Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    અધિકરણભેદં

    Adhikaraṇabhedaṃ

    ઉક્કોટનભેદાદિકથાવણ્ણના

    Ukkoṭanabhedādikathāvaṇṇanā

    ૩૪૧. ‘‘અલં આવુસો’’તિ અત્તપચ્ચત્થિકે સઞ્ઞાપેત્વાતિ પત્તચીવરાદિઅત્થાય અલં ભણ્ડનાદિકરણન્તિ વિવાદાદીસુ દોસદસ્સનમત્તેન સઞ્ઞાપેત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં ખમાપેત્વા વૂપસમેન્તિ, ન પન અઞ્ઞમઞ્ઞં આપત્તાનાપત્તિદસ્સનવસેનાતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘પાળિમુત્તકવિનિચ્છયેનેવા’’તિ.

    341.‘‘Alaṃāvuso’’ti attapaccatthike saññāpetvāti pattacīvarādiatthāya alaṃ bhaṇḍanādikaraṇanti vivādādīsu dosadassanamattena saññāpetvā aññamaññaṃ khamāpetvā vūpasamenti, na pana aññamaññaṃ āpattānāpattidassanavasenāti adhippāyo. Tenāha ‘‘pāḷimuttakavinicchayenevā’’ti.

    વિસમાનિ કાયકમ્માદીનિ નિસ્સિતો ભિક્ખુ વિસમનિસ્સિતો નામ, મિચ્છાદિટ્ઠિનિસ્સિતો ગહનનિસ્સિતો, બલવન્તે પુરિસે નિસ્સિતો બલવનિસ્સિતો નામાતિ દસ્સેન્તો ‘‘એકો વિસમાની’’તિઆદિમાહ.

    Visamāni kāyakammādīni nissito bhikkhu visamanissito nāma, micchādiṭṭhinissito gahananissito, balavante purise nissito balavanissito nāmāti dassento ‘‘eko visamānī’’tiādimāha.

    ઉક્કોટનભેદાદિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ukkoṭanabhedādikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. ઉક્કોટનભેદાદિ • 1. Ukkoṭanabhedādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણભેદવણ્ણના • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact