Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    10. உதா³யிஸுத்தவண்ணனா

    10. Udāyisuttavaṇṇanā

    211. ப³ஹுகதங் வுச்சதி ப³ஹுகாரோ ப³ஹுமானோ, நத்தி² ஏதஸ்ஸ ப³ஹுகதந்தி அப³ஹுகதோ, அகதப³ஹுமானோ. த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜமானோ உக்குஜ்ஜந்தோ விய நிருஜ்ஜ²மானோ அவகுஜ்ஜந்தோ விய ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘உக்குஜ்ஜங் வுச்சதி உத³யோ, அவகுஜ்ஜங் வயோ’’தி. பரிவத்தெந்தோதி அனிச்சாதிபி து³க்கா²திபி அனத்தாதிபி. ‘‘ஏஸோ ஹி தே உதா³யி மக்³கோ³ படிலத்³தோ⁴, யோ தே…பே॰… தத²த்தாய உபனெஸ்ஸதீ’’தி பரியோஸானே ப⁴க³வதோ வசனஞ்செத்த² ஸாத⁴கங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேன தேனாகாரேன விஹரந்தந்தி யேன ஸம்மஸனாகாரேன விபஸ்ஸனாவிஹாரேன விஹரந்தங். ததா²பா⁴வாயாதி கீ²ணாஸவபா⁴வபச்சவெக்க²ணாய. தேனாஹ – ‘‘கீ²ணா ஜாதீதி…பே॰… தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹா’’தி.

    211. Bahukataṃ vuccati bahukāro bahumāno, natthi etassa bahukatanti abahukato, akatabahumāno. Dhammo uppajjamāno ukkujjanto viya nirujjhamāno avakujjanto viya hotīti vuttaṃ ‘‘ukkujjaṃ vuccati udayo, avakujjaṃ vayo’’ti. Parivattentoti aniccātipi dukkhātipi anattātipi. ‘‘Eso hi te udāyi maggo paṭiladdho, yo te…pe… tathattāya upanessatī’’ti pariyosāne bhagavato vacanañcettha sādhakaṃ daṭṭhabbaṃ. Tena tenākārena viharantanti yena sammasanākārena vipassanāvihārena viharantaṃ. Tathābhāvāyāti khīṇāsavabhāvapaccavekkhaṇāya. Tenāha – ‘‘khīṇā jātīti…pe… taṃ dassento evamāhā’’ti.

    உதா³யிவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Udāyivaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. உதா³யிஸுத்தங் • 10. Udāyisuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. உதா³யிஸுத்தவண்ணனா • 10. Udāyisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact