Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના

    2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā

    ૫૮૬. હસનીયસ્મિન્તિ હેત્વત્થે ભુમ્મં, હસિતબ્બવત્થુકારણાતિ અત્થો. અન્તરઘરે ઉચ્ચાસદ્દેન અનુમોદનાદિં કરોન્તસ્સ અનાપત્તિ કિર. તથા હિ મહિન્દત્થેરોપિ હત્થિસાલાદીસુ મહાજનસ્સ કથેસિ.

    586.Hasanīyasminti hetvatthe bhummaṃ, hasitabbavatthukāraṇāti attho. Antaraghare uccāsaddena anumodanādiṃ karontassa anāpatti kira. Tathā hi mahindattheropi hatthisālādīsu mahājanassa kathesi.

    ૫૯૧. કેચિ ભિક્ખૂ ‘‘પરિક્ખારટ્ઠપનમત્તેન વાસૂપગતો હોતી’’તિ વદન્તિ, તં તેસં મતિમત્તમેવ. ભિક્ખુનિયો ચે વાસૂપગા હોન્તિ, ભિક્ખુનુપસ્સયોવ કપ્પિયભૂમિ. ‘‘યત્થ ભિક્ખુનિયો એકરત્તમ્પિ વસન્તિ, અયં ભિક્ખુનુપસ્સયો’’તિ (પાચિ॰ ૧૬૧) વચનતો તાસં સમીપં વા તાહિ ગહિતવાસાગારં વા ‘‘ગચ્છામી’’તિ ગચ્છતો યથાસુખં ગન્તું વટ્ટતિ. ન હિ તાવતા તં ઘરં અન્તરઘરસઙ્ખ્યં ગચ્છતીતિ નો તક્કોતિ આચરિયો.

    591. Keci bhikkhū ‘‘parikkhāraṭṭhapanamattena vāsūpagato hotī’’ti vadanti, taṃ tesaṃ matimattameva. Bhikkhuniyo ce vāsūpagā honti, bhikkhunupassayova kappiyabhūmi. ‘‘Yattha bhikkhuniyo ekarattampi vasanti, ayaṃ bhikkhunupassayo’’ti (pāci. 161) vacanato tāsaṃ samīpaṃ vā tāhi gahitavāsāgāraṃ vā ‘‘gacchāmī’’ti gacchato yathāsukhaṃ gantuṃ vaṭṭati. Na hi tāvatā taṃ gharaṃ antaragharasaṅkhyaṃ gacchatīti no takkoti ācariyo.

    ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ujjagghikavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગો • 2. Ujjagghikavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના • 2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના • 2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના • 2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગ-અત્થયોજના • 2. Ujjagghikavagga-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact