Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
5. உஜ்ஜயஸுத்தங்
5. Ujjayasuttaṃ
55. அத² கோ² உஜ்ஜயோ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² உஜ்ஜயோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘மயங், போ⁴ கோ³தம, பவாஸங் க³ந்துகாமா. தேஸங் நோ ப⁴வங் கோ³தமோ அம்ஹாகங் ததா² த⁴ம்மங் தே³ஸேது – யே அம்ஹாகங் அஸ்ஸு த⁴ம்மா தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதாய, தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுகா²ய, ஸம்பராயஹிதாய, ஸம்பராயஸுகா²யா’’தி.
55. Atha kho ujjayo brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho ujjayo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘mayaṃ, bho gotama, pavāsaṃ gantukāmā. Tesaṃ no bhavaṃ gotamo amhākaṃ tathā dhammaṃ desetu – ye amhākaṃ assu dhammā diṭṭhadhammahitāya, diṭṭhadhammasukhāya, samparāyahitāya, samparāyasukhāyā’’ti.
‘‘சத்தாரோமே, ப்³ராஹ்மண, த⁴ம்மா குலபுத்தஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதாய ஸங்வத்தந்தி, தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுகா²ய. கதமே சத்தாரோ? உட்டா²னஸம்பதா³ , ஆரக்க²ஸம்பதா³, கல்யாணமித்ததா, ஸமஜீவிதா. கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, உட்டா²னஸம்பதா³? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ யேன கம்மட்டா²னேன ஜீவிகங் கப்பேதி – யதி³ கஸியா, யதி³ வணிஜ்ஜாய, யதி³ கோ³ரக்கே²ன, யதி³ இஸ்ஸத்தேன, யதி³ ராஜபோரிஸேன, யதி³ ஸிப்பஞ்ஞதரேன – தத்த² த³க்கோ² ஹோதி அனலஸோ, தத்ருபாயாய வீமங்ஸாய ஸமன்னாக³தோ, அலங் காதுங் அலங் ஸங்விதா⁴துங். அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, உட்டா²னஸம்பதா³.
‘‘Cattārome, brāhmaṇa, dhammā kulaputtassa diṭṭhadhammahitāya saṃvattanti, diṭṭhadhammasukhāya. Katame cattāro? Uṭṭhānasampadā , ārakkhasampadā, kalyāṇamittatā, samajīvitā. Katamā ca, brāhmaṇa, uṭṭhānasampadā? Idha, brāhmaṇa, kulaputto yena kammaṭṭhānena jīvikaṃ kappeti – yadi kasiyā, yadi vaṇijjāya, yadi gorakkhena, yadi issattena, yadi rājaporisena, yadi sippaññatarena – tattha dakkho hoti analaso, tatrupāyāya vīmaṃsāya samannāgato, alaṃ kātuṃ alaṃ saṃvidhātuṃ. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, uṭṭhānasampadā.
‘‘கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, ஆரக்க²ஸம்பதா³? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தஸ்ஸ போ⁴கா³ ஹொந்தி உட்டா²னவீரியாதி⁴க³தா, பா³ஹாப³லபரிசிதா, ஸேதா³வக்கி²த்தா, த⁴ம்மிகா த⁴ம்மலத்³தா⁴. தே ஆரக்கே²ன கு³த்தியா ஸம்பாதே³தி – ‘கிந்தி மே இமே போ⁴கே³ நேவ ராஜானோ ஹரெய்யுங், ந சோரா ஹரெய்யுங், ந அக்³கி³ ட³ஹெய்ய, ந உத³கங் வஹெய்ய, ந அப்பியா தா³யாதா³ ஹரெய்யு’ந்தி. அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, ஆரக்க²ஸம்பதா³.
‘‘Katamā ca, brāhmaṇa, ārakkhasampadā? Idha, brāhmaṇa, kulaputtassa bhogā honti uṭṭhānavīriyādhigatā, bāhābalaparicitā, sedāvakkhittā, dhammikā dhammaladdhā. Te ārakkhena guttiyā sampādeti – ‘kinti me ime bhoge neva rājāno hareyyuṃ, na corā hareyyuṃ, na aggi ḍaheyya, na udakaṃ vaheyya, na appiyā dāyādā hareyyu’nti. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, ārakkhasampadā.
‘‘கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, கல்யாணமித்ததா? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ யஸ்மிங் கா³மே வா நிக³மே வா படிவஸதி தத்ர யே தே ஹொந்தி – க³ஹபதீ வா க³ஹபதிபுத்தா வா த³ஹரா வா வுத்³த⁴ஸீலினோ, வுத்³தா⁴ வா வுத்³த⁴ஸீலினோ, ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா, ஸீலஸம்பன்னா, சாக³ஸம்பன்னா, பஞ்ஞாஸம்பன்னா – தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸந்திட்ட²தி ஸல்லபதி ஸாகச்ச²ங் ஸமாபஜ்ஜதி; யதா²ரூபானங் ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னானங் ஸத்³தா⁴ஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் ஸீலஸம்பன்னானங் ஸீலஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் சாக³ஸம்பன்னானங் சாக³ஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் பஞ்ஞாஸம்பன்னானங் பஞ்ஞாஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி. அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, கல்யாணமித்ததா.
‘‘Katamā ca, brāhmaṇa, kalyāṇamittatā? Idha, brāhmaṇa, kulaputto yasmiṃ gāme vā nigame vā paṭivasati tatra ye te honti – gahapatī vā gahapatiputtā vā daharā vā vuddhasīlino, vuddhā vā vuddhasīlino, saddhāsampannā, sīlasampannā, cāgasampannā, paññāsampannā – tehi saddhiṃ santiṭṭhati sallapati sākacchaṃ samāpajjati; yathārūpānaṃ saddhāsampannānaṃ saddhāsampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ sīlasampannānaṃ sīlasampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ cāgasampannānaṃ cāgasampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ paññāsampannānaṃ paññāsampadaṃ anusikkhati. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, kalyāṇamittatā.
‘‘கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, ஸமஜீவிதா? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, துலாதா⁴ரோ வா துலாதா⁴ரந்தேவாஸீ வா துலங் பக்³க³ஹெத்வா ஜானாதி – ‘எத்தகேன வா ஓனதங், எத்தகேன வா உன்னத’ந்தி; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. ஸசாயங், ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ அப்பாயோ ஸமானோ உளாரங் ஜீவிகங் கப்பேதி, தஸ்ஸ ப⁴வந்தி வத்தாரோ – ‘உது³ம்ப³ரகா²தீ³வாயங் குலபுத்தோ போ⁴கே³ கா²த³தீ’தி. ஸசே பனாயங், ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ மஹாயோ ஸமானோ கஸிரங் ஜீவிகங் கப்பேதி, தஸ்ஸ ப⁴வந்தி வத்தாரோ – ‘அஜெட்ட²மரணங்வாயங் குலபுத்தோ மரிஸ்ஸதீ’தி. யதோ ச கோ²யங், ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி, அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, ஸமஜீவிதா.
‘‘Katamā ca, brāhmaṇa, samajīvitā? Idha, brāhmaṇa, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā vayañca bhogānaṃ viditvā samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Seyyathāpi, brāhmaṇa, tulādhāro vā tulādhārantevāsī vā tulaṃ paggahetvā jānāti – ‘ettakena vā onataṃ, ettakena vā unnata’nti; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā vayañca bhogānaṃ viditvā samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Sacāyaṃ, brāhmaṇa, kulaputto appāyo samāno uḷāraṃ jīvikaṃ kappeti, tassa bhavanti vattāro – ‘udumbarakhādīvāyaṃ kulaputto bhoge khādatī’ti. Sace panāyaṃ, brāhmaṇa, kulaputto mahāyo samāno kasiraṃ jīvikaṃ kappeti, tassa bhavanti vattāro – ‘ajeṭṭhamaraṇaṃvāyaṃ kulaputto marissatī’ti. Yato ca khoyaṃ, brāhmaṇa, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā vayañca bhogānaṃ viditvā samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti, ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, samajīvitā.
‘‘ஏவங் ஸமுப்பன்னானங், ப்³ராஹ்மண, போ⁴கா³னங் சத்தாரி அபாயமுகா²னி ஹொந்தி – இத்தி²து⁴த்தோ, ஸுராது⁴த்தோ, அக்க²து⁴த்தோ, பாபமித்தோ பாபஸஹாயோ பாபஸம்பவங்கோ. ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, மஹதோ தளாகஸ்ஸ சத்தாரி சேவ ஆயமுகா²னி, சத்தாரி ச அபாயமுகா²னி. தஸ்ஸ புரிஸோ யானி சேவ ஆயமுகா²னி தானி பித³ஹெய்ய, யானி ச அபாயமுகா²னி தானி விவரெய்ய; தே³வோ ச ந ஸம்மா தா⁴ரங் அனுப்பவெச்செ²ய்ய. ஏவஞ்ஹி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண , மஹதோ தளாகஸ்ஸ பரிஹானியேவ பாடிகங்கா², நோ வுத்³தி⁴ ; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, ஏவங் ஸமுப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் சத்தாரி அபாயமுகா²னி ஹொந்தி – இத்தி²து⁴த்தோ, ஸுராது⁴த்தோ, அக்க²து⁴த்தோ, பாபமித்தோ பாபஸஹாயோ பாபஸம்பவங்கோ.
‘‘Evaṃ samuppannānaṃ, brāhmaṇa, bhogānaṃ cattāri apāyamukhāni honti – itthidhutto, surādhutto, akkhadhutto, pāpamitto pāpasahāyo pāpasampavaṅko. Seyyathāpi, brāhmaṇa, mahato taḷākassa cattāri ceva āyamukhāni, cattāri ca apāyamukhāni. Tassa puriso yāni ceva āyamukhāni tāni pidaheyya, yāni ca apāyamukhāni tāni vivareyya; devo ca na sammā dhāraṃ anuppaveccheyya. Evañhi tassa brāhmaṇa , mahato taḷākassa parihāniyeva pāṭikaṅkhā, no vuddhi ; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, evaṃ samuppannānaṃ bhogānaṃ cattāri apāyamukhāni honti – itthidhutto, surādhutto, akkhadhutto, pāpamitto pāpasahāyo pāpasampavaṅko.
‘‘ஏவங் ஸமுப்பன்னானங், ப்³ராஹ்மண, போ⁴கா³னங் சத்தாரி ஆயமுகா²னி ஹொந்தி – ந இத்தி²து⁴த்தோ, ந ஸுராது⁴த்தோ, ந அக்க²து⁴த்தோ, கல்யாணமித்தோ கல்யாணஸஹாயோ கல்யாணஸம்பவங்கோ. ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, மஹதோ தளாகஸ்ஸ சத்தாரி சேவ ஆயமுகா²னி சத்தாரி ச அபாயமுகா²னி. தஸ்ஸ புரிஸோ யானி சேவ ஆயமுகா²னி தானி விவரெய்ய, யானி ச அபாயமுகா²னி தானி பித³ஹெய்ய; தே³வோ ச ஸம்மா தா⁴ரங் அனுப்பவெச்செ²ய்ய. ஏவஞ்ஹி தஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மண, மஹதோ தளாகஸ்ஸ வுத்³தி⁴யேவ பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, ஏவங் ஸமுப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் சத்தாரி ஆயமுகா²னி ஹொந்தி – ந இத்தி²து⁴த்தோ…பே॰… கல்யாணஸம்பவங்கோ. இமே கோ², ப்³ராஹ்மண, சத்தாரோ த⁴ம்மா குலபுத்தஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதாய ஸங்வத்தந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுகா²ய.
‘‘Evaṃ samuppannānaṃ, brāhmaṇa, bhogānaṃ cattāri āyamukhāni honti – na itthidhutto, na surādhutto, na akkhadhutto, kalyāṇamitto kalyāṇasahāyo kalyāṇasampavaṅko. Seyyathāpi, brāhmaṇa, mahato taḷākassa cattāri ceva āyamukhāni cattāri ca apāyamukhāni. Tassa puriso yāni ceva āyamukhāni tāni vivareyya, yāni ca apāyamukhāni tāni pidaheyya; devo ca sammā dhāraṃ anuppaveccheyya. Evañhi tassa, brāhmaṇa, mahato taḷākassa vuddhiyeva pāṭikaṅkhā, no parihāni; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, evaṃ samuppannānaṃ bhogānaṃ cattāri āyamukhāni honti – na itthidhutto…pe… kalyāṇasampavaṅko. Ime kho, brāhmaṇa, cattāro dhammā kulaputtassa diṭṭhadhammahitāya saṃvattanti diṭṭhadhammasukhāya.
‘‘சத்தாரோமே, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தஸ்ஸ த⁴ம்மா ஸம்பராயஹிதாய ஸங்வத்தந்தி ஸம்பராயஸுகா²ய. கதமே சத்தாரோ? ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³, ஸீலஸம்பதா³, சாக³ஸம்பதா³, பஞ்ஞாஸம்பதா³. கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ ஸத்³தோ⁴ ஹோதி, ஸத்³த³ஹதி ததா²க³தஸ்ஸ போ³தி⁴ங் – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³.
‘‘Cattārome, brāhmaṇa, kulaputtassa dhammā samparāyahitāya saṃvattanti samparāyasukhāya. Katame cattāro? Saddhāsampadā, sīlasampadā, cāgasampadā, paññāsampadā. Katamā ca, brāhmaṇa, saddhāsampadā? Idha, brāhmaṇa, kulaputto saddho hoti, saddahati tathāgatassa bodhiṃ – ‘itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, saddhāsampadā.
‘‘கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, ஸீலஸம்பதா³? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா படிவிரதோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, ஸீலஸம்பதா³.
‘‘Katamā ca, brāhmaṇa, sīlasampadā? Idha, brāhmaṇa, kulaputto pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, sīlasampadā.
‘‘கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, சாக³ஸம்பதா³? இத⁴ , ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி முத்தசாகோ³ பயதபாணி வொஸ்ஸக்³க³ரதோ யாசயோகோ³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதோ. அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, சாக³ஸம்பதா³.
‘‘Katamā ca, brāhmaṇa, cāgasampadā? Idha , brāhmaṇa, kulaputto vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati muttacāgo payatapāṇi vossaggarato yācayogo dānasaṃvibhāgarato. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, cāgasampadā.
‘‘கதமா ச, ப்³ராஹ்மண, பஞ்ஞாஸம்பதா³? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, குலபுத்தோ பஞ்ஞவா ஹோதி…பே॰… ஸம்மா து³க்க²க்க²யகா³மினியா. அயங் வுச்சதி, ப்³ராஹ்மண, பஞ்ஞாஸம்பதா³. இமே கோ², ப்³ராஹ்மண, சத்தாரோ த⁴ம்மா குலபுத்தஸ்ஸ ஸம்பராயஹிதாய ஸங்வத்தந்தி ஸம்பராயஸுகா²யா’’தி.
‘‘Katamā ca, brāhmaṇa, paññāsampadā? Idha, brāhmaṇa, kulaputto paññavā hoti…pe… sammā dukkhakkhayagāminiyā. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, paññāsampadā. Ime kho, brāhmaṇa, cattāro dhammā kulaputtassa samparāyahitāya saṃvattanti samparāyasukhāyā’’ti.
‘‘உட்டா²தா கம்மதெ⁴ய்யேஸு, அப்பமத்தோ விதா⁴னவா;
‘‘Uṭṭhātā kammadheyyesu, appamatto vidhānavā;
ஸமங் கப்பேதி ஜீவிகங், ஸம்ப⁴தங் அனுரக்க²தி.
Samaṃ kappeti jīvikaṃ, sambhataṃ anurakkhati.
‘‘ஸத்³தோ⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னோ, வத³ஞ்ஞூ வீதமச்ச²ரோ;
‘‘Saddho sīlena sampanno, vadaññū vītamaccharo;
நிச்சங் மக்³க³ங் விஸோதே⁴தி, ஸொத்தா²னங் ஸம்பராயிகங்.
Niccaṃ maggaṃ visodheti, sotthānaṃ samparāyikaṃ.
‘‘இச்சேதே அட்ட² த⁴ம்மா ச, ஸத்³த⁴ஸ்ஸ க⁴ரமேஸினோ;
‘‘Iccete aṭṭha dhammā ca, saddhassa gharamesino;
அக்கா²தா ஸச்சனாமேன, உப⁴யத்த² ஸுகா²வஹா.
Akkhātā saccanāmena, ubhayattha sukhāvahā.
‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதத்தா²ய, ஸம்பராயஸுகா²ய ச;
‘‘Diṭṭhadhammahitatthāya, samparāyasukhāya ca;
ஏவமேதங் க³ஹட்டா²னங், சாகோ³ புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’தி. பஞ்சமங்;
Evametaṃ gahaṭṭhānaṃ, cāgo puññaṃ pavaḍḍhatī’’ti. pañcamaṃ;
Related texts:
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4-5. தீ³க⁴ஜாணுஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-5. Dīghajāṇusuttādivaṇṇanā