Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૫. ઉમાપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
5. Umāpupphiyattheraapadānavaṇṇanā
નિબ્બુતે લોકમહિતેતિઆદિકં આયસ્મતો ઉમાપુપ્ફિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા વસન્તો નિબ્બુતસ્સ ભગવતો ચેતિયમહે વત્તમાને ઇન્દનીલમણિવણ્ણં ઉમાપુપ્ફં ગહેત્વા પૂજેસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન સુગતીસુયેવ સંસરન્તો દિબ્બમાનુસસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઉપ્પન્નુપ્પન્નભવે બહુલં નીલવણ્ણો જાતિસમ્પન્નો વિભવસમ્પન્નો અહોસિ. સો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સદ્ધાજાતો પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ.
Nibbute lokamahitetiādikaṃ āyasmato umāpupphiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhippatto gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā vasanto nibbutassa bhagavato cetiyamahe vattamāne indanīlamaṇivaṇṇaṃ umāpupphaṃ gahetvā pūjesi. So tena puññena sugatīsuyeva saṃsaranto dibbamānusasampattiyo anubhavitvā uppannuppannabhave bahulaṃ nīlavaṇṇo jātisampanno vibhavasampanno ahosi. So imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā saddhājāto pabbajito nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi.
૨૧. સો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નિબ્બુતે લોકમહિતેતિઆદિ વુત્તં. તત્થ લોકમહિતેતિ લોકેહિ મહિતો પૂજિતોતિ લોકમહિતો, તસ્મિં લોકમહિતે સિદ્ધત્થમ્હિ ભગવતિ પરિનિબ્બુતેતિ સમ્બન્ધો. આહુતીનંપટિગ્ગહેતિ આહુતિનો વુચ્ચન્તિ પૂજાસક્કારા, તેસં આહુતીનં પટિગ્ગહેતું અરહતીતિ આહુતીનંપટિગ્ગહો, અલુત્તકિતન્તસમાસો, તસ્મિં આહુતીનંપટિગ્ગહે ભગવતિ પરિનિબ્બુતેતિ અત્થો.
21. So pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nibbute lokamahitetiādi vuttaṃ. Tattha lokamahiteti lokehi mahito pūjitoti lokamahito, tasmiṃ lokamahite siddhatthamhi bhagavati parinibbuteti sambandho. Āhutīnaṃpaṭiggaheti āhutino vuccanti pūjāsakkārā, tesaṃ āhutīnaṃ paṭiggahetuṃ arahatīti āhutīnaṃpaṭiggaho, aluttakitantasamāso, tasmiṃ āhutīnaṃpaṭiggahe bhagavati parinibbuteti attho.
૨૨. ઉમાપુપ્ફન્તિ ઉદ્ધમુદ્ધં નીલપભં મુઞ્ચમાનં પુપ્ફતિ વિકસતીતિ ઉમાપુપ્ફં, તં ઉમાપુપ્ફં ગહેત્વા ચેતિયે પૂજં અકાસિન્તિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
22.Umāpupphanti uddhamuddhaṃ nīlapabhaṃ muñcamānaṃ pupphati vikasatīti umāpupphaṃ, taṃ umāpupphaṃ gahetvā cetiye pūjaṃ akāsinti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.
ઉમાપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Umāpupphiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૫. ઉમાપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 5. Umāpupphiyattheraapadānaṃ