Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    સઙ્ઘભત્તાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના

    Saṅghabhattādianujānanakathāvaṇṇanā

    ઉદ્દેસભત્તકથાવણ્ણના

    Uddesabhattakathāvaṇṇanā

    ૩૨૫. યા ભત્તુદ્દેસટ્ઠાનભૂતાય ભોજનસાલાય પકતિઠિતિકા. દિન્નં પનાતિ યથા સો દાયકો દેતિ, તં દસ્સેન્તો ‘‘સઙ્ઘતો ભન્તે’’તિઆદિમાહ. એકવળઞ્જન્તિ એકદ્વારેન વળઞ્જિતબ્બં . તિચીવરપરિવારન્તિ એત્થ ‘‘ઉદકમત્તલાભી વિય અઞ્ઞોપિ ઉદ્દેસભત્તં અલભિત્વા વત્થાદિમનેકપ્પકારં લભતિ ચે, તસ્સેવ ત’’ન્તિ લિખિતં. ‘‘ઉદ્દેસપત્તે દેથા’તિ વત્વા ગહેત્વા આગતભાવેન સઙ્ઘસ્સ પરિચ્ચત્તં ન હોતિયેવ તસ્સેવ હત્થે ગતત્તા, તસ્મા તેહિ વુત્તક્કમેન સબ્બેહિ ભાજેત્વા ભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. પટિપાટિપત્તં વા ઠિતિકાય ઠિતપત્તં વા. ‘‘કૂટટ્ઠિતિકા નામ અગ્ગહેતબ્બાનમ્પિ ગાહિતત્તા’’તિ લિખિતં, ‘‘પણીતભત્તટ્ઠિતિકઞ્ચ અજાનિત્વા મિસ્સેત્વા ગાહિતેપિ એવમેવ પટિપજ્જિતબ્બ’’ન્તિ ચ લિખિતં. તઞ્ચે થેય્યાય હરન્તિ પત્તહારકા, આણાપકસ્સ ગીવા હોતિ. અતિક્કન્તમ્પિ ઠિતિકં ઠપેત્વાતિ એત્થ ‘‘તંદિવસમેવ ચે ભિક્ખા લબ્ભતિ, અપરદિવસતો પટ્ઠાય ન લબ્ભતિ કિરા’’તિ લિખિતં. પચ્છા ‘‘સબ્બો સઙ્ઘો પરિભુઞ્જતૂ’’તિ અવુત્તેપિ ભાજેત્વા પરિભુઞ્જિતબ્બં. ‘‘એત્તકે ભિક્ખૂ સઙ્ઘતો ઉદ્દિસિત્વા દેથા’તિ અવત્વા ‘એત્તકાનં ભિક્ખૂનં ભત્તં ગણ્હથા’તિ દિન્નં સઙ્ઘિકનિમન્તનં નામા’’તિ લિખિતં.

    325. bhattuddesaṭṭhānabhūtāya bhojanasālāya pakatiṭhitikā. Dinnaṃ panāti yathā so dāyako deti, taṃ dassento ‘‘saṅghato bhante’’tiādimāha. Ekavaḷañjanti ekadvārena vaḷañjitabbaṃ . Ticīvaraparivāranti ettha ‘‘udakamattalābhī viya aññopi uddesabhattaṃ alabhitvā vatthādimanekappakāraṃ labhati ce, tasseva ta’’nti likhitaṃ. ‘‘Uddesapatte dethā’ti vatvā gahetvā āgatabhāvena saṅghassa pariccattaṃ na hotiyeva tasseva hatthe gatattā, tasmā tehi vuttakkamena sabbehi bhājetvā bhuñjitabba’’nti vuttaṃ. Paṭipāṭipattaṃ vā ṭhitikāya ṭhitapattaṃ vā. ‘‘Kūṭaṭṭhitikā nāma aggahetabbānampi gāhitattā’’ti likhitaṃ, ‘‘paṇītabhattaṭṭhitikañca ajānitvā missetvā gāhitepi evameva paṭipajjitabba’’nti ca likhitaṃ. Tañce theyyāya haranti pattahārakā, āṇāpakassa gīvā hoti. Atikkantampi ṭhitikaṃ ṭhapetvāti ettha ‘‘taṃdivasameva ce bhikkhā labbhati, aparadivasato paṭṭhāya na labbhati kirā’’ti likhitaṃ. Pacchā ‘‘sabbo saṅgho paribhuñjatū’’ti avuttepi bhājetvā paribhuñjitabbaṃ. ‘‘Ettake bhikkhū saṅghato uddisitvā dethā’ti avatvā ‘ettakānaṃ bhikkhūnaṃ bhattaṃ gaṇhathā’ti dinnaṃ saṅghikanimantanaṃ nāmā’’ti likhitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / સઙ્ઘભત્તાદિઅનુજાનનં • Saṅghabhattādianujānanaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / સઙ્ઘભત્તાદિઅનુજાનનકથા • Saṅghabhattādianujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ઘભત્તાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Saṅghabhattādianujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સઙ્ઘભત્તાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Saṅghabhattādianujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સઙ્ઘભત્તાદિઅનુજાનનકથા • Saṅghabhattādianujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact