Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
3. உக்³க³ஹஸுத்தங்
3. Uggahasuttaṃ
33. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ப⁴த்³தி³யே விஹரதி ஜாதியா வனே. அத² கோ² உக்³க³ஹோ மெண்ட³கனத்தா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² உக்³க³ஹோ மெண்ட³கனத்தா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –
33. Ekaṃ samayaṃ bhagavā bhaddiye viharati jātiyā vane. Atha kho uggaho meṇḍakanattā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho uggaho meṇḍakanattā bhagavantaṃ etadavoca –
‘‘அதி⁴வாஸேது மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஸ்வாதனாய அத்தசதுத்தோ² ப⁴த்த’’ந்தி . அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன. அத² கோ² உக்³க³ஹோ மெண்ட³கனத்தா ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி.
‘‘Adhivāsetu me, bhante, bhagavā svātanāya attacatuttho bhatta’’nti . Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Atha kho uggaho meṇḍakanattā bhagavato adhivāsanaṃ viditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi.
அத² கோ² ப⁴க³வா தஸ்ஸா ரத்தியா அச்சயேன புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன உக்³க³ஹஸ்ஸ மெண்ட³கனத்துனோ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² உக்³க³ஹோ மெண்ட³கனத்தா ப⁴க³வந்தங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பேஸி ஸம்பவாரேஸி. அத² கோ² உக்³க³ஹோ மெண்ட³கனத்தா ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² உக்³க³ஹோ மெண்ட³கனத்தா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இமா மே, ப⁴ந்தே, குமாரியோ பதிகுலானி க³மிஸ்ஸந்தி. ஓவத³து தாஸங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா; அனுஸாஸது தாஸங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா, யங் தாஸங் அஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி.
Atha kho bhagavā tassā rattiyā accayena pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena uggahassa meṇḍakanattuno nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho uggaho meṇḍakanattā bhagavantaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesi sampavāresi. Atha kho uggaho meṇḍakanattā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho uggaho meṇḍakanattā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘imā me, bhante, kumāriyo patikulāni gamissanti. Ovadatu tāsaṃ, bhante, bhagavā; anusāsatu tāsaṃ, bhante, bhagavā, yaṃ tāsaṃ assa dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா தா குமாரியோ ஏதத³வோச – ‘‘தஸ்மாதிஹ, குமாரியோ, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘யஸ்ஸ வோ 1 மாதாபிதரோ ப⁴த்துனோ த³ஸ்ஸந்தி அத்த²காமா ஹிதேஸினோ அனுகம்பகா அனுகம்பங் உபாதா³ய, தஸ்ஸ ப⁴விஸ்ஸாம புப்³பு³ட்டா²யினியோ பச்சா²னிபாதினியோ கிங்காரபடிஸ்ஸாவினியோ மனாபசாரினியோ பியவாதி³னியோ’தி. ஏவஞ்ஹி வோ, குமாரியோ, ஸிக்கி²தப்³ப³ங்.
Atha kho bhagavā tā kumāriyo etadavoca – ‘‘tasmātiha, kumāriyo, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘yassa vo 2 mātāpitaro bhattuno dassanti atthakāmā hitesino anukampakā anukampaṃ upādāya, tassa bhavissāma pubbuṭṭhāyiniyo pacchānipātiniyo kiṃkārapaṭissāviniyo manāpacāriniyo piyavādiniyo’ti. Evañhi vo, kumāriyo, sikkhitabbaṃ.
‘‘தஸ்மாதிஹ , குமாரியோ, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘யே தே ப⁴த்து அப்³ப⁴ந்தரா கம்மந்தா உண்ணாதி வா கப்பாஸாதி வா, தத்த² த³க்கா² ப⁴விஸ்ஸாம அனலஸா , தத்ருபாயாய வீமங்ஸாய ஸமன்னாக³தா, அலங் காதுங் அலங் ஸங்விதா⁴து’ந்தி. ஏவஞ்ஹி வோ, குமாரியோ, ஸிக்கி²தப்³ப³ங்.
‘‘Tasmātiha , kumāriyo, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘ye te bhattu abbhantarā kammantā uṇṇāti vā kappāsāti vā, tattha dakkhā bhavissāma analasā , tatrupāyāya vīmaṃsāya samannāgatā, alaṃ kātuṃ alaṃ saṃvidhātu’nti. Evañhi vo, kumāriyo, sikkhitabbaṃ.
‘‘தஸ்மாதிஹ, குமாரியோ, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘யோ ஸோ ப⁴த்து அப்³ப⁴ந்தரோ 9 அந்தோஜனோ தா³ஸாதி வா பெஸ்ஸாதி வா கம்மகராதி வா, தேஸங் கதஞ்ச கததோ ஜானிஸ்ஸாம அகதஞ்ச அகததோ ஜானிஸ்ஸாம, கி³லானகானஞ்ச ப³லாப³லங் ஜானிஸ்ஸாம, கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயஞ்சஸ்ஸ பச்சங்ஸேன 10 ஸங்விப⁴ஜிஸ்ஸாமா’தி 11. ஏவஞ்ஹி வோ, குமாரியோ, ஸிக்கி²தப்³ப³ங்.
‘‘Tasmātiha, kumāriyo, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘yo so bhattu abbhantaro 12 antojano dāsāti vā pessāti vā kammakarāti vā, tesaṃ katañca katato jānissāma akatañca akatato jānissāma, gilānakānañca balābalaṃ jānissāma, khādanīyaṃ bhojanīyañcassa paccaṃsena 13 saṃvibhajissāmā’ti 14. Evañhi vo, kumāriyo, sikkhitabbaṃ.
‘‘தஸ்மாதிஹ, குமாரியோ, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘யங் ப⁴த்தா ஆஹரிஸ்ஸதி த⁴னங் வா த⁴ஞ்ஞங் வா ரஜதங் வா ஜாதரூபங் வா, தங் ஆரக்கே²ன 15 கு³த்தியா ஸம்பாதெ³ஸ்ஸாம, தத்த² ச ப⁴விஸ்ஸாம அது⁴த்தீ அதே²னீ அஸொண்டீ³ அவினாஸிகாயோ’தி. ஏவஞ்ஹி வோ, குமாரியோ, ஸிக்கி²தப்³ப³ங். இமேஹி கோ², குமாரியோ, பஞ்சஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா மனாபகாயிகானங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதீ’’தி.
‘‘Tasmātiha, kumāriyo, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘yaṃ bhattā āharissati dhanaṃ vā dhaññaṃ vā rajataṃ vā jātarūpaṃ vā, taṃ ārakkhena 16 guttiyā sampādessāma, tattha ca bhavissāma adhuttī athenī asoṇḍī avināsikāyo’ti. Evañhi vo, kumāriyo, sikkhitabbaṃ. Imehi kho, kumāriyo, pañcahi dhammehi samannāgato mātugāmo kāyassa bhedā paraṃ maraṇā manāpakāyikānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’ti.
‘‘யோ நங் ப⁴ரதி ஸப்³ப³தா³, நிச்சங் ஆதாபி உஸ்ஸுகோ;
‘‘Yo naṃ bharati sabbadā, niccaṃ ātāpi ussuko;
ஸப்³ப³காமஹரங் போஸங், ப⁴த்தாரங் நாதிமஞ்ஞதி.
Sabbakāmaharaṃ posaṃ, bhattāraṃ nātimaññati.
ப⁴த்து ச க³ருனோ ஸப்³பே³, படிபூஜேதி பண்டி³தா.
Bhattu ca garuno sabbe, paṭipūjeti paṇḍitā.
‘‘யா ஏவங் வத்ததீ நாரீ, ப⁴த்துச²ந்த³வஸானுகா³;
‘‘Yā evaṃ vattatī nārī, bhattuchandavasānugā;
மனாபா நாம தே தே³வா, யத்த² ஸா உபபஜ்ஜதீ’’தி. ததியங்;
Manāpā nāma te devā, yattha sā upapajjatī’’ti. tatiyaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3. உக்³க³ஹஸுத்தவண்ணனா • 3. Uggahasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 3. உக்³க³ஹஸுத்தவண்ணனா • 3. Uggahasuttavaṇṇanā