Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૧૦. ઉક્ખિત્તપદુમિયત્થેરઅપદાનં
10. Ukkhittapadumiyattheraapadānaṃ
૧૨૯.
129.
‘‘નગરે હંસવતિયા, અહોસિં માલિકો તદા;
‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ māliko tadā;
ઓગાહેત્વા પદુમસરં, સતપત્તં ઓચિનામહં.
Ogāhetvā padumasaraṃ, satapattaṃ ocināmahaṃ.
૧૩૦.
130.
‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;
‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;
૧૩૧.
131.
૧૩૨.
132.
‘‘દિસ્વાનહં દેવદેવં, સયમ્ભું લોકનાયકં;
‘‘Disvānahaṃ devadevaṃ, sayambhuṃ lokanāyakaṃ;
વણ્ટે છેત્વા સતપત્તં, ઉક્ખિપિમમ્બરે તદા.
Vaṇṭe chetvā satapattaṃ, ukkhipimambare tadā.
૧૩૩.
133.
‘‘યદિ બુદ્ધો તુવં વીર, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;
‘‘Yadi buddho tuvaṃ vīra, lokajeṭṭho narāsabho;
સયં ગન્ત્વા સતપત્તા, મત્થકે ધારયન્તુ તે.
Sayaṃ gantvā satapattā, matthake dhārayantu te.
૧૩૪.
134.
‘‘અધિટ્ઠહિ મહાવીરો, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;
‘‘Adhiṭṭhahi mahāvīro, lokajeṭṭho narāsabho;
બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, મત્થકે ધારયિંસુ તે.
Buddhassa ānubhāvena, matthake dhārayiṃsu te.
૧૩૫.
135.
‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
૧૩૬.
136.
‘‘તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, સતપત્તન્તિ વુચ્ચતિ;
‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, satapattanti vuccati;
સટ્ઠિયોજનમુબ્બિદ્ધં, તિંસયોજનવિત્થતં.
Saṭṭhiyojanamubbiddhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.
૧૩૭.
137.
‘‘સહસ્સક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં;
‘‘Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;
પઞ્ચસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.
Pañcasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.
૧૩૮.
138.
‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;
‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;
અનુભોમિ સકં કમ્મં, પુબ્બે સુકતમત્તનો.
Anubhomi sakaṃ kammaṃ, pubbe sukatamattano.
૧૩૯.
139.
‘‘તેનેવેકપદુમેન, અનુભોત્વાન સમ્પદા;
‘‘Tenevekapadumena, anubhotvāna sampadā;
ગોતમસ્સ ભગવતો, ધમ્મં સચ્છિકરિં અહં.
Gotamassa bhagavato, dhammaṃ sacchikariṃ ahaṃ.
૧૪૦.
140.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.
Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.
૧૪૧.
141.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિપૂજયિં;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, એકપદુમસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, ekapadumassidaṃ phalaṃ.
૧૪૨.
142.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઉક્ખિત્તપદુમિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā ukkhittapadumiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
ઉક્ખિત્તપદુમિયત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.
Ukkhittapadumiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.
ગન્ધોદકવગ્ગો ચતુતિંસતિમો.
Gandhodakavaggo catutiṃsatimo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
ગન્ધધૂપો ઉદકઞ્ચ, પુન્નાગ એકદુસ્સકા;
Gandhadhūpo udakañca, punnāga ekadussakā;
ફુસિતો ચ પભઙ્કરો, કુટિદો ઉત્તરીયકો.
Phusito ca pabhaṅkaro, kuṭido uttarīyako.
સવની એકપદુમી, ગાથાયો સબ્બપિણ્ડિતા;
Savanī ekapadumī, gāthāyo sabbapiṇḍitā;
એકં ગાથાસતઞ્ચેવ, ચતુતાલીસમેવ ચ.
Ekaṃ gāthāsatañceva, catutālīsameva ca.
Footnotes: