Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. ઉપડ્ઢદુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનં

    5. Upaḍḍhadussadāyakattheraapadānaṃ

    ૩૧.

    31.

    ‘‘પદુમુત્તરભગવતો , સુજાતો નામ સાવકો;

    ‘‘Padumuttarabhagavato , sujāto nāma sāvako;

    પંસુકૂલં ગવેસન્તો, સઙ્કારે ચરતે 1 તદા.

    Paṃsukūlaṃ gavesanto, saṅkāre carate 2 tadā.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘નગરે હંસવતિયા, પરેસં ભતકો અહં;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, paresaṃ bhatako ahaṃ;

    ઉપડ્ઢદુસ્સં દત્વાન, સિરસા અભિવાદયિં.

    Upaḍḍhadussaṃ datvāna, sirasā abhivādayiṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘તેત્તિંસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Tettiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;

    સત્તસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.

    Sattasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    ઉપડ્ઢદુસ્સદાનેન, મોદામિ અકુતોભયો.

    Upaḍḍhadussadānena, modāmi akutobhayo.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘ઇચ્છમાનો ચહં અજ્જ, સકાનનં સપબ્બતં;

    ‘‘Icchamāno cahaṃ ajja, sakānanaṃ sapabbataṃ;

    ખોમદુસ્સેહિ છાદેય્યં, અડ્ઢદુસ્સસ્સિદં ફલં.

    Khomadussehi chādeyyaṃ, aḍḍhadussassidaṃ phalaṃ.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, અડ્ઢદુસ્સસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, aḍḍhadussassidaṃ phalaṃ.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઉપડ્ઢદુસ્સદાયકો થેરો ઇમા

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā upaḍḍhadussadāyako thero imā

    ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Gāthāyo abhāsitthāti.

    ઉપડ્ઢદુસ્સદાયકત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Upaḍḍhadussadāyakattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. ચરતી (સી॰ ક॰)
    2. caratī (sī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact