Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના

    3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā

    ૧૦૩. ‘‘છન્દાયા’’તિ અક્ખરક્ખરાયાતિઆદિ વિય લિઙ્ગવિપલ્લાસેન વુત્તં, છન્દત્થન્તિ વા અત્થો. યેસં સેનાસનાનિ પઞ્ઞપેતિ, તેસં અત્તનિ છન્દત્થન્તિ અધિપ્પાયો.

    103.‘‘Chandāyā’’ti akkharakkharāyātiādi viya liṅgavipallāsena vuttaṃ, chandatthanti vā attho. Yesaṃ senāsanāni paññapeti, tesaṃ attani chandatthanti adhippāyo.

    ૧૦૬. અનુપસમ્પન્નન્તિઆદીસુ કરણત્થો ગહેતબ્બો. અઞ્ઞં અનુપસમ્પન્નન્તિ અઞ્ઞેન અનુપસમ્પન્નેન. તસ્સ વાતિ અનુપસમ્પન્નસ્સ. ‘‘સમ્મુતિકાલે પઞ્ચઙ્ગવિરહાદયો અસમ્મતા નામા’’તિ, ‘‘ઉપસમ્પન્નેન લદ્ધસમ્મુતિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનેન વિનસ્સતી’’તિ ચ વુત્તં. સઙ્ઘેનાતિ સબ્બેન સઙ્ઘેન કમ્મવાચાય અસ્સાવેત્વા ‘‘તવેસો ભારો’’તિ કેવલં આરોપિતભારો. કેવલ-સદ્દો હેત્થ કમ્મવાચાય અસ્સાવિતભાવમત્તમેવ દીપેતિ. સયમેવાતિ ઇતરેસં ભિક્ખૂનં અનુમતિયા. અભૂતેન ખીયનકસ્સ આદિકમ્મિકસ્સ કથં અનાપત્તીતિ ચે? ઇમિના સિક્ખાપદેન. મુસાવાદે આપત્તિયેવ દ્વે પાચિત્તિયો વુત્તા વિય દિસ્સન્તિ પુબ્બપયોગે રુક્ખાદિછિન્દનાદીસુ વિય, વિચારેતબ્બં.

    106.Anupasampannantiādīsu karaṇattho gahetabbo. Aññaṃ anupasampannanti aññena anupasampannena. Tassa vāti anupasampannassa. ‘‘Sammutikāle pañcaṅgavirahādayo asammatā nāmā’’ti, ‘‘upasampannena laddhasammuti sikkhāpaccakkhānena vinassatī’’ti ca vuttaṃ. Saṅghenāti sabbena saṅghena kammavācāya assāvetvā ‘‘taveso bhāro’’ti kevalaṃ āropitabhāro. Kevala-saddo hettha kammavācāya assāvitabhāvamattameva dīpeti. Sayamevāti itaresaṃ bhikkhūnaṃ anumatiyā. Abhūtena khīyanakassa ādikammikassa kathaṃ anāpattīti ce? Iminā sikkhāpadena. Musāvāde āpattiyeva dve pācittiyo vuttā viya dissanti pubbapayoge rukkhādichindanādīsu viya, vicāretabbaṃ.

    ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ભૂતગામવગ્ગો • 2. Bhūtagāmavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદં • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact