Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. ઉમાપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    5. Umāpupphiyattheraapadānaṃ

    ૨૧.

    21.

    ‘‘નિબ્બુતે લોકમહિતે 1, આહુતીનં પટિગ્ગહે;

    ‘‘Nibbute lokamahite 2, āhutīnaṃ paṭiggahe;

    સિદ્ધત્થમ્હિ ભગવતિ, મહાથૂપમહો અહુ.

    Siddhatthamhi bhagavati, mahāthūpamaho ahu.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘મહે પવત્તમાનમ્હિ, સિદ્ધત્થસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Mahe pavattamānamhi, siddhatthassa mahesino;

    ઉમાપુપ્ફં 3 ગહેત્વાન, થૂપમ્હિ અભિરોપયિં.

    Umāpupphaṃ 4 gahetvāna, thūpamhi abhiropayiṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, થૂપપૂજાયિદં 5 ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, thūpapūjāyidaṃ 6 phalaṃ.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘ઇતો ચ નવમે કપ્પે, સોમદેવસનામકા;

    ‘‘Ito ca navame kappe, somadevasanāmakā;

    પઞ્ચાસીતિસુ રાજાનો, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Pañcāsītisu rājāno, cakkavattī mahabbalā.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઉમાપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā umāpupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઉમાપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Umāpupphiyattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. લોકનાથમ્હિ (સી॰)
    2. lokanāthamhi (sī.)
    3. ઉમ્માપુપ્ફં (સબ્બત્થ)
    4. ummāpupphaṃ (sabbattha)
    5. પુપ્ફપૂજાયિદં (સ્યા॰), બુદ્ધપૂજાયિદં (ક॰)
    6. pupphapūjāyidaṃ (syā.), buddhapūjāyidaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૫. ઉમાપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 5. Umāpupphiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact