Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨૪. ઉદકાસનવગ્ગો
24. Udakāsanavaggo
૧-૧૦.ઉદકાસનદાયકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના
1-10.Udakāsanadāyakattheraapadānādivaṇṇanā
ચતુવીસતિમે વગ્ગે પઠમદુતિયાપદાનાનિ ઉત્તાનાનેવ.
Catuvīsatime vagge paṭhamadutiyāpadānāni uttānāneva.
૯. તતિયાપદાને અરુણવતિયા નગરેતિ આ સમન્તતો આલોકં કરોન્તો ઉણતિ ઉગ્ગચ્છતીતિ અરુણો, સો તસ્મિં વિજ્જતીતિ અરુણવતી, તસ્મિં નગરે આલોકં કરોન્તો સૂરિયો ઉગ્ગચ્છતીતિ અત્થો. સેસનગરેસુપિ સૂરિયુગ્ગમને વિજ્જમાનેપિ વિસેસવચનં સબ્બચતુપ્પદાનં મહિયં સયનેપિ સતિ મહિયં સયતીતિ મહિંસોતિ વચનં વિય રૂળ્હિવસેન વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. અથ વા પાકારપાસાદહમ્મિયાદીસુ સુવણ્ણરજતમણિમુત્તાદિસત્તરતનપભાહિ અરુણુગ્ગમનં વિય પભાવતી અરુણવતી નામ, તસ્મિં અરુણવતિયા નગરે, પૂપિકો પૂપવિક્કયેન જીવિકં કપ્પેન્તો અહોસિન્તિ અત્થો.
9. Tatiyāpadāne aruṇavatiyā nagareti ā samantato ālokaṃ karonto uṇati uggacchatīti aruṇo, so tasmiṃ vijjatīti aruṇavatī, tasmiṃ nagare ālokaṃ karonto sūriyo uggacchatīti attho. Sesanagaresupi sūriyuggamane vijjamānepi visesavacanaṃ sabbacatuppadānaṃ mahiyaṃ sayanepi sati mahiyaṃ sayatīti mahiṃsoti vacanaṃ viya rūḷhivasena vuttanti veditabbaṃ. Atha vā pākārapāsādahammiyādīsu suvaṇṇarajatamaṇimuttādisattaratanapabhāhi aruṇuggamanaṃ viya pabhāvatī aruṇavatī nāma, tasmiṃ aruṇavatiyā nagare, pūpiko pūpavikkayena jīvikaṃ kappento ahosinti attho.
૧૪. ચતુત્થાપદાને તિવરાયં પુરે રમ્મેતિ તીહિ પાકારેહિ પરિવારિતા પરિક્ખિત્તાતિ તિવરા, ખજ્જભોજ્જાદિઉપભોગવત્થાભરણાદિનચ્ચગીતાદીહિ રમણીયન્તિ રમ્મં, તસ્મિં તિવરાયં પુરે નગરે રમ્મે નળકારો અહં અહોસિન્તિ સમ્બન્ધો.
14. Catutthāpadāne tivarāyaṃ pure rammeti tīhi pākārehi parivāritā parikkhittāti tivarā, khajjabhojjādiupabhogavatthābharaṇādinaccagītādīhi ramaṇīyanti rammaṃ, tasmiṃ tivarāyaṃ pure nagare ramme naḷakāro ahaṃ ahosinti sambandho.
પઞ્ચમાપદાનં ઉત્તાનત્થમેવ.
Pañcamāpadānaṃ uttānatthameva.
૨૩. છટ્ઠાપદાને વણ્ણકારો અહં તદાતિ નીલપીતરત્તાદિવણ્ણવસેન વત્થાનિ કરોતિ રઞ્જેતીતિ વણ્ણકારો. વત્થરજકો હુત્વા ચેતિયે વત્થેહિ અચ્છાદનસમયે નાનાવણ્ણેહિ દુસ્સાનિ રઞ્જેસિન્તિ અત્થો.
23. Chaṭṭhāpadāne vaṇṇakāro ahaṃ tadāti nīlapītarattādivaṇṇavasena vatthāni karoti rañjetīti vaṇṇakāro. Vattharajako hutvā cetiye vatthehi acchādanasamaye nānāvaṇṇehi dussāni rañjesinti attho.
૨૭. સત્તમાપદાને પિયાલં પુપ્ફિતં દિસ્વાતિ સુપુપ્ફિતં પિયાલરુક્ખં દિસ્વા. ગતમગ્ગે ખિપિં અહન્તિ અહં મિગલુદ્દો નેસાદો હુત્વા પિયાલપુપ્ફં ઓચિનિત્વા બુદ્ધસ્સ ગતમગ્ગે ખિપિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
27. Sattamāpadāne piyālaṃ pupphitaṃ disvāti supupphitaṃ piyālarukkhaṃ disvā. Gatamagge khipiṃahanti ahaṃ migaluddo nesādo hutvā piyālapupphaṃ ocinitvā buddhassa gatamagge khipiṃ pūjesinti attho.
૩૦. અટ્ઠમાપદાને સકે સિપ્પે અપત્થદ્ધોતિ અત્તનો તક્કબ્યાકરણાદિસિપ્પસ્મિં અપત્થદ્ધો પતિટ્ઠિતો છેકો અહં કાનનં અગમં ગતો સમ્બુદ્ધં યન્તં દિસ્વાનાતિ વનન્તરે ગચ્છન્તં વિપસ્સિં સમ્બુદ્ધં પસ્સિત્વા. અમ્બયાગં અદાસહન્તિ અહં અમ્બદાનં અદાસિન્તિ અત્થો.
30. Aṭṭhamāpadāne sake sippe apatthaddhoti attano takkabyākaraṇādisippasmiṃ apatthaddho patiṭṭhito cheko ahaṃ kānanaṃ agamaṃ gato sambuddhaṃ yantaṃ disvānāti vanantare gacchantaṃ vipassiṃ sambuddhaṃ passitvā. Ambayāgaṃ adāsahanti ahaṃ ambadānaṃ adāsinti attho.
૩૩. નવમાપદાને જગતી કારિતા મય્હન્તિ અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો સરીરધાતુનિધાપિતચેતિયે જગતિ છિન્નભિન્નઆલિન્દપુપ્ફાધાનસઙ્ખાતા જગતિ મયા કારિતા કારાપિતાતિ અત્થો.
33. Navamāpadāne jagatī kāritā mayhanti atthadassissa bhagavato sarīradhātunidhāpitacetiye jagati chinnabhinnaālindapupphādhānasaṅkhātā jagati mayā kāritā kārāpitāti attho.
દસમાપદાનં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
Dasamāpadānaṃ uttānatthamevāti.
ચતુવીસતિમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.
Catuvīsatimavaggavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi
૩. સાલપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 3. Sālapupphiyattheraapadānaṃ
૪. કિલઞ્જદાયકત્થેરઅપદાનં • 4. Kilañjadāyakattheraapadānaṃ
૬. વણ્ણકારત્થેરઅપદાનં • 6. Vaṇṇakārattheraapadānaṃ
૭. પિયાલપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 7. Piyālapupphiyattheraapadānaṃ
૮. અમ્બયાગદાયકત્થેરઅપદાનં • 8. Ambayāgadāyakattheraapadānaṃ
૯. જગતિકારકત્થેરઅપદાનં • 9. Jagatikārakattheraapadānaṃ