Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. ઉદકદાયિકાથેરીઅપદાનં

    10. Udakadāyikātherīapadānaṃ

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘નગરે બન્ધુમતિયા, અહોસિં ઉદહારિકા;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, ahosiṃ udahārikā;

    ઉદહારેન જીવામિ, તેન પોસેમિ દારકે.

    Udahārena jīvāmi, tena posemi dārake.

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘દેય્યધમ્મો ચ મે નત્થિ, પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરે;

    ‘‘Deyyadhammo ca me natthi, puññakkhette anuttare;

    કોટ્ઠકં ઉપસઙ્કમ્મ, ઉદકં પટ્ઠપેસહં.

    Koṭṭhakaṃ upasaṅkamma, udakaṃ paṭṭhapesahaṃ.

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, તાવતિંસમગચ્છહં;

    ‘‘Tena kammena sukatena, tāvatiṃsamagacchahaṃ;

    તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, ઉદહારેન નિમ્મિતં.

    Tattha me sukataṃ byamhaṃ, udahārena nimmitaṃ.

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘અચ્છરાનં સહસ્સસ્સ, અહઞ્હિ પવરા તદા;

    ‘‘Accharānaṃ sahassassa, ahañhi pavarā tadā;

    દસટ્ઠાનેહિ તા સબ્બા, અભિભોમિ સદા અહં.

    Dasaṭṭhānehi tā sabbā, abhibhomi sadā ahaṃ.

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘પઞ્ઞાસં દેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Paññāsaṃ devarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    વીસતિચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં.

    Vīsaticakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘દુવે ભવે સંસરામિ, દેવત્તે અથ માનુસે;

    ‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, દકદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dakadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘પબ્બતગ્ગે દુમગ્ગે વા, અન્તલિક્ખે ચ ભૂમિયં;

    ‘‘Pabbatagge dumagge vā, antalikkhe ca bhūmiyaṃ;

    યદા ઉદકમિચ્છામિ, ખિપ્પં પટિલભામહં.

    Yadā udakamicchāmi, khippaṃ paṭilabhāmahaṃ.

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘અવુટ્ઠિકા દિસા નત્થિ, સન્તત્તા કુથિતાપિ 1 ચ;

    ‘‘Avuṭṭhikā disā natthi, santattā kuthitāpi 2 ca;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, મહામેઘો પવસ્સતિ.

    Mama saṅkappamaññāya, mahāmegho pavassati.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘કદાચિ નીયમાનાય, ઞાતિસઙ્ઘેન મે તદા;

    ‘‘Kadāci nīyamānāya, ñātisaṅghena me tadā;

    યદા ઇચ્છામહં વસ્સં, મહામેઘો અજાયથ.

    Yadā icchāmahaṃ vassaṃ, mahāmegho ajāyatha.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘ઉણ્હં વા પરિળાહો વા, સરીરે મે ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Uṇhaṃ vā pariḷāho vā, sarīre me na vijjati;

    કાયે ચ મે રજો નત્થિ, દકદાનસ્સિદં ફલં.

    Kāye ca me rajo natthi, dakadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘વિસુદ્ધમનસા અજ્જ, અપેતમનપાપિકા;

    ‘‘Visuddhamanasā ajja, apetamanapāpikā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં દકં અદદિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ dakaṃ adadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, દકદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dakadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૩૦.

    130.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં ઉદકદાયિકા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ udakadāyikā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઉદકદાયિકાથેરિયાપદાનં દસમં.

    Udakadāyikātheriyāpadānaṃ dasamaṃ.

    સુમેધાવગ્ગો પઠમો.

    Sumedhāvaggo paṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સુમેધા મેખલાદાયી, મણ્ડપં સઙ્કમં દદા;

    Sumedhā mekhalādāyī, maṇḍapaṃ saṅkamaṃ dadā;

    નળમાલી પિણ્ડદદા, કટચ્છુ ઉપ્પલપ્પદા.

    Naḷamālī piṇḍadadā, kaṭacchu uppalappadā.

    દીપદા દકદા ચેવ, ગાથાયો ગણિતા ઇહ;

    Dīpadā dakadā ceva, gāthāyo gaṇitā iha;

    એકગાથાસતઞ્ચેવ, તિંસતિ ચ તદુત્તરિ 3.

    Ekagāthāsatañceva, tiṃsati ca taduttari 4.







    Footnotes:
    1. સન્તત્તા કુથિતા ન ચ (સી॰ પી॰), સન્તત્તા ખુપ્પિતા હિ મે (સ્યા॰)
    2. santattā kuthitā na ca (sī. pī.), santattā khuppitā hi me (syā.)
    3. સત્તરસં તદુત્તરિ (સ્યા॰), સત્તાદસ તદુત્તરિં (પી॰)
    4. sattarasaṃ taduttari (syā.), sattādasa taduttariṃ (pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact