Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૪. ઉદપાનદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    4. Udapānadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    વિપસ્સિનો ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો ઉદપાનદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ થેરો પુરિમમુનિવરેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ ભવેસુ કતપુઞ્ઞસઞ્ચયો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો ‘‘પાનીયદાનં મયા દાતબ્બં, તઞ્ચ નિરન્તરં કત્વા પવત્તેતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા એકં કૂપં ખનાપેત્વા ઉદકસમ્પત્તકાલે ઇટ્ઠકાહિ ચિનાપેત્વા થિરં કત્વા તત્થ ઉટ્ઠિતેન ઉદકેન પુણ્ણં તં ઉદપાનં વિપસ્સિસ્સ ભગવતો નિય્યાદેસિ. ભગવા પાનીયદાનાનિસંસદીપકં અનુમોદનં અકાસિ . સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો નિબ્બત્તનિબ્બત્તટ્ઠાને પોક્ખરણીઉદપાનપાનીયાદિસમ્પન્નો સુખમનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સદ્ધો પસન્નો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Vipassino bhagavatotiādikaṃ āyasmato udapānadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi thero purimamunivaresu katādhikāro anekesu bhavesu katapuññasañcayo vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhippatto ‘‘pānīyadānaṃ mayā dātabbaṃ, tañca nirantaraṃ katvā pavattetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā ekaṃ kūpaṃ khanāpetvā udakasampattakāle iṭṭhakāhi cināpetvā thiraṃ katvā tattha uṭṭhitena udakena puṇṇaṃ taṃ udapānaṃ vipassissa bhagavato niyyādesi. Bhagavā pānīyadānānisaṃsadīpakaṃ anumodanaṃ akāsi . So tena puññena devamanussesu saṃsaranto nibbattanibbattaṭṭhāne pokkharaṇīudapānapānīyādisampanno sukhamanubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kule nibbatto vuddhimanvāya saddho pasanno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.

    ૧૮. સો અપરભાગે અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો વિપસ્સિનો ભગવતોતિઆદિમાહ. તત્થ ઉદપાનો કતો મયાતિ ઉદકં પિવન્તિ એત્થાતિ ઉદપાનો, કૂપપોક્ખરણીતળાકાનમેતં અધિવચનં. સો ઉદપાનો કૂપો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો અત્થાય કતો ખનિતોતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    18. So aparabhāge attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento vipassino bhagavatotiādimāha. Tattha udapāno kato mayāti udakaṃ pivanti etthāti udapāno, kūpapokkharaṇītaḷākānametaṃ adhivacanaṃ. So udapāno kūpo vipassissa bhagavato atthāya kato khanitoti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.

    ઉદપાનદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Udapānadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૪. ઉદપાનદાયકત્થેરઅપદાનં • 4. Udapānadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact