Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    527. உம்மாத³ந்தீஜாதகங் (2)

    527. Ummādantījātakaṃ (2)

    57.

    57.

    ‘‘நிவேஸனங் கஸ்ஸ நுத³ங் ஸுனந்த³, பாகாரேன பண்டு³மயேன கு³த்தங்;

    ‘‘Nivesanaṃ kassa nudaṃ sunanda, pākārena paṇḍumayena guttaṃ;

    கா தி³ஸ்ஸதி அக்³கி³ஸிகா²வ தூ³ரே, வேஹாயஸங் 1 பப்³ப³தக்³கே³வ அச்சி.

    Kā dissati aggisikhāva dūre, vehāyasaṃ 2 pabbataggeva acci.

    58.

    58.

    ‘‘தீ⁴தா ந்வயங் 3 கஸ்ஸ ஸுனந்த³ ஹோதி, ஸுணிஸா ந்வயங் 4 கஸ்ஸ அதோ²பி ப⁴ரியா;

    ‘‘Dhītā nvayaṃ 5 kassa sunanda hoti, suṇisā nvayaṃ 6 kassa athopi bhariyā;

    அக்கா²ஹி மே கி²ப்பமிதே⁴வ புட்டோ², அவாவடா யதி³ வா அத்தி² ப⁴த்தா’’.

    Akkhāhi me khippamidheva puṭṭho, avāvaṭā yadi vā atthi bhattā’’.

    59.

    59.

    ‘‘அஹஞ்ஹி ஜானாமி ஜனிந்த³ ஏதங், மத்யா ச பெத்யா ச அதோ²பி அஸ்ஸா;

    ‘‘Ahañhi jānāmi janinda etaṃ, matyā ca petyā ca athopi assā;

    தவேவ ஸோ புரிஸோ பூ⁴மிபால, ரத்திந்தி³வங் அப்பமத்தோ தவத்தே².

    Taveva so puriso bhūmipāla, rattindivaṃ appamatto tavatthe.

    60.

    60.

    ‘‘இத்³தோ⁴ ச பீ²தோ ச ஸுவட்³டி⁴தோ 7 ச, அமச்சோ ச தே அஞ்ஞதரோ ஜனிந்த³;

    ‘‘Iddho ca phīto ca suvaḍḍhito 8 ca, amacco ca te aññataro janinda;

    தஸ்ஸேஸா ப⁴ரியாபி⁴பாரகஸ்ஸ 9, உம்மாத³ந்தீ 10 நாமதெ⁴ய்யேன ராஜ’’.

    Tassesā bhariyābhipārakassa 11, ummādantī 12 nāmadheyyena rāja’’.

    61.

    61.

    ‘‘அம்போ⁴ அம்போ⁴ நாமமித³ங் இமிஸ்ஸா, மத்யா ச பெத்யா ச கதங் ஸுஸாது⁴;

    ‘‘Ambho ambho nāmamidaṃ imissā, matyā ca petyā ca kataṃ susādhu;

    ததா³ 13 ஹி மய்ஹங் அவலோகயந்தீ, உம்மத்தகங் உம்மத³ந்தீ அகாஸி’’.

    Tadā 14 hi mayhaṃ avalokayantī, ummattakaṃ ummadantī akāsi’’.

    62.

    62.

    ‘‘யா புண்ணமாஸே 15 மிக³மந்த³லோசனா, உபாவிஸி புண்ட³ரீகத்தசங்கீ³;

    ‘‘Yā puṇṇamāse 16 migamandalocanā, upāvisi puṇḍarīkattacaṅgī;

    த்³வே புண்ணமாயோ தத³ஹூ அமஞ்ஞஹங், தி³ஸ்வான பாராவதரத்தவாஸினிங்.

    Dve puṇṇamāyo tadahū amaññahaṃ, disvāna pārāvatarattavāsiniṃ.

    63.

    63.

    ‘‘அளாரபம்ஹேஹி ஸுபே⁴ஹி வக்³கு³பி⁴, பலோப⁴யந்தீ மங் யதா³ உதி³க்க²தி;

    ‘‘Aḷārapamhehi subhehi vaggubhi, palobhayantī maṃ yadā udikkhati;

    விஜம்ப⁴மானா ஹரதேவ மே மனோ, ஜாதா வனே கிம்புரிஸீவ பப்³ப³தே.

    Vijambhamānā harateva me mano, jātā vane kimpurisīva pabbate.

    64.

    64.

    ‘‘ததா³ ஹி ப்³ரஹதீ ஸாமா, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா;

    ‘‘Tadā hi brahatī sāmā, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    ஏகச்சவஸனா நாரீ, மிகீ³ ப⁴ந்தாவுதி³க்க²தி.

    Ekaccavasanā nārī, migī bhantāvudikkhati.

    65.

    65.

    ‘‘கதா³ஸ்ஸு மங் தம்ப³னகா² ஸுலோமா, பா³ஹாமுதூ³ சந்த³னஸாரலித்தா;

    ‘‘Kadāssu maṃ tambanakhā sulomā, bāhāmudū candanasāralittā;

    வட்டங்கு³லீ ஸன்னததீ⁴ரகுத்தியா, நாரீ உபஞ்ஞிஸ்ஸதி ஸீஸதோ ஸுபா⁴.

    Vaṭṭaṅgulī sannatadhīrakuttiyā, nārī upaññissati sīsato subhā.

    66.

    66.

    ‘‘கதா³ஸ்ஸு மங் கஞ்சனஜாலுரச்ச²தா³, தீ⁴தா திரீடிஸ்ஸ விலக்³க³மஜ்ஜா²;

    ‘‘Kadāssu maṃ kañcanajāluracchadā, dhītā tirīṭissa vilaggamajjhā;

    முதூ³ஹி பா³ஹாஹி பலிஸ்ஸஜிஸ்ஸதி, ப்³ரஹாவனே ஜாதது³மங்வ மாலுவா.

    Mudūhi bāhāhi palissajissati, brahāvane jātadumaṃva māluvā.

    67.

    67.

    ‘‘கதா³ஸ்ஸு 17 லாகா²ரஸரத்தஸுச்ச²வீ, பி³ந்து³த்த²னீ புண்ட³ரீகத்தசங்கீ³;

    ‘‘Kadāssu 18 lākhārasarattasucchavī, bindutthanī puṇḍarīkattacaṅgī;

    முக²ங் முகே²ன உபனாமயிஸ்ஸதி, ஸொண்டோ³வ ஸொண்ட³ஸ்ஸ ஸுராய தா²லங்.

    Mukhaṃ mukhena upanāmayissati, soṇḍova soṇḍassa surāya thālaṃ.

    68.

    68.

    ‘‘யதா³த்³த³ஸங் 19 தங் திட்ட²ந்திங், ஸப்³ப³ப⁴த்³த³ங் 20 மனோரமங்;

    ‘‘Yadāddasaṃ 21 taṃ tiṭṭhantiṃ, sabbabhaddaṃ 22 manoramaṃ;

    ததோ ஸகஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ, நாவபோ³தா⁴மி கஞ்சினங் 23.

    Tato sakassa cittassa, nāvabodhāmi kañcinaṃ 24.

    69.

    69.

    ‘‘உம்மாத³ந்திமஹங் த³ட்டா² 25, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லங்;

    ‘‘Ummādantimahaṃ daṭṭhā 26, āmuttamaṇikuṇḍalaṃ;

    ந ஸுபாமி தி³வாரத்திங், ஸஹஸ்ஸங்வ பராஜிதோ.

    Na supāmi divārattiṃ, sahassaṃva parājito.

    70.

    70.

    ‘‘ஸக்கோ சே 27 மே வரங் த³ஜ்ஜா, ஸோ ச லப்³பே⁴த² மே வரோ;

    ‘‘Sakko ce 28 me varaṃ dajjā, so ca labbhetha me varo;

    ஏகரத்தங் த்³விரத்தங் 29 வா, ப⁴வெய்யங் அபி⁴பாரகோ;

    Ekarattaṃ dvirattaṃ 30 vā, bhaveyyaṃ abhipārako;

    உம்மாத³ந்த்யா ரமித்வான, ஸிவிராஜா ததோ ஸியங்’’ 31.

    Ummādantyā ramitvāna, sivirājā tato siyaṃ’’ 32.

    71.

    71.

    ‘‘பூ⁴தானி மே பூ⁴தபதீ நமஸ்ஸதோ, ஆக³ம்ம யக்கோ² இத³மேதத³ப்³ரவி;

    ‘‘Bhūtāni me bhūtapatī namassato, āgamma yakkho idametadabravi;

    ரஞ்ஞோ மனோ உம்மத³ந்த்யா நிவிட்டோ², த³தா³மி தே தங் பரிசாரயஸ்ஸு’’.

    Rañño mano ummadantyā niviṭṭho, dadāmi te taṃ paricārayassu’’.

    72.

    72.

    ‘‘புஞ்ஞா வித⁴ங்ஸே அமரோ ந சம்ஹி, ஜனோ ச மே பாபமித³ஞ்ச 33 ஜஞ்ஞா;

    ‘‘Puññā vidhaṃse amaro na camhi, jano ca me pāpamidañca 34 jaññā;

    பு⁴ஸோ ச த்யஸ்ஸ மனஸோ விகா⁴தோ, த³த்வா பியங் உம்மத³ந்திங் அத³ட்டா²’’.

    Bhuso ca tyassa manaso vighāto, datvā piyaṃ ummadantiṃ adaṭṭhā’’.

    73.

    73.

    ‘‘ஜனிந்த³ நாஞ்ஞத்ர தயா மயா வா, ஸப்³பா³பி கம்மஸ்ஸ கதஸ்ஸ ஜஞ்ஞா;

    ‘‘Janinda nāññatra tayā mayā vā, sabbāpi kammassa katassa jaññā;

    யங் தே மயா உம்மத³ந்தீ பதி³ன்னா, பு⁴ஸேஹி ராஜா வனத²ங் ஸஜாஹி’’.

    Yaṃ te mayā ummadantī padinnā, bhusehi rājā vanathaṃ sajāhi’’.

    74.

    74.

    ‘‘யோ பாபகங் கம்ம கரங் மனுஸ்ஸோ, ஸோ மஞ்ஞதி மாயித³ 35 மஞ்ஞிங்ஸு அஞ்ஞே;

    ‘‘Yo pāpakaṃ kamma karaṃ manusso, so maññati māyida 36 maññiṃsu aññe;

    பஸ்ஸந்தி பூ⁴தானி கரொந்தமேதங், யுத்தா ச யே ஹொந்தி நரா பத²ப்³யா.

    Passanti bhūtāni karontametaṃ, yuttā ca ye honti narā pathabyā.

    75.

    75.

    ‘‘அஞ்ஞோ நு தே கோசி 37 நரோ பத²ப்³யா, ஸத்³தெ⁴ய்ய 38 லோகஸ்மி ந மே பியாதி;

    ‘‘Añño nu te koci 39 naro pathabyā, saddheyya 40 lokasmi na me piyāti;

    பு⁴ஸோ ச த்யஸ்ஸ மனஸோ விகா⁴தோ, த³த்வா பியங் உம்மத³ந்திங் அத³ட்டா²’’.

    Bhuso ca tyassa manaso vighāto, datvā piyaṃ ummadantiṃ adaṭṭhā’’.

    76.

    76.

    ‘‘அத்³தா⁴ பியா மய்ஹ ஜனிந்த³ ஏஸா, ந ஸா மமங் அப்பியா பூ⁴மிபால;

    ‘‘Addhā piyā mayha janinda esā, na sā mamaṃ appiyā bhūmipāla;

    க³ச்சே²வ த்வங் உம்மத³ந்திங் ப⁴த³ந்தே, ஸீஹோவ ஸேலஸ்ஸ கு³ஹங் உபேதி’’.

    Gaccheva tvaṃ ummadantiṃ bhadante, sīhova selassa guhaṃ upeti’’.

    77.

    77.

    ‘‘ந பீளிதா அத்தது³கே²ன தீ⁴ரா, ஸுக²ப்ப²லங் கம்ம பரிச்சஜந்தி;

    ‘‘Na pīḷitā attadukhena dhīrā, sukhapphalaṃ kamma pariccajanti;

    ஸம்மோஹிதா வாபி ஸுகே²ன மத்தா, ந பாபகம்மஞ்ச 41 ஸமாசரந்தி’’.

    Sammohitā vāpi sukhena mattā, na pāpakammañca 42 samācaranti’’.

    78.

    78.

    ‘‘துவஞ்ஹி மாதா ச பிதா ச மய்ஹங், ப⁴த்தா பதீ போஸகோ தே³வதா ச;

    ‘‘Tuvañhi mātā ca pitā ca mayhaṃ, bhattā patī posako devatā ca;

    தா³ஸோ அஹங் துய்ஹ ஸபுத்ததா³ரோ, யதா²ஸுக²ங் ஸாமி 43 கரோஹி காமங்’’.

    Dāso ahaṃ tuyha saputtadāro, yathāsukhaṃ sāmi 44 karohi kāmaṃ’’.

    79.

    79.

    ‘‘யோ இஸ்ஸரொம்ஹீதி கரோதி பாபங், கத்வா ச ஸோ நுத்தஸதே 45 பரேஸங்;

    ‘‘Yo issaromhīti karoti pāpaṃ, katvā ca so nuttasate 46 paresaṃ;

    ந தேன ஸோ ஜீவதி தீ³க⁴மாயு 47, தே³வாபி பாபேன ஸமெக்க²ரே நங்.

    Na tena so jīvati dīghamāyu 48, devāpi pāpena samekkhare naṃ.

    80.

    80.

    ‘‘அஞ்ஞாதகங் ஸாமிகேஹீ பதி³ன்னங், த⁴ம்மே டி²தா யே படிச்ச²ந்தி தா³னங்;

    ‘‘Aññātakaṃ sāmikehī padinnaṃ, dhamme ṭhitā ye paṭicchanti dānaṃ;

    படிச்ச²கா தா³யகா சாபி தத்த², ஸுக²ப்ப²லஞ்ஞேவ கரொந்தி கம்மங்’’.

    Paṭicchakā dāyakā cāpi tattha, sukhapphalaññeva karonti kammaṃ’’.

    81.

    81.

    ‘‘அஞ்ஞோ நு தே கோசி நரோ பத²ப்³யா, ஸத்³தெ⁴ய்ய லோகஸ்மி ந மே பியாதி;

    ‘‘Añño nu te koci naro pathabyā, saddheyya lokasmi na me piyāti;

    பு⁴ஸோ ச த்யஸ்ஸ மனஸோ விகா⁴தோ, த³த்வா பியங் உம்மத³ந்திங் அத³ட்டா²’’.

    Bhuso ca tyassa manaso vighāto, datvā piyaṃ ummadantiṃ adaṭṭhā’’.

    82.

    82.

    ‘‘அத்³தா⁴ பியா மய்ஹ ஜனிந்த³ ஏஸா, ந ஸா மமங் அப்பியா பூ⁴மிபால;

    ‘‘Addhā piyā mayha janinda esā, na sā mamaṃ appiyā bhūmipāla;

    யங் தே மயா உம்மத³ந்தீ பதி³ன்னா, பு⁴ஸேஹி ராஜா வனத²ங் ஸஜாஹி’’.

    Yaṃ te mayā ummadantī padinnā, bhusehi rājā vanathaṃ sajāhi’’.

    83.

    83.

    ‘‘யோ அத்தது³க்கே²ன பரஸ்ஸ து³க்க²ங், ஸுகே²ன வா அத்தஸுக²ங் த³ஹாதி;

    ‘‘Yo attadukkhena parassa dukkhaṃ, sukhena vā attasukhaṃ dahāti;

    யதே²வித³ங் மய்ஹ ததா² பரேஸங், யோ 49 ஏவங் ஜானாதி 50 ஸ வேதி³ த⁴ம்மங்.

    Yathevidaṃ mayha tathā paresaṃ, yo 51 evaṃ jānāti 52 sa vedi dhammaṃ.

    84.

    84.

    ‘‘அஞ்ஞோ நு தே கோசி நரோ பத²ப்³யா, ஸத்³தெ⁴ய்ய லோகஸ்மி ந மே பியாதி;

    ‘‘Añño nu te koci naro pathabyā, saddheyya lokasmi na me piyāti;

    பு⁴ஸோ ச த்யஸ்ஸ மனஸோ விகா⁴தோ, த³த்வா பியங் உம்மத³ந்திங் அத³ட்டா²’’.

    Bhuso ca tyassa manaso vighāto, datvā piyaṃ ummadantiṃ adaṭṭhā’’.

    85.

    85.

    ‘‘ஜனிந்த³ ஜானாஸி பியா மமேஸா, ந ஸா மமங் அப்பியா பூ⁴மிபால;

    ‘‘Janinda jānāsi piyā mamesā, na sā mamaṃ appiyā bhūmipāla;

    பியேன தே த³ம்மி பியங் ஜனிந்த³, பியதா³யினோ தே³வ பியங் லப⁴ந்தி’’.

    Piyena te dammi piyaṃ janinda, piyadāyino deva piyaṃ labhanti’’.

    86.

    86.

    ‘‘ஸோ நூனாஹங் வதி⁴ஸ்ஸாமி, அத்தானங் காமஹேதுகங்;

    ‘‘So nūnāhaṃ vadhissāmi, attānaṃ kāmahetukaṃ;

    ந ஹி த⁴ம்மங் அத⁴ம்மேன, அஹங் வதி⁴துமுஸ்ஸஹே’’.

    Na hi dhammaṃ adhammena, ahaṃ vadhitumussahe’’.

    87.

    87.

    ‘‘ஸசே துவங் மய்ஹ ஸதிங் 53 ஜனிந்த³, ந காமயாஸி நரவீர ஸெட்ட²;

    ‘‘Sace tuvaṃ mayha satiṃ 54 janinda, na kāmayāsi naravīra seṭṭha;

    சஜாமி நங் ஸப்³ப³ஜனஸ்ஸ ஸிப்³யா 55, மயா பமுத்தங் ததோ அவ்ஹயேஸி 56 நங்’’.

    Cajāmi naṃ sabbajanassa sibyā 57, mayā pamuttaṃ tato avhayesi 58 naṃ’’.

    88.

    88.

    ‘‘அதூ³ஸியங் சே அபி⁴பாரக த்வங், சஜாஸி கத்தே அஹிதாய த்யஸ்ஸ;

    ‘‘Adūsiyaṃ ce abhipāraka tvaṃ, cajāsi katte ahitāya tyassa;

    மஹா ச தே உபவாதோ³பி அஸ்ஸ, ந சாபி த்யஸ்ஸ நக³ரம்ஹி பக்கோ²’’.

    Mahā ca te upavādopi assa, na cāpi tyassa nagaramhi pakkho’’.

    89.

    89.

    ‘‘அஹங் ஸஹிஸ்ஸங் உபவாத³மேதங், நிந்த³ங் பஸங்ஸங் க³ரஹஞ்ச ஸப்³ப³ங்;

    ‘‘Ahaṃ sahissaṃ upavādametaṃ, nindaṃ pasaṃsaṃ garahañca sabbaṃ;

    மமேதமாக³ச்ச²து பூ⁴மிபால, யதா²ஸுக²ங் ஸிவி 59 கரோஹி காமங்’’.

    Mametamāgacchatu bhūmipāla, yathāsukhaṃ sivi 60 karohi kāmaṃ’’.

    90.

    90.

    ‘‘யோ நேவ நிந்த³ங் ந பனப்பஸங்ஸங், ஆதி³யதி க³ரஹங் நோபி பூஜங்;

    ‘‘Yo neva nindaṃ na panappasaṃsaṃ, ādiyati garahaṃ nopi pūjaṃ;

    ஸிரீ ச லக்கீ² ச அபேதி தம்ஹா, ஆபோ ஸுவுட்டீ²வ யதா² த²லம்ஹா’’.

    Sirī ca lakkhī ca apeti tamhā, āpo suvuṭṭhīva yathā thalamhā’’.

    91.

    91.

    ‘‘யங் கிஞ்சி து³க்க²ஞ்ச ஸுக²ஞ்ச எத்தோ, த⁴ம்மாதிஸாரஞ்ச மனோவிகா⁴தங்;

    ‘‘Yaṃ kiñci dukkhañca sukhañca etto, dhammātisārañca manovighātaṃ;

    உரஸா அஹங் பச்சுத்தரிஸ்ஸாமி 61 ஸப்³ப³ங், பத²வீ யதா² தா²வரானங் தஸானங்’’.

    Urasā ahaṃ paccuttarissāmi 62 sabbaṃ, pathavī yathā thāvarānaṃ tasānaṃ’’.

    92.

    92.

    ‘‘த⁴ம்மாதிஸாரஞ்ச மனோவிகா⁴தங், து³க்க²ஞ்ச நிச்சா²மி அஹங் பரேஸங்;

    ‘‘Dhammātisārañca manovighātaṃ, dukkhañca nicchāmi ahaṃ paresaṃ;

    ஏகோவிமங் ஹாரயிஸ்ஸாமி பா⁴ரங், த⁴ம்மே டி²தோ கிஞ்சி அஹாபயந்தோ’’.

    Ekovimaṃ hārayissāmi bhāraṃ, dhamme ṭhito kiñci ahāpayanto’’.

    93.

    93.

    ‘‘ஸக்³கூ³பக³ங் புஞ்ஞகம்மங் ஜனிந்த³, மா மே துவங் அந்தராயங் அகாஸி;

    ‘‘Saggūpagaṃ puññakammaṃ janinda, mā me tuvaṃ antarāyaṃ akāsi;

    த³தா³மி தே உம்மத³ந்திங் பஸன்னோ, ராஜாவ யஞ்ஞே த⁴னங் ப்³ராஹ்மணானங்’’.

    Dadāmi te ummadantiṃ pasanno, rājāva yaññe dhanaṃ brāhmaṇānaṃ’’.

    94.

    94.

    ‘‘அத்³தா⁴ துவங் கத்தே ஹிதேஸி மய்ஹங், ஸகா² மமங் உம்மத³ந்தீ துவஞ்ச;

    ‘‘Addhā tuvaṃ katte hitesi mayhaṃ, sakhā mamaṃ ummadantī tuvañca;

    நிந்தெ³ய்யு தே³வா பிதரோ ச ஸப்³பே³, பாபஞ்ச பஸ்ஸங் அபி⁴ஸம்பராயங்’’.

    Nindeyyu devā pitaro ca sabbe, pāpañca passaṃ abhisamparāyaṃ’’.

    95.

    95.

    ‘‘ந ஹேதத⁴ம்மங் ஸிவிராஜ வஜ்ஜுங், ஸனேக³மா ஜானபதா³ ச ஸப்³பே³;

    ‘‘Na hetadhammaṃ sivirāja vajjuṃ, sanegamā jānapadā ca sabbe;

    யங் தே மயா உம்மத³ந்தீ பதி³ன்னா, பு⁴ஸேஹி ராஜா வனத²ங் ஸஜாஹி’’.

    Yaṃ te mayā ummadantī padinnā, bhusehi rājā vanathaṃ sajāhi’’.

    96.

    96.

    ‘‘அத்³தா⁴ துவங் கத்தே ஹிதேஸி மய்ஹங், ஸகா² மமங் உம்மத³ந்தீ துவஞ்ச;

    ‘‘Addhā tuvaṃ katte hitesi mayhaṃ, sakhā mamaṃ ummadantī tuvañca;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மானி ஸுகித்திதானி, ஸமுத்³த³வேலாவ து³ரச்சயானி’’.

    Satañca dhammāni sukittitāni, samuddavelāva duraccayāni’’.

    97.

    97.

    ‘‘ஆஹுனெய்யோ மேஸி ஹிதானுகம்பீ, தா⁴தா விதா⁴தா சஸி காமபாலோ;

    ‘‘Āhuneyyo mesi hitānukampī, dhātā vidhātā casi kāmapālo;

    தயீ ஹுதா ராஜ மஹப்ப²லா ஹி 63, காமேன மே உம்மத³ந்திங் படிச்ச²’’.

    Tayī hutā rāja mahapphalā hi 64, kāmena me ummadantiṃ paṭiccha’’.

    98.

    98.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி ஸப்³ப³ங் அபி⁴பாரக த்வங், த⁴ம்மங் அசாரீ மம கத்துபுத்த;

    ‘‘Addhā hi sabbaṃ abhipāraka tvaṃ, dhammaṃ acārī mama kattuputta;

    அஞ்ஞோ நு தே கோ இத⁴ ஸொத்தி²கத்தா, த்³விபதோ³ நரோ அருணே ஜீவலோகே’’.

    Añño nu te ko idha sotthikattā, dvipado naro aruṇe jīvaloke’’.

    99.

    99.

    ‘‘துவங் நு ஸெட்டோ² த்வமனுத்தரோஸி, த்வங் த⁴ம்மகூ³ 65 த⁴ம்மவிதூ³ ஸுமேதோ⁴;

    ‘‘Tuvaṃ nu seṭṭho tvamanuttarosi, tvaṃ dhammagū 66 dhammavidū sumedho;

    ஸோ த⁴ம்மகு³த்தோ சிரமேவ ஜீவ, த⁴ம்மஞ்ச மே தே³ஸய த⁴ம்மபால’’.

    So dhammagutto cirameva jīva, dhammañca me desaya dhammapāla’’.

    100.

    100.

    ‘‘ததி³ங்க⁴ அபி⁴பாரக, ஸுணோஹி வசனங் மம;

    ‘‘Tadiṅgha abhipāraka, suṇohi vacanaṃ mama;

    த⁴ம்மங் தே தே³ஸயிஸ்ஸாமி, ஸதங் ஆஸேவிதங் அஹங்.

    Dhammaṃ te desayissāmi, sataṃ āsevitaṃ ahaṃ.

    101.

    101.

    ‘‘ஸாது⁴ த⁴ம்மருசி ராஜா, ஸாது⁴ பஞ்ஞாணவா நரோ;

    ‘‘Sādhu dhammaruci rājā, sādhu paññāṇavā naro;

    ஸாது⁴ மித்தானமத்³து³ப்³போ⁴, பாபஸ்ஸாகரணங் ஸுக²ங்.

    Sādhu mittānamaddubbho, pāpassākaraṇaṃ sukhaṃ.

    102.

    102.

    ‘‘அக்கோத⁴னஸ்ஸ விஜிதே, டி²தத⁴ம்மஸ்ஸ ராஜினோ;

    ‘‘Akkodhanassa vijite, ṭhitadhammassa rājino;

    ஸுக²ங் மனுஸ்ஸா ஆஸேத², ஸீதச்சா²யாய ஸங்க⁴ரே.

    Sukhaṃ manussā āsetha, sītacchāyāya saṅghare.

    103.

    103.

    ‘‘ந சாஹமேதங் அபி⁴ரோசயாமி, கம்மங் அஸமெக்க²கதங் அஸாது⁴;

    ‘‘Na cāhametaṃ abhirocayāmi, kammaṃ asamekkhakataṃ asādhu;

    யே வாபி ஞத்வான ஸயங் கரொந்தி, உபமா இமா மய்ஹங் துவங் ஸுணோஹி.

    Ye vāpi ñatvāna sayaṃ karonti, upamā imā mayhaṃ tuvaṃ suṇohi.

    104.

    104.

    ‘‘க³வங் சே தரமானானங், ஜிம்ஹங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;

    ‘‘Gavaṃ ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;

    ஸப்³பா³ தா ஜிம்ஹங் க³ச்ச²ந்தி, நெத்தே ஜிம்ஹங் க³தே ஸதி.

    Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ gate sati.

    105.

    105.

    ‘‘ஏவமேவ 67 மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;

    ‘‘Evameva 68 manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    ஸோ சே அத⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;

    So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் து³க²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி அத⁴ம்மிகோ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko.

    106.

    106.

    ‘‘க³வங் சே தரமானானங், உஜுங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;

    ‘‘Gavaṃ ce taramānānaṃ, ujuṃ gacchati puṅgavo;

    ஸப்³பா³ கா³வீ உஜுங் யந்தி, நெத்தே உஜுங் க³தே ஸதி.

    Sabbā gāvī ujuṃ yanti, nette ujuṃ gate sati.

    107.

    107.

    ‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    ஸோ ஸசே த⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;

    So sace dhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் ஸுக²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி த⁴ம்மிகோ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ sukhaṃ seti, rājā ce hoti dhammiko.

    108.

    108.

    ‘‘ந சாபாஹங் அத⁴ம்மேன, அமரத்தமபி⁴பத்த²யே;

    ‘‘Na cāpāhaṃ adhammena, amarattamabhipatthaye;

    இமங் வா பத²விங் ஸப்³ப³ங், விஜேதுங் அபி⁴பாரக.

    Imaṃ vā pathaviṃ sabbaṃ, vijetuṃ abhipāraka.

    109.

    109.

    ‘‘யஞ்ஹி கிஞ்சி மனுஸ்ஸேஸு, ரதனங் இத⁴ விஜ்ஜதி;

    ‘‘Yañhi kiñci manussesu, ratanaṃ idha vijjati;

    கா³வோ தா³ஸோ ஹிரஞ்ஞஞ்ச, வத்தி²யங் ஹரிசந்த³னங்.

    Gāvo dāso hiraññañca, vatthiyaṃ haricandanaṃ.

    110.

    110.

    ‘‘அஸ்ஸித்தி²யோ 69 ரதனங் மணிகஞ்ச, யஞ்சாபி மே சந்த³ஸூரியா அபி⁴பாலயந்தி;

    ‘‘Assitthiyo 70 ratanaṃ maṇikañca, yañcāpi me candasūriyā abhipālayanti;

    ந தஸ்ஸ ஹேது விஸமங் சரெய்யங், மஜ்ஜே² ஸிவீனங் உஸபொ⁴ம்ஹி ஜாதோ.

    Na tassa hetu visamaṃ careyyaṃ, majjhe sivīnaṃ usabhomhi jāto.

    111.

    111.

    ‘‘நேதா ஹிதா 71 உக்³க³தோ ரட்ட²பாலோ, த⁴ம்மங் ஸிவீனங் அபசாயமானோ;

    ‘‘Netā hitā 72 uggato raṭṭhapālo, dhammaṃ sivīnaṃ apacāyamāno;

    ஸோ த⁴ம்மமேவானுவிசிந்தயந்தோ, தஸ்மா ஸகே சித்தவஸே ந வத்தோ’’.

    So dhammamevānuvicintayanto, tasmā sake cittavase na vatto’’.

    112.

    112.

    ‘‘அத்³தா⁴ துவங் மஹாராஜ, நிச்சங் அப்³யஸனங் ஸிவங்;

    ‘‘Addhā tuvaṃ mahārāja, niccaṃ abyasanaṃ sivaṃ;

    கரிஸ்ஸஸி சிரங் ரஜ்ஜங், பஞ்ஞா ஹி தவ தாதி³ஸீ.

    Karissasi ciraṃ rajjaṃ, paññā hi tava tādisī.

    113.

    113.

    ‘‘ஏதங் தே அனுமோதா³ம, யங் த⁴ம்மங் நப்பமஜ்ஜஸி;

    ‘‘Etaṃ te anumodāma, yaṃ dhammaṃ nappamajjasi;

    த⁴ம்மங் பமஜ்ஜ க²த்தியோ, ரட்டா² 73 சவதி இஸ்ஸரோ.

    Dhammaṃ pamajja khattiyo, raṭṭhā 74 cavati issaro.

    114.

    114.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மாதாபிதூஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mātāpitūsu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    115.

    115.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, புத்ததா³ரேஸு க²த்திய…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, puttadāresu khattiya…pe….

    116.

    116.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மித்தாமச்சேஸு க²த்திய…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mittāmaccesu khattiya…pe….

    117.

    117.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, வாஹனேஸு ப³லேஸு ச…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, vāhanesu balesu ca…pe….

    118.

    118.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, கா³மேஸு நிக³மேஸு ச…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, gāmesu nigamesu ca…pe….

    119.

    119.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ரட்டே²ஸு ஜனபதே³ஸு ச…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, raṭṭhesu janapadesu ca…pe….

    120.

    120.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு ச…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, samaṇabrāhmaṇesu ca…pe….

    121.

    121.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மிக³பக்கீ²ஸு க²த்திய…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, migapakkhīsu khattiya…pe….

    122.

    122.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, த⁴ம்மோ சிண்ணோ ஸுகா²வஹோ;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, dhammo ciṇṇo sukhāvaho;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    123.

    123.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ஸஇந்தா³ தே³வா ஸப்³ரஹ்மகா;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, saindā devā sabrahmakā;

    ஸுசிண்ணேன தி³வங் பத்தா, மா த⁴ம்மங் ராஜ பாமதோ³’’தி.

    Suciṇṇena divaṃ pattā, mā dhammaṃ rāja pāmado’’ti.

    உம்மாத³ந்தீஜாதகங் து³தியங்.

    Ummādantījātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. வேஹாஸயங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. vehāsayaṃ (sī. pī.)
    3. நயங் (ஸீ॰ பீ॰), ந்வாயங் (ஸ்யா॰)
    4. நயங் (ஸீ॰ பீ॰), ந்வாயங் (ஸ்யா॰)
    5. nayaṃ (sī. pī.), nvāyaṃ (syā.)
    6. nayaṃ (sī. pī.), nvāyaṃ (syā.)
    7. ஸுபா³ள்ஹிகோ (பீ॰)
    8. subāḷhiko (pī.)
    9. அஹிபாரகஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰), அபி⁴பாத³கஸ்ஸ (க॰)
    10. உம்மாத³ந்தீதி (க॰)
    11. ahipārakassa (sī. pī.), abhipādakassa (ka.)
    12. ummādantīti (ka.)
    13. ததா² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. tathā (sī. syā. pī.)
    15. புண்ணமாயே (க॰)
    16. puṇṇamāye (ka.)
    17. கதா³ஸ்ஸு மங் (ஸ்யா॰ க॰)
    18. kadāssu maṃ (syā. ka.)
    19. யதா²த்³த³ஸங் (பீ॰)
    20. ஸப்³ப³க³த்தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    21. yathāddasaṃ (pī.)
    22. sabbagattaṃ (sī. syā. pī.)
    23. கிஞ்சினங் (க॰), கிஞ்சனங் (பீ॰)
    24. kiñcinaṃ (ka.), kiñcanaṃ (pī.)
    25. தி³ட்டா² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    26. diṭṭhā (sī. syā. pī. ka.)
    27. ச (ஸீ॰ பீ॰)
    28. ca (sī. pī.)
    29. தி³ரத்தங் (பீ॰)
    30. dirattaṃ (pī.)
    31. ஸியா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    32. siyā (syā. pī.)
    33. பாபமித³ந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    34. pāpamidanti (sī. pī.)
    35. மாயித⁴ (க॰)
    36. māyidha (ka.)
    37. கோத⁴ (பீ॰)
    38. ஸத்³த³ஹெய்ய (ஸீ॰)
    39. kodha (pī.)
    40. saddaheyya (sī.)
    41. பாபகங் கம்ம (பீ॰)
    42. pāpakaṃ kamma (pī.)
    43. ஸிப்³ப³ (ஸீ॰), ஸீவி (ஸ்யா॰)
    44. sibba (sī.), sīvi (syā.)
    45. நுத்தபதே (பீ॰)
    46. nuttapate (pī.)
    47. தீ³க⁴மாயுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    48. dīghamāyuṃ (sī. syā.)
    49. ஸோ (பீ॰)
    50. பஜானாதி (க॰)
    51. so (pī.)
    52. pajānāti (ka.)
    53. ஸந்தி (க॰)
    54. santi (ka.)
    55. ஸிப்³ப³ (ஸீ॰ பீ॰), மஜ்ஜே² (ஸ்யா॰)
    56. அவ்ஹயாஸி (க॰)
    57. sibba (sī. pī.), majjhe (syā.)
    58. avhayāsi (ka.)
    59. ஸிப்³ப³ (ஸீ॰ பீ॰)
    60. sibba (sī. pī.)
    61. படிச்சி²ஸ்ஸாமி (ஸீ॰ ஸ்யா॰), பச்சுபதி³ஸ்ஸாமி (பீ॰)
    62. paṭicchissāmi (sī. syā.), paccupadissāmi (pī.)
    63. மஹப்ப²லா ஹி மே (பீ॰)
    64. mahapphalā hi me (pī.)
    65. த⁴ம்மகு³த்தோ (ஸீ॰)
    66. dhammagutto (sī.)
    67. ஏவமேவங் (பீ॰)
    68. evamevaṃ (pī.)
    69. அஸ்ஸித்தி²யோ ச (ஸீ॰)
    70. assitthiyo ca (sī.)
    71. நேதாபி⁴ தா (ஸீ॰)
    72. netābhi tā (sī.)
    73. டா²னா (ஸீ॰)
    74. ṭhānā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [527] 2. உம்மாத³ந்தீஜாதகவண்ணனா • [527] 2. Ummādantījātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact