Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. ઉક્કાસતિકત્થેરઅપદાનં

    3. Ukkāsatikattheraapadānaṃ

    ૩૦.

    30.

    ‘‘કોસિકો નામ ભગવા, ચિત્તકૂટે વસી તદા;

    ‘‘Kosiko nāma bhagavā, cittakūṭe vasī tadā;

    ઝાયી ઝાનરતો બુદ્ધો, વિવેકાભિરતો મુનિ.

    Jhāyī jhānarato buddho, vivekābhirato muni.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘અજ્ઝોગાહેત્વા 1 હિમવન્તં, નારીગણપુરક્ખતો;

    ‘‘Ajjhogāhetvā 2 himavantaṃ, nārīgaṇapurakkhato;

    અદ્દસં કોસિકં બુદ્ધં, પુણ્ણમાયેવ ચન્દિમં.

    Addasaṃ kosikaṃ buddhaṃ, puṇṇamāyeva candimaṃ.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘ઉક્કાસતે ગહેત્વાન, પરિવારેસહં તદા;

    ‘‘Ukkāsate gahetvāna, parivāresahaṃ tadā;

    સત્તરત્તિન્દિવં ઠત્વા 3, અટ્ઠમેન અગચ્છહં.

    Sattarattindivaṃ ṭhatvā 4, aṭṭhamena agacchahaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘વુટ્ઠિતં કોસિકં બુદ્ધં, સયમ્ભું અપરાજિતં;

    ‘‘Vuṭṭhitaṃ kosikaṃ buddhaṃ, sayambhuṃ aparājitaṃ;

    પસન્નચિત્તો વન્દિત્વા, એકં ભિક્ખં અદાસહં.

    Pasannacitto vanditvā, ekaṃ bhikkhaṃ adāsahaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘તેન કમ્મેન દ્વિપદિન્દ, લોકજેટ્ઠ નરાસભ;

    ‘‘Tena kammena dvipadinda, lokajeṭṭha narāsabha;

    ઉપ્પજ્જિં તુસિતે કાયે, એકભિક્ખાયિદં ફલં.

    Uppajjiṃ tusite kāye, ekabhikkhāyidaṃ phalaṃ.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘દિવસઞ્ચેવ રત્તિઞ્ચ, આલોકો હોતિ મે સદા;

    ‘‘Divasañceva rattiñca, āloko hoti me sadā;

    સમન્તા યોજનસતં, ઓભાસેન ફરામહં.

    Samantā yojanasataṃ, obhāsena pharāmahaṃ.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘પઞ્ચપઞ્ઞાસકપ્પમ્હિ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Pañcapaññāsakappamhi, cakkavattī ahosahaṃ;

    ચાતુરન્તો વિજિતાવી, જમ્બુમણ્ડસ્સ 5 ઇસ્સરો.

    Cāturanto vijitāvī, jambumaṇḍassa 6 issaro.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘તદા મે નગરં આસિ, ઇદ્ધં ફીતં સુનિમ્મિતં;

    ‘‘Tadā me nagaraṃ āsi, iddhaṃ phītaṃ sunimmitaṃ;

    તિંસયોજનમાયામં, વિત્થારેન ચ વીસતિ.

    Tiṃsayojanamāyāmaṃ, vitthārena ca vīsati.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘સોભણં નામ નગરં, વિસ્સકમ્મેન માપિતં;

    ‘‘Sobhaṇaṃ nāma nagaraṃ, vissakammena māpitaṃ;

    દસસદ્દાવિવિત્તં તં, સમ્મતાળસમાહિતં.

    Dasasaddāvivittaṃ taṃ, sammatāḷasamāhitaṃ.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘ન તમ્હિ નગરે અત્થિ, વલ્લિકટ્ઠઞ્ચ મત્તિકા;

    ‘‘Na tamhi nagare atthi, vallikaṭṭhañca mattikā;

    સબ્બસોણ્ણમયંયેવ, જોતતે નિચ્ચકાલિકં.

    Sabbasoṇṇamayaṃyeva, jotate niccakālikaṃ.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘ચતુપાકારપરિક્ખિત્તં, તયો આસું મણિમયા;

    ‘‘Catupākāraparikkhittaṃ, tayo āsuṃ maṇimayā;

    વેમજ્ઝે તાલપન્તી ચ, વિસ્સકમ્મેન માપિતા.

    Vemajjhe tālapantī ca, vissakammena māpitā.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘દસસહસ્સપોક્ખરઞ્ઞો, પદુમુપ્પલછાદિતા;

    ‘‘Dasasahassapokkharañño, padumuppalachāditā;

    પુણ્ડરીકેહિ 7 સઞ્છન્ના, નાનાગન્ધસમીરિતા.

    Puṇḍarīkehi 8 sañchannā, nānāgandhasamīritā.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં ઉક્કં ધારયિં અહં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ ukkaṃ dhārayiṃ ahaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઉક્કધારસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ukkadhārassidaṃ phalaṃ.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઉક્કાસતિકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ukkāsatiko thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    ઉક્કાસતિકત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Ukkāsatikattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. અજ્ઝોગહેત્વા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. ajjhogahetvā (sī. syā. pī.)
    3. બુદ્ધો (સ્યા॰ ક॰)
    4. buddho (syā. ka.)
    5. જમ્બુસણ્ડસ્સ (પી॰)
    6. jambusaṇḍassa (pī.)
    7. પુણ્ડરીકાદિ (સ્યા॰)
    8. puṇḍarīkādi (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact