Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૩. ઉપચાલાથેરીગાથા

    3. Upacālātherīgāthā

    ૧૮૯.

    189.

    ‘‘સતિમતી ચક્ખુમતી, ભિક્ખુની ભાવિતિન્દ્રિયા;

    ‘‘Satimatī cakkhumatī, bhikkhunī bhāvitindriyā;

    પટિવિજ્ઝિં પદં સન્તં, અકાપુરિસસેવિતં’’.

    Paṭivijjhiṃ padaṃ santaṃ, akāpurisasevitaṃ’’.

    ૧૯૦.

    190.

    ‘‘કિં નુ જાતિં ન રોચેસિ, જાતો કામાનિ ભુઞ્જતિ;

    ‘‘Kiṃ nu jātiṃ na rocesi, jāto kāmāni bhuñjati;

    ભુઞ્જાહિ કામરતિયો, માહુ પચ્છાનુતાપિની’’.

    Bhuñjāhi kāmaratiyo, māhu pacchānutāpinī’’.

    ૧૯૧.

    191.

    ‘‘જાતસ્સ મરણં હોતિ, હત્થપાદાન છેદનં;

    ‘‘Jātassa maraṇaṃ hoti, hatthapādāna chedanaṃ;

    વધબન્ધપરિક્લેસં, જાતો દુક્ખં નિગચ્છતિ.

    Vadhabandhapariklesaṃ, jāto dukkhaṃ nigacchati.

    ૧૯૨.

    192.

    ‘‘અત્થિ સક્યકુલે જાતો, સમ્બુદ્ધો અપરાજિતો;

    ‘‘Atthi sakyakule jāto, sambuddho aparājito;

    સો મે ધમ્મમદેસેસિ, જાતિયા સમતિક્કમં.

    So me dhammamadesesi, jātiyā samatikkamaṃ.

    ૧૯૩.

    193.

    ‘‘દુક્ખં દુક્ખસમુપ્પાદં, દુક્ખસ્સ ચ અતિક્કમં;

    ‘‘Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    અરિયં ચટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં, દુક્ખૂપસમગામિનં.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    ૧૯૪.

    194.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, વિહરિં સાસને રતા;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, vihariṃ sāsane ratā;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૯૫.

    195.

    ‘‘સબ્બત્થ વિહતા નન્દી, તમોખન્ધો પદાલિતો;

    ‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokhandho padālito;

    એવં જાનાહિ પાપિમ, નિહતો ત્વમસિ અન્તક’’.

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antaka’’.

    … ઉપચાલા થેરી….

    … Upacālā therī….

    સત્તકનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Sattakanipāto niṭṭhito.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૩. ઉપચાલાથેરીગાથાવણ્ણના • 3. Upacālātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact