Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā |
અધિકરણભેદં
Adhikaraṇabhedaṃ
ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના
Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
૩૪૦. અધિકરણભેદે ઇમે દસ ઉક્કોટાતિ અધિકરણાનં ઉક્કોટેત્વા પુન અધિકરણઉક્કોટેન સમથાનં ઉક્કોટં દસ્સેતું ‘‘વિવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો કતિ સમથે ઉક્કોટેતી’’તિઆદિમાહ. તત્થ વિવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો દ્વે સમથે ઉક્કોટેતીતિ સમ્મુખાવિનયઞ્ચ યેભુય્યસિકઞ્ચ ઇમે દ્વે ઉક્કોટેતિ, પટિસેધેતિ; પટિક્કોસતીતિ અત્થો. અનુવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો ચત્તારોતિ સમ્મુખાવિનયં, સતિવિનયં, અમૂળ્હવિનયં, તસ્સપાપિયસિકન્તિ ઇમે ચત્તારો સમથે ઉક્કોટેતિ. આપત્તાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો તયોતિ સમ્મુખાવિનયં, પટિઞ્ઞાતકરણં, તિણવત્થારકન્તિ ઇમે તયો સમથે ઉક્કોટેતિ. કિચ્ચાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો એકન્તિ સમ્મુખાવિનયં ઇમં એકં સમથં ઉક્કોટેતિ.
340. Adhikaraṇabhede ime dasa ukkoṭāti adhikaraṇānaṃ ukkoṭetvā puna adhikaraṇaukkoṭena samathānaṃ ukkoṭaṃ dassetuṃ ‘‘vivādādhikaraṇaṃ ukkoṭento kati samathe ukkoṭetī’’tiādimāha. Tattha vivādādhikaraṇaṃ ukkoṭento dve samathe ukkoṭetīti sammukhāvinayañca yebhuyyasikañca ime dve ukkoṭeti, paṭisedheti; paṭikkosatīti attho. Anuvādādhikaraṇaṃ ukkoṭento cattāroti sammukhāvinayaṃ, sativinayaṃ, amūḷhavinayaṃ, tassapāpiyasikanti ime cattāro samathe ukkoṭeti. Āpattādhikaraṇaṃ ukkoṭento tayoti sammukhāvinayaṃ, paṭiññātakaraṇaṃ, tiṇavatthārakanti ime tayo samathe ukkoṭeti. Kiccādhikaraṇaṃ ukkoṭento ekanti sammukhāvinayaṃ imaṃ ekaṃ samathaṃ ukkoṭeti.
૩૪૧. કતિ ઉક્કોટાતિઆદિપુચ્છાનં વિસ્સજ્જને પન દ્વાદસસુ ઉક્કોટેસુ અકતં કમ્મન્તિઆદયો તાવ તયો ઉક્કોટા વિસેસતો દુતિયે અનુવાદાધિકરણે લબ્ભન્તિ. અનિહતં કમ્મન્તિઆદયો તયો પઠમે વિવાદાધિકરણે લબ્ભન્તિ. અવિનિચ્છિતન્તિઆદયો તયો તતિયે આપત્તાધિકરણે લબ્ભન્તિ. અવૂપસન્તન્તિઆદયો તયો ચતુત્થે કિચ્ચાધિકરણે લબ્ભન્તિ; અપિચ દ્વાદસાપિ ચ એકેકસ્મિં અધિકરણે લબ્ભન્તિયેવ.
341.Kati ukkoṭātiādipucchānaṃ vissajjane pana dvādasasu ukkoṭesu akataṃ kammantiādayo tāva tayo ukkoṭā visesato dutiye anuvādādhikaraṇe labbhanti. Anihataṃ kammantiādayo tayo paṭhame vivādādhikaraṇe labbhanti. Avinicchitantiādayo tayo tatiye āpattādhikaraṇe labbhanti. Avūpasantantiādayo tayo catutthe kiccādhikaraṇe labbhanti; apica dvādasāpi ca ekekasmiṃ adhikaraṇe labbhantiyeva.
તત્થજાતકં અધિકરણં ઉક્કોટેતીતિ યસ્મિં વિહારે ‘‘મય્હં ઇમિના પત્તો ગહિતો, ચીવરં ગહિત’’ન્તિઆદિના નયેન પત્તચીવરાદીનં અત્થાય અધિકરણં ઉપ્પન્નં હોતિ, તસ્મિંયેવ ચ નં વિહારે આવાસિકા સન્નિપતિત્વા ‘‘અલં આવુસો’’તિ અત્તપચ્ચત્થિકે સઞ્ઞાપેત્વા પાળિમુત્તકવિનિચ્છયેનેવ વૂપસમેન્તિ, ઇદં તત્થજાતકં અધિકરણં નામ. યેનાપિ વિનિચ્છયેન સમિતં, સોપિ એકો સમથોયેવ. ઇમં ઉક્કોટેન્તસ્સાપિ પાચિત્તિયં.
Tatthajātakaṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭetīti yasmiṃ vihāre ‘‘mayhaṃ iminā patto gahito, cīvaraṃ gahita’’ntiādinā nayena pattacīvarādīnaṃ atthāya adhikaraṇaṃ uppannaṃ hoti, tasmiṃyeva ca naṃ vihāre āvāsikā sannipatitvā ‘‘alaṃ āvuso’’ti attapaccatthike saññāpetvā pāḷimuttakavinicchayeneva vūpasamenti, idaṃ tatthajātakaṃ adhikaraṇaṃ nāma. Yenāpi vinicchayena samitaṃ, sopi eko samathoyeva. Imaṃ ukkoṭentassāpi pācittiyaṃ.
તત્થજાતકં વૂપસન્તન્તિ સચે પન તં અધિકરણં નેવાસિકા વૂપસમેતું ન સક્કોન્તિ, અથઞ્ઞો વિનયધરો આગન્ત્વા ‘‘કિં આવુસો ઇમસ્મિં વિહારે ઉપોસથો વા પવારણા વા ઠિતા’’તિ પુચ્છતિ, તેહિ ચ તસ્મિં કારણે કથિતે તં અધિકરણં ખન્ધકતો ચ પરિવારતો ચ સુત્તેન વિનિચ્છિનિત્વા વૂપસમેતિ, ઇદં તત્થજાતકં વૂપસન્તં નામ અધિકરણં. એતં ઉક્કોટેન્તસ્સાપિ પાચિત્તિયમેવ.
Tatthajātakaṃ vūpasantanti sace pana taṃ adhikaraṇaṃ nevāsikā vūpasametuṃ na sakkonti, athañño vinayadharo āgantvā ‘‘kiṃ āvuso imasmiṃ vihāre uposatho vā pavāraṇā vā ṭhitā’’ti pucchati, tehi ca tasmiṃ kāraṇe kathite taṃ adhikaraṇaṃ khandhakato ca parivārato ca suttena vinicchinitvā vūpasameti, idaṃ tatthajātakaṃ vūpasantaṃ nāma adhikaraṇaṃ. Etaṃ ukkoṭentassāpi pācittiyameva.
અન્તરામગ્ગેતિ તે અત્તપચ્ચત્થિકા ‘‘ન મયં એતસ્સ વિનિચ્છયે તિટ્ઠામ, નાયં વિનયે કુસલો, અસુકસ્મિં નામ ગામે વિનયધરા થેરા વસન્તિ, તત્થ ગન્ત્વા વિનિચ્છિનિસ્સામા’’તિ ગચ્છન્તા અન્તરામગ્ગેયેવ કારણં સલ્લક્ખેત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં વા સઞ્ઞાપેન્તિ, અઞ્ઞે વા તે ભિક્ખૂ નિજ્ઝાપેન્તિ, ઇદમ્પિ વૂપસન્તમેવ હોતિ. એવં વૂપસન્તં અન્તરામગ્ગે અધિકરણં ઉક્કોટેતિ યો, તસ્સાપિ પાચિત્તિયમેવ.
Antarāmaggeti te attapaccatthikā ‘‘na mayaṃ etassa vinicchaye tiṭṭhāma, nāyaṃ vinaye kusalo, asukasmiṃ nāma gāme vinayadharā therā vasanti, tattha gantvā vinicchinissāmā’’ti gacchantā antarāmaggeyeva kāraṇaṃ sallakkhetvā aññamaññaṃ vā saññāpenti, aññe vā te bhikkhū nijjhāpenti, idampi vūpasantameva hoti. Evaṃ vūpasantaṃ antarāmagge adhikaraṇaṃ ukkoṭeti yo, tassāpi pācittiyameva.
અન્તરામગ્ગે વૂપસન્તન્તિ ન હેવ ખો પન અઞ્ઞમઞ્ઞં સઞ્ઞત્તિયા વા સભાગભિક્ખુનિજ્ઝાપનેન વા વૂપસન્તં હોતિ; અપિચ ખો પટિપથં આગચ્છન્તો એકો વિનયધરો દિસ્વા ‘‘કત્થ આવુસો ગચ્છથા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘અસુકં નામ ગામં, ઇમિના નામ કારણેના’’તિ વુત્તે ‘‘અલં, આવુસો, કિં તત્થ ગતેના’’તિ તત્થેવ ધમ્મેન વિનયેન તં અધિકરણં વૂપસમેતિ, ઇદં અન્તરામગ્ગે વૂપસન્તં નામ. એતં ઉક્કોટેન્તસ્સાપિ પાચિત્તિયમેવ.
Antarāmagge vūpasantanti na heva kho pana aññamaññaṃ saññattiyā vā sabhāgabhikkhunijjhāpanena vā vūpasantaṃ hoti; apica kho paṭipathaṃ āgacchanto eko vinayadharo disvā ‘‘kattha āvuso gacchathā’’ti pucchitvā ‘‘asukaṃ nāma gāmaṃ, iminā nāma kāraṇenā’’ti vutte ‘‘alaṃ, āvuso, kiṃ tattha gatenā’’ti tattheva dhammena vinayena taṃ adhikaraṇaṃ vūpasameti, idaṃ antarāmagge vūpasantaṃ nāma. Etaṃ ukkoṭentassāpi pācittiyameva.
તત્થ ગતન્તિ સચે પન ‘‘અલં, આવુસો, કિં તત્થ ગતેના’’તિ વુચ્ચમાનાપિ ‘‘મયં તત્થેવ ગન્ત્વા વિનિચ્છયં પાપેસ્સામા’’તિ વિનયધરસ્સ વચનં અનાદિયિત્વા ગચ્છન્તિયેવ, ગન્ત્વા સભાગાનં ભિક્ખૂનં એતમત્થં આરોચેન્તિ. સભાગા ભિક્ખૂ ‘‘અલં, આવુસો, સઙ્ઘસન્નિપાતં નામ ગરુક’’ન્તિ તત્થેવ નિસીદાપેત્વા વિનિચ્છિનિત્વા સઞ્ઞાપેન્તિ, ઇદમ્પિ વૂપસન્તમેવ હોતિ. એવં વૂપસન્તં તત્થ ગતં અધિકરણં ઉક્કોટેતિ યો, તસ્સાપિ પાચિત્તિયમેવ.
Tattha gatanti sace pana ‘‘alaṃ, āvuso, kiṃ tattha gatenā’’ti vuccamānāpi ‘‘mayaṃ tattheva gantvā vinicchayaṃ pāpessāmā’’ti vinayadharassa vacanaṃ anādiyitvā gacchantiyeva, gantvā sabhāgānaṃ bhikkhūnaṃ etamatthaṃ ārocenti. Sabhāgā bhikkhū ‘‘alaṃ, āvuso, saṅghasannipātaṃ nāma garuka’’nti tattheva nisīdāpetvā vinicchinitvā saññāpenti, idampi vūpasantameva hoti. Evaṃ vūpasantaṃ tattha gataṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭeti yo, tassāpi pācittiyameva.
તત્થ ગતં વૂપસન્તન્તિ ન હેવ ખો પન સભાગભિક્ખૂનં સઞ્ઞત્તિયા વૂપસન્તં હોતિ; અપિચ ખો સઙ્ઘં સન્નિપાતેત્વા આરોચિતં સઙ્ઘમજ્ઝે વિનયધરા વૂપસમેન્તિ, ઇદં તત્થ ગતં વૂપસન્તં નામ. એતં ઉક્કોટેન્તસ્સાપિ પાચિત્તિયમેવ.
Tatthagataṃ vūpasantanti na heva kho pana sabhāgabhikkhūnaṃ saññattiyā vūpasantaṃ hoti; apica kho saṅghaṃ sannipātetvā ārocitaṃ saṅghamajjhe vinayadharā vūpasamenti, idaṃ tattha gataṃ vūpasantaṃ nāma. Etaṃ ukkoṭentassāpi pācittiyameva.
સતિવિનયન્તિ ખીણાસવસ્સ દિન્નં સતિવિનયં ઉક્કોટેતિ, પાચિત્તિયમેવ. ઉમ્મત્તકસ્સ દિન્ને અમૂળ્હવિનયે પાપુસ્સન્નસ્સ દિન્નાય તસ્સપાપિયસિકાયપિ એસેવ નયો.
Sativinayanti khīṇāsavassa dinnaṃ sativinayaṃ ukkoṭeti, pācittiyameva. Ummattakassa dinne amūḷhavinaye pāpussannassa dinnāya tassapāpiyasikāyapi eseva nayo.
તિણવત્થારકં ઉક્કોટેતીતિ સઙ્ઘેન તિણવત્થારકસમથેન વૂપસમિતે અધિકરણે ‘‘આપત્તિ નામ એકં ભિક્ખું ઉપસઙ્કમિત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા દેસિયમાના વુટ્ઠાતિ, યં પનેતં નિદ્દાયન્તસ્સાપિ આપત્તિવુટ્ઠાનં નામ, એતં મય્હં ન ખમતી’’તિ એવં વદન્તોપિ તિણવત્થારકં ઉક્કોટેતિ નામ, તસ્સાપિ પાચિત્તિયમેવ.
Tiṇavatthārakaṃukkoṭetīti saṅghena tiṇavatthārakasamathena vūpasamite adhikaraṇe ‘‘āpatti nāma ekaṃ bhikkhuṃ upasaṅkamitvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā desiyamānā vuṭṭhāti, yaṃ panetaṃ niddāyantassāpi āpattivuṭṭhānaṃ nāma, etaṃ mayhaṃ na khamatī’’ti evaṃ vadantopi tiṇavatthārakaṃ ukkoṭeti nāma, tassāpi pācittiyameva.
છન્દાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતીતિ વિનયધરો હુત્વા અત્તનો ઉપજ્ઝાયાદીનં અત્થાય ‘‘અધમ્મં ધમ્મો’’તિઆદીનિ દીપેત્વા પુબ્બે વિનિચ્છિતં અધિકરણં દ્વાદસસુ ઉક્કોટેસુ યેન કેનચિ ઉક્કોટેન્તો છન્દાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ નામ. દ્વીસુ પન અત્તપચ્ચત્થિકેસુ એકસ્મિં ‘‘અનત્થં મે અચરી’’તિઆદિના નયેન સમુપ્પન્નાઘાતો, તસ્સ પરાજયં આરોપનત્થં ‘‘અધમ્મં ધમ્મો’’તિઆદીનિ દીપેત્વા પુબ્બે વિનિચ્છિતં અધિકરણં દ્વાદસસુ ઉક્કોટેસુ યેન કેનચિ ઉક્કોટેન્તો દોસાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ નામ. મન્દો પન મોમૂહો મોમૂહત્તા એવ ‘‘અધમ્મં ધમ્મો’’તિઆદીનિ દીપેત્વા વુત્તનયેનેવ ઉક્કોટેન્તો મોહાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ નામ. સચે પન દ્વીસુ અત્તપચ્ચત્થિકેસુ એકો વિસમાનિ કાયકમ્માદીનિ ગહનમિચ્છાદિટ્ઠિં બલવન્તે ચ પક્ખન્તરિયે અભિઞ્ઞાતે ભિક્ખૂ નિસ્સિતત્તા વિસમનિસ્સિતો ગહનનિસ્સિતો બલવનિસ્સિતો ચ હોતિ, તસ્સ ભયેન ‘‘અયં મે જીવિતન્તરાયં વા બ્રહ્મચરિયન્તરાયં વા કરેય્યા’’તિ ‘‘અધમ્મં ધમ્મો’’તિઆદીનિ દીપેત્વા વુત્તનયેનેવ ઉક્કોટેન્તો ભયાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ નામ.
Chandāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭetīti vinayadharo hutvā attano upajjhāyādīnaṃ atthāya ‘‘adhammaṃ dhammo’’tiādīni dīpetvā pubbe vinicchitaṃ adhikaraṇaṃ dvādasasu ukkoṭesu yena kenaci ukkoṭento chandāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti nāma. Dvīsu pana attapaccatthikesu ekasmiṃ ‘‘anatthaṃ me acarī’’tiādinā nayena samuppannāghāto, tassa parājayaṃ āropanatthaṃ ‘‘adhammaṃ dhammo’’tiādīni dīpetvā pubbe vinicchitaṃ adhikaraṇaṃ dvādasasu ukkoṭesu yena kenaci ukkoṭento dosāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti nāma. Mando pana momūho momūhattā eva ‘‘adhammaṃ dhammo’’tiādīni dīpetvā vuttanayeneva ukkoṭento mohāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti nāma. Sace pana dvīsu attapaccatthikesu eko visamāni kāyakammādīni gahanamicchādiṭṭhiṃ balavante ca pakkhantariye abhiññāte bhikkhū nissitattā visamanissito gahananissito balavanissito ca hoti, tassa bhayena ‘‘ayaṃ me jīvitantarāyaṃ vā brahmacariyantarāyaṃ vā kareyyā’’ti ‘‘adhammaṃ dhammo’’tiādīni dīpetvā vuttanayeneva ukkoṭento bhayāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti nāma.
તદહુપસમ્પન્નોતિ એકો સામણેરો બ્યત્તો હોતિ બહુસ્સુતો, સો વિનિચ્છયે પરાજયં પત્વા મઙ્કુભૂતે ભિક્ખૂ દિસ્વા પુચ્છતિ ‘‘કસ્મા મઙ્કુભૂતાત્થા’’તિ? તે તસ્સ તં અધિકરણં આરોચેન્તિ. સો તે એવં વદેતિ ‘‘હોતુ, ભન્તે, મં ઉપસમ્પાદેથ, અહં તં અધિકરણં વૂપસમેસ્સામી’’તિ . તે તં ઉપસમ્પાદેન્તિ. સો દુતિયદિવસે ભેરિં પહરિત્વા સઙ્ઘં સન્નિપાતેતિ. તતો ભિક્ખૂહિ ‘‘કેન સઙ્ઘો સન્નિપાતિતો’’તિ વુત્તે ‘‘મયા’’તિ વદતિ. ‘‘કસ્મા સન્નિપાતિતો’’તિ? ‘‘હિય્યો અધિકરણં દુબ્બિનિચ્છિતં, તમહં વિનિચ્છિનિસ્સામી’’તિ. ‘‘ત્વં પન હિય્યો કુહિં ગતો’’તિ? ‘‘અનુપસમ્પન્નોમ્હિ, ભન્તે, અજ્જ પન ઉપસમ્પન્નોમ્હી’’તિ. સો વત્તબ્બો ‘‘ઇદં આવુસો તુમ્હાદિસાનં ભગવતા સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં, ‘તદહુપસમ્પન્નો ઉક્કોટેતિ, ઉક્કોટનકં પાચિત્તિય’ન્તિ, ગચ્છ આપત્તિં દેસેહી’’તિ. આગન્તુકેપિ એસેવ નયો.
Tadahupasampannoti eko sāmaṇero byatto hoti bahussuto, so vinicchaye parājayaṃ patvā maṅkubhūte bhikkhū disvā pucchati ‘‘kasmā maṅkubhūtātthā’’ti? Te tassa taṃ adhikaraṇaṃ ārocenti. So te evaṃ vadeti ‘‘hotu, bhante, maṃ upasampādetha, ahaṃ taṃ adhikaraṇaṃ vūpasamessāmī’’ti . Te taṃ upasampādenti. So dutiyadivase bheriṃ paharitvā saṅghaṃ sannipāteti. Tato bhikkhūhi ‘‘kena saṅgho sannipātito’’ti vutte ‘‘mayā’’ti vadati. ‘‘Kasmā sannipātito’’ti? ‘‘Hiyyo adhikaraṇaṃ dubbinicchitaṃ, tamahaṃ vinicchinissāmī’’ti. ‘‘Tvaṃ pana hiyyo kuhiṃ gato’’ti? ‘‘Anupasampannomhi, bhante, ajja pana upasampannomhī’’ti. So vattabbo ‘‘idaṃ āvuso tumhādisānaṃ bhagavatā sikkhāpadaṃ paññattaṃ, ‘tadahupasampanno ukkoṭeti, ukkoṭanakaṃ pācittiya’nti, gaccha āpattiṃ desehī’’ti. Āgantukepi eseva nayo.
કારકોતિ એકં સઙ્ઘેન સદ્ધિં અધિકરણં વિનિચ્છિનિત્વા પરિવેણગતં પરાજિતા ભિક્ખૂ વદન્તિ ‘‘કિસ્સ, ભન્તે, તુમ્હેહિ એવં વિનિચ્છિતં અધિકરણં, નનુ એવં વિનિચ્છિનિતબ્બ’’ન્તિ. સો ‘‘કસ્મા પઠમંયેવ એવં ન વદિત્થા’’તિ તં અધિકરણં ઉક્કોટેતિ. એવં યો કારકો ઉક્કોટેતિ, તસ્સાપિ ઉક્કોટનકં પાચિત્તિયં. છન્દદાયકોતિ એકો અધિકરણવિનિચ્છયે છન્દં દત્વા સભાગે ભિક્ખૂ પરાજયં પત્વા આગતે મઙ્કુભૂતે દિસ્વા ‘‘સ્વે દાનિ અહં વિનિચ્છિનિસ્સામી’’તિ સઙ્ઘં સન્નિપાતેત્વા ‘‘કસ્મા સન્નિપાતેસી’’તિ વુત્તે ‘‘હિય્યો અધિકરણં દુબ્બિનિચ્છિતં, તમહં અજ્જ વિનિચ્છિનિસ્સામી’’તિ. ‘‘હિય્યો પન ત્વં કત્થ ગતો’’તિ. ‘‘છન્દં દત્વા નિસિન્નોમ્હી’’તિ. સો વત્તબ્બો ‘‘ઇદં આવુસો તુમ્હાદિસાનં ભગવતા સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં, ‘છન્દદાયકો ઉક્કોટેતિ, ઉક્કોટનકં પાચિત્તિય’ન્તિ, ગચ્છ આપત્તિં દેસેહી’’તિ.
Kārakoti ekaṃ saṅghena saddhiṃ adhikaraṇaṃ vinicchinitvā pariveṇagataṃ parājitā bhikkhū vadanti ‘‘kissa, bhante, tumhehi evaṃ vinicchitaṃ adhikaraṇaṃ, nanu evaṃ vinicchinitabba’’nti. So ‘‘kasmā paṭhamaṃyeva evaṃ na vaditthā’’ti taṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭeti. Evaṃ yo kārako ukkoṭeti, tassāpi ukkoṭanakaṃ pācittiyaṃ. Chandadāyakoti eko adhikaraṇavinicchaye chandaṃ datvā sabhāge bhikkhū parājayaṃ patvā āgate maṅkubhūte disvā ‘‘sve dāni ahaṃ vinicchinissāmī’’ti saṅghaṃ sannipātetvā ‘‘kasmā sannipātesī’’ti vutte ‘‘hiyyo adhikaraṇaṃ dubbinicchitaṃ, tamahaṃ ajja vinicchinissāmī’’ti. ‘‘Hiyyo pana tvaṃ kattha gato’’ti. ‘‘Chandaṃ datvā nisinnomhī’’ti. So vattabbo ‘‘idaṃ āvuso tumhādisānaṃ bhagavatā sikkhāpadaṃ paññattaṃ, ‘chandadāyako ukkoṭeti, ukkoṭanakaṃ pācittiya’nti, gaccha āpattiṃ desehī’’ti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. ઉક્કોટનભેદાદિ • 1. Ukkoṭanabhedādi
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણભેદવણ્ણના • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉક્કોટનભેદાદિકથાવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā