Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    542. உமங்க³ஜாதகங் (5)

    542. Umaṅgajātakaṃ (5)

    590.

    590.

    ‘‘பஞ்சாலோ ஸப்³ப³ஸேனாய, ப்³ரஹ்மத³த்தோயமாக³தோ;

    ‘‘Pañcālo sabbasenāya, brahmadattoyamāgato;

    ஸாயங் பஞ்சாலியா ஸேனா, அப்பமெய்யா மஹோஸத⁴.

    Sāyaṃ pañcāliyā senā, appameyyā mahosadha.

    591.

    591.

    ‘‘வீதி²மதீ 1 பத்திமதீ, ஸப்³ப³ஸங்கா³மகோவிதா³;

    ‘‘Vīthimatī 2 pattimatī, sabbasaṅgāmakovidā;

    ஓஹாரினீ ஸத்³த³வதீ, பே⁴ரிஸங்க²ப்பபோ³த⁴னா.

    Ohārinī saddavatī, bherisaṅkhappabodhanā.

    592.

    592.

    ‘‘லோஹவிஜ்ஜா அலங்காரா, த⁴ஜினீ வாமரோஹினீ;

    ‘‘Lohavijjā alaṅkārā, dhajinī vāmarohinī;

    ஸிப்பியேஹி ஸுஸம்பன்னா, ஸூரேஹி ஸுப்பதிட்டி²தா.

    Sippiyehi susampannā, sūrehi suppatiṭṭhitā.

    593.

    593.

    ‘‘த³ஸெத்த² பண்டி³தா ஆஹு, பூ⁴ரிபஞ்ஞா ரஹோக³மா 3;

    ‘‘Dasettha paṇḍitā āhu, bhūripaññā rahogamā 4;

    மாதா ஏகாத³ஸீ ரஞ்ஞோ, பஞ்சாலியங் பஸாஸதி.

    Mātā ekādasī rañño, pañcāliyaṃ pasāsati.

    594.

    594.

    ‘‘அதெ²த்தே²கஸதங் க²த்யா, அனுயந்தா யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Athetthekasataṃ khatyā, anuyantā yasassino;

    அச்சி²ன்னரட்டா² ப்³யதி²தா, பஞ்சாலியங் 5 வஸங் க³தா.

    Acchinnaraṭṭhā byathitā, pañcāliyaṃ 6 vasaṃ gatā.

    595.

    595.

    ‘‘யங்வதா³-தக்கரா ரஞ்ஞோ, அகாமா பியபா⁴ணினோ;

    ‘‘Yaṃvadā-takkarā rañño, akāmā piyabhāṇino;

    பஞ்சாலமனுயாயந்தி, அகாமா வஸினோ க³தா.

    Pañcālamanuyāyanti, akāmā vasino gatā.

    596.

    596.

    ‘‘தாய ஸேனாய மிதி²லா, திஸந்தி⁴பரிவாரிதா;

    ‘‘Tāya senāya mithilā, tisandhiparivāritā;

    ராஜதா⁴னீ விதே³ஹானங், ஸமந்தா பரிக²ஞ்ஞதி.

    Rājadhānī videhānaṃ, samantā parikhaññati.

    597.

    597.

    ‘‘உத்³த⁴ங் தாரகஜாதாவ, ஸமந்தா பரிவாரிதா;

    ‘‘Uddhaṃ tārakajātāva, samantā parivāritā;

    மஹோஸத⁴ விஜானாஹி, கத²ங் மொக்கோ² ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Mahosadha vijānāhi, kathaṃ mokkho bhavissati’’.

    598.

    598.

    ‘‘பாதே³ தே³வ பஸாரேஹி, பு⁴ஞ்ஜ காமே ரமஸ்ஸு ச;

    ‘‘Pāde deva pasārehi, bhuñja kāme ramassu ca;

    ஹித்வா பஞ்சாலியங் ஸேனங், ப்³ரஹ்மத³த்தோ பலாயிதி’’ 7.

    Hitvā pañcāliyaṃ senaṃ, brahmadatto palāyiti’’ 8.

    599.

    599.

    ‘‘ராஜா ஸந்த²வகாமோ தே, ரதனானி பவெச்ச²தி;

    ‘‘Rājā santhavakāmo te, ratanāni pavecchati;

    ஆக³ச்ச²ந்து இதோ 9 தூ³தா, மஞ்ஜுகா பியபா⁴ணினோ.

    Āgacchantu ito 10 dūtā, mañjukā piyabhāṇino.

    600.

    600.

    ‘‘பா⁴ஸந்து முது³கா வாசா, யா வாசா படினந்தி³தா;

    ‘‘Bhāsantu mudukā vācā, yā vācā paṭinanditā;

    பஞ்சாலோ ச விதே³ஹோ ச 11, உபோ⁴ ஏகா ப⁴வந்து தே’’.

    Pañcālo ca videho ca 12, ubho ekā bhavantu te’’.

    601.

    601.

    ‘‘கத²ங் நு கேவட்ட மஹோஸதே⁴ன, ஸமாக³மோ ஆஸி ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி;

    ‘‘Kathaṃ nu kevaṭṭa mahosadhena, samāgamo āsi tadiṅgha brūhi;

    கச்சி தே படினிஜ்ஜ²த்தோ, கச்சி துட்டோ² மஹோஸதோ⁴’’.

    Kacci te paṭinijjhatto, kacci tuṭṭho mahosadho’’.

    602.

    602.

    ‘‘அனரியரூபோ புரிஸோ ஜனிந்த³, அஸம்மோத³கோ த²த்³தோ⁴ அஸப்³பி⁴ரூபோ;

    ‘‘Anariyarūpo puriso janinda, asammodako thaddho asabbhirūpo;

    யதா² மூகோ³ ச ப³தி⁴ரோ ச, ந கிஞ்சித்த²ங் அபா⁴ஸத²’’ 13.

    Yathā mūgo ca badhiro ca, na kiñcitthaṃ abhāsatha’’ 14.

    603.

    603.

    ‘‘அத்³தா⁴ இத³ங் மந்தபத³ங் ஸுது³த்³த³ஸங், அத்தோ² ஸுத்³தோ⁴ நரவீரியேன தி³ட்டோ²;

    ‘‘Addhā idaṃ mantapadaṃ sududdasaṃ, attho suddho naravīriyena diṭṭho;

    ததா² ஹி காயோ மம ஸம்பவேத⁴தி, ஹித்வா ஸயங் கோ பரஹத்த²மெஸ்ஸதி’’.

    Tathā hi kāyo mama sampavedhati, hitvā sayaṃ ko parahatthamessati’’.

    604.

    604.

    ‘‘ச²ன்னஞ்ஹி ஏகாவ மதீ ஸமேதி, யே பண்டி³தா உத்தமபூ⁴ரிபத்தா;

    ‘‘Channañhi ekāva matī sameti, ye paṇḍitā uttamabhūripattā;

    யானங் அயானங் அத² வாபி டா²னங், மஹோஸத⁴ த்வம்பி மதிங் கரோஹி’’.

    Yānaṃ ayānaṃ atha vāpi ṭhānaṃ, mahosadha tvampi matiṃ karohi’’.

    605.

    605.

    ‘‘ஜானாஸி கோ² ராஜ மஹானுபா⁴வோ, மஹப்³ப³லோ சூளனிப்³ரஹ்மத³த்தோ;

    ‘‘Jānāsi kho rāja mahānubhāvo, mahabbalo cūḷanibrahmadatto;

    ராஜா ச தங் இச்ச²தி மாரணத்த²ங் 15, மிக³ங் யதா² ஓகசரேன லுத்³தோ³.

    Rājā ca taṃ icchati māraṇatthaṃ 16, migaṃ yathā okacarena luddo.

    606.

    606.

    ‘‘யதா²பி மச்சோ² ப³ளிஸங், வங்கங் மங்ஸேன சா²தி³தங்;

    ‘‘Yathāpi maccho baḷisaṃ, vaṅkaṃ maṃsena chāditaṃ;

    ஆமகி³த்³தோ⁴ ந ஜானாதி, மச்சோ² மரணமத்தனோ.

    Āmagiddho na jānāti, maccho maraṇamattano.

    607.

    607.

    ‘‘ஏவமேவ துவங் ராஜ, சூளனெய்யஸ்ஸ தீ⁴தரங்;

    ‘‘Evameva tuvaṃ rāja, cūḷaneyyassa dhītaraṃ;

    காமகி³த்³தோ⁴ ந ஜானாஸி, மச்சோ²வ மரணமத்தனோ.

    Kāmagiddho na jānāsi, macchova maraṇamattano.

    608.

    608.

    ‘‘ஸசே க³ச்ச²ஸி பஞ்சாலங், கி²ப்பமத்தங் ஜஹிஸ்ஸதி;

    ‘‘Sace gacchasi pañcālaṃ, khippamattaṃ jahissati;

    மிக³ங் பந்தா²னுப³ந்த⁴ங்வ 17, மஹந்தங் ப⁴யமெஸ்ஸதி’’.

    Migaṃ panthānubandhaṃva 18, mahantaṃ bhayamessati’’.

    609.

    609.

    ‘‘மயமேவ பா³லம்ஹஸே ஏளமூகா³, யே உத்தமத்தா²னி தயீ லபிம்ஹா;

    ‘‘Mayameva bālamhase eḷamūgā, ye uttamatthāni tayī lapimhā;

    கிமேவ த்வங் நங்க³லகோடிவட்³டோ⁴, அத்தா²னி ஜானாஸி யதா²பி அஞ்ஞே’’.

    Kimeva tvaṃ naṅgalakoṭivaḍḍho, atthāni jānāsi yathāpi aññe’’.

    610.

    610.

    ‘‘இமங் க³லே க³ஹெத்வான, நாஸேத² விஜிதா மம;

    ‘‘Imaṃ gale gahetvāna, nāsetha vijitā mama;

    யோ மே ரதனலாப⁴ஸ்ஸ, அந்தராயாய பா⁴ஸதி’’.

    Yo me ratanalābhassa, antarāyāya bhāsati’’.

    611.

    611.

    ‘‘ததோ ச ஸோ அபக்கம்ம, வேதே³ஹஸ்ஸ உபந்திகா;

    ‘‘Tato ca so apakkamma, vedehassa upantikā;

    அத² ஆமந்தயீ தூ³தங், மாத⁴ரங் 19 ஸுவபண்டி³தங்.

    Atha āmantayī dūtaṃ, mādharaṃ 20 suvapaṇḍitaṃ.

    612.

    612.

    ‘‘ஏஹி ஸம்ம ஹரிதபக்க² 21, வெய்யாவச்சங் கரோஹி மே;

    ‘‘Ehi samma haritapakkha 22, veyyāvaccaṃ karohi me;

    அத்தி² பஞ்சாலராஜஸ்ஸ, ஸாளிகா ஸயனபாலிகா.

    Atthi pañcālarājassa, sāḷikā sayanapālikā.

    613.

    613.

    ‘தங் ப³ந்த⁴னேன 23 புச்ச²ஸ்ஸு, ஸா ஹி ஸப்³ப³ஸ்ஸ கோவிதா³;

    ‘Taṃ bandhanena 24 pucchassu, sā hi sabbassa kovidā;

    ஸா தேஸங் ஸப்³ப³ங் ஜானாதி, ரஞ்ஞோ ச கோஸியஸ்ஸ ச.

    Sā tesaṃ sabbaṃ jānāti, rañño ca kosiyassa ca.

    614.

    614.

    ‘‘‘ஆமோ’தி ஸோ படிஸ்ஸுத்வா, மாத⁴ரோ ஸுவபண்டி³தோ;

    ‘‘‘Āmo’ti so paṭissutvā, mādharo suvapaṇḍito;

    அக³மாஸி ஹரிதபக்கோ² 25, ஸாளிகாய உபந்திகங்.

    Agamāsi haritapakkho 26, sāḷikāya upantikaṃ.

    615.

    615.

    ‘‘ததோ ச கோ² ஸோ க³ந்த்வான, மாத⁴ரோ ஸுவபண்டி³தோ;

    ‘‘Tato ca kho so gantvāna, mādharo suvapaṇḍito;

    அதா²மந்தயி ஸுக⁴ரங், ஸாளிகங் மஞ்ஜுபா⁴ணிகங்.

    Athāmantayi sugharaṃ, sāḷikaṃ mañjubhāṇikaṃ.

    616.

    616.

    ‘கச்சி தே ஸுக⁴ரே க²மனீயங், கச்சி வெஸ்ஸே அனாமயங்;

    ‘Kacci te sughare khamanīyaṃ, kacci vesse anāmayaṃ;

    கச்சி தே மது⁴னா லாஜா, லப்³ப⁴தே ஸுக⁴ரே துவங்’ 27.

    Kacci te madhunā lājā, labbhate sughare tuvaṃ’ 28.

    617.

    617.

    ‘குஸலஞ்சேவ மே ஸம்ம, அதோ² ஸம்ம அனாமயங்;

    ‘Kusalañceva me samma, atho samma anāmayaṃ;

    அதோ² மே மது⁴னா லாஜா, லப்³ப⁴தே ஸுவபண்டி³த.

    Atho me madhunā lājā, labbhate suvapaṇḍita.

    618.

    618.

    ‘குதோ நு ஸம்ம ஆக³ம்ம, கஸ்ஸ வா பஹிதோ துவங்;

    ‘Kuto nu samma āgamma, kassa vā pahito tuvaṃ;

    ந ச மேஸி இதோ புப்³பே³, தி³ட்டோ² வா யதி³ வா ஸுதோ’’.

    Na ca mesi ito pubbe, diṭṭho vā yadi vā suto’’.

    619.

    619.

    ‘‘அஹோஸிங் ஸிவிராஜஸ்ஸ, பாஸாதே³ ஸயனபாலகோ;

    ‘‘Ahosiṃ sivirājassa, pāsāde sayanapālako;

    ததோ ஸோ த⁴ம்மிகோ ராஜா, ப³த்³தே⁴ மோசேஸி ப³ந்த⁴னா’’.

    Tato so dhammiko rājā, baddhe mocesi bandhanā’’.

    620.

    620.

    ‘‘தஸ்ஸ மேகா து³தியாஸி, ஸாளிகா மஞ்ஜுபா⁴ணிகா;

    ‘‘Tassa mekā dutiyāsi, sāḷikā mañjubhāṇikā;

    தங் தத்த² அவதீ⁴ ஸேனோ, பெக்க²தோ ஸுக⁴ரே மம’’.

    Taṃ tattha avadhī seno, pekkhato sughare mama’’.

    621.

    621.

    ‘‘தஸ்ஸா காமா ஹி ஸம்மத்தோ, ஆக³தொஸ்மி தவந்திகே;

    ‘‘Tassā kāmā hi sammatto, āgatosmi tavantike;

    ஸசே கரெய்ய 29 ஓகாஸங், உப⁴யோவ வஸாமஸே’’.

    Sace kareyya 30 okāsaṃ, ubhayova vasāmase’’.

    622.

    622.

    ‘‘ஸுவோவ ஸுவிங் காமெய்ய, ஸாளிகோ பன ஸாளிகங்;

    ‘‘Suvova suviṃ kāmeyya, sāḷiko pana sāḷikaṃ;

    ஸுவஸ்ஸ ஸாளிகாயேவ 31, ஸங்வாஸோ ஹோதி கீதி³ஸோ’’.

    Suvassa sāḷikāyeva 32, saṃvāso hoti kīdiso’’.

    623.

    623.

    ‘‘யோயங் காமே 33 காமயதி, அபி சண்டா³லிகாமபி;

    ‘‘Yoyaṃ kāme 34 kāmayati, api caṇḍālikāmapi;

    ஸப்³போ³ ஹி ஸதி³ஸோ ஹோதி, நத்தி² காமே அஸாதி³ஸோ’’.

    Sabbo hi sadiso hoti, natthi kāme asādiso’’.

    624.

    624.

    ‘‘அத்தி² ஜம்பாவதீ 35 நாம, மாதா ஸிவிஸ்ஸ 36 ராஜினோ;

    ‘‘Atthi jampāvatī 37 nāma, mātā sivissa 38 rājino;

    ஸா ப⁴ரியா வாஸுதே³வஸ்ஸ, கண்ஹஸ்ஸ மஹேஸீ பியா.

    Sā bhariyā vāsudevassa, kaṇhassa mahesī piyā.

    625.

    625.

    ‘‘ரட்ட²வதீ 39 கிம்புரிஸீ, ஸாபி வச்ச²ங் அகாமயி;

    ‘‘Raṭṭhavatī 40 kimpurisī, sāpi vacchaṃ akāmayi;

    மனுஸ்ஸோ மிகி³யா ஸத்³தி⁴ங், நத்தி² காமே அஸாதி³ஸோ’’.

    Manusso migiyā saddhiṃ, natthi kāme asādiso’’.

    626.

    626.

    ‘‘ஹந்த³ க்²வாஹங் க³மிஸ்ஸாமி, ஸாளிகே மஞ்ஜுபா⁴ணிகே;

    ‘‘Handa khvāhaṃ gamissāmi, sāḷike mañjubhāṇike;

    பச்சக்கா²னுபத³ஞ்ஹேதங், அதிமஞ்ஞஸி நூன மங்’’.

    Paccakkhānupadañhetaṃ, atimaññasi nūna maṃ’’.

    627.

    627.

    ‘‘ந ஸிரீ தரமானஸ்ஸ, மாத⁴ர ஸுவபண்டி³த;

    ‘‘Na sirī taramānassa, mādhara suvapaṇḍita;

    இதே⁴வ தாவ அச்ச²ஸ்ஸு, யாவ ராஜான த³க்க²ஸி 41;

    Idheva tāva acchassu, yāva rājāna dakkhasi 42;

    ஸொஸ்ஸி 43 ஸத்³த³ங் முதி³ங்கா³னங், ஆனுபா⁴வஞ்ச ராஜினோ’’.

    Sossi 44 saddaṃ mudiṅgānaṃ, ānubhāvañca rājino’’.

    628.

    628.

    ‘‘யோ நு க்²வாயங் திப்³போ³ ஸத்³தோ³, திரோஜனபதே³ 45 ஸுதோ;

    ‘‘Yo nu khvāyaṃ tibbo saddo, tirojanapade 46 suto;

    தீ⁴தா பஞ்சாலராஜஸ்ஸ, ஓஸதீ⁴ விய வண்ணினீ;

    Dhītā pañcālarājassa, osadhī viya vaṇṇinī;

    தங் த³ஸ்ஸதி விதே³ஹானங், ஸோ விவாஹோ ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Taṃ dassati videhānaṃ, so vivāho bhavissati’’.

    629.

    629.

    ‘‘ஏதி³ஸோ மா 47 அமித்தானங், விவாஹோ ஹோது மாத⁴ர;

    ‘‘Ediso mā 48 amittānaṃ, vivāho hotu mādhara;

    யதா² பஞ்சாலராஜஸ்ஸ, வேதே³ஹேன ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Yathā pañcālarājassa, vedehena bhavissati’’.

    630.

    630.

    ‘‘ஆனயித்வான வேதே³ஹங், பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Ānayitvāna vedehaṃ, pañcālānaṃ rathesabho;

    ததோ நங் கா⁴தயிஸ்ஸதி, நஸ்ஸ ஸகீ² ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Tato naṃ ghātayissati, nassa sakhī bhavissati’’.

    631.

    631.

    ‘‘ஹந்த³ கோ² மங் அனுஜானாஹி, ரத்தியோ ஸத்தமத்தியோ;

    ‘‘Handa kho maṃ anujānāhi, rattiyo sattamattiyo;

    யாவாஹங் ஸிவிராஜஸ்ஸ, ஆரோசேமி மஹேஸினோ;

    Yāvāhaṃ sivirājassa, ārocemi mahesino;

    லத்³தோ⁴ ச மே ஆவஸதோ², ஸாளிகாய உபந்திகங்’’ 49.

    Laddho ca me āvasatho, sāḷikāya upantikaṃ’’ 50.

    632.

    632.

    ‘‘ஹந்த³ கோ² தங் அனுஜானாமி, ரத்தியோ ஸத்தமத்தியோ;

    ‘‘Handa kho taṃ anujānāmi, rattiyo sattamattiyo;

    ஸசே த்வங் ஸத்தரத்தேன, நாக³ச்ச²ஸி மமந்திகே;

    Sace tvaṃ sattarattena, nāgacchasi mamantike;

    மஞ்ஞே ஓக்கந்தஸத்தங் 51 மங், மதாய ஆக³மிஸ்ஸஸி’’.

    Maññe okkantasattaṃ 52 maṃ, matāya āgamissasi’’.

    633.

    633.

    ‘‘ததோ ச கோ² ஸோ க³ந்த்வான, மாத⁴ரோ ஸுவபண்டி³தோ;

    ‘‘Tato ca kho so gantvāna, mādharo suvapaṇḍito;

    மஹோஸத⁴ஸ்ஸ அக்கா²ஸி, ஸாளிகாவசனங் இத³ங்’’.

    Mahosadhassa akkhāsi, sāḷikāvacanaṃ idaṃ’’.

    634.

    634.

    ‘‘யஸ்ஸேவ க⁴ரே பு⁴ஞ்ஜெய்ய போ⁴க³ங், தஸ்ஸேவ அத்த²ங் புரிஸோ சரெய்ய’’;

    ‘‘Yasseva ghare bhuñjeyya bhogaṃ, tasseva atthaṃ puriso careyya’’;

    ‘‘ஹந்தா³ஹங் க³ச்சா²மி புரே ஜனிந்த³, பஞ்சாலராஜஸ்ஸ புரங் ஸுரம்மங்;

    ‘‘Handāhaṃ gacchāmi pure janinda, pañcālarājassa puraṃ surammaṃ;

    நிவேஸனானி மாபேதுங், வேதே³ஹஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Nivesanāni māpetuṃ, vedehassa yasassino.

    635.

    635.

    ‘‘நிவேஸனானி மாபெத்வா, வேதே³ஹஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Nivesanāni māpetvā, vedehassa yasassino;

    யதா³ தே பஹிணெய்யாமி, ததா³ எய்யாஸி க²த்திய’’.

    Yadā te pahiṇeyyāmi, tadā eyyāsi khattiya’’.

    636.

    636.

    ‘‘ததோ ச பாயாஸி புரே மஹோஸதோ⁴, பஞ்சாலராஜஸ்ஸ புரங் ஸுரம்மங்;

    ‘‘Tato ca pāyāsi pure mahosadho, pañcālarājassa puraṃ surammaṃ;

    நிவேஸனானி மாபேதுங், வேதே³ஹஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ’’.

    Nivesanāni māpetuṃ, vedehassa yasassino’’.

    637.

    637.

    ‘‘நிவேஸனானி மாபெத்வா, வேதே³ஹஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Nivesanāni māpetvā, vedehassa yasassino;

    அத²ஸ்ஸ பாஹிணீ தூ³தங், 53 வேதே³ஹங் மிதி²லக்³க³ஹங் 54;

    Athassa pāhiṇī dūtaṃ, 55 vedehaṃ mithilaggahaṃ 56;

    ஏஹி தா³னி மஹாராஜ, மாபிதங் தே நிவேஸனங்’’.

    Ehi dāni mahārāja, māpitaṃ te nivesanaṃ’’.

    638.

    638.

    ‘‘ததோ ச ராஜா பாயாஸி, ஸேனாய சதுரங்கி³யா 57;

    ‘‘Tato ca rājā pāyāsi, senāya caturaṅgiyā 58;

    அனந்தவாஹனங் த³ட்டு²ங், பீ²தங் கபிலியங் 59 புரங்’’.

    Anantavāhanaṃ daṭṭhuṃ, phītaṃ kapiliyaṃ 60 puraṃ’’.

    639.

    639.

    ‘‘ததோ ச கோ² ஸோ க³ந்த்வான, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ பாஹிணி;

    ‘‘Tato ca kho so gantvāna, brahmadattassa pāhiṇi;

    ‘ஆக³தோ’ஸ்மி மஹாராஜ, தவ பாதா³னி வந்தி³துங்.

    ‘Āgato’smi mahārāja, tava pādāni vandituṃ.

    640.

    640.

    ‘த³தா³ஹி தா³னி மே ப⁴ரியங், நாரிங் ஸப்³ப³ங்க³ஸோபி⁴னிங்;

    ‘Dadāhi dāni me bhariyaṃ, nāriṃ sabbaṅgasobhiniṃ;

    ஸுவண்ணேன படிச்ச²ன்னங், தா³ஸீக³ணபுரக்க²தங்’’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’’.

    641.

    641.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் தேவ 61 வேதே³ஹ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    ‘‘Svāgataṃ teva 62 vedeha, atho te adurāgataṃ;

    நக்க²த்தங்யேவ பரிபுச்ச², அஹங் கஞ்ஞங் த³தா³மி தே;

    Nakkhattaṃyeva paripuccha, ahaṃ kaññaṃ dadāmi te;

    ஸுவண்ணேன படிச்ச²ன்னங், தா³ஸீக³ணபுரக்க²தங்’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’.

    642.

    642.

    ‘‘ததோ ச ராஜா வேதே³ஹோ, நக்க²த்தங் பரிபுச்ச²த² 63;

    ‘‘Tato ca rājā vedeho, nakkhattaṃ paripucchatha 64;

    நக்க²த்தங் பரிபுச்சி²த்வா, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ பாஹிணி.

    Nakkhattaṃ paripucchitvā, brahmadattassa pāhiṇi.

    643.

    643.

    ‘‘த³தா³ஹி தா³னி மே ப⁴ரியங், நாரிங் ஸப்³ப³ங்க³ஸோபி⁴னிங்;

    ‘‘Dadāhi dāni me bhariyaṃ, nāriṃ sabbaṅgasobhiniṃ;

    ஸுவண்ணேன படிச்ச²ன்னங், தா³ஸீக³ணபுரக்க²தங்’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’.

    644.

    644.

    ‘‘த³தா³மி தா³னி தே ப⁴ரியங், நாரிங் ஸப்³ப³ங்க³ஸோபி⁴னிங்;

    ‘‘Dadāmi dāni te bhariyaṃ, nāriṃ sabbaṅgasobhiniṃ;

    ஸுவண்ணேன படிச்ச²ன்னங், தா³ஸீக³ணபுரக்க²தங்’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’.

    645.

    645.

    ‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸா ரதா² பத்தீ, ஸேனா திட்ட²ந்தி வம்மிதா 65;

    ‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā tiṭṭhanti vammitā 66;

    உக்கா பதி³த்தா ஜா²யந்தி, கின்னு மஞ்ஞந்தி பண்டி³தா.

    Ukkā padittā jhāyanti, kinnu maññanti paṇḍitā.

    646.

    646.

    ‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸா ரதா² பத்தீ, ஸேனா திட்ட²ந்தி வம்மிதா 67;

    ‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā tiṭṭhanti vammitā 68;

    உக்கா பதி³த்தா ஜா²யந்தி, கிங் நு காஹந்தி 69 பண்டி³த’’.

    Ukkā padittā jhāyanti, kiṃ nu kāhanti 70 paṇḍita’’.

    647.

    647.

    ‘‘ரக்க²தி தங் மஹாராஜ, சூளனெய்யோ மஹப்³ப³லோ;

    ‘‘Rakkhati taṃ mahārāja, cūḷaneyyo mahabbalo;

    பது³ட்டோ² ப்³ரஹ்மத³த்தேன 71, பாதோ தங் கா⁴தயிஸ்ஸதி’’.

    Paduṭṭho brahmadattena 72, pāto taṃ ghātayissati’’.

    648.

    648.

    ‘‘உப்³பே³த⁴தி மே ஹத³யங், முக²ஞ்ச பரிஸுஸ்ஸதி;

    ‘‘Ubbedhati me hadayaṃ, mukhañca parisussati;

    நிப்³பு³திங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, அக்³கி³த³ட்³டோ⁴வ ஆதபே.

    Nibbutiṃ nādhigacchāmi, aggidaḍḍhova ātape.

    649.

    649.

    ‘‘கம்மாரானங் யதா² உக்கா, அந்தோ ஜா²யதி நோ ப³ஹி;

    ‘‘Kammārānaṃ yathā ukkā, anto jhāyati no bahi;

    ஏவம்பி ஹத³யங் மய்ஹங், அந்தோ ஜா²யதி நோ ப³ஹி’’.

    Evampi hadayaṃ mayhaṃ, anto jhāyati no bahi’’.

    650.

    650.

    ‘‘பமத்தோ மந்தனாதீதோ, பி⁴ன்னமந்தோஸி க²த்திய;

    ‘‘Pamatto mantanātīto, bhinnamantosi khattiya;

    இதா³னி கோ² தங் தாயந்து, பண்டி³தா மந்தினோ ஜனா.

    Idāni kho taṃ tāyantu, paṇḍitā mantino janā.

    651.

    651.

    ‘‘அகத்வாமச்சஸ்ஸ வசனங், அத்த²காமஹிதேஸினோ;

    ‘‘Akatvāmaccassa vacanaṃ, atthakāmahitesino;

    அத்தபீதிரதோ ராஜா, மிகோ³ கூடேவ ஓஹிதோ.

    Attapītirato rājā, migo kūṭeva ohito.

    652.

    652.

    ‘‘யதா²பி மச்சோ² ப³ளிஸங், வங்கங் மங்ஸேன சா²தி³தங்;

    ‘‘Yathāpi maccho baḷisaṃ, vaṅkaṃ maṃsena chāditaṃ;

    ஆமகி³த்³தோ⁴ ந ஜானாதி, மச்சோ² மரணமத்தனோ.

    Āmagiddho na jānāti, maccho maraṇamattano.

    653.

    653.

    ‘‘ஏவமேவ துவங் ராஜ, சூளனெய்யஸ்ஸ தீ⁴தரங்;

    ‘‘Evameva tuvaṃ rāja, cūḷaneyyassa dhītaraṃ;

    காமகி³த்³தோ⁴ ந ஜானாஸி, மச்சோ²வ மரணமத்தனோ.

    Kāmagiddho na jānāsi, macchova maraṇamattano.

    654.

    654.

    ‘‘ஸசே க³ச்ச²ஸி பஞ்சாலங், கி²ப்பமத்தங் ஜஹிஸ்ஸஸி;

    ‘‘Sace gacchasi pañcālaṃ, khippamattaṃ jahissasi;

    மிக³ங் பந்தா²னுப³ந்த⁴ங்வ, மஹந்தங் ப⁴யமெஸ்ஸதி.

    Migaṃ panthānubandhaṃva, mahantaṃ bhayamessati.

    655.

    655.

    ‘‘அனரியரூபோ புரிஸோ ஜனிந்த³, அஹீவ உச்ச²ங்க³க³தோ ட³ஸெய்ய;

    ‘‘Anariyarūpo puriso janinda, ahīva ucchaṅgagato ḍaseyya;

    ந தேன மித்திங் கயிராத² தீ⁴ரோ 73, து³க்கோ² ஹவே காபுரிஸேன 74 ஸங்க³மோ.

    Na tena mittiṃ kayirātha dhīro 75, dukkho have kāpurisena 76 saṅgamo.

    656.

    656.

    ‘‘யதே³வ 77 ஜஞ்ஞா புரிஸங் 78 ஜனிந்த³, ஸீலவாயங் ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Yadeva 79 jaññā purisaṃ 80 janinda, sīlavāyaṃ bahussuto;

    தேனேவ மித்திங் கயிராத² தீ⁴ரோ, ஸுகோ² ஹவே ஸப்புரிஸேன ஸங்க³மோ’’.

    Teneva mittiṃ kayirātha dhīro, sukho have sappurisena saṅgamo’’.

    657.

    657.

    ‘‘பா³லோ துவங் ஏளமூகோ³ஸி ராஜ, யோ உத்தமத்தா²னி மயீ லபித்தோ²;

    ‘‘Bālo tuvaṃ eḷamūgosi rāja, yo uttamatthāni mayī lapittho;

    கிமேவஹங் நங்க³லகோடிவட்³டோ⁴, அத்தா²னி ஜானாமி 81 யதா²பி அஞ்ஞே.

    Kimevahaṃ naṅgalakoṭivaḍḍho, atthāni jānāmi 82 yathāpi aññe.

    658.

    658.

    ‘‘இமங் க³லே க³ஹெத்வான, நாஸேத² விஜிதா மம;

    ‘‘Imaṃ gale gahetvāna, nāsetha vijitā mama;

    யோ மே ரதனலாப⁴ஸ்ஸ, அந்தராயாய பா⁴ஸதி’’.

    Yo me ratanalābhassa, antarāyāya bhāsati’’.

    659.

    659.

    ‘‘மஹோஸத⁴ அதீதேன, நானுவிஜ்ஜ²ந்தி பண்டி³தா;

    ‘‘Mahosadha atītena, nānuvijjhanti paṇḍitā;

    கிங் மங் அஸ்ஸங்வ ஸம்ப³ந்த⁴ங், பதோதே³னேவ விஜ்ஜ²ஸி.

    Kiṃ maṃ assaṃva sambandhaṃ, patodeneva vijjhasi.

    660.

    660.

    ‘‘ஸசே பஸ்ஸஸி மொக்க²ங் வா, கே²மங் வா பன பஸ்ஸஸி;

    ‘‘Sace passasi mokkhaṃ vā, khemaṃ vā pana passasi;

    தேனேவ மங் அனுஸாஸ, கிங் அதீதேன விஜ்ஜ²ஸி’’.

    Teneva maṃ anusāsa, kiṃ atītena vijjhasi’’.

    661.

    661.

    ‘‘அதீதங் மானுஸங் கம்மங், து³க்கரங் து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Atītaṃ mānusaṃ kammaṃ, dukkaraṃ durabhisambhavaṃ;

    ந தங் ஸக்கோமி மோசேதுங், த்வங் பஜானஸ்ஸு 83 க²த்திய.

    Na taṃ sakkomi mocetuṃ, tvaṃ pajānassu 84 khattiya.

    662.

    662.

    ‘‘ஸந்தி வேஹாயஸா 85 நாகா³, இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Santi vehāyasā 86 nāgā, iddhimanto yasassino;

    தேபி ஆதா³ய க³ச்செ²ய்யுங், யஸ்ஸ ஹொந்தி ததா²விதா⁴.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    663.

    663.

    ‘‘ஸந்தி வேஹாயஸா அஸ்ஸா, இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Santi vehāyasā assā, iddhimanto yasassino;

    தேபி ஆதா³ய க³ச்செ²ய்யுங், யஸ்ஸ ஹொந்தி ததா²விதா⁴.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    664.

    664.

    ‘‘ஸந்தி வேஹாயஸா பக்கீ², இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Santi vehāyasā pakkhī, iddhimanto yasassino;

    தேபி ஆதா³ய க³ச்செ²ய்யுங், யஸ்ஸ ஹொந்தி ததா²விதா⁴.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    665.

    665.

    ‘‘ஸந்தி வேஹாயஸா யக்கா², இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Santi vehāyasā yakkhā, iddhimanto yasassino;

    தேபி ஆதா³ய க³ச்செ²ய்யுங், யஸ்ஸ ஹொந்தி ததா²விதா⁴.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    666.

    666.

    ‘‘அதீதங் மானுஸங் கம்மங், து³க்கரங் து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Atītaṃ mānusaṃ kammaṃ, dukkaraṃ durabhisambhavaṃ;

    ந தங் ஸக்கோமி மோசேதுங், அந்தலிக்கே²ன க²த்திய’’.

    Na taṃ sakkomi mocetuṃ, antalikkhena khattiya’’.

    667.

    667.

    ‘‘அதீரத³ஸ்ஸீ புரிஸோ, மஹந்தே உத³கண்ணவே;

    ‘‘Atīradassī puriso, mahante udakaṇṇave;

    யத்த² ஸோ லப⁴தே கா³த⁴ங் 87, தத்த² ஸோ விந்த³தே ஸுக²ங்.

    Yattha so labhate gādhaṃ 88, tattha so vindate sukhaṃ.

    668.

    668.

    ‘‘ஏவங் அம்ஹஞ்ச ரஞ்ஞோ ச, த்வங் பதிட்டா² மஹோஸத⁴;

    ‘‘Evaṃ amhañca rañño ca, tvaṃ patiṭṭhā mahosadha;

    த்வங் நோஸி மந்தினங் ஸெட்டோ², அம்ஹே து³க்கா² பமோசய’’.

    Tvaṃ nosi mantinaṃ seṭṭho, amhe dukkhā pamocaya’’.

    669.

    669.

    ‘‘அதீதங் மானுஸங் கம்மங், து³க்கரங் து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Atītaṃ mānusaṃ kammaṃ, dukkaraṃ durabhisambhavaṃ;

    ந தங் ஸக்கோமி மோசேதுங், த்வங் பஜானஸ்ஸு ஸேனக’’.

    Na taṃ sakkomi mocetuṃ, tvaṃ pajānassu senaka’’.

    670.

    670.

    ‘‘ஸுணோஹி மேதங் 89 வசனங், பஸ்ஸ ஸேனங் 90 மஹப்³ப⁴யங்;

    ‘‘Suṇohi metaṃ 91 vacanaṃ, passa senaṃ 92 mahabbhayaṃ;

    ஸேனகங் தா³னி புச்சா²மி, கிங் கிச்சங் இத⁴ மஞ்ஞஸி’’.

    Senakaṃ dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    671.

    671.

    ‘‘அக்³கி³ங் வா த்³வாரதோ தே³ம, க³ண்ஹாமஸே விகந்தனங் 93;

    ‘‘Aggiṃ vā dvārato dema, gaṇhāmase vikantanaṃ 94;

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் வதி⁴த்வான, கி²ப்பங் ஹிஸ்ஸாம ஜீவிதங்;

    Aññamaññaṃ vadhitvāna, khippaṃ hissāma jīvitaṃ;

    மா நோ ராஜா ப்³ரஹ்மத³த்தோ, சிரங் து³க்கே²ன மாரயி’’.

    Mā no rājā brahmadatto, ciraṃ dukkhena mārayi’’.

    672.

    672.

    ‘‘ஸுணோஹி மேதங் வசனங், பஸ்ஸ ஸேனங் மஹப்³ப⁴யங்;

    ‘‘Suṇohi metaṃ vacanaṃ, passa senaṃ mahabbhayaṃ;

    புக்குஸங் தா³னி புச்சா²மி, கிங் கிச்சங் இத⁴ மஞ்ஞஸி’’.

    Pukkusaṃ dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    673.

    673.

    ‘‘விஸங் கா²தி³த்வா மிய்யாம, கி²ப்பங் ஹிஸ்ஸாம ஜீவிதங்;

    ‘‘Visaṃ khāditvā miyyāma, khippaṃ hissāma jīvitaṃ;

    மா நோ ராஜா ப்³ரஹ்மத³த்தோ, சிரங் து³க்கே²ன மாரயி’’.

    Mā no rājā brahmadatto, ciraṃ dukkhena mārayi’’.

    674.

    674.

    ‘‘ஸுணோஹி மேதங் வசனங், பஸ்ஸ ஸேனங் மஹப்³ப⁴யங்;

    ‘‘Suṇohi metaṃ vacanaṃ, passa senaṃ mahabbhayaṃ;

    காமிந்த³ங் 95 தா³னி புச்சா²மி, கிங் கிச்சங் இத⁴ மஞ்ஞஸி’’.

    Kāmindaṃ 96 dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    675.

    675.

    ‘‘ரஜ்ஜுயா ப³ஜ்ஜ² மிய்யாம, பபாதா பபதாமஸே 97;

    ‘‘Rajjuyā bajjha miyyāma, papātā papatāmase 98;

    மா நோ ராஜா ப்³ரஹ்மத³த்தோ, சிரங் து³க்கே²ன மாரயி’’.

    Mā no rājā brahmadatto, ciraṃ dukkhena mārayi’’.

    676.

    676.

    ‘‘ஸுணோஹி மேதங் வசனங், பஸ்ஸ ஸேனங் மஹப்³ப⁴யங்;

    ‘‘Suṇohi metaṃ vacanaṃ, passa senaṃ mahabbhayaṃ;

    தே³விந்த³ங் தா³னி புச்சா²மி, கிங் கிச்சங் இத⁴ மஞ்ஞஸி’’.

    Devindaṃ dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    677.

    677.

    ‘‘அக்³கி³ங் வா த்³வாரதோ தே³ம, க³ண்ஹாமஸே விகந்தனங்;

    ‘‘Aggiṃ vā dvārato dema, gaṇhāmase vikantanaṃ;

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் வதி⁴த்வான, கி²ப்பங் ஹிஸ்ஸாம ஜீவிதங்;

    Aññamaññaṃ vadhitvāna, khippaṃ hissāma jīvitaṃ;

    ந நோ ஸக்கோதி மோசேதுங், ஸுகே²னேவ மஹோஸதோ⁴’’.

    Na no sakkoti mocetuṃ, sukheneva mahosadho’’.

    678.

    678.

    ‘‘யதா² கத³லினோ ஸாரங், அன்வேஸங் நாதி⁴க³ச்ச²தி;

    ‘‘Yathā kadalino sāraṃ, anvesaṃ nādhigacchati;

    ஏவங் அன்வேஸமானா நங், பஞ்ஹங் நஜ்ஜ²க³மாமஸே.

    Evaṃ anvesamānā naṃ, pañhaṃ najjhagamāmase.

    679.

    679.

    ‘‘யதா² ஸிம்ப³லினோ ஸாரங், அன்வேஸங் நாதி⁴க³ச்ச²தி;

    ‘‘Yathā simbalino sāraṃ, anvesaṃ nādhigacchati;

    ஏவங் அன்வேஸமானா நங், பஞ்ஹங் நஜ்ஜ²க³மாமஸே.

    Evaṃ anvesamānā naṃ, pañhaṃ najjhagamāmase.

    680.

    680.

    ‘‘அதே³ஸே வத நோ வுட்ட²ங், குஞ்ஜரானங்வனோத³கே;

    ‘‘Adese vata no vuṭṭhaṃ, kuñjarānaṃvanodake;

    ஸகாஸே து³ம்மனுஸ்ஸானங், பா³லானங் அவிஜானதங்.

    Sakāse dummanussānaṃ, bālānaṃ avijānataṃ.

    681.

    681.

    ‘‘உப்³பே³த⁴தி மே ஹத³யங், முக²ஞ்ச பரிஸுஸ்ஸதி;

    ‘‘Ubbedhati me hadayaṃ, mukhañca parisussati;

    நிப்³பு³திங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, அக்³கி³த³ட்³டோ⁴வ ஆதபே.

    Nibbutiṃ nādhigacchāmi, aggidaḍḍhova ātape.

    682.

    682.

    ‘‘கம்மாரானங் யதா² உக்கா, அந்தோ ஜா²யதி நோ ப³ஹி;

    ‘‘Kammārānaṃ yathā ukkā, anto jhāyati no bahi;

    ஏவம்பி ஹத³யங் மய்ஹங், அந்தோ ஜா²யதி நோ ப³ஹி’’.

    Evampi hadayaṃ mayhaṃ, anto jhāyati no bahi’’.

    683.

    683.

    ‘‘ததோ ஸோ பண்டி³தோ தீ⁴ரோ, அத்த²த³ஸ்ஸீ மஹோஸதோ⁴;

    ‘‘Tato so paṇḍito dhīro, atthadassī mahosadho;

    வேதே³ஹங் து³க்கி²தங் தி³ஸ்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Vedehaṃ dukkhitaṃ disvā, idaṃ vacanamabravi.

    684.

    684.

    ‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    அஹங் தங் மோசயிஸ்ஸாமி, ராஹுக்³க³ஹங்வ 99 சந்தி³மங்.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, rāhuggahaṃva 100 candimaṃ.

    685.

    685.

    ‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    அஹங் தங் மோசயிஸ்ஸாமி, ராஹுக்³க³ஹங்வ ஸூரியங்.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, rāhuggahaṃva sūriyaṃ.

    686.

    686.

    ‘‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    ‘‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    அஹங் தங் மோசயிஸ்ஸாமி, பங்கே ஸன்னங்வ குஞ்ஜரங்.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, paṅke sannaṃva kuñjaraṃ.

    687.

    687.

    ‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    அஹங் தங் மோசயிஸ்ஸாமி, பேளாப³த்³த⁴ங்வ பன்னக³ங்.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, peḷābaddhaṃva pannagaṃ.

    688.

    688.

    101 ‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    102 ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    அஹங் தங் மோசயிஸ்ஸாமி, பக்கி²ங் ப³த்³த⁴ங்வ பஞ்ஜரே 103.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, pakkhiṃ baddhaṃva pañjare 104.

    689.

    689.

    ‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    அஹங் தங் மோசயிஸ்ஸாமி, மச்சே² ஜாலக³தேரிவ.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, macche jālagateriva.

    690.

    690.

    ‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    அஹங் தங் மோசயிஸ்ஸாமி, ஸயொக்³க³ப³லவாஹனங்.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, sayoggabalavāhanaṃ.

    691.

    691.

    ‘மா த்வங் பா⁴யி மஹாராஜ, மா த்வங் பா⁴யி ரதே²ஸப⁴;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    பஞ்சாலங் வாஹயிஸ்ஸாமி 105, காகஸேனங்வ லெட்³டு³னா.

    Pañcālaṃ vāhayissāmi 106, kākasenaṃva leḍḍunā.

    692.

    692.

    ‘அது³ பஞ்ஞா கிமத்தி²யா, அமச்சோ வாபி தாதி³ஸோ;

    ‘Adu paññā kimatthiyā, amacco vāpi tādiso;

    யோ தங் ஸம்பா³த⁴பக்க²ந்த³ங் 107, து³க்கா² ந பரிமோசயே’’’.

    Yo taṃ sambādhapakkhandaṃ 108, dukkhā na parimocaye’’’.

    693.

    693.

    ‘‘ஏத² மாணவா உட்டே²த², முக²ங் ஸோதே⁴த² ஸந்தி⁴னோ;

    ‘‘Etha māṇavā uṭṭhetha, mukhaṃ sodhetha sandhino;

    வேதே³ஹோ ஸஹமச்சேஹி, உமங்கே³ன 109 க³மிஸ்ஸதி’’.

    Vedeho sahamaccehi, umaṅgena 110 gamissati’’.

    694.

    694.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, பண்டி³தஸ்ஸானுசாரினோ 111;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, paṇḍitassānucārino 112;

    உமங்க³த்³வாரங் விவரிங்ஸு, யந்தயுத்தே ச அக்³க³ளே’’.

    Umaṅgadvāraṃ vivariṃsu, yantayutte ca aggaḷe’’.

    695.

    695.

    ‘‘புரதோ ஸேனகோ யாதி, பச்ச²தோ ச மஹோஸதோ⁴;

    ‘‘Purato senako yāti, pacchato ca mahosadho;

    மஜ்ஜே² ச ராஜா வேதே³ஹோ, அமச்சபரிவாரிதோ’’.

    Majjhe ca rājā vedeho, amaccaparivārito’’.

    696.

    696.

    ‘‘உமங்கா³ நிக்க²மித்வான, வேதே³ஹோ நாவமாருஹி;

    ‘‘Umaṅgā nikkhamitvāna, vedeho nāvamāruhi;

    அபி⁴ரூள்ஹஞ்ச தங் ஞத்வா 113, அனுஸாஸி மஹோஸதோ⁴.

    Abhirūḷhañca taṃ ñatvā 114, anusāsi mahosadho.

    697.

    697.

    ‘அயங் தே ஸஸுரோ தே³வ, அயங் ஸஸ்ஸு ஜனாதி⁴ப;

    ‘Ayaṃ te sasuro deva, ayaṃ sassu janādhipa;

    யதா² மாது படிபத்தி, ஏவங் தே ஹோது ஸஸ்ஸுயா.

    Yathā mātu paṭipatti, evaṃ te hotu sassuyā.

    698.

    698.

    ‘யதா²பி நியகோ பா⁴தா, ஸஉத³ரியோ ஏகமாதுகோ;

    ‘Yathāpi niyako bhātā, saudariyo ekamātuko;

    ஏவங் பஞ்சாலசந்தோ³ தே, த³யிதப்³போ³ ரதே²ஸப⁴.

    Evaṃ pañcālacando te, dayitabbo rathesabha.

    699.

    699.

    ‘அயங் பஞ்சாலசந்தீ³ தே, ராஜபுத்தீ அபி⁴ச்சி²தா 115;

    ‘Ayaṃ pañcālacandī te, rājaputtī abhicchitā 116;

    காமங் கரோஹி தே தாய, ப⁴ரியா தே ரதே²ஸப⁴’’’.

    Kāmaṃ karohi te tāya, bhariyā te rathesabha’’’.

    700.

    700.

    ‘‘ஆருய்ஹ நாவங் தரமானோ, கின்னு தீரம்ஹி திட்ட²ஸி;

    ‘‘Āruyha nāvaṃ taramāno, kinnu tīramhi tiṭṭhasi;

    கிச்சா² முத்தாம்ஹ து³க்க²தோ, யாம தா³னி மஹோஸத⁴’’.

    Kicchā muttāmha dukkhato, yāma dāni mahosadha’’.

    701.

    701.

    ‘‘நேஸ த⁴ம்மோ மஹாராஜ, யோஹங் ஸேனாய நாயகோ;

    ‘‘Nesa dhammo mahārāja, yohaṃ senāya nāyako;

    ஸேனங்க³ங் பரிஹாபெத்வா, அத்தானங் பரிமோசயே.

    Senaṅgaṃ parihāpetvā, attānaṃ parimocaye.

    702.

    702.

    ‘‘நிவேஸனம்ஹி தே தே³வ, ஸேனங்க³ங் பரிஹாபிதங்;

    ‘‘Nivesanamhi te deva, senaṅgaṃ parihāpitaṃ;

    தங் தி³ன்னங் ப்³ரஹ்மத³த்தேன, ஆனயிஸ்ஸங் ரதே²ஸப⁴’’.

    Taṃ dinnaṃ brahmadattena, ānayissaṃ rathesabha’’.

    703.

    703.

    ‘‘அப்பஸேனோ மஹாஸேனங், கத²ங் விக்³க³ய்ஹ 117 ட²ஸ்ஸஸி;

    ‘‘Appaseno mahāsenaṃ, kathaṃ viggayha 118 ṭhassasi;

    து³ப்³ப³லோ ப³லவந்தேன, விஹஞ்ஞிஸ்ஸஸி பண்டி³த’’.

    Dubbalo balavantena, vihaññissasi paṇḍita’’.

    704.

    704.

    ‘‘அப்பஸேனோபி சே மந்தீ, மஹாஸேனங் அமந்தினங்;

    ‘‘Appasenopi ce mantī, mahāsenaṃ amantinaṃ;

    ஜினாதி ராஜா ராஜானோ, ஆதி³ச்சோவுத³யங் தமங்’’.

    Jināti rājā rājāno, ādiccovudayaṃ tamaṃ’’.

    705.

    705.

    ‘‘ஸுஸுக²ங் வத ஸங்வாஸோ, பண்டி³தேஹீதி ஸேனக;

    ‘‘Susukhaṃ vata saṃvāso, paṇḍitehīti senaka;

    பக்கீ²வ பஞ்ஜரே ப³த்³தே⁴, மச்சே² ஜாலக³தேரிவ;

    Pakkhīva pañjare baddhe, macche jālagateriva;

    அமித்தஹத்த²த்தக³தே 119, மோசயீ நோ மஹோஸதோ⁴’’.

    Amittahatthattagate 120, mocayī no mahosadho’’.

    706.

    706.

    ‘‘ஏவமேதங் 121 மஹாராஜ, பண்டி³தா ஹி ஸுகா²வஹா;

    ‘‘Evametaṃ 122 mahārāja, paṇḍitā hi sukhāvahā;

    பக்கீ²வ பஞ்ஜரே ப³த்³தே⁴, மச்சே² ஜாலக³தேரிவ;

    Pakkhīva pañjare baddhe, macche jālagateriva;

    அமித்தஹத்த²த்தக³தே, மோசயீ நோ மஹோஸதோ⁴’’.

    Amittahatthattagate, mocayī no mahosadho’’.

    707.

    707.

    ‘‘ரக்கி²த்வா கஸிணங் ரத்திங், சூளனெய்யோ மஹப்³ப³லோ;

    ‘‘Rakkhitvā kasiṇaṃ rattiṃ, cūḷaneyyo mahabbalo;

    உதெ³ந்தங் அருணுக்³க³ஸ்மிங், உபகாரிங் உபாக³மி.

    Udentaṃ aruṇuggasmiṃ, upakāriṃ upāgami.

    708.

    708.

    ‘‘ஆருய்ஹ பவரங் நாக³ங், ப³லவந்தங் ஸட்டி²ஹாயனங்;

    ‘‘Āruyha pavaraṃ nāgaṃ, balavantaṃ saṭṭhihāyanaṃ;

    ராஜா அவோச பஞ்சாலோ, சூளனெய்யோ மஹப்³ப³லோ.

    Rājā avoca pañcālo, cūḷaneyyo mahabbalo.

    709.

    709.

    ‘‘ஸன்னத்³தோ⁴ மணிவம்மேன 123, ஸரமாதா³ய பாணினா;

    ‘‘Sannaddho maṇivammena 124, saramādāya pāṇinā;

    பேஸியே அஜ்ஜ²பா⁴ஸித்த², புது²கு³ம்பே³ ஸமாக³தே.

    Pesiye ajjhabhāsittha, puthugumbe samāgate.

    710.

    710.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹே அனீகட்டே², ரதி²கே பத்திகாரகே;

    ‘‘Hatthārohe anīkaṭṭhe, rathike pattikārake;

    உபாஸனம்ஹி கதஹத்தே², வாலவேதே⁴ ஸமாக³தே’’.

    Upāsanamhi katahatthe, vālavedhe samāgate’’.

    711.

    711.

    ‘‘பேஸேத² குஞ்ஜரே த³ந்தீ, ப³லவந்தே ஸட்டி²ஹாயனே;

    ‘‘Pesetha kuñjare dantī, balavante saṭṭhihāyane;

    மத்³த³ந்து குஞ்ஜரா நக³ரங், வேதே³ஹேன ஸுமாபிதங்.

    Maddantu kuñjarā nagaraṃ, vedehena sumāpitaṃ.

    712.

    712.

    ‘‘வச்ச²த³ந்தமுகா² ஸேதா, திக்க²க்³கா³ அட்டி²வேதி⁴னோ;

    ‘‘Vacchadantamukhā setā, tikkhaggā aṭṭhivedhino;

    பணுன்னா த⁴னுவேகே³ன, ஸம்பதந்துதரீதரா.

    Paṇunnā dhanuvegena, sampatantutarītarā.

    713.

    713.

    ‘‘மாணவா வம்மினோ ஸூரா, சித்ரத³ண்ட³யுதாவுதா⁴;

    ‘‘Māṇavā vammino sūrā, citradaṇḍayutāvudhā;

    பக்க²ந்தி³னோ மஹானாகா³, ஹத்தீ²னங் ஹொந்து ஸம்முகா².

    Pakkhandino mahānāgā, hatthīnaṃ hontu sammukhā.

    714.

    714.

    ‘‘ஸத்தியோ தேலதோ⁴தாயோ, அச்சிமந்தா 125 பப⁴ஸ்ஸரா;
