Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. ઉજ્ઝાનસઞ્ઞિસુત્તવણ્ણના

    5. Ujjhānasaññisuttavaṇṇanā

    ૩૫. ઉજ્ઝાનવસેન પવત્તા સઞ્ઞા એતેસં અત્થિ, ઉજ્ઝાનવસેન વા સઞ્જાનન્તીતિ ઉજ્ઝાનસઞ્ઞી. કારયેતિ કતાનં પરિયન્તં કારયેતિ અત્થો. પરિયન્તકારિતન્તિ પરિચ્છિન્નકારિતં પરિમિતવચનન્તિ અત્થો. પંસુકૂલાદિપટિપક્ખનયેન પત્તુણ્ણદુકુલાદિ વુત્તં. નામં ગહિતન્તિ એતેન ‘‘ઉજ્ઝાનસઞ્ઞિકા’’તિ એત્થ ક-સદ્દો સઞ્ઞાયન્તિ દસ્સેતિ.

    35. Ujjhānavasena pavattā saññā etesaṃ atthi, ujjhānavasena vā sañjānantīti ujjhānasaññī. Kārayeti katānaṃ pariyantaṃ kārayeti attho. Pariyantakāritanti paricchinnakāritaṃ parimitavacananti attho. Paṃsukūlādipaṭipakkhanayena pattuṇṇadukulādi vuttaṃ. Nāmaṃ gahitanti etena ‘‘ujjhānasaññikā’’ti ettha ka-saddo saññāyanti dasseti.

    અઞ્ઞેનાકારેન ભૂતન્તિ અત્તના પવેદિયમાનાકારતો અઞ્ઞેન અસુદ્ધેન આકારેન વિજ્જમાનં ઉપલબ્ભમાનં અત્તાનં. વઞ્ચેત્વાતિ પલમ્ભેત્વા. તસ્સ કુહકસ્સ. તં ચતુન્નં પચ્ચયાનં પરિભુઞ્જનં. પરિજાનન્તીતિ તસ્સ પટિપત્તિં પરિચ્છિજ્જ જાનન્તિ. કારકોતિ સમ્માપટિપત્તિયા કત્તા, સમ્માપટિપજ્જિતાતિ અત્થો.

    Aññenākārena bhūtanti attanā pavediyamānākārato aññena asuddhena ākārena vijjamānaṃ upalabbhamānaṃ attānaṃ. Vañcetvāti palambhetvā. Tassa kuhakassa. Taṃ catunnaṃ paccayānaṃ paribhuñjanaṃ. Parijānantīti tassa paṭipattiṃ paricchijja jānanti. Kārakoti sammāpaṭipattiyā kattā, sammāpaṭipajjitāti attho.

    ઇદન્તિ લિઙ્ગવિપલ્લાસેન વુત્તં, અયન્તિ અત્થો. ધમ્માનુધમ્મપટિપદાતિ નિબ્બાનધમ્મસ્સ અનુચ્છવિકતાય અનુધમ્મભૂતા પટિપદા. પટિપક્ખવિધમને અસિથિલતાય દળ્હા. ભાસિતમત્તેન ચ સવનમત્તેન ચાતિ એત્થ -સદ્દો વિસેસનિવત્તિઅત્થો. તેન ભાસિતસ્સ સુતસ્સ ચ સમ્માપટિપત્તિવિસેસં નિવત્તેતિ. લોકપરિયાયન્તિ લોકસ્સ પરિવિધમનં ઉપ્પાદનિરોધવસેન સઙ્ખારાનં પરાવુત્તિં. તેનાહ ‘‘સઙ્ખારલોકસ્સ ઉદયબ્બય’’ન્તિ. સ્વાયમત્થો સચ્ચપટિવેધેનેવ હોતીતિ આહ ‘‘ચતુસચ્ચધમ્મઞ્ચ અઞ્ઞાયા’’તિ . એવં ન કુબ્બન્તીતિ અત્તનિ વિજ્જમાનમ્પિ ગુણં અનાવીકરોન્તો ‘‘યથા તુમ્હે વદથ, એવં ન કુબ્બન્તી’’તિ અવિજ્જમાનતં બ્યાકરોતીતિ અત્થો.

    Idanti liṅgavipallāsena vuttaṃ, ayanti attho. Dhammānudhammapaṭipadāti nibbānadhammassa anucchavikatāya anudhammabhūtā paṭipadā. Paṭipakkhavidhamane asithilatāya daḷhā. Bhāsitamattena ca savanamattena cāti ettha ca-saddo visesanivattiattho. Tena bhāsitassa sutassa ca sammāpaṭipattivisesaṃ nivatteti. Lokapariyāyanti lokassa parividhamanaṃ uppādanirodhavasena saṅkhārānaṃ parāvuttiṃ. Tenāha ‘‘saṅkhāralokassa udayabbaya’’nti. Svāyamattho saccapaṭivedheneva hotīti āha ‘‘catusaccadhammañca aññāyā’’ti . Evaṃ na kubbantīti attani vijjamānampi guṇaṃ anāvīkaronto ‘‘yathā tumhe vadatha, evaṃ na kubbantī’’ti avijjamānataṃ byākarotīti attho.

    અકારકમેવાતિ દોસં અકારકમેવ. અચ્ચયસ્સ પટિગ્ગણ્હનં નામ અધિવાસનં, એવં સો દેસકેન દેસિયમાનો તતો વિગતો નામ હોતિ. તેનાહ ‘‘પટિગ્ગણ્હાતૂતિ ખમતૂ’’તિ.

    Akārakamevāti dosaṃ akārakameva. Accayassa paṭiggaṇhanaṃ nāma adhivāsanaṃ, evaṃ so desakena desiyamāno tato vigato nāma hoti. Tenāha ‘‘paṭiggaṇhātūti khamatū’’ti.

    સભાવેનાતિ સભાવતો. એકસદિસન્તિ પરેસં ચિત્તાચારં જાનન્તમ્પિ અજાનન્તેહિ સહ એકસદિસં કરોન્તા. પરતોતિ પચ્છા. કથાય ઉપ્પન્નાયાતિ ‘‘કસ્સચ્ચયા ન વિજ્જન્તી’’તિઆદિકથાય પવત્તમાનાય ‘‘તથાગતસ્સ બુદ્ધસ્સા’’તિઆદિના બુદ્ધબલં બુદ્ધાનુભાવં દીપેત્વા. ખમિસ્સામીતિ અચ્ચયદેસનં પટિગ્ગણ્હિસ્સામિ. તપ્પટિગ્ગહો હિ ઇધ ખમનન્તિ અધિપ્પેતં, સત્થા પન સબ્બકાલં ખમો એવ.

    Sabhāvenāti sabhāvato. Ekasadisanti paresaṃ cittācāraṃ jānantampi ajānantehi saha ekasadisaṃ karontā. Paratoti pacchā. Kathāya uppannāyāti ‘‘kassaccayā na vijjantī’’tiādikathāya pavattamānāya ‘‘tathāgatassa buddhassā’’tiādinā buddhabalaṃ buddhānubhāvaṃ dīpetvā. Khamissāmīti accayadesanaṃ paṭiggaṇhissāmi. Tappaṭiggaho hi idha khamananti adhippetaṃ, satthā pana sabbakālaṃ khamo eva.

    કોપો અન્તરે ચિત્તે એતસ્સાતિ કોપન્તરો. દોસો ગરુ ગરુકાતબ્બો અસ્સાતિ દોસગરુ. ‘‘પટિમુચ્ચતી’’તિ વા પાઠો, અયમેવ અત્થો. અચ્ચાયિકકમ્મન્તિ સહસા અનુપધારેત્વા કિરિયા. નો ચિધાતિ નો ચે ઇધ. ઇધાતિ નિપાતમત્તં. અપગતં અપનીતં. દોસો નો ચે સિયા, તેન પરિયાયેન યદિ અપરાધો નામ ન ભવેય્યાતિ. ન સમ્મેય્યું ન વૂપસમેય્યું. કુસલોતિ અનવજ્જો.

    Kopo antare citte etassāti kopantaro. Doso garu garukātabbo assāti dosagaru. ‘‘Paṭimuccatī’’ti vā pāṭho, ayameva attho. Accāyikakammanti sahasā anupadhāretvā kiriyā. No cidhāti no ce idha. Idhāti nipātamattaṃ. Apagataṃ apanītaṃ. Doso no ce siyā, tena pariyāyena yadi aparādho nāma na bhaveyyāti. Na sammeyyuṃ na vūpasameyyuṃ. Kusaloti anavajjo.

    ધીરો સતોતિ પદદ્વયેન વટ્ટછિન્દં આહ. કો નિચ્ચમેવ પણ્ડિતો નામાતિ અત્થોતિ ‘‘કસ્સચ્ચયા’’તિઆદિકાય પુચ્છાગાથાય અત્થો. દીઘમજ્ઝિમસંવણ્ણનાસુ તથાગત-સદ્દો વિત્થારતો સંવણ્ણિતોતિ આહ ‘‘એવમાદીહિ કારણેહિ તથાગતસ્સા’’તિ. બુદ્ધત્તાદીહીતિ આદિ-સદ્દેન ‘‘બોધેતા પજાયા’’તિઆદિના (મહાનિ॰ ૧૯૨; ચૂળનિ॰ પારાયનત્થુતિગાથાનિદ્દેસ ૯૭) નિદ્દેસે આગતકારણાનિ સઙ્ગય્હન્તિ. વિમોક્ખં વુચ્ચતિ અરિયમગ્ગો, તસ્સ અન્તો અગ્ગફલં, તત્થ ભવા પણ્ણત્તિ, તસ્સા વસેન. એવં બુદ્ધબલં દીપેતિ. ઇદાનિ ખિત્તં સઙ્ખેપેન સંહરાપિતં હોતીતિ દસ્સેતિ.

    Dhīro satoti padadvayena vaṭṭachindaṃ āha. Ko niccameva paṇḍito nāmāti atthoti ‘‘kassaccayā’’tiādikāya pucchāgāthāya attho. Dīghamajjhimasaṃvaṇṇanāsu tathāgata-saddo vitthārato saṃvaṇṇitoti āha ‘‘evamādīhi kāraṇehi tathāgatassā’’ti. Buddhattādīhīti ādi-saddena ‘‘bodhetā pajāyā’’tiādinā (mahāni. 192; cūḷani. pārāyanatthutigāthāniddesa 97) niddese āgatakāraṇāni saṅgayhanti. Vimokkhaṃ vuccati ariyamaggo, tassa anto aggaphalaṃ, tattha bhavā paṇṇatti, tassā vasena. Evaṃ buddhabalaṃ dīpeti. Idāni khittaṃ saṅkhepena saṃharāpitaṃ hotīti dasseti.

    ઉજ્ઝાનસઞ્ઞિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ujjhānasaññisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. ઉજ્ઝાનસઞ્ઞિસુત્તં • 5. Ujjhānasaññisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. ઉજ્ઝાનસઞ્ઞિસુત્તવણ્ણના • 5. Ujjhānasaññisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact