Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૫. ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદવણ્ણના
5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā
૪૦૪. પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જનતો બહુધા. હાયનવડ્ઢનન્તિ માતુકુચ્છિસ્મિં ચે દ્વાદસન્નં માસાનં ઊનતાય હાયનં કતં. પસૂતસ્સ વડ્ઢનં કાતબ્બં. માતુકુચ્છિસ્મિં ચે વડ્ઢનં કતં. પસૂતસ્સ હાયનં કાતબ્બં. નિક્ખમનીયપુણ્ણમાસી નામ સાવણમાસસ્સ પુણ્ણમાસી. ‘‘પાટિપદદિવસેતિ દુતિયે ઉપગચ્છતિ દિવસે’’તિ લિખિતં. સો હિ પસૂતદિવસતો પટ્ઠાય પરિપુણ્ણવીસતિવસ્સો હોતિ. અવસેસાનં દ્વિન્નં વસ્સાનં અધિકદિવસાનિ હોન્તેવ, તસ્મા નિક્કઙ્ખા હુત્વા ઉપસમ્પાદેન્તિ. તં સન્ધાયાતિ ગબ્ભવસ્સઞ્ચ પવારેત્વા લદ્ધવસ્સઞ્ચ અગણેત્વા જાતદિવસતો પટ્ઠાય ગણેત્વા એકૂનવીસતિવસ્સં. એકૂનવીસતિવસ્સોતિ ‘‘ગબ્ભવસ્સં એવ પહાયા’’તિ લિખિતં, તં દુલ્લિખિતં.
404. Punappunaṃ uppajjanato bahudhā. Hāyanavaḍḍhananti mātukucchismiṃ ce dvādasannaṃ māsānaṃ ūnatāya hāyanaṃ kataṃ. Pasūtassa vaḍḍhanaṃ kātabbaṃ. Mātukucchismiṃ ce vaḍḍhanaṃ kataṃ. Pasūtassa hāyanaṃ kātabbaṃ. Nikkhamanīyapuṇṇamāsī nāma sāvaṇamāsassa puṇṇamāsī. ‘‘Pāṭipadadivaseti dutiye upagacchati divase’’ti likhitaṃ. So hi pasūtadivasato paṭṭhāya paripuṇṇavīsativasso hoti. Avasesānaṃ dvinnaṃ vassānaṃ adhikadivasāni honteva, tasmā nikkaṅkhā hutvā upasampādenti. Taṃ sandhāyāti gabbhavassañca pavāretvā laddhavassañca agaṇetvā jātadivasato paṭṭhāya gaṇetvā ekūnavīsativassaṃ. Ekūnavīsativassoti ‘‘gabbhavassaṃ eva pahāyā’’ti likhitaṃ, taṃ dullikhitaṃ.
૪૦૬. અઞ્ઞં ઉપસમ્પાદેતીતિ ઉપજ્ઝાયો વા આચરિયો વા હુત્વા ઉપસમ્પાદેતિ. ‘‘ઓપપાતિકસ્સ સોળસવસ્સુદ્દેસિકભાવતો પુન ચત્તારો વસ્સે અતિક્કમિત્વા ઉપસમ્પદા કાતબ્બા’’તિ આચરિયા વદન્તીતિ કેચિ.
406.Aññaṃ upasampādetīti upajjhāyo vā ācariyo vā hutvā upasampādeti. ‘‘Opapātikassa soḷasavassuddesikabhāvato puna cattāro vasse atikkamitvā upasampadā kātabbā’’ti ācariyā vadantīti keci.
ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૭. સપ્પાણકવગ્ગો • 7. Sappāṇakavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૫. ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૫. ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫. ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદં • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadaṃ