Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    458. உத³யஜாதகங் (4)

    458. Udayajātakaṃ (4)

    37.

    37.

    ஏகா நிஸின்னா ஸுசி ஸஞ்ஞதூரூ, பாஸாத³மாருய்ஹ அனிந்தி³தங்கீ³;

    Ekā nisinnā suci saññatūrū, pāsādamāruyha aninditaṅgī;

    யாசாமி தங் கின்னரனெத்தசக்கு², இமேகரத்திங் உப⁴யோ வஸேம.

    Yācāmi taṃ kinnaranettacakkhu, imekarattiṃ ubhayo vasema.

    38.

    38.

    ஓகிண்ணந்தரபரிக²ங், த³ள்ஹமட்டாலகொட்ட²கங்;

    Okiṇṇantaraparikhaṃ, daḷhamaṭṭālakoṭṭhakaṃ;

    ரக்கி²தங் க²க்³க³ஹத்தே²ஹி, து³ப்பவேஸமித³ங் புரங்.

    Rakkhitaṃ khaggahatthehi, duppavesamidaṃ puraṃ.

    39.

    39.

    த³ஹரஸ்ஸ யுவினோ சாபி, ஆக³மோ ச ந விஜ்ஜதி;

    Daharassa yuvino cāpi, āgamo ca na vijjati;

    அத² கேன நு வண்ணேன, ஸங்க³மங் இச்ச²ஸே மயா.

    Atha kena nu vaṇṇena, saṅgamaṃ icchase mayā.

    40.

    40.

    யக்கோ²ஹமஸ்மி கல்யாணி, ஆக³தொஸ்மி தவந்திகே 1;

    Yakkhohamasmi kalyāṇi, āgatosmi tavantike 2;

    த்வங் மங் நந்த³ய 3 ப⁴த்³த³ந்தே, புண்ணகங்ஸங் த³தா³மி தே.

    Tvaṃ maṃ nandaya 4 bhaddante, puṇṇakaṃsaṃ dadāmi te.

    41.

    41.

    தே³வங் வ யக்க²ங் அத² வா மனுஸ்ஸங், ந பத்த²யே உத³யமதிச்ச அஞ்ஞங்;

    Devaṃ va yakkhaṃ atha vā manussaṃ, na patthaye udayamaticca aññaṃ;

    க³ச்சே²வ த்வங் யக்க² மஹானுபா⁴வ, மா சஸ்ஸு க³ந்த்வா புனராவஜித்த².

    Gaccheva tvaṃ yakkha mahānubhāva, mā cassu gantvā punarāvajittha.

    42.

    42.

    யா ஸா ரதி உத்தமா காமபோ⁴கி³னங், யங் ஹேது ஸத்தா விஸமங் சரந்தி;

    Yā sā rati uttamā kāmabhoginaṃ, yaṃ hetu sattā visamaṃ caranti;

    மா தங் ரதிங் ஜீயி துவங் ஸுசிம்ஹி தே, த³தா³மி தே ரூபியங் கங்ஸபூரங்.

    Mā taṃ ratiṃ jīyi tuvaṃ sucimhi te, dadāmi te rūpiyaṃ kaṃsapūraṃ.

    43.

    43.

    நாரிங் நரோ நிஜ்ஜ²பயங் த⁴னேன, உக்கங்ஸதீ யத்த² கரோதி ச²ந்த³ங்;

    Nāriṃ naro nijjhapayaṃ dhanena, ukkaṃsatī yattha karoti chandaṃ;

    விபச்சனீகோ தவ தே³வத⁴ம்மோ, பச்சக்க²தோ தோ²கதரேன ஏஸி.

    Vipaccanīko tava devadhammo, paccakkhato thokatarena esi.

    44.

    44.

    ஆயு ச வண்ணோ ச 5 மனுஸ்ஸலோகே, நிஹீயதி மனுஜானங் ஸுக்³க³த்தே;

    Āyu ca vaṇṇo ca 6 manussaloke, nihīyati manujānaṃ suggatte;

    தேனேவ வண்ணேன த⁴னம்பி துய்ஹங், நிஹீயதி ஜிண்ணதராஸி அஜ்ஜ.

    Teneva vaṇṇena dhanampi tuyhaṃ, nihīyati jiṇṇatarāsi ajja.

    45.

    45.

    ஏவங் மே பெக்க²மானஸ்ஸ, ராஜபுத்தி யஸஸ்ஸினி;

    Evaṃ me pekkhamānassa, rājaputti yasassini;

    ஹாயதேவ தவ 7 வண்ணோ, அஹோரத்தானமச்சயே.

    Hāyateva tava 8 vaṇṇo, ahorattānamaccaye.

    46.

    46.

    இமினாவ த்வங் வயஸா, ராஜபுத்தி ஸுமேத⁴ஸே;

    Imināva tvaṃ vayasā, rājaputti sumedhase;

    ப்³ரஹ்மசரியங் சரெய்யாஸி, பி⁴ய்யோ வண்ணவதீ ஸியா.

    Brahmacariyaṃ careyyāsi, bhiyyo vaṇṇavatī siyā.

    47.

    47.

    தே³வா ந ஜீரந்தி யதா² மனுஸ்ஸா, க³த்தேஸு தேஸங் வலியோ ந ஹொந்தி;

    Devā na jīranti yathā manussā, gattesu tesaṃ valiyo na honti;

    புச்சா²மி தங் யக்க² மஹானுபா⁴வ, கத²ங் நு தே³வான 9 ஸரீரதே³ஹோ.

    Pucchāmi taṃ yakkha mahānubhāva, kathaṃ nu devāna 10 sarīradeho.

    48.

    48.

    தே³வா ந ஜீரந்தி யதா² மனுஸ்ஸா, க³த்தேஸு தேஸங் வலியோ ந ஹொந்தி;

    Devā na jīranti yathā manussā, gattesu tesaṃ valiyo na honti;

    ஸுவே ஸுவே பி⁴ய்யதரோவ 11 தேஸங், தி³ப்³போ³ ச வண்ணோ விபுலா ச போ⁴கா³.

    Suve suve bhiyyatarova 12 tesaṃ, dibbo ca vaṇṇo vipulā ca bhogā.

    49.

    49.

    கிங்ஸூத⁴ பீ⁴தா ஜனதா அனேகா, மக்³கோ³ ச நேகாயதனங் பவுத்தோ;

    Kiṃsūdha bhītā janatā anekā, maggo ca nekāyatanaṃ pavutto;

    புச்சா²மி தங் யக்க² மஹானுபா⁴வ, கத்த²ட்டி²தோ பரலோகங் ந பா⁴யே.

    Pucchāmi taṃ yakkha mahānubhāva, katthaṭṭhito paralokaṃ na bhāye.

    50.

    50.

    வாசங் மனஞ்ச பணிதா⁴ய ஸம்மா, காயேன பாபானி அகுப்³ப³மானோ;

    Vācaṃ manañca paṇidhāya sammā, kāyena pāpāni akubbamāno;

    ப³ஹுன்னபானங் க⁴ரமாவஸந்தோ, ஸத்³தோ⁴ முதூ³ ஸங்விபா⁴கீ³ வத³ஞ்ஞூ;

    Bahunnapānaṃ gharamāvasanto, saddho mudū saṃvibhāgī vadaññū;

    ஸங்கா³ஹகோ ஸகி²லோ ஸண்ஹவாசோ, எத்த²ட்டி²தோ பரலோகங் ந பா⁴யே.

    Saṅgāhako sakhilo saṇhavāco, etthaṭṭhito paralokaṃ na bhāye.

    51.

    51.

    அனுஸாஸஸி மங் யக்க², யதா² மாதா யதா² பிதா;

    Anusāsasi maṃ yakkha, yathā mātā yathā pitā;

    உளாரவண்ணங் புச்சா²மி, கோ நு த்வமஸி ஸுப்³ரஹா.

    Uḷāravaṇṇaṃ pucchāmi, ko nu tvamasi subrahā.

    52.

    52.

    உத³யோஹமஸ்மி கல்யாணி, ஸங்கரத்தா இதா⁴க³தோ 13;

    Udayohamasmi kalyāṇi, saṅkarattā idhāgato 14;

    ஆமந்த கோ² தங் க³ச்சா²மி, முத்தொஸ்மி தவ ஸங்கரா 15.

    Āmanta kho taṃ gacchāmi, muttosmi tava saṅkarā 16.

    53.

    53.

    ஸசே கோ² த்வங் உத³யோஸி, ஸங்கரத்தா இதா⁴க³தோ;

    Sace kho tvaṃ udayosi, saṅkarattā idhāgato;

    அனுஸாஸ மங் ராஜபுத்த, யதா²ஸ்ஸ புன ஸங்க³மோ.

    Anusāsa maṃ rājaputta, yathāssa puna saṅgamo.

    54.

    54.

    அதிபததி 17 வயோ க²ணோ ததே²வ, டா²னங் நத்தி² து⁴வங் சவந்தி ஸத்தா;

    Atipatati 18 vayo khaṇo tatheva, ṭhānaṃ natthi dhuvaṃ cavanti sattā;

    பரிஜிய்யதி அத்³து⁴வங் ஸரீரங், உத³யே மா பமாத³ 19 சரஸ்ஸு த⁴ம்மங்.

    Parijiyyati addhuvaṃ sarīraṃ, udaye mā pamāda 20 carassu dhammaṃ.

    55.

    55.

    கஸிணா பத²வீ த⁴னஸ்ஸ பூரா, ஏகஸ்ஸேவ ஸியா அனஞ்ஞதெ⁴ய்யா;

    Kasiṇā pathavī dhanassa pūrā, ekasseva siyā anaññadheyyā;

    தஞ்சாபி ஜஹதி 21 அவீதராகோ³, உத³யே மா பமாத³ சரஸ்ஸு த⁴ம்மங்.

    Tañcāpi jahati 22 avītarāgo, udaye mā pamāda carassu dhammaṃ.

    56.

    56.

    மாதா ச பிதா ச பா⁴தரோ ச, ப⁴ரியா யாபி த⁴னேன ஹோதி கீதா 23;

    Mātā ca pitā ca bhātaro ca, bhariyā yāpi dhanena hoti kītā 24;

    தே சாபி ஜஹந்தி அஞ்ஞமஞ்ஞங், உத³யே மா பமாத³ சரஸ்ஸு த⁴ம்மங்.

    Te cāpi jahanti aññamaññaṃ, udaye mā pamāda carassu dhammaṃ.

    57.

    57.

    காயோ பரபோ⁴ஜனந்தி ஞத்வா 25, ஸங்ஸாரே ஸுக³திஞ்ச து³க்³க³திஞ்ச 26;

    Kāyo parabhojananti ñatvā 27, saṃsāre sugatiñca duggatiñca 28;

    இத்தரவாஸோதி ஜானியான, உத³யே மா பமாத³ சரஸ்ஸு த⁴ம்மங்.

    Ittaravāsoti jāniyāna, udaye mā pamāda carassu dhammaṃ.

    58.

    58.

    ஸாது⁴ பா⁴ஸதியங் 29 யக்கோ², அப்பங் மச்சான ஜீவிதங்;

    Sādhu bhāsatiyaṃ 30 yakkho, appaṃ maccāna jīvitaṃ;

    கஸிரஞ்ச பரித்தஞ்ச, தஞ்ச து³க்கே²ன ஸங்யுதங்;

    Kasirañca parittañca, tañca dukkhena saṃyutaṃ;

    ஸாஹங் ஏகா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, ஹித்வா காஸிங் ஸுருந்த⁴னந்தி.

    Sāhaṃ ekā pabbajissāmi, hitvā kāsiṃ surundhananti.

    உத³யஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Udayajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. தவந்திகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. tavantikaṃ (sī. pī.)
    3. நந்த³ஸ்ஸு (ஸ்யா॰ க॰)
    4. nandassu (syā. ka.)
    5. ஆயுங் ச வண்ணங் ச (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    6. āyuṃ ca vaṇṇaṃ ca (ka. sī. pī.)
    7. ஹாயதே வத தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰), ஹாயதேவ ததோ (பீ॰)
    8. hāyate vata te (sī. syā. ka.), hāyateva tato (pī.)
    9. கத²ங் ந தே³வானங் (பீ॰)
    10. kathaṃ na devānaṃ (pī.)
    11. பி⁴ய்யதரோ ச (க॰)
    12. bhiyyataro ca (ka.)
    13. ஸங்க³ரத்தா² இதா⁴க³தோ (ஸீ॰ பீ॰), ஸங்க³ரத்தா²யிதா⁴க³தோ (ஸ்யா॰)
    14. saṅgaratthā idhāgato (sī. pī.), saṅgaratthāyidhāgato (syā.)
    15. ஸங்க³ரா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. saṅgarā (sī. syā. pī.)
    17. அதி⁴பததீ (ஸீ॰ பீ॰)
    18. adhipatatī (sī. pī.)
    19. மா பமாத³ங் (ஸீ॰)
    20. mā pamādaṃ (sī.)
    21. ஜஹாதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ஜஹாதீ (?)
    22. jahāti (sī. syā. pī.), jahātī (?)
    23. ப⁴ரியாபி த⁴னேன ஹொந்தி அதித்தா (க॰)
    24. bhariyāpi dhanena honti atittā (ka.)
    25. காயோ ச பரபோ⁴ஜனங் விதி³த்வா (க॰)
    26. ஸுக³தீ ச து³க்³க³தீ ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ஸுக்³க³திங் து³க்³க³திஞ்ச (க॰)
    27. kāyo ca parabhojanaṃ viditvā (ka.)
    28. sugatī ca duggatī ca (sī. syā. pī.), suggatiṃ duggatiñca (ka.)
    29. பா⁴ஸதயங் (ஸீ॰ பீ॰)
    30. bhāsatayaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [458] 4. உத³யஜாதகவண்ணனா • [458] 4. Udayajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact