Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૮૭] ૪. ઉદ્દાલકજાતકવણ્ણના

    [487] 4. Uddālakajātakavaṇṇanā

    ખરાજિના જટિલા પઙ્કદન્તાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં કુહકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો હિ નિય્યાનિકસાસને પબ્બજિત્વાપિ ચતુપચ્ચયત્થાય તિવિધં કુહકવત્થું પૂરેસિ. અથસ્સ અગુણં પકાસેન્તા ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, અસુકો નામ ભિક્ખુ એવરૂપે નિય્યાનિકસાસને પબ્બજિત્વા કુહનં નિસ્સાય જીવિકં કપ્પેતી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ કુહકોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Kharājinā jaṭilā paṅkadantāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So hi niyyānikasāsane pabbajitvāpi catupaccayatthāya tividhaṃ kuhakavatthuṃ pūresi. Athassa aguṇaṃ pakāsentā bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā kuhanaṃ nissāya jīvikaṃ kappetī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa kuhakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ પુરોહિતો અહોસિ પણ્ડિતો બ્યત્તો. સો એકદિવસં ઉય્યાનકીળં ગતો એકં અભિરૂપં ગણિકં દિસ્વા પટિબદ્ધચિત્તો તાય સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેસિ. સા તં પટિચ્ચ ગબ્ભં પટિલભિ. ગબ્ભસ્સ પતિટ્ઠિતભાવં ઞત્વા તં આહ – ‘‘સામિ, ગબ્ભો મે પતિટ્ઠિતો, જાતકાલે નામં કરોન્તી અસ્સ કિં નામં કરોમી’’તિ? સો ‘‘વણ્ણદાસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તત્તા ન સક્કા કુલનામં કાતુ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘ભદ્દે, અયં વાતઘાતરુક્ખો ઉદ્દાલો નામ, ઇધ પટિલદ્ધત્તા ‘ઉદ્દાલકો’તિસ્સ નામં કરેય્યાસી’’તિ વત્વા અઙ્ગુલિમુદ્દિકં અદાસિ. ‘‘સચે ધીતા હોતિ, ઇમાય નં પોસેય્યાસિ, સચે પુત્તો, અથ નં વયપ્પત્તં મય્હં દસ્સેય્યાસી’’તિ આહ. સા અપરભાગે પુત્તં વિજાયિત્વા ‘‘ઉદ્દાલકો’’તિસ્સ નામં અકાસિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa purohito ahosi paṇḍito byatto. So ekadivasaṃ uyyānakīḷaṃ gato ekaṃ abhirūpaṃ gaṇikaṃ disvā paṭibaddhacitto tāya saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi. Sā taṃ paṭicca gabbhaṃ paṭilabhi. Gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ ñatvā taṃ āha – ‘‘sāmi, gabbho me patiṭṭhito, jātakāle nāmaṃ karontī assa kiṃ nāmaṃ karomī’’ti? So ‘‘vaṇṇadāsiyā kucchimhi nibbattattā na sakkā kulanāmaṃ kātu’’nti cintetvā ‘‘bhadde, ayaṃ vātaghātarukkho uddālo nāma, idha paṭiladdhattā ‘uddālako’tissa nāmaṃ kareyyāsī’’ti vatvā aṅgulimuddikaṃ adāsi. ‘‘Sace dhītā hoti, imāya naṃ poseyyāsi, sace putto, atha naṃ vayappattaṃ mayhaṃ dasseyyāsī’’ti āha. Sā aparabhāge puttaṃ vijāyitvā ‘‘uddālako’’tissa nāmaṃ akāsi.

    સો વયપ્પત્તો માતરં પુચ્છિ – ‘‘અમ્મ, કો મે પિતા’’તિ? ‘‘પુરોહિતો તાતા’’તિ. ‘‘યદિ એવં વેદે ઉગ્ગણ્હિસ્સામી’’તિ માતુ હત્થતો મુદ્દિકઞ્ચ આચરિયભાગઞ્ચ ગહેત્વા તક્કસિલં ગન્ત્વા દિસાપામોક્ખાચરિયસ્સ સન્તિકે સિપ્પં ઉગ્ગણ્હન્તો એકં તાપસગણં દિસ્વા ‘‘ઇમેસં સન્તિકે વરસિપ્પં ભવિસ્સતિ, તં ઉગ્ગણ્હિસ્સામી’’તિ સિપ્પલોભેન પબ્બજિત્વા તેસં વત્તપટિવત્તં કત્વા ‘‘આચરિયા મં તુમ્હાકં જાનનસિપ્પં સિક્ખાપેથા’’તિ આહ. તે અત્તનો અત્તનો જાનનનિયામેનેવ તં સિક્ખાપેસું. પઞ્ચન્નં તાપસસતાનં એકોપિ તેન અતિરેકપઞ્ઞો નાહોસિ, સ્વેવ તેસં પઞ્ઞાય અગ્ગો. અથસ્સ તે સન્નિપતિત્વા આચરિયટ્ઠાનં અદંસુ. અથ ને સો આહ – ‘‘મારિસા, તુમ્હે નિચ્ચં વનમૂલફલાહારા અરઞ્ઞેવ વસથ, મનુસ્સપથં કસ્મા ન ગચ્છથા’’તિ? ‘‘મારિસ, મનુસ્સા નામ મહાદાનં દત્વા અનુમોદનં કારાપેન્તિ, ધમ્મિં કથં ભણાપેન્તિ, પઞ્હં પુચ્છન્તિ, મયં તેન ભયેન તત્થ ન ગચ્છામા’’તિ. ‘‘મારિસા, સચેપિ ચક્કવત્તિરાજા ભવિસ્સતિ, મનં ગહેત્વા કથનં નામ મય્હં ભારો, તુમ્હે મા ભાયથા’’તિ વત્વા તેહિ સદ્ધિં ચારિકં ચરમાનો અનુપુબ્બેન બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિત્વા પુનદિવસે સબ્બેહિ સદ્ધિં દ્વારગામે ભિક્ખાય ચરિ, મનુસ્સા મહાદાનં અદંસુ. તાપસા પુનદિવસે નગરં પવિસિંસુ મનુસ્સા મહાદાનં અદંસુ. ઉદ્દાલકતાપસો દાનાનુમોદનં કરોતિ, મઙ્ગલં વદતિ, પઞ્હં વિસ્સજ્જેતિ, મનુસ્સા પસીદિત્વા બહુપચ્ચયે અદંસુ. સકલનગરં ‘‘પણ્ડિતો ગણસત્થા ધમ્મિકતાપસો આગતો’’તિ સઙ્ખુભિ, તં રઞ્ઞોપિ કથયિંસુ.

    So vayappatto mātaraṃ pucchi – ‘‘amma, ko me pitā’’ti? ‘‘Purohito tātā’’ti. ‘‘Yadi evaṃ vede uggaṇhissāmī’’ti mātu hatthato muddikañca ācariyabhāgañca gahetvā takkasilaṃ gantvā disāpāmokkhācariyassa santike sippaṃ uggaṇhanto ekaṃ tāpasagaṇaṃ disvā ‘‘imesaṃ santike varasippaṃ bhavissati, taṃ uggaṇhissāmī’’ti sippalobhena pabbajitvā tesaṃ vattapaṭivattaṃ katvā ‘‘ācariyā maṃ tumhākaṃ jānanasippaṃ sikkhāpethā’’ti āha. Te attano attano jānananiyāmeneva taṃ sikkhāpesuṃ. Pañcannaṃ tāpasasatānaṃ ekopi tena atirekapañño nāhosi, sveva tesaṃ paññāya aggo. Athassa te sannipatitvā ācariyaṭṭhānaṃ adaṃsu. Atha ne so āha – ‘‘mārisā, tumhe niccaṃ vanamūlaphalāhārā araññeva vasatha, manussapathaṃ kasmā na gacchathā’’ti? ‘‘Mārisa, manussā nāma mahādānaṃ datvā anumodanaṃ kārāpenti, dhammiṃ kathaṃ bhaṇāpenti, pañhaṃ pucchanti, mayaṃ tena bhayena tattha na gacchāmā’’ti. ‘‘Mārisā, sacepi cakkavattirājā bhavissati, manaṃ gahetvā kathanaṃ nāma mayhaṃ bhāro, tumhe mā bhāyathā’’ti vatvā tehi saddhiṃ cārikaṃ caramāno anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase sabbehi saddhiṃ dvāragāme bhikkhāya cari, manussā mahādānaṃ adaṃsu. Tāpasā punadivase nagaraṃ pavisiṃsu manussā mahādānaṃ adaṃsu. Uddālakatāpaso dānānumodanaṃ karoti, maṅgalaṃ vadati, pañhaṃ vissajjeti, manussā pasīditvā bahupaccaye adaṃsu. Sakalanagaraṃ ‘‘paṇḍito gaṇasatthā dhammikatāpaso āgato’’ti saṅkhubhi, taṃ raññopi kathayiṃsu.

    રાજા ‘‘કુહિં વસતી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઉય્યાને’’તિ સુત્વા ‘‘સાધુ અજ્જ તેસં દસ્સનાય ગમિસ્સામી’’તિ આહ. એકો પુરિસો ગન્ત્વા ‘‘રાજા કિર વો પસ્સિતું આગચ્છિસ્સતી’’તિ ઉદ્દાલકસ્સ કથેસિ. સોપિ ઇસિગણં આમન્તેત્વા ‘‘મારિસા, રાજા કિર આગમિસ્સતિ, ઇસ્સરે નામ એકદિવસં આરાધેત્વા યાવજીવં અલં હોતી’’તિ. ‘‘કિં પન કાતબ્બં આચરિયા’’તિ? સો એવમાહ – ‘‘તુમ્હેસુ એકચ્ચે વગ્ગુલિવતં ચરન્તુ, એકચ્ચે ઉક્કુટિકપ્પધાનમનુયુઞ્જન્તુ, એકચ્ચે કણ્ટકાપસ્સયિકા ભવન્તુ, એકચ્ચે પઞ્ચાતપં તપન્તુ, એકચ્ચે ઉદકોરોહનકમ્મં કરોન્તુ, એકચ્ચે તત્થ તત્થ મન્તે સજ્ઝાયન્તૂ’’તિ. તે તથા કરિંસુ. સયં પન અટ્ઠ વા દસ વા પણ્ડિતવાદિનો ગહેત્વા મનોરમે આધારકે રમણીયં પોત્થકં ઠપેત્વા અન્તેવાસિકપરિવુતો સુપઞ્ઞત્તે સાપસ્સયે આસને નિસીદિ. તસ્મિં ખણે રાજા પુરોહિતં આદાય મહન્તેન પરિવારેન ઉય્યાનં ગન્ત્વા તે મિચ્છાતપં ચરન્તે દિસ્વા ‘‘અપાયભયમ્હા મુત્તા’’તિ પસીદિત્વા ઉદ્દાલકસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા પટિસન્થારં કત્વા એકમન્તં નિસિન્નો તુટ્ઠમાનસો પુરોહિતેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Rājā ‘‘kuhiṃ vasatī’’ti pucchitvā ‘‘uyyāne’’ti sutvā ‘‘sādhu ajja tesaṃ dassanāya gamissāmī’’ti āha. Eko puriso gantvā ‘‘rājā kira vo passituṃ āgacchissatī’’ti uddālakassa kathesi. Sopi isigaṇaṃ āmantetvā ‘‘mārisā, rājā kira āgamissati, issare nāma ekadivasaṃ ārādhetvā yāvajīvaṃ alaṃ hotī’’ti. ‘‘Kiṃ pana kātabbaṃ ācariyā’’ti? So evamāha – ‘‘tumhesu ekacce vaggulivataṃ carantu, ekacce ukkuṭikappadhānamanuyuñjantu, ekacce kaṇṭakāpassayikā bhavantu, ekacce pañcātapaṃ tapantu, ekacce udakorohanakammaṃ karontu, ekacce tattha tattha mante sajjhāyantū’’ti. Te tathā kariṃsu. Sayaṃ pana aṭṭha vā dasa vā paṇḍitavādino gahetvā manorame ādhārake ramaṇīyaṃ potthakaṃ ṭhapetvā antevāsikaparivuto supaññatte sāpassaye āsane nisīdi. Tasmiṃ khaṇe rājā purohitaṃ ādāya mahantena parivārena uyyānaṃ gantvā te micchātapaṃ carante disvā ‘‘apāyabhayamhā muttā’’ti pasīditvā uddālakassa santikaṃ gantvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisinno tuṭṭhamānaso purohitena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૬૨.

    62.

    ‘‘ખરાજિના જટિલા પઙ્કદન્તા, દુમ્મક્ખરૂપા યે મન્તં જપ્પન્તિ;

    ‘‘Kharājinā jaṭilā paṅkadantā, dummakkharūpā ye mantaṃ jappanti;

    કચ્ચિન્નુ તે માનુસકે પયોગે, ઇદં વિદૂ પરિમુત્તા અપાયા’’તિ.

    Kaccinnu te mānusake payoge, idaṃ vidū parimuttā apāyā’’ti.

    તત્થ ખરાજિનાતિ સખુરેહિ અજિનચમ્મેહિ સમન્નાગતા. પઙ્કદન્તાતિ દન્તકટ્ઠસ્સ અખાદનેન મલગ્ગહિતદન્તા. દુમ્મક્ખરૂપાતિ અનઞ્જિતક્ખા અમણ્ડિતરૂપા લૂખસઙ્ઘાટિધરા. માનુસકે પયોગેતિ મનુસ્સેહિ કત્તબ્બવીરિયે. ઇદં વિદૂતિ ઇદં તપચરણઞ્ચ મન્તસજ્ઝાયનઞ્ચ જાનન્તા. અપાયાતિ કચ્ચિ આચરિય, ઇમે ચતૂહિ અપાયેહિ મુત્તાતિ પુચ્છતિ.

    Tattha kharājināti sakhurehi ajinacammehi samannāgatā. Paṅkadantāti dantakaṭṭhassa akhādanena malaggahitadantā. Dummakkharūpāti anañjitakkhā amaṇḍitarūpā lūkhasaṅghāṭidharā. Mānusake payogeti manussehi kattabbavīriye. Idaṃ vidūti idaṃ tapacaraṇañca mantasajjhāyanañca jānantā. Apāyāti kacci ācariya, ime catūhi apāyehi muttāti pucchati.

    તં સુત્વા પુરોહિતો ‘‘અયં રાજા અટ્ઠાને પસન્નો, તુણ્હી ભવિતું ન વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā purohito ‘‘ayaṃ rājā aṭṭhāne pasanno, tuṇhī bhavituṃ na vaṭṭatī’’ti cintetvā dutiyaṃ gāthamāha –

    ૬૩.

    63.

    ‘‘પાપાનિ કમ્માનિ કરેથ રાજ, બહુસ્સુતો ચે ન ચરેય્ય ધમ્મં;

    ‘‘Pāpāni kammāni karetha rāja, bahussuto ce na careyya dhammaṃ;

    સહસ્સવેદોપિ ન તં પટિચ્ચ, દુક્ખા પમુચ્ચે ચરણં અપત્વા’’તિ.

    Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamucce caraṇaṃ apatvā’’ti.

    તત્થ બહુસ્સુતો ચેતિ સચે મહારાજ, ‘‘અહં બહુસ્સુતોમ્હી’’તિ પગુણવેદોપિ દસકુસલકમ્મપથધમ્મં ન ચરેય્ય, તીહિ દ્વારેહિ પાપાનેવ કરેય્ય, તિટ્ઠન્તુ તયો વેદા, સહસ્સવેદોપિ સમાનો તં બાહુસચ્ચં પટિચ્ચ અટ્ઠસમાપત્તિસઙ્ખાતં ચરણં અપ્પત્વા અપાયદુક્ખતો ન મુચ્ચેય્યાતિ.

    Tattha bahussuto ceti sace mahārāja, ‘‘ahaṃ bahussutomhī’’ti paguṇavedopi dasakusalakammapathadhammaṃ na careyya, tīhi dvārehi pāpāneva kareyya, tiṭṭhantu tayo vedā, sahassavedopi samāno taṃ bāhusaccaṃ paṭicca aṭṭhasamāpattisaṅkhātaṃ caraṇaṃ appatvā apāyadukkhato na mucceyyāti.

    તસ્સ વચનં સુત્વા ઉદ્દાલકો ચિન્તેસિ ‘‘રાજા યથા વા તથા વા ઇસિગણસ્સ પસીદિ, અયં પન બ્રાહ્મણો ચરન્તં ગોણં દણ્ડેન પહરન્તો વિય વડ્ઢિતભત્તે કચવરં ખિપન્તો વિય કથેસિ, તેન સદ્ધિં કથેસ્સામી’’તિ. સો તેન સદ્ધિં કથેન્તો તતિયં ગાથમાહ –

    Tassa vacanaṃ sutvā uddālako cintesi ‘‘rājā yathā vā tathā vā isigaṇassa pasīdi, ayaṃ pana brāhmaṇo carantaṃ goṇaṃ daṇḍena paharanto viya vaḍḍhitabhatte kacavaraṃ khipanto viya kathesi, tena saddhiṃ kathessāmī’’ti. So tena saddhiṃ kathento tatiyaṃ gāthamāha –

    ૬૪.

    64.

    ‘‘સહસ્સવેદોપિ ન તં પટિચ્ચ, દુક્ખા પમુચ્ચે ચરણં અપત્વા;

    ‘‘Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamucce caraṇaṃ apatvā;

    મઞ્ઞામિ વેદા અફલા ભવન્તિ, સસંયમં ચરણઞ્ઞેવ સચ્ચ’’ન્તિ.

    Maññāmi vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇaññeva sacca’’nti.

    તત્થ અફલાતિ તવ વાદે વેદા ચ સેસસિપ્પાનિ ચ અફલાનિ આપજ્જન્તિ, તાનિ કસ્મા ઉગ્ગણ્હન્તિ, સીલસંયમેન સદ્ધિં ચરણઞ્ઞેવ એકં સચ્ચં આપજ્જતીતિ.

    Tattha aphalāti tava vāde vedā ca sesasippāni ca aphalāni āpajjanti, tāni kasmā uggaṇhanti, sīlasaṃyamena saddhiṃ caraṇaññeva ekaṃ saccaṃ āpajjatīti.

    તતો પુરોહિતો ચતુત્થં ગાથમાહ –

    Tato purohito catutthaṃ gāthamāha –

    ૬૫.

    65.

    ‘‘ન હેવ વેદા અફલા ભવન્તિ, સસંયમં ચરણઞ્ઞેવ સચ્ચં;

    ‘‘Na heva vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇaññeva saccaṃ;

    કિત્તિઞ્હિ પપ્પોતિ અધિચ્ચ વેદે, સન્તિં પુણાતિ ચરણેન દન્તો’’તિ.

    Kittiñhi pappoti adhicca vede, santiṃ puṇāti caraṇena danto’’ti.

    તત્થ ન હેવાતિ નાહં ‘‘વેદા અફલા’’તિ વદામિ, અપિચ ખો પન સસંયમં ચરણં સચ્ચમેવ સભાવભૂતં ઉત્તમં. તેન હિ સક્કા દુક્ખા મુચ્ચિતું. સન્તિં પુણાતીતિ સમાપત્તિસઙ્ખાતેન ચરણેન દન્તો ભયસન્તિકરં નિબ્બાનં પાપુણાતીતિ.

    Tattha na hevāti nāhaṃ ‘‘vedā aphalā’’ti vadāmi, apica kho pana sasaṃyamaṃ caraṇaṃ saccameva sabhāvabhūtaṃ uttamaṃ. Tena hi sakkā dukkhā muccituṃ. Santiṃ puṇātīti samāpattisaṅkhātena caraṇena danto bhayasantikaraṃ nibbānaṃ pāpuṇātīti.

    તં સુત્વા ઉદ્દાલકો ‘‘ન સક્કા ઇમિના સદ્ધિં પટિપક્ખવસેન ઠાતું, ‘પુત્તો તવાહ’ન્તિ વુત્તે સિનેહં અકરોન્તો નામ નત્થિ, પુત્તભાવમસ્સ કથેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા પઞ્ચમં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā uddālako ‘‘na sakkā iminā saddhiṃ paṭipakkhavasena ṭhātuṃ, ‘putto tavāha’nti vutte sinehaṃ akaronto nāma natthi, puttabhāvamassa kathessāmī’’ti cintetvā pañcamaṃ gāthamāha –

    ૬૬.

    66.

    ‘‘ભચ્ચા માતા પિતા બન્ધૂ, યેન જાતો સયેવ સો;

    ‘‘Bhaccā mātā pitā bandhū, yena jāto sayeva so;

    ઉદ્દાલકો અહં ભોતો, સોત્તિયાકુલવંસકો’’તિ.

    Uddālako ahaṃ bhoto, sottiyākulavaṃsako’’ti.

    તત્થ ભચ્ચાતિ માતા ચ પિતા ચ સેસબન્ધૂ ચ ભરિતબ્બા નામ. યેન પન જાતો, સોયેવ સો હોતિ. અત્તાયેવ હિ અત્તનો જાયતિ, અહઞ્ચ તયાવ ઉદ્દાલકરુક્ખમૂલે જનિતો, તયા વુત્તમેવ નામં કતં, ઉદ્દાલકો અહં ભોતિ.

    Tattha bhaccāti mātā ca pitā ca sesabandhū ca bharitabbā nāma. Yena pana jāto, soyeva so hoti. Attāyeva hi attano jāyati, ahañca tayāva uddālakarukkhamūle janito, tayā vuttameva nāmaṃ kataṃ, uddālako ahaṃ bhoti.

    સો ‘‘એકંસેન ત્વં ઉદ્દાલકોસી’’તિ વુત્તે ‘‘આમા’’તિ વત્વા ‘‘મયા તે માતુ સઞ્ઞાણં દિન્નં, તં કુહિ’’ન્તિ વુત્તે ‘‘ઇદં બ્રાહ્મણા’’તિ મુદ્દિકં તસ્સ હત્થે ઠપેસિ. બ્રાહ્મણો મુદ્દિકં સઞ્જાનિત્વા નિચ્છયેન ‘‘ત્વં બ્રાહ્મણધમ્મં પજાનાસી’’તિ વત્વા બ્રાહ્મણધમ્મં પુચ્છન્તો છટ્ઠં ગાથમાહ –

    So ‘‘ekaṃsena tvaṃ uddālakosī’’ti vutte ‘‘āmā’’ti vatvā ‘‘mayā te mātu saññāṇaṃ dinnaṃ, taṃ kuhi’’nti vutte ‘‘idaṃ brāhmaṇā’’ti muddikaṃ tassa hatthe ṭhapesi. Brāhmaṇo muddikaṃ sañjānitvā nicchayena ‘‘tvaṃ brāhmaṇadhammaṃ pajānāsī’’ti vatvā brāhmaṇadhammaṃ pucchanto chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    ૬૭.

    67.

    ‘‘કથં ભો બ્રાહ્મણો હોતિ, કથં ભવતિ કેવલી;

    ‘‘Kathaṃ bho brāhmaṇo hoti, kathaṃ bhavati kevalī;

    કથઞ્ચ પરિનિબ્બાનં, ધમ્મટ્ઠો કિન્તિ વુચ્ચતી’’તિ.

    Kathañca parinibbānaṃ, dhammaṭṭho kinti vuccatī’’ti.

    ઉદ્દાલકોપિ તસ્સ આચિક્ખન્તો સત્તમં ગાથમાહ –

    Uddālakopi tassa ācikkhanto sattamaṃ gāthamāha –

    ૬૮.

    68.

    ‘‘નિરંકત્વા અગ્ગિમાદાય બ્રાહ્મણો, આપો સિઞ્ચં યજં ઉસ્સેતિ યૂપં;

    ‘‘Niraṃkatvā aggimādāya brāhmaṇo, āpo siñcaṃ yajaṃ usseti yūpaṃ;

    એવંકરો બ્રાહ્મણો હોતિ ખેમી, ધમ્મે ઠિતં તેન અમાપયિંસૂ’’તિ.

    Evaṃkaro brāhmaṇo hoti khemī, dhamme ṭhitaṃ tena amāpayiṃsū’’ti.

    તત્થ નિરંકત્વા અગ્ગિમાદાયાતિ નિરન્તરં કત્વા અગ્ગિં ગહેત્વા પરિચરતિ. આપો સિઞ્ચં યજં ઉસ્સેતિ યૂપન્તિ અભિસેચનકકમ્મં કરોન્તો સમ્માપાસં વા વાજપેય્યં વા નિરગ્ગળં વા યજન્તો સુવણ્ણયૂપં ઉસ્સાપેતિ. ખેમીતિ ખેમપ્પત્તો. અમાપયિંસૂતિ તેનેવ ચ કારણેન ધમ્મે ઠિતં કથયિંસુ.

    Tattha niraṃkatvā aggimādāyāti nirantaraṃ katvā aggiṃ gahetvā paricarati. Āpo siñcaṃ yajaṃ usseti yūpanti abhisecanakakammaṃ karonto sammāpāsaṃ vā vājapeyyaṃ vā niraggaḷaṃ vā yajanto suvaṇṇayūpaṃ ussāpeti. Khemīti khemappatto. Amāpayiṃsūti teneva ca kāraṇena dhamme ṭhitaṃ kathayiṃsu.

    તં સુત્વા પુરોહિતો તેન કથિતં બ્રાહ્મણધમ્મં ગરહન્તો અટ્ઠમં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā purohito tena kathitaṃ brāhmaṇadhammaṃ garahanto aṭṭhamaṃ gāthamāha –

    ૬૯.

    69.

    ‘‘ન સુદ્ધિ સેચનેનત્થિ, નાપિ કેવલી બ્રાહ્મણો;

    ‘‘Na suddhi secanenatthi, nāpi kevalī brāhmaṇo;

    ન ખન્તી નાપિ સોરચ્ચં, નાપિ સો પરિનિબ્બુતો’’તિ.

    Na khantī nāpi soraccaṃ, nāpi so parinibbuto’’ti.

    તત્થ સેચનેનાતિ તેન વુત્તેસુ બ્રાહ્મણધમ્મેસુ એકં દસ્સેત્વા સબ્બં પટિક્ખિપતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘અગ્ગિપરિચરણેન વા ઉદકસેચનેન વા પસુઘાતયઞ્ઞેન વા સુદ્ધિ નામ નત્થિ, નાપિ એત્તકેન બ્રાહ્મણો કેવલપરિપુણ્ણો હોતિ, ન અધિવાસનખન્તિ, ન સીલસોરચ્ચં, નાપિ કિલેસપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બુતો નામ હોતી’’તિ.

    Tattha secanenāti tena vuttesu brāhmaṇadhammesu ekaṃ dassetvā sabbaṃ paṭikkhipati. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘aggiparicaraṇena vā udakasecanena vā pasughātayaññena vā suddhi nāma natthi, nāpi ettakena brāhmaṇo kevalaparipuṇṇo hoti, na adhivāsanakhanti, na sīlasoraccaṃ, nāpi kilesaparinibbānena parinibbuto nāma hotī’’ti.

    તતો નં ઉદ્દાલકો ‘‘યદિ એવં બ્રાહ્મણો ન હોતિ, અથ કથં હોતી’’તિ પુચ્છન્તો નવમં ગાથમાહ –

    Tato naṃ uddālako ‘‘yadi evaṃ brāhmaṇo na hoti, atha kathaṃ hotī’’ti pucchanto navamaṃ gāthamāha –

    ૭૦.

    70.

    ‘‘કથં સો બ્રાહ્મણો હોતિ, કથં ભવતિ કેવલી;

    ‘‘Kathaṃ so brāhmaṇo hoti, kathaṃ bhavati kevalī;

    કથઞ્ચ પરિનિબ્બાનં, ધમ્મટ્ઠો કિન્તિ વુચ્ચતી’’તિ.

    Kathañca parinibbānaṃ, dhammaṭṭho kinti vuccatī’’ti.

    પુરોહિતોપિસ્સ કથેન્તો ઇતરં ગાથમાહ –

    Purohitopissa kathento itaraṃ gāthamāha –

    ૭૧.

    71.

    ‘‘અખેત્તબન્ધૂ અમમો નિરાસો, નિલ્લોભપાપો ભવલોભખીણો;

    ‘‘Akhettabandhū amamo nirāso, nillobhapāpo bhavalobhakhīṇo;

    એવંકરો બ્રાહ્મણો હોતિ ખેમી, ધમ્મે ઠિતં તેન અમાપયિંસૂ’’તિ.

    Evaṃkaro brāhmaṇo hoti khemī, dhamme ṭhitaṃ tena amāpayiṃsū’’ti.

    તત્થ અખેત્તબન્ધૂતિ અક્ખેત્તો અબન્ધુ, ખેત્તવત્થુગામનિગમપરિગ્ગહેન ચેવ ઞાતિબન્ધવગોત્તબન્ધવમિત્તબન્ધવસહાયબન્ધવસિપ્પબન્ધવપરિગ્ગહેન ચ રહિતો. અમમોતિ સત્તસઙ્ખારેસુ તણ્હાદિટ્ઠિમમાયનરહિતો. નિરાસોતિ લાભધનપુત્તજીવિતાસાય રહિતો. નિલ્લોભપાપોતિ પાપલોભવિસમલોભેન રહિતો. ભવલોભખીણોતિ ખીણભવરાગો.

    Tattha akhettabandhūti akkhetto abandhu, khettavatthugāmanigamapariggahena ceva ñātibandhavagottabandhavamittabandhavasahāyabandhavasippabandhavapariggahena ca rahito. Amamoti sattasaṅkhāresu taṇhādiṭṭhimamāyanarahito. Nirāsoti lābhadhanaputtajīvitāsāya rahito. Nillobhapāpoti pāpalobhavisamalobhena rahito. Bhavalobhakhīṇoti khīṇabhavarāgo.

    તતો ઉદ્દાલકો ગાથમાહ –

    Tato uddālako gāthamāha –

    ૭૨.

    72.

    ‘‘ખત્તિયા બ્રાહ્મણા વેસ્સા, સુદ્દા ચણ્ડાલપુક્કુસા;

    ‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    સબ્બેવ સોરતા દન્તા, સબ્બેવ પરિનિબ્બુતા;

    Sabbeva soratā dantā, sabbeva parinibbutā;

    સબ્બેસં સીતિભૂતાનં, અત્થિ સેય્યોથ પાપિયો’’તિ.

    Sabbesaṃ sītibhūtānaṃ, atthi seyyotha pāpiyo’’ti.

    તત્થ અત્થિ સેય્યોથ પાપિયોતિ એતે ખત્તિયાદયો સબ્બેપિ સોરચ્ચાદીહિ સમન્નાગતા હોન્તિ, એવં ભૂતાનં પન તેસં અયં સેય્યો, અયં પાપિયોતિ એવં હીનુક્કટ્ઠતા અત્થિ, નત્થીતિ પુચ્છતિ.

    Tattha atthi seyyotha pāpiyoti ete khattiyādayo sabbepi soraccādīhi samannāgatā honti, evaṃ bhūtānaṃ pana tesaṃ ayaṃ seyyo, ayaṃ pāpiyoti evaṃ hīnukkaṭṭhatā atthi, natthīti pucchati.

    અથસ્સ ‘‘અરહત્તુપ્પત્તિતો પટ્ઠાય હીનુક્કટ્ઠતા નામ નત્થી’’તિ દસ્સેતું બ્રાહ્મણો ગાથમાહ –

    Athassa ‘‘arahattuppattito paṭṭhāya hīnukkaṭṭhatā nāma natthī’’ti dassetuṃ brāhmaṇo gāthamāha –

    ૭૩.

    73.

    ‘‘ખત્તિયા બ્રાહ્મણા વેસ્સા, સુદ્દા ચણ્ડાલપુક્કુસા;

    ‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    સબ્બેવ સોરતા દન્તા, સબ્બેવ પરિનિબ્બુતા;

    Sabbeva soratā dantā, sabbeva parinibbutā;

    સબ્બેસં સીતિભૂતાનં, નત્થિ સેય્યોથ પાપિયો’’તિ.

    Sabbesaṃ sītibhūtānaṃ, natthi seyyotha pāpiyo’’ti.

    અથ નં ગરહન્તો ઉદ્દાલકો ગાથાદ્વયમાહ –

    Atha naṃ garahanto uddālako gāthādvayamāha –

    ૭૪.

    74.

    ‘‘ખત્તિયા બ્રાહ્મણા વેસ્સા, સુદ્દા ચણ્ડાલપુક્કુસા;

    ‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    સબ્બેવ સોરતા દન્તા, સબ્બેવ પરિનિબ્બુતા.

    Sabbeva soratā dantā, sabbeva parinibbutā.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘સબ્બેસં સીતિભૂતાનં, નત્થિ સેય્યોથ પાપિયો;

    ‘‘Sabbesaṃ sītibhūtānaṃ, natthi seyyotha pāpiyo;

    પનટ્ઠં ચરસિ બ્રહ્મઞ્ઞં, સોત્તિયાકુલવંસત’’ન્તિ.

    Panaṭṭhaṃ carasi brahmaññaṃ, sottiyākulavaṃsata’’nti.

    તસ્સત્થો – યદિ એતેહિ ગુણેહિ સમન્નાગતાનં વિસેસો નત્થિ, એકો વણ્ણોવ હોતિ, એવં સન્તે ત્વં ઉભતો સુજાતભાવં નાસેન્તો પનટ્ઠં ચરસિ બ્રહ્મઞ્ઞં, ચણ્ડાલસમો હોસિ, સોત્તિયકુલવંસતં નાસેસીતિ.

    Tassattho – yadi etehi guṇehi samannāgatānaṃ viseso natthi, eko vaṇṇova hoti, evaṃ sante tvaṃ ubhato sujātabhāvaṃ nāsento panaṭṭhaṃ carasi brahmaññaṃ, caṇḍālasamo hosi, sottiyakulavaṃsataṃ nāsesīti.

    અથ નં પુરોહિતો ઉપમાય સઞ્ઞાપેન્તો ગાથાદ્વયમાહ –

    Atha naṃ purohito upamāya saññāpento gāthādvayamāha –

    ૭૬.

    76.

    ‘‘નાનારત્તેહિ વત્થેહિ, વિમાનં ભવતિ છાદિતં;

    ‘‘Nānārattehi vatthehi, vimānaṃ bhavati chāditaṃ;

    ન તેસં છાયા વત્થાનં, સો રાગો અનુપજ્જથ.

    Na tesaṃ chāyā vatthānaṃ, so rāgo anupajjatha.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘એવમેવ મનુસ્સેસુ, યદા સુજ્ઝન્તિ માણવા;

    ‘‘Evameva manussesu, yadā sujjhanti māṇavā;

    તે સજાતિં પમુઞ્ચન્તિ, ધમ્મમઞ્ઞાય સુબ્બતા’’તિ.

    Te sajātiṃ pamuñcanti, dhammamaññāya subbatā’’ti.

    તત્થ વિમાનન્તિ ગેહં વા મણ્ડપં વા. છાયાતિ તેસં વત્થાનં છાયા સો નાનાવિધો રાગો ન ઉપેતિ, સબ્બા છાયા એકવણ્ણાવ હોન્તિ. એવમેવાતિ મનુસ્સેસુપિ એવમેવ એકચ્ચે અઞ્ઞાણબ્રાહ્મણા અકારણેનેવ ચાતુવણ્ણે સુદ્ધિં પઞ્ઞાપેન્તિ, એસા અત્થીતિ મા ગણ્હિ. યદા અરિયમગ્ગેન માણવા સુજ્ઝન્તિ, તદા તેહિ પટિવિદ્ધં નિબ્બાનધમ્મં જાનિત્વા સુબ્બતા સીલવન્તા પણ્ડિતપુરિસા તે સજાતિં મુઞ્ચન્તિ. નિબ્બાનપ્પત્તિતો પટ્ઠાય હિ જાતિ નામ નિરત્થકાતિ.

    Tattha vimānanti gehaṃ vā maṇḍapaṃ vā. Chāyāti tesaṃ vatthānaṃ chāyā so nānāvidho rāgo na upeti, sabbā chāyā ekavaṇṇāva honti. Evamevāti manussesupi evameva ekacce aññāṇabrāhmaṇā akāraṇeneva cātuvaṇṇe suddhiṃ paññāpenti, esā atthīti mā gaṇhi. Yadā ariyamaggena māṇavā sujjhanti, tadā tehi paṭividdhaṃ nibbānadhammaṃ jānitvā subbatā sīlavantā paṇḍitapurisā te sajātiṃ muñcanti. Nibbānappattito paṭṭhāya hi jāti nāma niratthakāti.

    ઉદ્દાલકો પન પચ્ચાહરિતું અસક્કોન્તો અપ્પટિભાનોવ નિસીદિ. અથ બ્રાહ્મણો રાજાનં આહ – ‘‘સબ્બે એતે, મહારાજ, કુહકા સકલજમ્બુદીપે કોહઞ્ઞેનેવ નાસેન્તિ, ઉદ્દાલકં ઉપ્પબ્બાજેત્વા ઉપપુરોહિતં કરોથ, સેસે ઉપ્પબ્બાજેત્વા ફલકાવુધાનિ દત્વા સેવકે કરોથા’’તિ. ‘‘સાધુ, આચરિયા’’તિ રાજા તથા કારેસિ. તે રાજાનં ઉપટ્ઠહન્તાવ યથાકમ્મં ગતા.

    Uddālako pana paccāharituṃ asakkonto appaṭibhānova nisīdi. Atha brāhmaṇo rājānaṃ āha – ‘‘sabbe ete, mahārāja, kuhakā sakalajambudīpe kohaññeneva nāsenti, uddālakaṃ uppabbājetvā upapurohitaṃ karotha, sese uppabbājetvā phalakāvudhāni datvā sevake karothā’’ti. ‘‘Sādhu, ācariyā’’ti rājā tathā kāresi. Te rājānaṃ upaṭṭhahantāva yathākammaṃ gatā.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ કુહકોયેવા’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ઉદ્દાલકો કુહકભિક્ખુ અહોસિ, રાજા આનન્દો, પુરોહિતો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa kuhakoyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā uddālako kuhakabhikkhu ahosi, rājā ānando, purohito pana ahameva ahosi’’nti.

    ઉદ્દાલકજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.

    Uddālakajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૮૭. ઉદ્દાલકજાતકં • 487. Uddālakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact