Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    9. உஜ்ஜயஸுத்தங்

    9. Ujjayasuttaṃ

    39. அத² கோ² உஜ்ஜயோ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² உஜ்ஜயோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ப⁴வம்பி நோ கோ³தமோ யஞ்ஞங் வண்ணேதீ’’தி ? ‘‘ந கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, ஸப்³ப³ங் யஞ்ஞங் வண்ணேமி; ந பனாஹங், ப்³ராஹ்மண, ஸப்³ப³ங் யஞ்ஞங் ந வண்ணேமி. யதா²ரூபே கோ², ப்³ராஹ்மண, யஞ்ஞே கா³வோ ஹஞ்ஞந்தி, அஜேளகா ஹஞ்ஞந்தி, குக்குடஸூகரா ஹஞ்ஞந்தி, விவிதா⁴ பாணா ஸங்கா⁴தங் ஆபஜ்ஜந்தி; ஏவரூபங் கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, ஸாரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் ந வண்ணேமி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ஏவரூபஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, ஸாரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் ந உபஸங்கமந்தி அரஹந்தோ வா அரஹத்தமக்³க³ங் வா ஸமாபன்னா.

    39. Atha kho ujjayo brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho ujjayo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘bhavampi no gotamo yaññaṃ vaṇṇetī’’ti ? ‘‘Na kho ahaṃ, brāhmaṇa, sabbaṃ yaññaṃ vaṇṇemi; na panāhaṃ, brāhmaṇa, sabbaṃ yaññaṃ na vaṇṇemi. Yathārūpe kho, brāhmaṇa, yaññe gāvo haññanti, ajeḷakā haññanti, kukkuṭasūkarā haññanti, vividhā pāṇā saṅghātaṃ āpajjanti; evarūpaṃ kho ahaṃ, brāhmaṇa, sārambhaṃ yaññaṃ na vaṇṇemi. Taṃ kissa hetu? Evarūpañhi, brāhmaṇa, sārambhaṃ yaññaṃ na upasaṅkamanti arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā.

    ‘‘யதா²ரூபே ச கோ², ப்³ராஹ்மண, யஞ்ஞே நேவ கா³வோ ஹஞ்ஞந்தி, ந அஜேளகா ஹஞ்ஞந்தி, ந குக்குடஸூகரா ஹஞ்ஞந்தி, ந விவிதா⁴ பாணா ஸங்கா⁴தங் ஆபஜ்ஜந்தி; ஏவரூபங் கோ² அஹங், ப்³ராஹ்மண, நிராரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் வண்ணேமி, யதி³த³ங் நிச்சதா³னங் அனுகுலயஞ்ஞங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ஏவரூபஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, நிராரம்ப⁴ங் யஞ்ஞங் உபஸங்கமந்தி அரஹந்தோ வா அரஹத்தமக்³க³ங் வா ஸமாபன்னா’’தி.

    ‘‘Yathārūpe ca kho, brāhmaṇa, yaññe neva gāvo haññanti, na ajeḷakā haññanti, na kukkuṭasūkarā haññanti, na vividhā pāṇā saṅghātaṃ āpajjanti; evarūpaṃ kho ahaṃ, brāhmaṇa, nirārambhaṃ yaññaṃ vaṇṇemi, yadidaṃ niccadānaṃ anukulayaññaṃ. Taṃ kissa hetu? Evarūpañhi, brāhmaṇa, nirārambhaṃ yaññaṃ upasaṅkamanti arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā’’ti.

    ‘‘அஸ்ஸமேத⁴ங் புரிஸமேத⁴ங், ஸம்மாபாஸங் வாஜபெய்யங் நிரக்³க³ளங் ;

    ‘‘Assamedhaṃ purisamedhaṃ, sammāpāsaṃ vājapeyyaṃ niraggaḷaṃ ;

    மஹாயஞ்ஞா மஹாரம்பா⁴ 1, ந தே ஹொந்தி மஹப்ப²லா.

    Mahāyaññā mahārambhā 2, na te honti mahapphalā.

    ‘‘அஜேளகா ச கா³வோ ச, விவிதா⁴ யத்த² ஹஞ்ஞரே;

    ‘‘Ajeḷakā ca gāvo ca, vividhā yattha haññare;

    ந தங் ஸம்மக்³க³தா யஞ்ஞங், உபயந்தி மஹேஸினோ.

    Na taṃ sammaggatā yaññaṃ, upayanti mahesino.

    ‘‘யே ச யஞ்ஞா நிராரம்பா⁴, யஜந்தி அனுகுலங் ஸதா³;

    ‘‘Ye ca yaññā nirārambhā, yajanti anukulaṃ sadā;

    அஜேளகா ச கா³வோ ச, விவிதா⁴ நெத்த² ஹஞ்ஞரே 3;

    Ajeḷakā ca gāvo ca, vividhā nettha haññare 4;

    தஞ்ச ஸம்மக்³க³தா யஞ்ஞங், உபயந்தி மஹேஸினோ.

    Tañca sammaggatā yaññaṃ, upayanti mahesino.

    ‘‘ஏதங் 5 யஜேத² மேதா⁴வீ, ஏஸோ யஞ்ஞோ மஹப்ப²லோ;

    ‘‘Etaṃ 6 yajetha medhāvī, eso yañño mahapphalo;

    ஏதங் 7 ஹி யஜமானஸ்ஸ, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ;

    Etaṃ 8 hi yajamānassa, seyyo hoti na pāpiyo;

    யஞ்ஞோ ச விபுலோ ஹோதி, பஸீத³ந்தி ச தே³வதா’’தி. நவமங்;

    Yañño ca vipulo hoti, pasīdanti ca devatā’’ti. navamaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸம்மாபாஸங் வாஜபெய்யங்; நிரக்³க³ளங் மஹாரம்பா⁴ (பீ॰) ஸங்॰ நி॰ 1.120
    2. sammāpāsaṃ vājapeyyaṃ; niraggaḷaṃ mahārambhā (pī.) saṃ. ni. 1.120
    3. நாஜேளகா ச கா³வோ ச, விவிதா⁴ யத்த² ஹஞ்ஞரே (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. nājeḷakā ca gāvo ca, vividhā yattha haññare (syā. kaṃ.)
    5. ஏவங் (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. evaṃ (syā. kaṃ.)
    7. ஏவங் (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    8. evaṃ (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9. உஜ்ஜயஸுத்தவண்ணனா • 9. Ujjayasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 9. உஜ்ஜயஸுத்தவண்ணனா • 9. Ujjayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact