Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    10. உதா³யீஸுத்தங்

    10. Udāyīsuttaṃ

    40. அத² கோ² உதா³யீ 1 ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா …பே॰… ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² உதா³யீ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ப⁴வம்பி நோ கோ³தமோ யஞ்ஞங் வண்ணேதீ’’தி? ‘‘ந கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, ஸப்³ப³ங் யஞ்ஞங் வண்ணேமி; ந பனாஹங், ப்³ராஹ்மண, ஸப்³ப³ங் யஞ்ஞங் ந வண்ணேமி. யதா²ரூபே கோ², ப்³ராஹ்மண, யஞ்ஞே கா³வோ ஹஞ்ஞந்தி, அஜேளகா ஹஞ்ஞந்தி, குக்குடஸூகரா ஹஞ்ஞந்தி, விவிதா⁴ பாணா ஸங்கா⁴தங் ஆபஜ்ஜந்தி; ஏவரூபங் கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, ஸாரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் ந வண்ணேமி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ஏவரூபஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, ஸாரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் ந உபஸங்கமந்தி அரஹந்தோ வா அரஹத்தமக்³க³ங் வா ஸமாபன்னா.

    40. Atha kho udāyī 2 brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā …pe… ekamantaṃ nisinno kho udāyī brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘bhavampi no gotamo yaññaṃ vaṇṇetī’’ti? ‘‘Na kho ahaṃ, brāhmaṇa, sabbaṃ yaññaṃ vaṇṇemi; na panāhaṃ, brāhmaṇa, sabbaṃ yaññaṃ na vaṇṇemi. Yathārūpe kho, brāhmaṇa, yaññe gāvo haññanti, ajeḷakā haññanti, kukkuṭasūkarā haññanti, vividhā pāṇā saṅghātaṃ āpajjanti; evarūpaṃ kho ahaṃ, brāhmaṇa, sārambhaṃ yaññaṃ na vaṇṇemi. Taṃ kissa hetu? Evarūpañhi, brāhmaṇa, sārambhaṃ yaññaṃ na upasaṅkamanti arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā.

    ‘‘யதா²ரூபே ச கோ², ப்³ராஹ்மண, யஞ்ஞே நேவ கா³வோ ஹஞ்ஞந்தி, ந அஜேளகா ஹஞ்ஞந்தி, ந குக்குடஸூகரா ஹஞ்ஞந்தி, ந விவிதா⁴ பாணா ஸங்கா⁴தங் ஆபஜ்ஜந்தி; ஏவரூபங் கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, நிராரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் வண்ணேமி , யதி³த³ங் நிச்சதா³னங் அனுகுலயஞ்ஞங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ஏவரூபஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, நிராரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் உபஸங்கமந்தி அரஹந்தோ வா அரஹத்தமக்³க³ங் வா ஸமாபன்னா’’தி.

    ‘‘Yathārūpe ca kho, brāhmaṇa, yaññe neva gāvo haññanti, na ajeḷakā haññanti, na kukkuṭasūkarā haññanti, na vividhā pāṇā saṅghātaṃ āpajjanti; evarūpaṃ kho ahaṃ, brāhmaṇa, nirārambhaṃ yaññaṃ vaṇṇemi , yadidaṃ niccadānaṃ anukulayaññaṃ. Taṃ kissa hetu? Evarūpañhi, brāhmaṇa, nirārambhaṃ yaññaṃ upasaṅkamanti arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā’’ti.

    ‘‘அபி⁴ஸங்க²தங் நிராரம்ப⁴ங், யஞ்ஞங் காலேன கப்பியங்;

    ‘‘Abhisaṅkhataṃ nirārambhaṃ, yaññaṃ kālena kappiyaṃ;

    தாதி³ஸங் உபஸங்யந்தி, ஸஞ்ஞதா ப்³ரஹ்மசாரயோ.

    Tādisaṃ upasaṃyanti, saññatā brahmacārayo.

    ‘‘விவடச்ச²தா³ 3 யே லோகே, வீதிவத்தா குலங் க³திங்;

    ‘‘Vivaṭacchadā 4 ye loke, vītivattā kulaṃ gatiṃ;

    யஞ்ஞமேதங் பஸங்ஸந்தி, பு³த்³தா⁴ யஞ்ஞஸ்ஸ 5 கோவிதா³.

    Yaññametaṃ pasaṃsanti, buddhā yaññassa 6 kovidā.

    ‘‘யஞ்ஞே வா யதி³ வா ஸத்³தே⁴, ஹப்³யங் 7 கத்வா யதா²ரஹங்;

    ‘‘Yaññe vā yadi vā saddhe, habyaṃ 8 katvā yathārahaṃ;

    பஸன்னசித்தோ யஜதி 9, ஸுகெ²த்தே ப்³ரஹ்மசாரிஸு.

    Pasannacitto yajati 10, sukhette brahmacārisu.

    ‘‘ஸுஹுதங் ஸுயிட்ட²ங் ஸுப்பத்தங் 11, த³க்கி²ணெய்யேஸு யங் கதங்;

    ‘‘Suhutaṃ suyiṭṭhaṃ suppattaṃ 12, dakkhiṇeyyesu yaṃ kataṃ;

    யஞ்ஞோ ச விபுலோ ஹோதி, பஸீத³ந்தி ச தே³வதா.

    Yañño ca vipulo hoti, pasīdanti ca devatā.

    ‘‘ஏவங் 13 யஜித்வா மேதா⁴வீ, ஸத்³தோ⁴ முத்தேன சேதஸா;

    ‘‘Evaṃ 14 yajitvā medhāvī, saddho muttena cetasā;

    அப்³யாப³ஜ்ஜ²ங் ஸுக²ங் லோகங், பண்டி³தோ உபபஜ்ஜதீ’’தி. த³ஸமங்;

    Abyābajjhaṃ sukhaṃ lokaṃ, paṇḍito upapajjatī’’ti. dasamaṃ;

    சக்கவக்³கோ³ சதுத்தோ².

    Cakkavaggo catuttho.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    சக்கோ ஸங்க³ஹோ ஸீஹோ, பஸாதோ³ வஸ்ஸகாரேன பஞ்சமங்;

    Cakko saṅgaho sīho, pasādo vassakārena pañcamaṃ;

    தோ³ணோ அபரிஹானியோ பதிலீனோ, உஜ்ஜயோ உதா³யினா தே த³ஸாதி.

    Doṇo aparihāniyo patilīno, ujjayo udāyinā te dasāti.







    Footnotes:
    1. உதா³யி (ஸப்³ப³த்த²)
    2. udāyi (sabbattha)
    3. விவத்தச்ச²தா³ (ஸீ॰ பீ॰), விவட்டச்ச²தா³ (க॰)
    4. vivattacchadā (sī. pī.), vivaṭṭacchadā (ka.)
    5. புஞ்ஞஸ்ஸ (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    6. puññassa (syā. kaṃ. pī.)
    7. ஹவ்யங் (ஸீ॰ பீ॰), ஹுஞ்ஞங் (ஸ்யா॰ கங்॰)
    8. havyaṃ (sī. pī.), huññaṃ (syā. kaṃ.)
    9. பஸன்னசித்தா யஜந்தி (க॰)
    10. pasannacittā yajanti (ka.)
    11. ஸம்பத்தங் (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    12. sampattaṃ (syā. kaṃ. ka.)
    13. ஏதங் (க॰) அ॰ நி॰ 6.37
    14. etaṃ (ka.) a. ni. 6.37



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. உதா³யிஸுத்தவண்ணனா • 10. Udāyisuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. உதா³யிஸுத்தவண்ணனா • 10. Udāyisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact