Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૨૭] ૨. ઉમ્માદન્તીજાતકવણ્ણના
[527] 2. Ummādantījātakavaṇṇanā
નિવેસનં કસ્સનુદં સુનન્દાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો કિરેકદિવસં સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરન્તો એકં અલઙ્કતપટિયત્તં ઉત્તમરૂપધરં ઇત્થિં ઓલોકેત્વા પટિબદ્ધચિત્તો હુત્વા ચિત્તં નિવત્તેતું અસક્કોન્તો વિહારમેવ આગન્ત્વા તતો પટ્ઠાય સલ્લવિદ્ધો વિય રાગાતુરો ભન્તમિગપટિભાગો કિસો ધમનીસન્થતગત્તો ઉપ્પણ્ડુપ્પણ્ડુકજાતો અનભિરતો એકિરિયાપથેપિ ચિત્તસ્સાદં અલભન્તો આચરિયવત્તાદીનિ પહાય ઉદ્દેસપરિપુચ્છાકમ્મટ્ઠાનાનુયોગરહિતો વિહાસિ. સો સહાયભિક્ખૂહિ ‘‘પુબ્બે ત્વં, આવુસો, સન્તિન્દ્રિયો વિપ્પસન્નમુખવણ્ણો, ઇદાનિ નો તથા, કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ પુટ્ઠો, ‘‘આવુસો, અનભિરતોમ્હી’’તિ આહ. અથ નં તે ‘‘અભિરમાવુસો, સાસને, બુદ્ધુપ્પાદો નામ દુલ્લભો, તથા સદ્ધમ્મસ્સવનં મનુસ્સપટિલાભો ચ, સો ત્વં મનુસ્સપટિલાભં પટિલભિત્વા દુક્ખસ્સન્તકિરિયં પત્થયમાનો અસ્સુમુખં ઞાતિજનં પહાય સદ્ધાય પબ્બજિત્વા કિંકારણા કિલેસવસં યાસિ, કિલેસા નામેતે ગણ્ડુપ્પાદકપાણકં ઉપાદાય સબ્બબાલજનસાધારણા, યે તેસં વત્થુભૂતા, તેપિ અપ્પસ્સાદા કામા બહુદુક્ખા બહુપાયાસા, આદીનવો એત્થ ભિય્યો. અટ્ઠિકઙ્કલૂપમા કામા, મંસપેસૂપમા કામા, તિણુક્કૂપમા કામા, અઙ્ગારકાસૂપમા કામા, સુપિનકૂપમા કામા, યાચિતકૂપમા કામા, રુક્ખફલૂપમા કામા, અસિસૂનૂપમા કામા, સત્તિસૂલૂપમા કામા, સપ્પસિરૂપમા કામા, અગ્ગિક્ખન્ધૂપમા કામા, ત્વં નામ એવરૂપે બુદ્ધસાસને પબ્બજિત્વા એવં અનત્થકારકાનં કિલેસાનં વસં ગતોસી’’તિ ઓવદિત્વા અત્તનો કથં ગાહાપેતું અસક્કોન્તા સત્થુ સન્તિકં ધમ્મસભં નેત્વા ‘‘કિં, ભિક્ખવે, અનિચ્છમાનકં ભિક્ખું આનયિત્થા’’તિ વુત્તે, ‘‘ભન્તે, અયં કિર ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ આહંસુ. સત્થા ‘‘સચ્ચં કિરા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ પોરાણકપણ્ડિતા રજ્જં અનુસાસન્તાપિ કિલેસે ઉપ્પન્ને તસ્સ વસં અગન્ત્વા ચિત્તં નિવારેત્વા ન અયુત્તકં કરિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Nivesanaṃ kassanudaṃ sunandāti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kirekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ uttamarūpadharaṃ itthiṃ oloketvā paṭibaddhacitto hutvā cittaṃ nivattetuṃ asakkonto vihārameva āgantvā tato paṭṭhāya sallaviddho viya rāgāturo bhantamigapaṭibhāgo kiso dhamanīsanthatagatto uppaṇḍuppaṇḍukajāto anabhirato ekiriyāpathepi cittassādaṃ alabhanto ācariyavattādīni pahāya uddesaparipucchākammaṭṭhānānuyogarahito vihāsi. So sahāyabhikkhūhi ‘‘pubbe tvaṃ, āvuso, santindriyo vippasannamukhavaṇṇo, idāni no tathā, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti puṭṭho, ‘‘āvuso, anabhiratomhī’’ti āha. Atha naṃ te ‘‘abhiramāvuso, sāsane, buddhuppādo nāma dullabho, tathā saddhammassavanaṃ manussapaṭilābho ca, so tvaṃ manussapaṭilābhaṃ paṭilabhitvā dukkhassantakiriyaṃ patthayamāno assumukhaṃ ñātijanaṃ pahāya saddhāya pabbajitvā kiṃkāraṇā kilesavasaṃ yāsi, kilesā nāmete gaṇḍuppādakapāṇakaṃ upādāya sabbabālajanasādhāraṇā, ye tesaṃ vatthubhūtā, tepi appassādā kāmā bahudukkhā bahupāyāsā, ādīnavo ettha bhiyyo. Aṭṭhikaṅkalūpamā kāmā, maṃsapesūpamā kāmā, tiṇukkūpamā kāmā, aṅgārakāsūpamā kāmā, supinakūpamā kāmā, yācitakūpamā kāmā, rukkhaphalūpamā kāmā, asisūnūpamā kāmā, sattisūlūpamā kāmā, sappasirūpamā kāmā, aggikkhandhūpamā kāmā, tvaṃ nāma evarūpe buddhasāsane pabbajitvā evaṃ anatthakārakānaṃ kilesānaṃ vasaṃ gatosī’’ti ovaditvā attano kathaṃ gāhāpetuṃ asakkontā satthu santikaṃ dhammasabhaṃ netvā ‘‘kiṃ, bhikkhave, anicchamānakaṃ bhikkhuṃ ānayitthā’’ti vutte, ‘‘bhante, ayaṃ kira bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti āhaṃsu. Satthā ‘‘saccaṃ kirā’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu porāṇakapaṇḍitā rajjaṃ anusāsantāpi kilese uppanne tassa vasaṃ agantvā cittaṃ nivāretvā na ayuttakaṃ kariṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે સિવિરટ્ઠે અરિટ્ઠપુરનગરે સિવિ નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. બોધિસત્તો તસ્સ અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિસ્મિં નિબ્બત્તિ, ‘‘સિવિકુમારો’’ત્વેવસ્સ નામં કરિંસુ. સેનાપતિસ્સપિ પુત્તો જાયિ, ‘‘અભિપારકો’’તિસ્સ નામં કરિંસુ. તે ઉભોપિ સહાયા હુત્વા અભિવડ્ઢન્તા સોળસવસ્સિકા હુત્વા તક્કસિલં ગન્ત્વા સિપ્પં ઉગ્ગણ્હિત્વા આગમિંસુ. રાજા પુત્તસ્સ રજ્જં અદાસિ. સોપિ અભિપારકં સેનાપતિટ્ઠાને ઠપેત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેસિ. તસ્મિંયેવ નગરે તિરિટિવચ્છસ્સ નામ અસીતિકોટિવિભવસ્સ સેટ્ઠિનો ધીતા નિબ્બત્તિ ઉત્તમરૂપધરા સોભગ્ગપ્પત્તા સુભલક્ખણેન સમન્નાગતા, તસ્સા નામગ્ગહણદિવસે ‘‘ઉમ્માદન્તી’’તિ નામં કરિંસુ. સા સોળસવસ્સિકકાલે અતિક્કન્તમાનુસવણ્ણા દેવચ્છરા વિય અભિરૂપા દસ્સનીયા પાસાદિકા પરમાય વણ્ણપોક્ખરતાય સમન્નાગતા અહોસિ. યે યે પુથુજ્જના તં પસ્સન્તિ, તે તે સકભાવેન સણ્ઠાતું અસક્કોન્તા સુરાપાનમદમત્તા વિય કિલેસમદેન મત્તા હુત્વા સતિં પચ્ચુપટ્ઠાપેતું સમત્થા નામ નાહેસું.
Atīte siviraṭṭhe ariṭṭhapuranagare sivi nāma rājā rajjaṃ kāresi. Bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchismiṃ nibbatti, ‘‘sivikumāro’’tvevassa nāmaṃ kariṃsu. Senāpatissapi putto jāyi, ‘‘abhipārako’’tissa nāmaṃ kariṃsu. Te ubhopi sahāyā hutvā abhivaḍḍhantā soḷasavassikā hutvā takkasilaṃ gantvā sippaṃ uggaṇhitvā āgamiṃsu. Rājā puttassa rajjaṃ adāsi. Sopi abhipārakaṃ senāpatiṭṭhāne ṭhapetvā dhammena rajjaṃ kāresi. Tasmiṃyeva nagare tiriṭivacchassa nāma asītikoṭivibhavassa seṭṭhino dhītā nibbatti uttamarūpadharā sobhaggappattā subhalakkhaṇena samannāgatā, tassā nāmaggahaṇadivase ‘‘ummādantī’’ti nāmaṃ kariṃsu. Sā soḷasavassikakāle atikkantamānusavaṇṇā devaccharā viya abhirūpā dassanīyā pāsādikā paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgatā ahosi. Ye ye puthujjanā taṃ passanti, te te sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkontā surāpānamadamattā viya kilesamadena mattā hutvā satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ samatthā nāma nāhesuṃ.
અથસ્સા પિતા તિરિટિવચ્છો રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘દેવ, મમ ગેહે ઇત્થિરતનં ઉપ્પન્નં, રઞ્ઞોવ અનુચ્છવિકં, લક્ખણપાઠકે બ્રાહ્મણે પેસેત્વા તં વીમંસાપેત્વા યથારુચિ કરોહી’’તિ આહ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ વત્વા બ્રાહ્મણે પેસેસિ. તે સેટ્ઠિગેહં ગન્ત્વા કતસક્કારસમ્માના પાયાસં પરિભુઞ્જિંસુ. તસ્મિં ખણે ઉમ્માદન્તી સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતા તેસં સન્તિકં અગમાસિ. તે તં દિસ્વા સતિં પચ્ચુપટ્ઠાપેતું અસક્કોન્તા કિલેસમદમત્તા હુત્વા અત્તનો વિપ્પકતભોજનભાવં ન જાનિંસુ. એકચ્ચે આલોપં ગહેત્વા ‘‘ભુઞ્જિસ્સામા’’તિ સઞ્ઞાય સીસે ઠપેસું, એકચ્ચે ઉપકચ્છન્તરે ખિપિંસુ, એકચ્ચે ભિત્તિં પહરિંસુ, સબ્બેવ ઉમ્મત્તકા અહેસું. સા તે દિસ્વા ‘‘ઇમે કિર મમ લક્ખણં વીમંસિસ્સન્તિ, ગીવાયં ને ગહેત્વા નીહરથા’’તિ નીહરાપેસિ. તે મઙ્કુભૂતા રાજનિવેસનં ગન્ત્વા ઉમ્માદન્તિયા કુદ્ધા ‘‘દેવ, સા ઇત્થી કાળકણ્ણી, ન તુમ્હાકં અનુચ્છવિકા’’તિ વદિંસુ. રાજા ‘‘કાળકણ્ણી કિરા’’તિ ન તં આણાપેસિ. સા તં પવત્તિં સુત્વા ‘‘અહં કિર કાળકણ્ણીતિ રઞ્ઞા ન ગહિતા, કાળકણ્ણિયો નામ ન એવરૂપા હોન્તી’’તિ વત્વા ‘‘હોતુ, સચે પન તં રાજાનં પસ્સિસ્સામિ, જાનિસ્સામી’’તિ તસ્મિં આઘાતં બન્ધિ. અથ નં પિતા અભિપારકસ્સ અદાસિ, સા તસ્સ પિયા અહોસિ મનાપા.
Athassā pitā tiriṭivaccho rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, mama gehe itthiratanaṃ uppannaṃ, raññova anucchavikaṃ, lakkhaṇapāṭhake brāhmaṇe pesetvā taṃ vīmaṃsāpetvā yathāruci karohī’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti vatvā brāhmaṇe pesesi. Te seṭṭhigehaṃ gantvā katasakkārasammānā pāyāsaṃ paribhuñjiṃsu. Tasmiṃ khaṇe ummādantī sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā tesaṃ santikaṃ agamāsi. Te taṃ disvā satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ asakkontā kilesamadamattā hutvā attano vippakatabhojanabhāvaṃ na jāniṃsu. Ekacce ālopaṃ gahetvā ‘‘bhuñjissāmā’’ti saññāya sīse ṭhapesuṃ, ekacce upakacchantare khipiṃsu, ekacce bhittiṃ pahariṃsu, sabbeva ummattakā ahesuṃ. Sā te disvā ‘‘ime kira mama lakkhaṇaṃ vīmaṃsissanti, gīvāyaṃ ne gahetvā nīharathā’’ti nīharāpesi. Te maṅkubhūtā rājanivesanaṃ gantvā ummādantiyā kuddhā ‘‘deva, sā itthī kāḷakaṇṇī, na tumhākaṃ anucchavikā’’ti vadiṃsu. Rājā ‘‘kāḷakaṇṇī kirā’’ti na taṃ āṇāpesi. Sā taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘ahaṃ kira kāḷakaṇṇīti raññā na gahitā, kāḷakaṇṇiyo nāma na evarūpā hontī’’ti vatvā ‘‘hotu, sace pana taṃ rājānaṃ passissāmi, jānissāmī’’ti tasmiṃ āghātaṃ bandhi. Atha naṃ pitā abhipārakassa adāsi, sā tassa piyā ahosi manāpā.
કસ્સ પન કમ્મસ્સ નિસ્સન્દેન સા એવં અભિરૂપા અહોસીતિ? રત્તવત્થદાનસ્સ નિસ્સન્દેનાતિ. સા કિર અતીતે બારાણસિયં દલિદ્દકુલે નિબ્બત્તિત્વા ઉસ્સવદિવસે પુઞ્ઞસમ્પન્ના ઇત્થિયો કુસુમ્ભરત્તવત્થં નિવાસેત્વા અલઙ્કતા કીળન્તિયો દિસ્વા તાદિસં વત્થં નિવાસેત્વા કીળિતુકામા હુત્વા માતાપિતૂનં આરોચેત્વા તેહિ, ‘‘અમ્મ, મયં દલિદ્દા, કુતો નો એવરૂપં વત્થ’’ન્તિ વુત્તે ‘‘તેન હિ મં એકસ્મિં અડ્ઢકુલે ભતિં કાતું અનુજાનાથ , તે મમ ગુણં ઞત્વા દસ્સન્તી’’તિ વત્વા તેહિ અનુઞ્ઞાતા એકં કુલં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કુસુમ્ભરત્તવત્થેન ભતિં કરોમી’’તિ આહ. અથ નં તે ‘‘તીણિ સંવચ્છરાનિ કમ્મે કતે તવ ગુણં ઞત્વા દસ્સામા’’તિ વદિંસુ. સા ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા કમ્મં પટિપજ્જિ. તે તસ્સા ગુણં ઞત્વા અપરિપુણ્ણેસુયેવ તીસુ સંવચ્છરેસુ તસ્સા ઘનકુસુમ્ભરત્તવત્થેન સદ્ધિં અઞ્ઞમ્પિ વત્થં દત્વા ‘‘તવ સહાયિકાહિ સદ્ધિં ગન્ત્વા ન્હત્વા નિવાસેહી’’તિ તં પેસયિંસુ. સા સહાયિકા આદાય ગન્ત્વા રત્તવત્થં નદીતીરે ઠપેત્વા ન્હાયિ.
Kassa pana kammassa nissandena sā evaṃ abhirūpā ahosīti? Rattavatthadānassa nissandenāti. Sā kira atīte bārāṇasiyaṃ daliddakule nibbattitvā ussavadivase puññasampannā itthiyo kusumbharattavatthaṃ nivāsetvā alaṅkatā kīḷantiyo disvā tādisaṃ vatthaṃ nivāsetvā kīḷitukāmā hutvā mātāpitūnaṃ ārocetvā tehi, ‘‘amma, mayaṃ daliddā, kuto no evarūpaṃ vattha’’nti vutte ‘‘tena hi maṃ ekasmiṃ aḍḍhakule bhatiṃ kātuṃ anujānātha , te mama guṇaṃ ñatvā dassantī’’ti vatvā tehi anuññātā ekaṃ kulaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kusumbharattavatthena bhatiṃ karomī’’ti āha. Atha naṃ te ‘‘tīṇi saṃvaccharāni kamme kate tava guṇaṃ ñatvā dassāmā’’ti vadiṃsu. Sā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā kammaṃ paṭipajji. Te tassā guṇaṃ ñatvā aparipuṇṇesuyeva tīsu saṃvaccharesu tassā ghanakusumbharattavatthena saddhiṃ aññampi vatthaṃ datvā ‘‘tava sahāyikāhi saddhiṃ gantvā nhatvā nivāsehī’’ti taṃ pesayiṃsu. Sā sahāyikā ādāya gantvā rattavatthaṃ nadītīre ṭhapetvā nhāyi.
તસ્મિં ખણે એકો કસ્સપદસબલસ્સ સાવકો અચ્છિન્નચીવરો સાખાભઙ્ગં નિવાસેત્વા ચ પારુપિત્વા ચ તં પદેસં પાપુણિ. સા તં દિસ્વા ‘‘અયં ભદન્તો અચ્છિન્નચીવરો ભવિસ્સતિ, પુબ્બેપિ અદિન્નભાવેન મે નિવાસનં દુલ્લભં જાત’’ન્તિ તં વત્થં દ્વિધા ફાલેત્વા ‘‘એકં કોટ્ઠાસં અય્યસ્સ દસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ઉત્તરિત્વા અત્તનો નિવાસનં નિવાસેત્વા ‘‘તિટ્ઠથ, ભન્તે’’તિ વત્વા થેરં વન્દિત્વા રત્તવત્થં મજ્ઝે ફાલેત્વા તસ્સેકં કોટ્ઠાસં અદાસિ. સો એકમન્તે પટિચ્છન્ને ઠત્વા સાખાભઙ્ગં છડ્ડેત્વા તસ્સેકં કણ્ણં નિવાસેત્વા એકં પારુપિત્વા નિક્ખમિ. અથસ્સ વત્થોભાસેન સકલસરીરં તરુણસૂરિયો વિય એકોભાસં અહોસિ. સા તં દિસ્વા ‘‘મય્હં અય્યો પઠમં ન સોભતિ, ઇદાનિ તરુણસૂરિયો વિય વિરોચતિ, ઇદમ્પિ એતસ્સેવ દસ્સામી’’તિ દુતિયમ્પિ કોટ્ઠાસં દત્વા ‘‘ભન્તે, અહં ભવે ભવે વિચરન્તી ઉત્તમરૂપધરા ભવેય્યં, મં દિસ્વા કોચિ પુરિસો સકભાવેન સણ્ઠાતું મા અસક્ખિ, મયા અભિરૂપતરા નામ અઞ્ઞા મા હોતૂ’’તિ પત્થનં પટ્ઠપેસિ. થેરોપિ અનુમોદનં કત્વા પક્કામિ.
Tasmiṃ khaṇe eko kassapadasabalassa sāvako acchinnacīvaro sākhābhaṅgaṃ nivāsetvā ca pārupitvā ca taṃ padesaṃ pāpuṇi. Sā taṃ disvā ‘‘ayaṃ bhadanto acchinnacīvaro bhavissati, pubbepi adinnabhāvena me nivāsanaṃ dullabhaṃ jāta’’nti taṃ vatthaṃ dvidhā phāletvā ‘‘ekaṃ koṭṭhāsaṃ ayyassa dassāmī’’ti cintetvā uttaritvā attano nivāsanaṃ nivāsetvā ‘‘tiṭṭhatha, bhante’’ti vatvā theraṃ vanditvā rattavatthaṃ majjhe phāletvā tassekaṃ koṭṭhāsaṃ adāsi. So ekamante paṭicchanne ṭhatvā sākhābhaṅgaṃ chaḍḍetvā tassekaṃ kaṇṇaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā nikkhami. Athassa vatthobhāsena sakalasarīraṃ taruṇasūriyo viya ekobhāsaṃ ahosi. Sā taṃ disvā ‘‘mayhaṃ ayyo paṭhamaṃ na sobhati, idāni taruṇasūriyo viya virocati, idampi etasseva dassāmī’’ti dutiyampi koṭṭhāsaṃ datvā ‘‘bhante, ahaṃ bhave bhave vicarantī uttamarūpadharā bhaveyyaṃ, maṃ disvā koci puriso sakabhāvena saṇṭhātuṃ mā asakkhi, mayā abhirūpatarā nāma aññā mā hotū’’ti patthanaṃ paṭṭhapesi. Theropi anumodanaṃ katvā pakkāmi.
સા દેવલોકે સંસરન્તી તસ્મિં કાલે અરિટ્ઠપુરે નિબ્બત્તિત્વા તથા અભિરૂપા અહોસિ. અથ તસ્મિં નગરે કત્તિકછણં ઘોસયિંસુ, કત્તિકપુણ્ણમાયં નગરં સજ્જયિંસુ. અભિપારકો અત્તનો આરક્ખટ્ઠાનં ગચ્છન્તો તં આમન્તેત્વા ‘‘ભદ્દે, ઉમ્માદન્તિ અજ્જ કત્તિકરત્તિવારો છણો, રાજા નગરં પદક્ખિણં કરોન્તો પઠમં ઇમં ગેહદ્વારં આગમિસ્સતિ, મા ખો તસ્સ અત્તાનં દસ્સેસિ, સોપિ તં દિસ્વા સતિં ઉપટ્ઠાપેતું ન સક્ખિસ્સતી’’તિ આહ. સા ‘‘ગચ્છ ત્વં, સામિ, અહં જાનિસ્સામી’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તસ્મિં ગતે દાસિં આણાપેસિ ‘‘રઞ્ઞો ઇમં ગેહદ્વારં આગતકાલે મય્હં આરોચેય્યાસી’’તિ. અથ સૂરિયે અત્થઙ્ગતે ઉગ્ગહે પુણ્ણચન્દે દેવનગરે વિય નગરે અલઙ્કતે સબ્બદિસાસુ દીપેસુ જલિતેસુ રાજા સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતો આજઞ્ઞરથવરગતો અમચ્ચગણપરિવુતો મહન્તેન યસેન નગરં પદક્ખિણં કરોન્તો પઠમમેવ અભિપારકસ્સ ગેહદ્વારં અગમાસિ. તં પન ગેહં મનોસિલાવણ્ણપાકારપરિક્ખિત્તં અલઙ્કતદ્વારટ્ટાલકં સોભગ્ગપ્પત્તં પાસાદિકં. તસ્મિં ખણે દાસી ઉમ્માદન્તિયા આરોચેસિ. સા પુપ્ફસમુગ્ગં ગાહાપેત્વા કિન્નરિલીળાય વાતપાનં નિસ્સાય ઠિતા રઞ્ઞો પુપ્ફાનિ ખિપિ. સો તં ઉલ્લોકેત્વા કિલેસમદમત્તો સતિં ઉપટ્ઠાપેતું અસક્કોન્તો ‘‘અભિપારકસ્સેતં ગેહ’’ન્તિ સઞ્જાનિતુમ્પિ નાસક્ખિ, અથ સારથિં આમન્તેત્વા પુચ્છન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Sā devaloke saṃsarantī tasmiṃ kāle ariṭṭhapure nibbattitvā tathā abhirūpā ahosi. Atha tasmiṃ nagare kattikachaṇaṃ ghosayiṃsu, kattikapuṇṇamāyaṃ nagaraṃ sajjayiṃsu. Abhipārako attano ārakkhaṭṭhānaṃ gacchanto taṃ āmantetvā ‘‘bhadde, ummādanti ajja kattikarattivāro chaṇo, rājā nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto paṭhamaṃ imaṃ gehadvāraṃ āgamissati, mā kho tassa attānaṃ dassesi, sopi taṃ disvā satiṃ upaṭṭhāpetuṃ na sakkhissatī’’ti āha. Sā ‘‘gaccha tvaṃ, sāmi, ahaṃ jānissāmī’’ti sampaṭicchitvā tasmiṃ gate dāsiṃ āṇāpesi ‘‘rañño imaṃ gehadvāraṃ āgatakāle mayhaṃ āroceyyāsī’’ti. Atha sūriye atthaṅgate uggahe puṇṇacande devanagare viya nagare alaṅkate sabbadisāsu dīpesu jalitesu rājā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito ājaññarathavaragato amaccagaṇaparivuto mahantena yasena nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto paṭhamameva abhipārakassa gehadvāraṃ agamāsi. Taṃ pana gehaṃ manosilāvaṇṇapākāraparikkhittaṃ alaṅkatadvāraṭṭālakaṃ sobhaggappattaṃ pāsādikaṃ. Tasmiṃ khaṇe dāsī ummādantiyā ārocesi. Sā pupphasamuggaṃ gāhāpetvā kinnarilīḷāya vātapānaṃ nissāya ṭhitā rañño pupphāni khipi. So taṃ ulloketvā kilesamadamatto satiṃ upaṭṭhāpetuṃ asakkonto ‘‘abhipārakassetaṃ geha’’nti sañjānitumpi nāsakkhi, atha sārathiṃ āmantetvā pucchanto dve gāthā abhāsi –
૫૭.
57.
‘‘નિવેસનં કસ્સ નુદં સુનન્દ, પાકારેન પણ્ડુમયેન ગુત્તં;
‘‘Nivesanaṃ kassa nudaṃ sunanda, pākārena paṇḍumayena guttaṃ;
કા દિસ્સતિ અગ્ગિસિખાવ દૂરે, વેહાયસં પબ્બતગ્ગેવ અચ્ચિ.
Kā dissati aggisikhāva dūre, vehāyasaṃ pabbataggeva acci.
૫૮.
58.
‘‘ધીતા ન્વયં કસ્સ સુનન્દ હોતિ, સુણિસા ન્વયં કસ્સ અથોપિ ભરિયા;
‘‘Dhītā nvayaṃ kassa sunanda hoti, suṇisā nvayaṃ kassa athopi bhariyā;
અક્ખાહિ મે ખિપ્પમિધેવ પુટ્ઠો, અવાવટા યદિ વા અત્થિ ભત્તા’’તિ.
Akkhāhi me khippamidheva puṭṭho, avāvaṭā yadi vā atthi bhattā’’ti.
તત્થ કસ્સ નુદન્તિ કસ્સ નુ ઇદં. પણ્ડુમયેનાતિ રત્તિટ્ઠકમયેન. દિસ્સતીતિ વાતપાને ઠિતા પઞ્ઞાયતિ. અચ્ચીતિ અનલજાલક્ખન્ધો. ધીતા ન્વયન્તિ ધીતા નુ અયં. અવાવટાતિ અપેતાવરણા અપરિગ્ગહા. ભત્તાતિ યદિ વા અસ્સા સામિકો અત્થિ, એતં મે અક્ખાહીતિ.
Tattha kassa nudanti kassa nu idaṃ. Paṇḍumayenāti rattiṭṭhakamayena. Dissatīti vātapāne ṭhitā paññāyati. Accīti analajālakkhandho. Dhītānvayanti dhītā nu ayaṃ. Avāvaṭāti apetāvaraṇā apariggahā. Bhattāti yadi vā assā sāmiko atthi, etaṃ me akkhāhīti.
અથસ્સ સો આચિક્ખન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Athassa so ācikkhanto dve gāthā abhāsi –
૫૯.
59.
‘‘અહઞ્હિ જાનામિ જનિન્દ એતં, મત્યા ચ પેત્યા ચ અથોપિ અસ્સા;
‘‘Ahañhi jānāmi janinda etaṃ, matyā ca petyā ca athopi assā;
તવેવ સો પુરિસો ભૂમિપાલ, રત્તિન્દિવં અપ્પમત્તો તવત્થે.
Taveva so puriso bhūmipāla, rattindivaṃ appamatto tavatthe.
૬૦.
60.
‘‘ઇદ્ધો ચ ફીતો ચ સુવડ્ઢિતો ચ, અમચ્ચો ચ તે અઞ્ઞતરો જનિન્દ;
‘‘Iddho ca phīto ca suvaḍḍhito ca, amacco ca te aññataro janinda;
તસ્સેસા ભરિયાભિપારકસ્સ, ઉમ્માદન્તી નામધેય્યેન રાજા’’તિ.
Tassesā bhariyābhipārakassa, ummādantī nāmadheyyena rājā’’ti.
તત્થ મત્યા ચ પેત્યા ચાતિ માતિતો ચ પિતિતો ચેતં જાનામિ. અથોપિ અસ્સાતિ અથ સામિકમ્પિ અસ્સા જાનામીતિ વદતિ. ઇદ્ધોતિ સમિદ્ધો. ફીતોતિ વત્થાલઙ્કારેહિ સુપુપ્ફિતો. સુવડ્ઢિતોતિ સુટ્ઠુ વુદ્ધો. નામધેય્યેનાતિ નામેન. અયઞ્હિ યો નં પસ્સતિ, તં ઉમ્માદેતિ, સતિમસ્સ પચ્ચુપટ્ઠાપેતું ન દેતિ, તસ્મા ઉમ્માદન્તીતિ વુચ્ચતિ.
Tattha matyā ca petyā cāti mātito ca pitito cetaṃ jānāmi. Athopi assāti atha sāmikampi assā jānāmīti vadati. Iddhoti samiddho. Phītoti vatthālaṅkārehi supupphito. Suvaḍḍhitoti suṭṭhu vuddho. Nāmadheyyenāti nāmena. Ayañhi yo naṃ passati, taṃ ummādeti, satimassa paccupaṭṭhāpetuṃ na deti, tasmā ummādantīti vuccati.
તં સુત્વા રાજા નામમસ્સા થોમેન્તો અનન્તરં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā rājā nāmamassā thomento anantaraṃ gāthamāha –
૬૧.
61.
‘‘અમ્ભો અમ્ભો નામમિદં ઇમિસ્સા, મત્યા ચ પેત્યા ચ કતં સુસાધુ;
‘‘Ambho ambho nāmamidaṃ imissā, matyā ca petyā ca kataṃ susādhu;
તદા હિ મય્હં અવલોકયન્તી, ઉમ્મત્તકં ઉમ્મદન્તી અકાસી’’તિ.
Tadā hi mayhaṃ avalokayantī, ummattakaṃ ummadantī akāsī’’ti.
તત્થ મત્યા ચ પેત્યા ચાતિ માતરા ચ પિતરા ચ. મય્હન્તિ ઉપયોગત્થે સમ્પદાનવચનં. અવલોકયન્તીતિ મયા અવલોકિતા સયમ્પિ મં અવલોકયન્તી મં ઉમ્મત્તકં અકાસીતિ અત્થો.
Tattha matyā ca petyā cāti mātarā ca pitarā ca. Mayhanti upayogatthe sampadānavacanaṃ. Avalokayantīti mayā avalokitā sayampi maṃ avalokayantī maṃ ummattakaṃ akāsīti attho.
સા તસ્સ કમ્પિતભાવં ઞત્વા વાતપાનં થકેત્વા સિરિગબ્ભમેવ અગમાસિ. રઞ્ઞોપિ તસ્સા દિટ્ઠકાલતો પટ્ઠાય નગરં પદક્ખિણકરણે ચિત્તમેવ નાહોસિ. સો સારથિં આમન્તેત્વા, ‘‘સમ્મ સુનન્દ, રથં નિવત્તેહિ, અયં છણો અમ્હાકં નાનુચ્છવિકો, અભિપારકસ્સ સેનાપતિસ્સેવાનુચ્છવિકો, રજ્જમ્પિ તસ્સેવાનુચ્છવિક’’ન્તિ રથં નિવત્તાપેત્વા પાસાદં અભિરુય્હ સિરિસયને નિપજ્જિત્વા વિપ્પલપન્તો આહ –
Sā tassa kampitabhāvaṃ ñatvā vātapānaṃ thaketvā sirigabbhameva agamāsi. Raññopi tassā diṭṭhakālato paṭṭhāya nagaraṃ padakkhiṇakaraṇe cittameva nāhosi. So sārathiṃ āmantetvā, ‘‘samma sunanda, rathaṃ nivattehi, ayaṃ chaṇo amhākaṃ nānucchaviko, abhipārakassa senāpatissevānucchaviko, rajjampi tassevānucchavika’’nti rathaṃ nivattāpetvā pāsādaṃ abhiruyha sirisayane nipajjitvā vippalapanto āha –
૬૨.
62.
‘‘યા પુણ્ણમાસે મિગમન્દલોચના, ઉપાવિસિ પુણ્ડરીકત્તચઙ્ગી;
‘‘Yā puṇṇamāse migamandalocanā, upāvisi puṇḍarīkattacaṅgī;
દ્વે પુણ્ણમાયો તદહૂ અમઞ્ઞહં, દિસ્વાન પારાવતરત્તવાસિનિં.
Dve puṇṇamāyo tadahū amaññahaṃ, disvāna pārāvatarattavāsiniṃ.
૬૩.
63.
‘‘અળારપમ્હેહિ સુભેહિ વગ્ગુભિ, પલોભયન્તી મં યદા ઉદિક્ખતિ;
‘‘Aḷārapamhehi subhehi vaggubhi, palobhayantī maṃ yadā udikkhati;
વિજમ્ભમાના હરતેવ મે મનો, જાતા વને કિમ્પુરિસીવ પબ્બતે.
Vijambhamānā harateva me mano, jātā vane kimpurisīva pabbate.
૬૪.
64.
‘‘તદા હિ બ્રહતી સામા, આમુત્તમણિકુણ્ડલા;
‘‘Tadā hi brahatī sāmā, āmuttamaṇikuṇḍalā;
એકચ્ચવસના નારી, મિગી ભન્તાવુદિક્ખતિ.
Ekaccavasanā nārī, migī bhantāvudikkhati.
૬૫.
65.
‘‘કદાસ્સુ મં તમ્બનખા સુલોમા, બાહા મુદૂ ચન્દનસારલિત્તા;
‘‘Kadāssu maṃ tambanakhā sulomā, bāhā mudū candanasāralittā;
વટ્ટઙ્ગુલી સન્નતધીરકુત્તિયા, નારી ઉપઞ્ઞિસ્સતિ સીસતો સુભા.
Vaṭṭaṅgulī sannatadhīrakuttiyā, nārī upaññissati sīsato subhā.
૬૬.
66.
‘‘કદાસ્સુ મં કઞ્ચનજાલુરચ્છદા, ધીતા તિરીટિસ્સ વિલગ્ગમજ્ઝા;
‘‘Kadāssu maṃ kañcanajāluracchadā, dhītā tirīṭissa vilaggamajjhā;
મુદૂહિ બાહાહિ પલિસ્સજિસ્સતિ, બ્રહાવને જાતદુમંવ માલુવા.
Mudūhi bāhāhi palissajissati, brahāvane jātadumaṃva māluvā.
૬૭.
67.
‘‘કદાસ્સુ લાખારસરત્તસુચ્છવી, બિન્દુત્થની પુણ્ડરીકત્તચઙ્ગી;
‘‘Kadāssu lākhārasarattasucchavī, bindutthanī puṇḍarīkattacaṅgī;
મુખં મુખેન ઉપનામયિસ્સતિ, સોણ્ડોવ સોણ્ડસ્સ સુરાય થાલં.
Mukhaṃ mukhena upanāmayissati, soṇḍova soṇḍassa surāya thālaṃ.
૬૮.
68.
‘‘યદાદ્દસં તં તિટ્ઠન્તિં, સબ્બભદ્દં મનોરમં;
‘‘Yadāddasaṃ taṃ tiṭṭhantiṃ, sabbabhaddaṃ manoramaṃ;
તતો સકસ્સ ચિત્તસ્સ, નાવબોધામિ કઞ્ચિનં.
Tato sakassa cittassa, nāvabodhāmi kañcinaṃ.
૬૯.
69.
‘‘ઉમ્માદન્તિમહં દટ્ઠા, આમુત્તમણિકુણ્ડલં;
‘‘Ummādantimahaṃ daṭṭhā, āmuttamaṇikuṇḍalaṃ;
ન સુપામિ દિવારત્તિં, સહસ્સંવ પરાજિતો.
Na supāmi divārattiṃ, sahassaṃva parājito.
૭૦.
70.
‘‘સક્કો ચે મે વરં દજ્જા, સો ચ લબ્ભેથ મે વરો;
‘‘Sakko ce me varaṃ dajjā, so ca labbhetha me varo;
એકરત્તં દિરત્તં વા, ભવેય્યં અભિપારકો;
Ekarattaṃ dirattaṃ vā, bhaveyyaṃ abhipārako;
ઉમ્માદન્ત્યા રમિત્વાન, સિવિરાજા તતો સિય’’ન્તિ.
Ummādantyā ramitvāna, sivirājā tato siya’’nti.
તત્થ પુણ્ણમાસેતિ પુણ્ણચન્દાય રત્તિયા. મિગમન્દલોચનાતિ કણ્ડસન્તાસેન પલાયિત્વા વનન્તરે ઠત્વા લુદ્દં ઓલોકેન્તિયા મિગિયા વિય મન્દાનિ લોચનાનિ અસ્સાતિ મિગમન્દલોચના. ઉપાવિસીતિ પદુમવણ્ણેન કરતલેન પુપ્ફાનિ ખિપિત્વા મં ઓલોકેન્તી વાતપાને નિસીદિ. પુણ્ડરીકત્તચઙ્ગીતિ રત્તપદુમવણ્ણસરીરા. દ્વે પુણ્ણમાયોતિ અહં તદહુ તસ્મિં છણદિવસે તં પારાવતપાદસમાનવણ્ણરત્તવત્થનિવત્થં દિસ્વા તસ્સા મુખસોભં ઓલોકેન્તો એકસ્સ પાચીનલોકધાતુતો એકસ્સ અભિપારકસ્સ સેનાપતિનો નિવેસનેતિ દ્વિન્નં પુણ્ણચન્દાનં ઉગ્ગતત્તા દ્વે પુણ્ણમાયો અમઞ્ઞિં. અળારપમ્હેહીતિ વિસાલપખુમેહિ. સુભેહીતિ પરિસુદ્ધેહિ. વગ્ગુભીતિ મધુરાકારેહિ. ઉદિક્ખતીતિ એવરૂપેહિ નેત્તેહિ યસ્મિં ખણે ઓલોકેતિ. પબ્બતેતિ યથા હિમવન્તપબ્બતે સુપુપ્ફિતવને વીણં આદાય તન્તિસ્સરેન અત્તનો સરં સંસન્દન્તી કિમ્પુરિસી કિમ્પુરિસસ્સ મનં હરતિ, એવં હરતેવ મે મનોતિ વિપ્પલપતિ.
Tattha puṇṇamāseti puṇṇacandāya rattiyā. Migamandalocanāti kaṇḍasantāsena palāyitvā vanantare ṭhatvā luddaṃ olokentiyā migiyā viya mandāni locanāni assāti migamandalocanā. Upāvisīti padumavaṇṇena karatalena pupphāni khipitvā maṃ olokentī vātapāne nisīdi. Puṇḍarīkattacaṅgīti rattapadumavaṇṇasarīrā. Dve puṇṇamāyoti ahaṃ tadahu tasmiṃ chaṇadivase taṃ pārāvatapādasamānavaṇṇarattavatthanivatthaṃ disvā tassā mukhasobhaṃ olokento ekassa pācīnalokadhātuto ekassa abhipārakassa senāpatino nivesaneti dvinnaṃ puṇṇacandānaṃ uggatattā dve puṇṇamāyo amaññiṃ. Aḷārapamhehīti visālapakhumehi. Subhehīti parisuddhehi. Vaggubhīti madhurākārehi. Udikkhatīti evarūpehi nettehi yasmiṃ khaṇe oloketi. Pabbateti yathā himavantapabbate supupphitavane vīṇaṃ ādāya tantissarena attano saraṃ saṃsandantī kimpurisī kimpurisassa manaṃ harati, evaṃ harateva me manoti vippalapati.
બ્રહતીતિ ઉળારા. સામાતિ સુવણ્ણવણ્ણસામા. એકચ્ચવસનાતિ એકચ્ચિકવસના, એકવત્થનિવત્થાતિ અત્થો. ભન્તાવુદિક્ખતીતિ સણ્હકેસા પુથુનલાટા આયતભમૂ વિસાલક્ખી તુઙ્ગનાસા રત્તોટ્ઠા સેતદન્તા તિખિણદાઠા સુવટ્ટિતગીવા સુતનુબાહુ સુસણ્ઠિતપયોધરા કરમિતમજ્ઝા વિસાલસોણી સુવણ્ણકદલિસમાનોરુ સા ઉત્તમિત્થી તસ્મિં ખણે મં ઉદિક્ખન્તી ભયેન વનં પવિસિત્વા પુન નિવત્તિત્વા લુદ્દં ઉદિક્ખન્તી ભન્તા મિગીવ મં ઉદિક્ખતીતિ વદતિ. બાહામુદૂતિ મુદુબાહા. સન્નતધીરકુત્તિયાતિ સુફુસિતછેકકરણા. ઉપઞ્ઞિસ્સતિ મન્તિ સા સુભા નારી કદા નુ મં તેહિ તમ્બનખેહિ સીસતો પટ્ઠાય સન્નતેન ધીરેન કરણેન પરિતોસેસ્સતીતિ પત્થેન્તો વિલપતિ.
Brahatīti uḷārā. Sāmāti suvaṇṇavaṇṇasāmā. Ekaccavasanāti ekaccikavasanā, ekavatthanivatthāti attho. Bhantāvudikkhatīti saṇhakesā puthunalāṭā āyatabhamū visālakkhī tuṅganāsā rattoṭṭhā setadantā tikhiṇadāṭhā suvaṭṭitagīvā sutanubāhu susaṇṭhitapayodharā karamitamajjhā visālasoṇī suvaṇṇakadalisamānoru sā uttamitthī tasmiṃ khaṇe maṃ udikkhantī bhayena vanaṃ pavisitvā puna nivattitvā luddaṃ udikkhantī bhantā migīva maṃ udikkhatīti vadati. Bāhāmudūti mudubāhā. Sannatadhīrakuttiyāti suphusitachekakaraṇā. Upaññissatimanti sā subhā nārī kadā nu maṃ tehi tambanakhehi sīsato paṭṭhāya sannatena dhīrena karaṇena paritosessatīti patthento vilapati.
કઞ્ચનજાલુરચ્છદાતિ કઞ્ચનમયઉરચ્છદાલઙ્કારા. વિલગ્ગમજ્ઝાતિ વિલગ્ગસરીરા તનુમજ્ઝિમા. બ્રહાવનેતિ મહાવને. લાખારસરત્તસુચ્છવીતિ હત્થપાદતલઅગ્ગનખઓટ્ઠમંસેસુ લાખારસરત્તમણિપવાલવણ્ણા. બિન્દુત્થનીતિ ઉદકપુપ્ફુળપરિમણ્ડલત્થની. તતોતિ યદા તં તિટ્ઠન્તિં અદ્દસં, તતો પટ્ઠાય. સકસ્સ ચિત્તસ્સાતિ અત્તનો ચિત્તસ્સ અનિસ્સરો જાતોમ્હીતિ અધિપ્પાયો. કઞ્ચિનન્તિ કઞ્ચિ ‘‘અયં અસુકો નામા’’તિ ન જાનામિ, ઉમ્મત્તકો જાતોમ્હીતિ વદતિ. દટ્ઠાતિ દિસ્વા. ન સુપામીતિ નેવ રત્તિં, ન દિવા નિદ્દં લભામિ. સો ચ લબ્ભેથાતિ યં મે સક્કો વરં દદેય્ય, સો ચ મે વરો લબ્ભેથ, લભેય્યાહં તં વરન્તિ અત્થો.
Kañcanajāluracchadāti kañcanamayauracchadālaṅkārā. Vilaggamajjhāti vilaggasarīrā tanumajjhimā. Brahāvaneti mahāvane. Lākhārasarattasucchavīti hatthapādatalaagganakhaoṭṭhamaṃsesu lākhārasarattamaṇipavālavaṇṇā. Bindutthanīti udakapupphuḷaparimaṇḍalatthanī. Tatoti yadā taṃ tiṭṭhantiṃ addasaṃ, tato paṭṭhāya. Sakassa cittassāti attano cittassa anissaro jātomhīti adhippāyo. Kañcinanti kañci ‘‘ayaṃ asuko nāmā’’ti na jānāmi, ummattako jātomhīti vadati. Daṭṭhāti disvā. Na supāmīti neva rattiṃ, na divā niddaṃ labhāmi. So ca labbhethāti yaṃ me sakko varaṃ dadeyya, so ca me varo labbhetha, labheyyāhaṃ taṃ varanti attho.
અથ તે અમચ્ચા અભિપારકસ્સપિ આરોચયિંસુ – ‘‘સામિ રાજા, નગરં પદક્ખિણં કરોન્તો તુમ્હાકં ઘરદ્વારં પત્વા નિવત્તિત્વા પાસાદં અભિરુહી’’તિ. સો અત્તનો ગેહં ગન્ત્વા ઉમ્માદન્તિં આમન્તેત્વા ‘‘ભદ્દે, કચ્ચિ રઞ્ઞો અત્તાનં દસ્સેસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સામિ, એકો મહોદરો મહાદાઠિકો રથે ઠત્વા આગતો પુરિસો અત્થિ, અહં તં રાજા વા અરાજા વાતિ ન જાનામિ, એકો ઇસ્સરોતિ પન વુત્તે વાતપાને ઠત્વા પુપ્ફાનિ ખિપિં, સો તાવદેવ નિવત્તિત્વા ગતો’’તિ. સો તં સુત્વા ‘‘નાસિતોમ્હિ તયા’’તિ પુનદિવસે પાતોવ રાજનિવેસનં આરુય્હ સિરિગબ્ભદ્વારે ઠત્વા રઞ્ઞો ઉમ્માદન્તિં નિસ્સાય વિપ્પલાપં સુત્વા ‘‘અયં ઉમ્માદન્તિયા પટિબદ્ધચિત્તો જાતો, તં અલભન્તો મરિસ્સતિ, રઞ્ઞો ચ મમ ચ અગુણં મોચેત્વા ઇમસ્સ મયા જીવિતં દાતું વટ્ટતી’’તિ અત્તનો નિવેસનં ગન્ત્વા એકં દળ્હમન્તં ઉપટ્ઠાકં પક્કોસાપેત્વા, ‘‘તાત, અસુકટ્ઠાને સુસિરચેતિયરુક્ખો અત્થિ, ત્વં કઞ્ચિ અજાનાપેત્વા અત્થઙ્ગતે સૂરિયે તત્થ ગન્ત્વા અન્તોરુક્ખે નિસીદ, અહં તત્થ બલિકમ્મં કરોન્તો તં ઠાનં પત્વા દેવતા નમસ્સન્તો, ‘સામિ દેવરાજ, અમ્હાકં રાજા નગરમ્હિ છણે વત્તમાને અકીળિત્વા સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા વિપ્પલપન્તોવ નિપન્નો, મયં તત્થ કારણં ન જાનામ, રાજા દેવતાનં બહૂપકારો, અનુસંવચ્છરં સહસ્સં વિસ્સજ્જેત્વા બલિકમ્મં કરોતિ, ઇદં નામ નિસ્સાય રાજા વિપ્પલપતીતિ આચિક્ખથ, રઞ્ઞો નો જીવિતદાનં દેથા’તિ યાચિસ્સામિ, ત્વં તસ્મિં ખણે સદ્દં પરિવત્તિત્વા, ‘સેનાપતિ, તુમ્હાકં રઞ્ઞો બ્યાધિ નામ નત્થિ, સો પન તવ ભરિયાય ઉમ્માદન્તિયા પટિબદ્ધચિત્તો. સચે નં લભિસ્સતિ, જીવિસ્સતિ, નો ચે, મરિસ્સતિ. સચે તસ્સ જીવિતં ઇચ્છસિ, ઉમ્માદન્તિમસ્સ દેહી’તિ વદેય્યાસી’’તિ એવં તં ઉગ્ગણ્હાપેત્વા ઉય્યોજેસિ.
Atha te amaccā abhipārakassapi ārocayiṃsu – ‘‘sāmi rājā, nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto tumhākaṃ gharadvāraṃ patvā nivattitvā pāsādaṃ abhiruhī’’ti. So attano gehaṃ gantvā ummādantiṃ āmantetvā ‘‘bhadde, kacci rañño attānaṃ dassesī’’ti pucchi. ‘‘Sāmi, eko mahodaro mahādāṭhiko rathe ṭhatvā āgato puriso atthi, ahaṃ taṃ rājā vā arājā vāti na jānāmi, eko issaroti pana vutte vātapāne ṭhatvā pupphāni khipiṃ, so tāvadeva nivattitvā gato’’ti. So taṃ sutvā ‘‘nāsitomhi tayā’’ti punadivase pātova rājanivesanaṃ āruyha sirigabbhadvāre ṭhatvā rañño ummādantiṃ nissāya vippalāpaṃ sutvā ‘‘ayaṃ ummādantiyā paṭibaddhacitto jāto, taṃ alabhanto marissati, rañño ca mama ca aguṇaṃ mocetvā imassa mayā jīvitaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti attano nivesanaṃ gantvā ekaṃ daḷhamantaṃ upaṭṭhākaṃ pakkosāpetvā, ‘‘tāta, asukaṭṭhāne susiracetiyarukkho atthi, tvaṃ kañci ajānāpetvā atthaṅgate sūriye tattha gantvā antorukkhe nisīda, ahaṃ tattha balikammaṃ karonto taṃ ṭhānaṃ patvā devatā namassanto, ‘sāmi devarāja, amhākaṃ rājā nagaramhi chaṇe vattamāne akīḷitvā sirigabbhaṃ pavisitvā vippalapantova nipanno, mayaṃ tattha kāraṇaṃ na jānāma, rājā devatānaṃ bahūpakāro, anusaṃvaccharaṃ sahassaṃ vissajjetvā balikammaṃ karoti, idaṃ nāma nissāya rājā vippalapatīti ācikkhatha, rañño no jīvitadānaṃ dethā’ti yācissāmi, tvaṃ tasmiṃ khaṇe saddaṃ parivattitvā, ‘senāpati, tumhākaṃ rañño byādhi nāma natthi, so pana tava bhariyāya ummādantiyā paṭibaddhacitto. Sace naṃ labhissati, jīvissati, no ce, marissati. Sace tassa jīvitaṃ icchasi, ummādantimassa dehī’ti vadeyyāsī’’ti evaṃ taṃ uggaṇhāpetvā uyyojesi.
સો ગન્ત્વા તસ્મિં રુક્ખે નિસીદિત્વા પુનદિવસે સેનાપતિના અમચ્ચગણપરિવુતેન તં ઠાનં ગન્ત્વા યાચિતો તથા અભાસિ. સેનાપતિ ‘‘સાધૂ’’તિ વત્વા દેવતં વન્દિત્વા અમચ્ચે જાનાપેત્વા નગરં પવિસિત્વા રાજનિવેસનં આરુય્હ સિરિગબ્ભદ્વારં આકોટેસિ. રાજા સતિં ઉપટ્ઠપેત્વા ‘‘કો એસો’’તિ પુચ્છિ. અહં, દેવ, અભિપારકોતિ. અથસ્સ રાજા દ્વારં વિવરિ. સો પવિસિત્વા રાજાનં વન્દિત્વા ગાથમાહ –
So gantvā tasmiṃ rukkhe nisīditvā punadivase senāpatinā amaccagaṇaparivutena taṃ ṭhānaṃ gantvā yācito tathā abhāsi. Senāpati ‘‘sādhū’’ti vatvā devataṃ vanditvā amacce jānāpetvā nagaraṃ pavisitvā rājanivesanaṃ āruyha sirigabbhadvāraṃ ākoṭesi. Rājā satiṃ upaṭṭhapetvā ‘‘ko eso’’ti pucchi. Ahaṃ, deva, abhipārakoti. Athassa rājā dvāraṃ vivari. So pavisitvā rājānaṃ vanditvā gāthamāha –
૭૧.
71.
‘‘ભૂતાનિ મે ભૂતપતી નમસ્સતો, આગમ્મ યક્ખો ઇદમેતદબ્રવિ;
‘‘Bhūtāni me bhūtapatī namassato, āgamma yakkho idametadabravi;
રઞ્ઞો મનો ઉમ્મદન્ત્યા નિવિટ્ઠો, દદામિ તે તં પરિચારયસ્સૂ’’તિ.
Rañño mano ummadantyā niviṭṭho, dadāmi te taṃ paricārayassū’’ti.
તત્થ નમસ્સતોતિ તુમ્હાકં વિપ્પલાપકારણજાનનત્થં બલિકમ્મં કત્વા નમસ્સન્તસ્સ. તન્તિ અહં તં ઉમ્માદન્તિં તુમ્હાકં પરિચારિકં કત્વા દદામીતિ.
Tattha namassatoti tumhākaṃ vippalāpakāraṇajānanatthaṃ balikammaṃ katvā namassantassa. Tanti ahaṃ taṃ ummādantiṃ tumhākaṃ paricārikaṃ katvā dadāmīti.
અથ નં રાજા, ‘‘સમ્મ અભિપારક, મમ ઉમ્માદન્તિયા પટિબદ્ધચિત્તતાય વિપ્પલપિતભાવં યક્ખાપિ જાનન્તી’’તિ પુચ્છિ. આમ, દેવાતિ. સો ‘‘સબ્બલોકેન કિર મે લામકભાવો ઞાતો’’તિ લજ્જિધમ્મે પતિટ્ઠાય અનન્તરં ગાથમાહ –
Atha naṃ rājā, ‘‘samma abhipāraka, mama ummādantiyā paṭibaddhacittatāya vippalapitabhāvaṃ yakkhāpi jānantī’’ti pucchi. Āma, devāti. So ‘‘sabbalokena kira me lāmakabhāvo ñāto’’ti lajjidhamme patiṭṭhāya anantaraṃ gāthamāha –
૭૨.
72.
‘‘પુઞ્ઞા ચ ધંસે અમરો ન ચમ્હિ, જનો ચ મે પાપમિદઞ્ચ જઞ્ઞા;
‘‘Puññā ca dhaṃse amaro na camhi, jano ca me pāpamidañca jaññā;
ભુસો ચ ત્યસ્સ મનસો વિઘાતો, દત્વા પિયં ઉમ્મદન્તિં અદટ્ઠા’’તિ.
Bhuso ca tyassa manaso vighāto, datvā piyaṃ ummadantiṃ adaṭṭhā’’ti.
તત્થ ધંસેતિ, સમ્મ અભિપારક, અહં તાય સદ્ધિં કિલેસવસેન પરિચારેન્તો પુઞ્ઞતો ચ ધંસેય્યં, તાય સદ્ધિં પરિચારિતમત્તેન અમરો ચ ન હોમિ, મહાજનો ચ મે ઇમં લામકભાવં જાનેય્ય, તતો ‘‘અયુત્તં રઞ્ઞા કત’’ન્તિ ગરહેય્ય, તઞ્ચ મમ દત્વા પચ્છા પિયભરિયં અદટ્ઠા તવ મનસો વિઘાતો ચસ્સાતિ અત્થો.
Tattha dhaṃseti, samma abhipāraka, ahaṃ tāya saddhiṃ kilesavasena paricārento puññato ca dhaṃseyyaṃ, tāya saddhiṃ paricāritamattena amaro ca na homi, mahājano ca me imaṃ lāmakabhāvaṃ jāneyya, tato ‘‘ayuttaṃ raññā kata’’nti garaheyya, tañca mama datvā pacchā piyabhariyaṃ adaṭṭhā tava manaso vighāto cassāti attho.
સેસા ઉભિન્નમ્પિ વચનપટિવચનગાથા હોન્તિ –
Sesā ubhinnampi vacanapaṭivacanagāthā honti –
૭૩.
73.
‘‘જનિન્દ નાઞ્ઞત્ર તયા મયા વા, સબ્બાપિ કમ્મસ્સ કતસ્સ જઞ્ઞા;
‘‘Janinda nāññatra tayā mayā vā, sabbāpi kammassa katassa jaññā;
યં તે મયા ઉમ્મદન્તી પદિન્ના, ભુસેહિ રાજા વનથં સજાહિ.
Yaṃ te mayā ummadantī padinnā, bhusehi rājā vanathaṃ sajāhi.
૭૪.
74.
‘‘યો પાપકં કમ્મકરં મનુસ્સો, સો મઞ્ઞતિ માયિદ મઞ્ઞિંસુ અઞ્ઞે;
‘‘Yo pāpakaṃ kammakaraṃ manusso, so maññati māyida maññiṃsu aññe;
પસ્સન્તિ ભૂતાનિ કરોન્તમેતં, યુત્તા ચ યે હોન્તિ નરા પથબ્યા.
Passanti bhūtāni karontametaṃ, yuttā ca ye honti narā pathabyā.
૭૫.
75.
‘‘અઞ્ઞો નુ તે કોચિ નરો પથબ્યા, સદ્ધેય્ય લોકસ્મિ ન મે પિયાતિ;
‘‘Añño nu te koci naro pathabyā, saddheyya lokasmi na me piyāti;
ભુસો ચ ત્યસ્સ મનુસો વિઘાતો, દત્વા પિયં ઉમ્મદન્તિં અદટ્ઠા.
Bhuso ca tyassa manuso vighāto, datvā piyaṃ ummadantiṃ adaṭṭhā.
૭૬.
76.
‘‘અદ્ધા પિયા મય્હ જનિન્દ એસા, ન સા મમં અપ્પિયા ભૂમિપાલ;
‘‘Addhā piyā mayha janinda esā, na sā mamaṃ appiyā bhūmipāla;
ગચ્છેવ ત્વં ઉમ્મદન્તિં ભદન્તે, સીહોવ સેલસ્સ ગુહં ઉપેતિ.
Gaccheva tvaṃ ummadantiṃ bhadante, sīhova selassa guhaṃ upeti.
૭૭.
77.
‘‘ન પીળિતા અત્તદુખેન ધીરા, સુખપ્ફલં કમ્મ પરિચ્ચજન્તિ;
‘‘Na pīḷitā attadukhena dhīrā, sukhapphalaṃ kamma pariccajanti;
સમ્મોહિતા વાપિ સુખેન મત્તા, ન પાપકમ્મઞ્ચ સમાચરન્તિ.
Sammohitā vāpi sukhena mattā, na pāpakammañca samācaranti.
૭૮.
78.
‘‘તુવઞ્હિ માતા ચ પિતા ચ મય્હં, ભત્તા પતી પોસકો દેવતા ચ;
‘‘Tuvañhi mātā ca pitā ca mayhaṃ, bhattā patī posako devatā ca;
દાસો અહં તુય્હ સપુત્તદારો, યથાસુખં સામિ કરોહિ કામં.
Dāso ahaṃ tuyha saputtadāro, yathāsukhaṃ sāmi karohi kāmaṃ.
૭૯.
79.
‘‘યો ‘ઇસ્સરોમ્હી’તિ કરોતિ પાપં, કત્વા ચ સો નુત્તસતે પરેસં;