Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    487. உத்³தா³லகஜாதகங் (4)

    487. Uddālakajātakaṃ (4)

    62.

    62.

    க²ராஜினா ஜடிலா பங்கத³ந்தா, து³ம்மக்க²ரூபா 1 யே மந்தங் ஜப்பந்தி 2;

    Kharājinā jaṭilā paṅkadantā, dummakkharūpā 3 ye mantaṃ jappanti 4;

    கச்சின்னு தே மானுஸகே பயோகே³, இத³ங் விதூ³ பரிமுத்தா அபாயா.

    Kaccinnu te mānusake payoge, idaṃ vidū parimuttā apāyā.

    63.

    63.

    பாபானி கம்மானி கரேத² 5 ராஜ, ப³ஹுஸ்ஸுதோ சே ந சரெய்ய த⁴ம்மங்;

    Pāpāni kammāni karetha 6 rāja, bahussuto ce na careyya dhammaṃ;

    ஸஹஸ்ஸவேதோ³பி ந தங் படிச்ச, து³க்கா² பமுச்சே 7 சரணங் அபத்வா.

    Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamucce 8 caraṇaṃ apatvā.

    64.

    64.

    ஸஹஸ்ஸவேதோ³பி ந தங் படிச்ச, து³க்கா² பமுச்சே சரணங் அபத்வா;

    Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamucce caraṇaṃ apatvā;

    மஞ்ஞாமி வேதா³ அப²லா ப⁴வந்தி, ஸஸங்யமங் சரணஞ்ஞேவ ஸச்சங்.

    Maññāmi vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇaññeva saccaṃ.

    65.

    65.

    ந ஹேவ வேதா³ அப²லா ப⁴வந்தி, ஸஸங்யமங் சரணஞ்ஞேவ ஸச்சங்;

    Na heva vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇaññeva saccaṃ;

    கித்திஞ்ஹி 9 பப்போதி அதி⁴ச்ச வேதே³, ஸந்திங் புணாதி 10 சரணேன த³ந்தோ.

    Kittiñhi 11 pappoti adhicca vede, santiṃ puṇāti 12 caraṇena danto.

    66.

    66.

    ப⁴ச்சா மாதா பிதா ப³ந்தூ⁴, யேன ஜாதோ ஸயேவ ஸோ;

    Bhaccā mātā pitā bandhū, yena jāto sayeva so;

    உத்³தா³லகோ அஹங் போ⁴தோ 13, ஸொத்தியாகுலவங்ஸகோ 14.

    Uddālako ahaṃ bhoto 15, sottiyākulavaṃsako 16.

    67.

    67.

    கத²ங் போ⁴ ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, கத²ங் ப⁴வதி கேவலீ;

    Kathaṃ bho brāhmaṇo hoti, kathaṃ bhavati kevalī;

    கத²ஞ்ச பரினிப்³பா³னங், த⁴ம்மட்டோ² கிந்தி வுச்சதி.

    Kathañca parinibbānaṃ, dhammaṭṭho kinti vuccati.

    68.

    68.

    நிரங்கத்வா அக்³கி³மாதா³ய ப்³ராஹ்மணோ, ஆபோ ஸிஞ்சங் யஜங் உஸ்ஸேதி யூபங்;

    Niraṃkatvā aggimādāya brāhmaṇo, āpo siñcaṃ yajaṃ usseti yūpaṃ;

    ஏவங்கரோ ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி கே²மீ, த⁴ம்மே டி²தங் தேன அமாபயிங்ஸு.

    Evaṃkaro brāhmaṇo hoti khemī, dhamme ṭhitaṃ tena amāpayiṃsu.

    69.

    69.

    ந ஸுத்³தி⁴ ஸேசனேனத்தி², நாபி கேவலீ ப்³ராஹ்மணோ;

    Na suddhi secanenatthi, nāpi kevalī brāhmaṇo;

    ந க²ந்தீ நாபி ஸோரச்சங், நாபி ஸோ பரினிப்³பு³தோ.

    Na khantī nāpi soraccaṃ, nāpi so parinibbuto.

    70.

    70.

    கத²ங் ஸோ 17 ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, கத²ங் ப⁴வதி கேவலீ;

    Kathaṃ so 18 brāhmaṇo hoti, kathaṃ bhavati kevalī;

    கத²ஞ்ச பரினிப்³பா³னங், த⁴ம்மட்டோ² கிந்தி வுச்சதி.

    Kathañca parinibbānaṃ, dhammaṭṭho kinti vuccati.

    71.

    71.

    அகெ²த்தப³ந்தூ⁴ அமமோ நிராஸோ, நில்லோப⁴பாபோ ப⁴வலோப⁴கீ²ணோ;

    Akhettabandhū amamo nirāso, nillobhapāpo bhavalobhakhīṇo;

    ஏவங்கரோ ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி கே²மீ, த⁴ம்மே டி²தங் தேன அமாபயிங்ஸு.

    Evaṃkaro brāhmaṇo hoti khemī, dhamme ṭhitaṃ tena amāpayiṃsu.

    72.

    72.

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸா;

    Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    ஸப்³பே³வ ஸோரதா த³ந்தா, ஸப்³பே³வ பரினிப்³பு³தா;

    Sabbeva soratā dantā, sabbeva parinibbutā;

    ஸப்³பே³ஸங் ஸீதிபூ⁴தானங், அத்தி² ஸெய்யோத² 19 பாபியோ.

    Sabbesaṃ sītibhūtānaṃ, atthi seyyotha 20 pāpiyo.

    73.

    73.

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸா;

    Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    ஸப்³பே³வ ஸோரதா த³ந்தா, ஸப்³பே³வ பரினிப்³பு³தா;

    Sabbeva soratā dantā, sabbeva parinibbutā;

    ஸப்³பே³ஸங் ஸீதிபூ⁴தானங், நத்தி² ஸெய்யோத² பாபியோ.

    Sabbesaṃ sītibhūtānaṃ, natthi seyyotha pāpiyo.

    74.

    74.

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸா;

    Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    ஸப்³பே³வ ஸோரதா த³ந்தா, ஸப்³பே³வ பரினிப்³பு³தா.

    Sabbeva soratā dantā, sabbeva parinibbutā.

    75.

    75.

    ஸப்³பே³ஸங் ஸீதிபூ⁴தானங், நத்தி² ஸெய்யோத² பாபியோ;

    Sabbesaṃ sītibhūtānaṃ, natthi seyyotha pāpiyo;

    பனத்த²ங் 21 சரஸி ப்³ரஹ்மஞ்ஞங், ஸொத்தியாகுலவங்ஸதங்.

    Panatthaṃ 22 carasi brahmaññaṃ, sottiyākulavaṃsataṃ.

    76.

    76.

    நானாரத்தேஹி வத்தே²ஹி, விமானங் ப⁴வதி சா²தி³தங்;

    Nānārattehi vatthehi, vimānaṃ bhavati chāditaṃ;

    ந தேஸங் சா²யா வத்தா²னங், ஸோ ராகோ³ அனுபஜ்ஜத².

    Na tesaṃ chāyā vatthānaṃ, so rāgo anupajjatha.

    77.

    77.

    ஏவமேவ 23 மனுஸ்ஸேஸு, யதா³ ஸுஜ்ஜ²ந்தி மாணவா;

    Evameva 24 manussesu, yadā sujjhanti māṇavā;

    தே ஸஜாதிங் பமுஞ்சந்தி 25, த⁴ம்மமஞ்ஞாய ஸுப்³ப³தாதி.

    Te sajātiṃ pamuñcanti 26, dhammamaññāya subbatāti.

    உத்³தா³லகஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Uddālakajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. து³ம்முத⁴ரூபா (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    2. யேமே ஜபந்தி (ஸீ॰ பீ॰), யே’மே ஜப்பந்தி மந்தே (ஜா॰ 1.6.10)
    3. dummudharūpā (sī. pī. ka.)
    4. yeme japanti (sī. pī.), ye’me jappanti mante (jā. 1.6.10)
    5. கரெய்ய (ஸ்யா॰), கத்வான (ஜா॰ 1.6.11)
    6. kareyya (syā.), katvāna (jā. 1.6.11)
    7. பமுஞ்சே (ஸ்யா॰)
    8. pamuñce (syā.)
    9. கித்திஞ்ச (ஸ்யா॰)
    10. புனோதி (ஸீ॰ அட்ட²॰), புணேதி (ஸ்யா॰ ஜா॰ 1.6.13), புனேதி (பீ॰)
    11. kittiñca (syā.)
    12. punoti (sī. aṭṭha.), puṇeti (syā. jā. 1.6.13), puneti (pī.)
    13. போ⁴தி (க॰)
    14. வங்ஸதோ (க॰)
    15. bhoti (ka.)
    16. vaṃsato (ka.)
    17. போ⁴ (ஸ்யா॰ க॰)
    18. bho (syā. ka.)
    19. ஸெய்யோவ (ஸீ॰ பீ॰)
    20. seyyova (sī. pī.)
    21. பஸத்த²ங் (ஸ்யா॰), பஸட்ட²ங் (க॰)
    22. pasatthaṃ (syā.), pasaṭṭhaṃ (ka.)
    23. ஏவமேவங் (பீ॰)
    24. evamevaṃ (pī.)
    25. ந தேஸங் ஜாதிங் புச்ச²ந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ந தேஸங் ஜாதி ஸுஜ்ஜ²தி (க॰)
    26. na tesaṃ jātiṃ pucchanti (sī. syā. pī.), na tesaṃ jāti sujjhati (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [487] 4. உத்³தா³லகஜாதகவண்ணனா • [487] 4. Uddālakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact