Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૬. ઉદકપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
6. Udakapūjakattheraapadānavaṇṇanā
સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધન્તિઆદિકં આયસ્મતો ઉદકપૂજકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ પૂરિતકુસલસઞ્ચયો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ પરિપૂરિયમાનો પુદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય કુસલાકુસલં જાનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો આકાસે ગચ્છતો નિક્ખન્તછબ્બણ્ણબુદ્ધરંસીસુ પસન્નો ઉભોહિ હત્થેહિ ઉદકં ગહેત્વા પૂજેસિ. તેન પૂજિતં ઉદકં રજતબુબ્બુલં વિય આકાસે અટ્ઠાસિ. સો અભિપ્પસન્નો તેનેવ સોમનસ્સેન તુસિતાદીસુ નિબ્બત્તો દિબ્બસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા અપરભાગે મનુસ્સસમ્પત્તિયો ચ અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Suvaṇṇavaṇṇaṃsambuddhantiādikaṃ āyasmato udakapūjakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu pūritakusalasañcayo tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni paripūriyamāno pudumuttarassa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhimanvāya kusalākusalaṃ jānanto padumuttarassa bhagavato ākāse gacchato nikkhantachabbaṇṇabuddharaṃsīsu pasanno ubhohi hatthehi udakaṃ gahetvā pūjesi. Tena pūjitaṃ udakaṃ rajatabubbulaṃ viya ākāse aṭṭhāsi. So abhippasanno teneva somanassena tusitādīsu nibbatto dibbasampattiyo anubhavitvā aparabhāge manussasampattiyo ca anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto viññutaṃ patto satthari pasīditvā pabbajito nacirasseva arahā ahosi.
૨૯. સો અપરભાગે અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધન્તિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તમેવ. ઘતાસનંવ જલિતન્તિ ઘતં વુચ્ચતિ સપ્પિ, ઘતસ્સ આસનં આધારન્તિ ઘતાસનં, અગ્ગિ, અથ વા તં અસતિ ભુઞ્જતીતિ ઘતાસનં , અગ્ગિયેવ. યથા ઘતે આસિત્તે અગ્ગિમ્હિ અગ્ગિસિખા અતીવ જલતિ, એવં અગ્ગિક્ખન્ધં ઇવ જલમાનં ભગવન્તન્તિ અત્થો. આદિત્તંવ હુતાસનન્તિ હુતં વુચ્ચતિ પૂજાસક્કારે, હુતસ્સ પૂજાસક્કારસ્સ આસનન્તિ હુતાસનં, જલમાનં સૂરિયં ઇવ દ્વત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણેહિ બ્યામપ્પભામણ્ડલેહિ વિજ્જોતમાનં સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધં અનિલઞ્જસે આકાસે ગચ્છન્તં અદ્દસન્તિ સમ્બન્ધો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
29. So aparabhāge attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhantiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttameva. Ghatāsanaṃva jalitanti ghataṃ vuccati sappi, ghatassa āsanaṃ ādhāranti ghatāsanaṃ, aggi, atha vā taṃ asati bhuñjatīti ghatāsanaṃ , aggiyeva. Yathā ghate āsitte aggimhi aggisikhā atīva jalati, evaṃ aggikkhandhaṃ iva jalamānaṃ bhagavantanti attho. Ādittaṃva hutāsananti hutaṃ vuccati pūjāsakkāre, hutassa pūjāsakkārassa āsananti hutāsanaṃ, jalamānaṃ sūriyaṃ iva dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇehi byāmappabhāmaṇḍalehi vijjotamānaṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhaṃ anilañjase ākāse gacchantaṃ addasanti sambandho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
ઉદકપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Udakapūjakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. ઉદકપૂજકત્થેરઅપદાનં • 6. Udakapūjakattheraapadānaṃ