamāde pamodanti, ariyānaṃ gocare ratā.

    ‘‘தே ஜா²யினோ ஸாததிகா, நிச்சங் த³ள்ஹபரக்கமா;

    ‘‘Te jhāyino sātatikā, niccaṃ daḷhaparakkamā;

    பு²ஸந்தி தீ⁴ரா நிப்³பா³னங், யோக³க்கே²மங் அனுத்தர’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 21-23);

    Phusanti dhīrā nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttara’’nti. (dha. pa. 21-23);

    தஸ்மா ‘‘அத்தா²பி⁴ஸமயா’’தி எத்த² லோகுத்தரத்த²வஸேனபி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Tasmā ‘‘atthābhisamayā’’ti ettha lokuttaratthavasenapi attho veditabbo.

    ததியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tatiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 3. உப⁴யத்த²ஸுத்தங் • 3. Ubhayatthasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact